Moje korejská skincare routine • 2020


Letošní ohlédnutí za mojí běžnou skincare routine je tenhle rok, stejně jako všechno ostatní, tak trochu jiné. Tyto posty najdete pod tagem skincare routine už od roku 2016.

*Affiliate odkaz.


Trochu míň k-beauty

Fakt jsem nečekala, že ze všech věcí ovlivněných současnou pandemií, se takhle dotkne zrovna kosmetiky. Ačkoliv teď není tím nejdůležitějším aspektem našich životů, pro mnoho z nás je to koníček, nebo důvod být spokojená s pohledem do zrcadla. Proto jako beauty blogerka si tu budu nadále plkat o kosmetice, protože mě to baví a vás to taky může na chvilku rozptýlit.

 

Už na jaře začaly problémy s korejskou poštou, což omezilo výběr poštovného. Brzy se však doručování zhroutilo úplně a některé obchody doteď nedoručují do Evropy. Spousta přešla na soukromého dopravce DHL, což zvýšilo poštovné na někde mezi 200 - 600 Kč. Updatovala jsem květnový článek "Kde teď seženu korejskou kosmetiku," ale rovnou říkám, že se k lepšímu moc nezměnilo. Můj poslední nákup byl u jyoon-shop* a všechno v pohodě, poštovné zdarma. Bohužel celkem malá nabídka. Jolse ebay obchod* také znova otevřel, ale je tam dost nepříjemný problém: poštovné 5 dolarů se přičte ke každé položce, místo 5 dolarů za celý balík. Nevím, jestli je to záměrně, každopádně to zatím nejde odstranit.


Chtě nechtě jsem musela omezit počet korejských produktů ve své denní rutině. Naštěstí k-beauty není jen o produktech, ale také o přístupu a krocích ve skincare routine, takže sestavit to pořád jde. Nicméně už loni jsem se pomalu začala odklánět od velkých nákupů a třech alternativách pro jeden krok naráz. Nechci už mít otevřené 4 esence a 3 séra najednou. Teď nejvíc toužím po cílenější, jednodušší rutině, kdy všechny produkty hezky spotřebuju a až pak otevřu další. Ve zkratce už nechci být kosmeticky hoarder. U pleťové kosmetiky mi k tomu ještě chybí spotřebovat několik věcí, jak uvidíte níže. Musím se ale pochlubit, že jsem stejný přístup aplikovala na makeup a oblečení, kde to bylo mnohem radikálnější a úspěšnější. Makeup si zažil nekompromisní declutter a ze šatníku mám capsule wardrobe. Je to neuvěřitelně pohodlné, obzvlášť když chodíte ven tak třikrát týdně, že jo. 

 

7-kroková skincare routine

Tady je přehled mojí korejské skincare routine. Nedělám každý večer všechny kroky, popravdě většinou dělám tak tři: vyčistím, dám kyselinu, dám krém. Střídavě přidávám esence a séra. Všechny kroky dělám především, když musím druhý den vylézt ze své jeskyně. Připomínám, že moje pleť je smíšená, často dehydratovaná a potýkám se s akné.

 


1. krok: čištění

Většinu roku jsem se odličovala balzámem Banila Co. Přemýšlela jsem o další krabičce, jenže mám prostě radši tekutý olej. Balzám má navíc jen 100 ml (vs běžné oleje 150 - 200 ml) a spotřeboval se celkem rychle. Trochu jsem zariskovala a koupila levandulový čistící olej dánské youtuberky Sissel. Používám ho jen krátce, ale zatím se mi fakt líbí. Pro druhý krok čištění jsem už loni řekla, že nehodlám používat nic jiného, než gely od CeraVe. Tak jsem místo pěnivého gelu koupila ten nepěnivý a jsem maximálně spokojená. Byla jsem dokonce tak přesvědčená o své budoucí spokojenosti, že jsem rovnou koupila půl litru. Naštěstí jsem se trefila, ale tenhle přístup nedoporučuju.


2. krok: kyseliny

Dodělávala jsem kyselinový BHA peeling od COSRX, se kterým jsem byla ještě spokojenější, než tehdy poprvé v roce 2016. Chtěla jsem se vrátit i ke COSRX AHA, ale pak jsem objevila zásobu The Ordinary kosmetiky na českém xobeauty.cz a koupila jejich 7% glykolovou kyselinu. Překvapivě jsem si už pleť obrnila proti kyselinám natolik, že ji můžu používat skoro každý den bez problému. A to je jenom dobře, protože nevím, jak jinak bych spotřebovala tak obrovskou flašku. Akorát jsem ji teda zapomněla během stěhování odvézt a byla jsem víc jak měsíc bez kyselin. Už se to začalo pořádně projevovat na pleti, tak jsem objednala La Roche-Posay Effaclar Sérum*, že ho pak můžu nechat přítelovi. Kombinuje malá množství třech kyselin a niacinamid, takový pěkný koktejl pro problematickou pleť. Recenze se už chystá!


3. krok: toner

V lednu mi přišel z ebay Tonymoly Wonder Ceramide Mochi Toner. Rozhodovala jsem se mezi dvěma japonskými tonery s ceramidy (Kikomasamune a Cezanne), až pak jsem narazila na tuhle korejskou verzi. Úplně stejně jako ty japonské se taky dělá jen v půl litrové flašce a má hutnější, mléčnou texturu. Akorát byl levnější, protože tam těch ceramidů asi moc není. Na druhou stranu jsem o něm nenašla podobná negativa, jako o japonských ceramide tonerech. Jako podle mě stál za to, ráda si z něj dělám DIY sheet masky nebo použiju dvě vrstvy, když mám dehydratovanou pleť. 

 


4. krok: esence a séra

Během léta jsem spotřebovala iUNIK Propolis sérum a moje momentální zásoba obsahuje druhou flašku COSRX šnek esence, COSRX Centella ampuli a Holika Holika ampuli. Musím tu skutečně poděkovat obchodu Koreankosmetika.cz za sponzorování blogu, protože jen díky nim mám poslední dvě korejské ampule. Druhého COSRX šneka jsem koupila ještě v zimě. Pořád si myslím, že by tuhle esenci měl vyzkoušet každý k-beauty nadšenec. Kdybych měla ze své skincare routine vyhodit všechnu k-beauty až na jeden produkt, nechám si tuhle esenci.


5. krok: oční krém

Konečně jsem po letech vyměnila Mizon Snail Eye Cream za něco nového. Kamarádka mi doporučila Vichy Minéral 89*, který bývá často na Notinu ve slevě, tak jsem ho vzala. Má pro mě ideální texturu - lehounkou a gelovou. Hydratuje dobře, ale nevšimla jsem si žádných velkých změn.

 

6. krok: pleťový olej

The Ordinary "B" Oil rozhodně zabodoval, jiný olej jsem ani nechtěla. Teda, až do doby kdy jsem šla objednávat zmíněný čistící olej od youtuberky Sissel. Její první produkt byl právě pleťový olej Botanical Relief. Obsahuje mix olejů, které jsem zatím nezkoušela (třeba pupalkový a lničkový) s vůní cedrového dřeva. Kromě hydratace by měl pomáhat hojit akné a než ho budu recenzovat, chci si pořádně nastudovat jeho jednotlivé složky. Pořád si nejsem úplně jistá obsaženými esenciálními oleji, ale tak ještě jsem z toho neolezla lol.

 

7. krok: noční krém

Krémy na noc poměrně často střídám. V létě jsem používala hlavně CeraVe hydratační mléko*, teď pomalu přecházím na CeraVe krém. Zároveň jsem objevila v šuplíku Etude House Soon Jung Hydro Barrier Cream, který jsem objednala v zimě a čekal, až přijde na řadu. Během lockdownu jsem na něj kompletně zapomněla a našla jsem ho během léta. Nevím ani jestli ho recenzovat, protože se teď těžko shání. Nicméně jsem s ním spokojená, hydratační bariéru tvoří efektivně a zároveň má gelovou texturu. Taky jsem vyzkoušela La Roche-Posay Cicaplast Baume B5* spíš jako spot treatment než jako krém. Kombinuje panthenol a madecassoside, dávám jej na suché, podrážděné fleky nebo když chci zahojit zanícené pupínky. Funguje opravdu slušně, ale je trochu moc mastný na to, abych ho nanášela na celý obličej. Super na suchou, šupinkovitou pleť.


Ranní skincare routine



Jako ranní krém ještě pořád spotřebovávám The Ordinary NMF a Sephora All Day Hydrator. Nedávno jsem si stězovala na instagramu, že se mi z NMF krému neuvěřitelně potí obličej pod rouškou a přiznám se, že mě opustila jakákoliv chuť ten krém koupit znova. Sephora All Day krém* tento problém nemá, navíc je vhodný pro tohle chladnější počasí. V létě jsem nejvíc používala innisfree Green Tea Balancing Lotion a také bych ho znova nekoupila. Ne, že by s ním bylo něco vyloženě špatně, to ne. Innisfree prostě nabízí i lepší pleťová mléka, která mají pumpičky a nemusí se tak blbě nanášet.


U opalovacích krémů bylo letos jedno velké zklamání a jedna výhra. A'Pieu Pure Block bych nekoupila znova ani omylem. Blbě se nanáší, hrozně se leskne, rozpouští mi makeup. Za to La Roche-Posay Anthelios je radost používat a je u nás pořád dostupný!



 

A to je ode mně všechno. ♡ Jak jste dopadli vy? Omezili jste k-beauty ve své skincare routine nebo nakupujte za české ceny?

7 komentářů

  1. Kupodivu za korejské skincare se mi povedlo najít náhrady nebo ještě jedu ze zásob. Co mě hodně začalo pálit, je blbá tužka na obočí. Mám oblíbenou It's Skin Babyface Natural Eyebrow v odstínu 4, což je studenější šedohnědá. U nás to moc pozitivní se studenýma šedohnědýma tužkama na obočí neni. A na ebay ji do ČR buď neposílají nebo za 950 kč poštovného. Budu ještě chvíli zoufale googlit a pak asi holt vyberu něco v drogerii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přesně tuhle tužku mám taky, stejný odstín! Nahradila jsem ji tužkou Slimmatic od Catrice, u těch jediných jsem našla relativně studenější hnědou a na moje černé vlasy to teda sedí. Akorát se mi z toho odřel odstín, takže nevím který to je, ale celé to balení vypadá tak šedohnědě.

      Tohle je ona:
      https://catrice.eu/cz/oci/oboci/detail/catrice-cosmetics/slimmatic-ultra-precise-brow-pencil-waterproof-030.html

      Vymazat
  2. Wow, koukám, že mě čeká spousta googlení :) Hodně se mi zamlouvá ten Tonymoly Wonder Ceramide Mochi Toner, protože je o dost levnější než Hada Labo Gokjun Hyaluronic Lotion. Přijde Ti, že bude dostatečně hydratační i na zimu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě dostatečný určitě je, ale asi bych neřekla, že je to takový kalibr jako Hada Labo. Na druhou stranu jsem Hada Labo měla před 4 lety a už si zas tolik nepamatuju, abych to mohla porovnat přesněj. :/

      Vymazat
    2. Děkuji za odpoveď. Ještě teda popřemýšlím :D

      Vymazat
  3. Moc díky za skvělý článek plný informací :) Já vyzkoušela kyselinu salycilovou a niacinamide od značky Revolution, ale spokojená moc nejsem, nezdá se mi, že bych viděla výsledky třeba jako u COSRX. A tak zvažuji znovu BHA COSRX, nebo mě teď zaujalo to sérum od La-Roche Posay, budu zvědavá na recenzi. Mám ráda arganový olej a Sebamed clear gel, CeRave čistící gel také.
    Jen černé tečky mi nic nevyzmizíkuje, zdají se být hloubš...vždycky zvažuju návštěvu kosmetičky, myslíš si, že to taky nic nenahradí? Já si tím nejsem jistá, někdy stojí i přes 1000 Kč jedno setkání a zdá se mi, že na mě paní kosmetička používá levnější a nekyselinovou kosmetiku, než mám doma...
    Měj se krásně :) L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju a není zač :)
      černé tečky stejně vyzmizíkovat nejdou, jediné co jde dělat, je udržovat čisté póry BHA kyselinou a sem tam použít jílovou masku. osobně jsem u kosmetičky nikdy nebyla, takže nedokážu posoudit jestli to za to stojí.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.