3 weby, které vám pomohou vybrat kosmetiku podle složení

3 weby, které vám pomůžou vybrat kosmetiku podle složení


Každý si vybíráme pleťovou kosmetiku podle jiných kritérií. Může to být všechno od vzhledu lahvičky po vůni, která celebrita to propaguje nebo jak často na to vidíme reklamu na instagramu. Co si budeme vykládat, moje obliba innisfree začala tím, že jejich modelkou byla Yoona. Nicméně se tu vždycky snažím, aby i složení kosmetiky hrálo roli při vašem vybírání. Ale jak na to, když složení nerozumím a neumím z něj vyvodit závěry? Tady najdete tipy na 3 weby, které vám pomohou s analýzou složení.


 

Proč analyzovat složení kosmetiky?

Nejdřív je nutné si uvědomit, že složení nevypovídá o kosmetice úplně všechno. Nezjistíme v něm například koncentraci jednotlivých složek, pokud to výrobce sám neuvede. Ano, složky jsou sice seřazené podle procentuálního podílu, ale to také nerozhoduje o všem. Například oblíbená kyselina hyaluronová se často nachází na konci seznamů, ačkoliv je propagovaná nejvíce. Znamená to tedy falešnou reklamu, protože je jí v produktu hrozně málo a sérum tedy nebude účinné? Ne, protože doporučená efektivní koncentrace v kosmetice je 0,5-1% (BulkActives).


Analýza složení je nejužitečnější, když jste citliví na konkrétní složky a chcete se jim vyhnout. Už jsem na blogu rozebírala jak ze složení určit, které látky ucpávájí póry. Když zrovna ucpávání pórů je váš častý problém, analýza složení vám může pomoct se potenciálně rizikovým látkám vyhýbat. Když máte takových problémů víc - například citlivost na parfém, silikony a kokosový olej - weby pro analýzu kosmetiky vám můžou usnadnit práci.

 


3 weby pro analýzu kosmetiky

LaKrem.sk

LaKrem je nový web pro slovenské a české beauty nadšence. Oproti následujícím webům má jednu nespornou výhodu - je celý ve slovenštině a tedy nebudete mít problém vše pochopit. To zároveň znamená, že odkazy na obchody jsou také místní a produkty v jejich databázi jsou u nás snadno k dostání. Protože je web nový, databáze se stále rozrůstá a vychytávají se mouchy. Už teď ale LaKrem vypadá nadějně.

 

Produkty jsou rozděleny do kategorií, např. pleťová séra, kde se také řadí podle hodnocení uživatelů. Hodnocení může přidat kdokoliv bez registrace, takže doufám, že se LaKrem brzy zaplní recenzemi. Konkrétní produkty přidává redakce webu, ne uživatelé. LaKrem tedy slibuje vědecky podložené informace o složkách a menší riziko chyb.

 

LaKrem.sk

 

Na stránce produktu, v tomhle případě sérum La Roche-Posay, vidíte základní přehled, který vám rychle ukáže přítomnost často nežádoucích složek. Užitečná sekce pro nakupování je shrnutí redakce: nejčastěji zmiňované pro a proti ze zahraničních recenzí a hodnocení. Může vám to dát představu, jak je produkt obecně vnímaný. U tohoto séra například zjistíte v pár bodech, že sice dobře hydratuje, ale na pleti hrozně lepí.

 

Následuje klasický INCI seznam složení s EWG a poté seznam rozdělující složky do skupin podle funkce. Tohle mi přijde jako obzvlášť zajímavá sekce (ačkoliv bych osobně vynechala číslování pořadí v seznamu, jelikož o koncentraci zase tolik nevypovídá). U každé skupiny se jednou větou dozvíte, co přesně v produktu dělá. Na konci stránky pak najdete recenze od uživatelů.


Když budou přibývat nové produkty a vše se vypiluje, má podle mě web LaKrem.sk opravdu slibnou budoucnost. Shrnutí redakce a uživatelské hodnocení z něj dělá především užitečného pomocníka před nákupem, obzvlášť pro skincare začátečníky. Navíc vám jasně a stručně představí funkce jednotlivých složek, bez nutné znalosti angličtiny.



Skincarisma.org

Skincarisma se především zaměřuje na krátké přehledy a nástroje. Má obrovskou databázi západní i asijské kosmetiky, protože ji může po registraci přidat kdokoliv. Občas je v tom bordel; některé názvy, tagy nebo složení jsou špatně a často chybí obrázky. Produkty jdou třídit podle kategorie, jednotlivé složky, značky i cíleného efektu (třeba "anti-aging"). 

 


Opět použiju stejné sérum jako příklad. Na stránce séra jsou tři sekce: krátké přehledy, INCI seznam a hodnocení. V přehledech jsou nežádoucí složky, účinné složky, jejich vztah k typům pleti a EWG. Následuje klasický seznam složení, kde je každá látka označena svou funkcí a relevantním tagem. Nakonec si můžete přečíst recenze, které jdou vložit jen po registraci.


Skincarisma.org využijete nejvíce, pokud se ve složení už orientujete a zhruba víte, jaké látky v produktu (ne)chcete. Můžete tak využít detailní vyhledávání pomocí filtrů a najít si třeba pleťový olej, který obsahuje šípkový olej, ale ne kokosový, s cenou pod 20€. Další užitečné nástroje jsou srovnání složení dvou produktů a analýza zkopírovaného seznamu, pokud není v databázi. 



Ze všech tří webů je INCIDecoder nejjednodušší. Kombinuje pouze databázi složek s databází produktů. Jednotlivé látky mají vlastní stránku, kde se dozvíte o jejich funkci v kosmetice a účinku na pleť. U známějších složek je detailní článek s odkazy na vědecké studie. Uživatelé pak nahrají produkt a k němu se vygeneruje stránka plná odkazů s vysvětlivkami. 




INCIDecoder stránka pro stejné sérum ukazuje složení ve 4 verzích. Klasický seznam, kde se po najetí myší objeví stručná vysvětlivka. Tohle je seznam, který využívám v recenzích. Dál jsou látky seskupeny podle funkce, podobně jako na LaKrem. Následuje zobrazení složení v tabulce a pak detailní popisky každé látky zvlášť. Také nabízí možnost srovnat složení dvou produktů nebo si produkty ukládat do seznamů.


Důvod proč INCIDecoder využívám v recenzích je očividný - přináší detailní a spolehlivé informace o funkci složek. Zakladatelkou webu je kosmetická chemička, a proto se spíše přiklání k vysvětlování chemie než k radám při nakupování. Doporučím vám ještě dvě české alternativy, pokud si jen chcete číst o konkrétních složkách: Slozeni-kosmetiky.cz a databáze složení na Bioo.cz.

5 komentářů

  1. Super, slovensku stranku som vobec nepoznala. Ja zvyknem pouzivat Skincarisma, co som teda tiez nasla na Tvojom blogu.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem byla překvapená, že se do toho tady někdo pustil. :)

      Vymazat
  2. Skincarismu poznám, asi od teba :) Na tú slovenskú sa pozriem. Perfektný článok.

    OdpovědětVymazat
  3. Fajn tipy. Lakrem.sk vypadá zajímavě, už jen kvůli přehledu produktů v dané kategorii (ač by jich mohlo být místy i více).

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.