RECENZE: COSRX Centella Aqua Soothing Ampoule


Konečně jsem měla to štěstí vyzkoušet něco z nových COSRX produktů. Momentálně se totiž (afaik) nedají poslat do ČR z Koreji, takže jsem ho dostala tady z Česka. Vzala jsem tuto recenzi opravdu zodpovědně, ať už z lásky ke COSRX nebo z mnohem vyšší ceny než jsem u nich zvyklá.



Popis produktu

Typ: korejská zklidňující ampule / sérum

Velikost: 40 ml

Cena: 1090 Kč nebo 981 Kč se slevovým kódem NABI ♡ (nedostávám provize)


Na eshopu KoreanKosmetika.cz si můžete přečíst popis v češtině a já sem ještě přihodím informace z oficiálních stránek COSRX.com. Toto sérum patří do nové Hydrium řady, která jasně ukazuje nový směr značky. Pokud si projdete moje recenze na COSRX produkty, a že jich není málo, uvidíte jak značka kompletně mění svůj typický design a podstatně navyšuje ceny. Nicméně to vypadá, že se pořád drží svých původních zásad: jednoduché, ale maximálně efektivní produkty pro všechny typy pleti. Řada Hydrium je zaměřená na "čistou hydrataci," tedy hydrataci, která je opravdu znatelná a zároveň vhodná i pro "naštvanou, červenou pleť s akné."


COSRX mi vždycky přišli jako velice progresivní, moderní značka skincare. Centella Aqua Soothing sérum je navržené tak, aby se s ním dala dobře hydratovat pleť s aktivním, červeným akné, aniž by došlo k dalšímu podráždění. Tím zahazují staré zaryté myšlení o tom jak mastné a aknózní pleti neprospívá kosmetika, protože to akorát všechno "zanese" a "ucpe." Samozřejmě tohle je k-beauty, takže to není úplně revoluční myšlenka, ale jsem za to ráda. Každá další značka, která zvolí tento přístup k aknózní pleti má ode mě zlatého bludišťáka. Kromě toho sérum obsahuje kombinaci zklidňujících látek a to všechno v lehounké textuře.


Složení


Většinu produktu tvoří voda a Centella Asiatica. Extrakt z této rostliny se poslední dobou hodně rozjel, především díky celkem slibnému výzkumu jeho účinků. Sice studie často nejsou jednoznačné, protože se Centella použila in vitro nebo v kombinaci s jinou látkou, ale nějaký stabilní základ určitě má. Především proto, že obsahuje několik aktivních látek s antioxidačními nebo hojivými účinky. Z nich je nejpopulárnější madecassoside, který je do séra přidaný ještě navíc. Údajně 0,1% množství je dostatečné pro antioxidační a obnovující účinky.


Proto se tyto látky rozmohly především v tzv. cica krémech, určených pro hojení a zklidnění podrážděné, citlivé pleti. Já jsem vyzkoušela korejský madecassoside krém od A'pieu, recenze je tady. Ačkoliv to nebyl skvělý krém, rozhodně mě o účincích látky přesvědčil. Podobně jako toto sérum jsem krém taky chtěla na zanícené, červené akné. Zbytek složení ampule obsahuje další hydratační a zklidňující látky, které by neměly dráždit pleť ani akné. Účinky panthenolu (vitamínu B5) zná každý, kdo se někdy pořádně spálil, a allantoin je typická součást zklidňujících produktů.



Textura a použití

Sérum je v těžkém studeném obalu, působí skoro jako keramika. Je příjemné mít takhle pevně vyrobenou ampuli, protože nevím jak vy, ale já rozbiju nebo ohnu všechny kapátka od The Ordinary. Tady to nehrozí díky plastovému krytu na kapátku. Určitě bych ale byla radši za průhledný obal.


Textura je kompletně vodová a lehká. Hodně jsem sérum během zkoušení přirovnávala k Marine Hyaluronics právě od The Ordinary, ačkoliv se jedná o dost odlišné séra. Obě jsou prostě hydratační voda, takže se nejlíp nanáší kapáním přímo na obličej, a rychlým roztíráním než stečou. Ampule se vsákne okamžitě a je tak lehká, že skoro na pleti nejde cítit.


Účinky

I když skoro nejde cítit na pleti, jde okamžitě poznat jak výborně hydratuje, a že to není "jen voda." Tohle není první (a ani poslední) vodové lehké sérum co jsem zkusila. Kromě Marine Hyaluronics se to podobá i na Benton Cacao sérum. Obě séra měla za úkol jenom hydratovat, a i to dělala mizerně ve srovnání s touto COSRX ampulí. Musím uznat, že ze všech úplně vodových hydratačních produktů, co jsem zkusila (včetně tonerů), tato ampule hydratuje absolutně nejlíp. Popravdě nechápu, jak takovou hydrataci nacpali do takové vodičky, vůbec mi to neleze do hlavy. A to používám 2/3 jednoho kapátka, klidně by to šlo vrstvit.


Tím zase nechci říct, že je to tak hydratační bomba, že i ta nejsušší pleť si s ní vystačí. Spíš se jedná o tu největší možnou hydrataci v té nejlehčí možné formě, takže je vhodná pro normální a mastnější pleť. Popřípadě pro pleť jako mám já, tedy smíšenou a dehydratovanou, která potřebuje získat a udržet co nejvíc vody (narozdíl od získávání mastnoty z olejů, například).



Jenže to není všechno, Horste. Ampule má mít i zklidňující účinky a jak jsem psala na instagramu, otestovala jsem je díky vlastní blbosti. Jeden večer venku byla mnohem větší zima než odpoledne, long story short, skončila jsem po bradu zapnutá ve staré zimní bundě, která mi byla malá. Zip mi zbytek večera úspěšně škrábal bradu, takže byla červená, podrážděná a pálila. Do toho jsem se rozhodla během učení nepřítomně škrábat už tak bolestivý pupínek na čele, takže jsem z něj udělala skvrnu o velikosti mexického dolaru. Nic v mojí skincare routine jsem tomu nepřizpůsobila, kromě používání COSRX ampule dvakrát denně. Zbytek byl pouze zatím nerecenzovaný Tonymoly toner a CeraVe lotion, kyseliny jsem vynechala. Naprosto jsem zírala, jak rychle se obě podrážděná místa zahojila, aniž bych proto udělala cokoliv spešl (na to momentálně fakt nemám lol). Čekala jsem, jak teď budu týden hnusná, a ono už za dva dny na to se podstatně uklidnila podrážděná brada a rozškrábaný pupínek se taky začal mírnit.


Takže i na takhle podrážděnou pleť se sérum dalo v pohodě aplikovat. Navíc to tedy výrazně pomohlo s hojením. Od té doby jsem sérum zkoušela i na normální zanícené akné a u toho mi efekt přišel srovnatelný s A'Pieu Madecassoside krémem. Ten taky obsahuje kombinaci extraktu Centelly, madecassosidu a panthenolu, akorát to prostě není... příjemný krém. Oba produkty mi pomohly od-červenat pupínky, jen tato ampule to dělá mnohem elegantněji a víc hydratuje. Proto rozhodně stojí za moje doporučení, obecně mi dělá radost vidět takhle fresh elegantní produkt pro aknózní a citlivou pleť. Jediný problém vidím v ceně. Všechny tyto nové řady jako Hydrium, Pure Fit a Full Fit, mají mnohem vyšší ceny než jejich starší řady. COSRX asi chtějí být do budoucna luxusnější značkou a to je v pořádku. Minimálně podle Centella ampule to vypadá, že jejich kosmetika bude pořád kvalitní a účinná. Nicméně já si budu dál zastávat názor, že jakákoliv kosmetika nad 500 Kč je předražená a netrpělivě vyhlížet slevy i na zbytek Hydrium řady - třeba ten Green Tea Gel Creamhrozně láká.


Závěr

COSRX Centella Aqua Soothing Ampoule je moje první zkouška novějších, luxusnějších COSRX produktů. Naštěstí se pořád jedná o výborně sestavený produkt s účinným složením. Ampule je vodová a lehká, ale hydratuje výborně pro moji smíšenou + dehydratovanou pleť. Oceňuju celkové zaměření produktu na aknózní, podrážděnou pleť, která taky potřebuje hydrataci právě v takto neškodné a lehounké formě. Ampule má navíc znatelné zklidňující účinky na podrážděnou pleť (nemám chronický problém s červenáním ani růžovku, pouze červené, zanícené akné). Strhla bych bod za cenu, jinak celkově jsem spokojená a určitě bych chtěla vyzkoušet i jejich další novinky.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.