Jsou jade rollery prospěšné pleti?


Masážní válečky na pleť, známe jako jade nebo teď i crystal rollers, měly největší boom před pár lety. Nyní jsou dostupné i v českých drogeriích. Odkazují na starou Čínu a staletí popularity, slibují hladší pleť bez vrásek nebo lepší vstřebání kosmetiky. Navíc lákají na pozitivní účinky kamenů jako jsou nefrit, růženín či ametyst. Sama mám roller už přes rok a půl, ale doteď se mi nedařilo o nich nic sepsat. Ono totiž najít užitečné informace z věrohodných zdrojů, když je internet přesycený především snahami vám prodat co nejdražší roller, je fakt na dlouho.


Stará Čína vs. beauty marketing

Většina prodejců a beauty webů zmiňuje historii jade rollerů jako velké plus větami typu "byly hlavní součástí starodávných Čínských skincare routine už od 7. století" (Instyle, nebo velice populární značka rollerů Herbivore). Tak jdeme na krátkou historickou exkurzi.


Jade je souhrnný název pro dva minerály, nefrit a jadeit. Jadeit je vzácnější a má spoustu zbarvení, ale sytá smaragdově zelená je nejvzácnější, známá jako císařský jadeit. Jadeit se ale dostal do Číny až během dynastie Qing v 18. století z Myanmaru, do té doby se v Číně používal především nefrit (Britannica 1, Britannica 2). Nefrit má typicky mléčnou zelenou barvu, a díky dlouhé historii jeho opracovávání ho najdeme na spoustě muzejních kusů.


Kromě tvrzení o původu ze 7. století jsem také našla články, které původ datují od 17. - 19. století, takže to máme dost velký rozptyl. První tvrzení se dá vyvrátit celkem snadno: k rollerům někdo chytře přimixoval gua sha, což je procedura, při které vám někdo dře kůži hladkým nástrojem. Gua sha patří do tradiční čínské medicíny a tedy má jasnější, i když stejně ne-vědecký původ než jade rollery. Když pak autoři beauty článků citují jiné beauty články a nedívají se jim na zdroje, tak se rozšiřují tyhle dezinformace.



Ačkoliv jsem se opravdu snažila, nemůžu najít žádný pořádný důkaz o jade rollerech jako "základech skincare routine," rozhodně ne ve starodávné Číně, ale ani v modernější době. Podařilo se mi najít jen dvě fotky pravých starých rollerů, které jsou uvedeny jako exponáty dynastie Qing z Palácového Muzea v Pekingu. Jsou především spojovány s císařovnou Dowager Cixi v 19. století, ale neexistuje důkaz, že exponáty jako zlatý roller vpravo patřily jí (That's Mags - Beijing). Roller s květinami je z 18. století (Washington Post), takže to vypadá, že tato technika už nějakou dobu existuje a někdo to později upgradoval použitím jadeitu. Nicméně je jasné, že původ a popularita rollerů není ve skutečnosti tak jednoduchá, jak marketing naznačuje.


Proč zrovna jade?

Pravý jade je přirozeně studený a slušnou chvilku trvá než zteplá válením po obličeji. Podobně jako můžete nechat lžičku v lednici a dát si ji ráno na opuchlé oči, studený kámen může zmírnit podráždění nebo lehký otok jako každý jiný studený obklad. A to je všechno, to je jediný rozdíl mezi jadeitem/nefritem a jinými kameny v rollerech.


Samozřejmě se najde mnoho značek rollerů, které popisují účinky jednotlivých kamenů nejen na pleť, ale vaši životní energii či náladu. U nás jsou krystaly a měsíční kameny taky všude, takže někteří prodejci se vrhli na výrobu rollerů. Kromě obyčejných tipů na masáž krku nebo aplikaci krému lákají ezotericky orientované jedince na schopnosti kamene, jako například že "prodlužuje život, pomáhá při obchodních jednáních, a přináší do života harmonii." Okay, sweetie.


I když si za roller připlatíte, s největší pravděpodobností se nejedná o nefrit, a už vůbec ne o jadeit. Rozhodně se nejedná o 100% čistý jade, to by se nikdo nedoplatil. U drahých rollerů to může být chemicky upravený nefrit nebo jeho syntetické imitace, popřípadě levnější kameny, které jsou podobné vzhledem (aventurín, hadec aj.). Snadno dostupné jsou také rollery z křemene, ať už dobarvovaného aby vypadal jako nefrit, nebo z růženínu a ametystu. Křemen má také přirozeně chladný povrch, ačkoliv nevydrží tak dlouho jako nefrit. Nejlevnější rollery, jako jsou ty na ebay za 50 Kč, jsou buď z plastu nebo barveného skla, takže nebudou studené vůbec a i když je dáte do ledničky, rychle zteplají.


zdroj Glamour.com

Jak jade roller funguje doopravdy

Studený roller pomůže zmírnit oteklé oči a kůži. Stejně dobře bude fungovat jakýkoliv studený obklad, jako právě studená lžíce, mokrý hadr nebo elegantnější studený gelový obklad. Nic z toho ale nemá ten instagramový look, takže v tom jade roller vyhrává, ačkoli teda nefunguje o nic líp než co si všichni dáváme na obličej po trhání zubu.


Podle této studie dokáže 5 minutová masáž rollerem zvýšit proudění krve v obličeji. Pokud zrovna to způsobuje, že máte mdlý nebo oteklý obličej, možná by roller pomohl zmírnit otok a pleť "oživit" - ale jen dočasně (WaPo). Taky je možné pomocí rolleru dělat lymfatickou masáž (podpora proudění mízy v těle), což by mohlo také zmírnit opuchlou pleť nebo oční okolí, obzvlášť pokud nahromaděná tekutina je právě zdrojem otoku (WebMd).


Co se týče vyhlazování vrásek, konturování obličeje či pomoci při obchodních jednáních, masírování obličeje kamenem na to nemá vliv (WebMd, Paula's Choice, Beauty Brains). Stejně tak není možné, aby roller pomohl vstřebat kosmetiku. Často jsem viděla doporučení, že máte aplikovat olej nebo sérum, a pomocí rolleru ho jakoby pořádně nacpat do kůže. Takhle kůže nefunguje. Na vstřebávání kosmetiky nemá vliv jestli ji rozmažete, vklepete, nebo přejedete válečkem.


Roller může také způsobit problémy lidem s akné nebo růžovkou. Příliš fyzické akce na obličeji může akné podráždit a roznést po obličeji bakterie, zatímco zvýšené proudění krve může zhoršit růžovku (Paula's Choice). Pokud se tedy chystáte udělat lymfatickou masáž, dělejte to pomalu, podle návodu, netlačte, a roller po použití umyjte.



Moje zkušenosti

Roller jsem vyzkoušela ze dvou důvodů. Ráno mívám oteklé oči a ano, šlo by tomu předejít kdybych nečuměla do tří ráno do počítače, ale co už. Druhý důvod je, že mě často pobolívá okolí pod ušima a kolem čelisti. Takhle se na mě projevuje stres a úzkosti, mám neustále zaťaté zuby a v noci jimi skřípu. Takže logicky radši koupím roller než abych řešila příčiny stresu, haha am I right guys??



Loni jsem vyzkoušela jade roller z ebay asi za 70 Kč. Nevím jestli je ze skla nebo jen nějakého obarveného kamene, ale sám o sobě není vůbec studený. Před použitím jsem ho na chvilku podržela pod studenou vodou a tak vydržel na rychlé přejetí obličeje a očí. Letos jsem objevila rollery i v drogérii, tak jsem v Rossmannu vzala For Your Beauty Roller z růženínu za 250 Kč. Nejenom že je krásný na pohled, ale je skutečně studený. Ani ho nedávám do lednice, zatím mi stačí, ale v létě to vyzkouším. Bez lednice vydrží max dvě minuty masírování než úplně zteplá, a tak do 10 minut je zase studený. Efekt na pleť se samozřejmě neliší, ale je to pohodlnější a tenhle navíc tolik neskřípe.


Taky roller ráda používám přes sheet masky. Maska je příjemná sama o sobě, a takhle se to dá ještě vylepšit. Navíc aspoň rovnoměrně rozprostřu esenci v masce po celém obličeji. Co ale nemůžu doporučit, je masírování s pleťovým olejem nebo sérem. Všude o tom melou jak to pak líp klouže a je z toho příjemnější masáž, ale klouže to až moc, bylo to akorát otravné a roller byl celý zapatlaný.


Dočetla jsem se, že růženín je navíc totální zázrak. Jednak teda "vyhlazuje pleť," což se hodí že jo, ale taky "odbourává strach a zlost,""pomáhá přijímat nezbytnost změn," včetně "zdolávání krize středního věku." Mno, ať roluju jak roluju, pořád jsem nasraná, bojím se změn způsobených koronavirem, a mám životní krizi. Takže v tomhle to moc nefunguje. Kde je Vlastík Plamínek, když ho potřebujete.


Závěr

Masážní váleček na obličej je vhodný na relaxaci, uvolnění obličejových svalů, popřípadě příjemně zchladí oteklý obličej a oční okolí. Jak dlouho vydrží roller studený záleží na druhu kamene. Skutečný nefrit by studil nejdéle, ale takový roller by stál těžké peníze. Levnější varianty nabízí upravovaný nefrit, syntetické imitace, nebo jiné kameny s podobným vzhledem - pozor, mnoho prodejců v tom ale nerozlišuje, takže se těžko zjišťuje, co vlastně kupujete. Přirozeně chladné jsou i válečky z křemene (růženín, ametyst), které sice zteplají rychleji, ale jsou mnohem levnější. Ať už máte roller jakýkoli, stejně mu můžete pomoct skladováním v lednici, takže spíš vybírejte podle ceny/vzhledu. Ačkoliv rollery působí na pleť podobně jako studený obklad a masírovat pleť můžete i rukama, je to docela příjemná, relaxační záležitost. Ale žádné jiné účinky nečekejte.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.