RECENZE: The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution


V květnu jsem se rozhodla vrátit ke staré dobré glykolové kyselině, a to v podobě obrovského balení od The Ordinary. Tak tady jsou moje zkušenosti po více než dvou měsících pravidelného používání. Pokud kyseliny v kosmetice neznáte, vše potřebné se o nich můžete dozvědět rovnou tady na blogu. Jedná se o velmi účinný peeling pomocí kyselin a rozhodně se bez nich už neobejdu.


Popis produktu

Typ: kyselinový peeling s 7% AHA kyselinou glykolovou

Velikost: 240 ml

Cena: 230 Kč a výš podle obchodu


Objednala jsem kyselinu z xobeauty za 289 Kč. Není to tak hrozná přirážka a hlavně balík doručili hned další den. The Ordinary kyseliny mají vždycky navíc nějaké hydratační složky, především kyselinu hyaluronovou, nebo složky pro zmírnění podráždění (což u kyselin jde snadno). Kyselina je vyrobena na účinném pH a její popis uvádí všechna důležitá varování: používejte jen jednou denně, zvyšuje citlivost na slunce tak noste opalovací krém, může způsobit podráždění při příliš častém používání. Odměnou vám pak v podstatě bude celkově zkrášlená pleť. Opět vás odkážu na můj článek o kyselinách pokud vás zajímají detaily o jejich účincích a používání.


Toning Solution budu srovnávat s mými předchozími kyselinami COSRX (AHA 7% a BHA) a The Ordinary Lactic Acid 5%.


Složení

Najeďte myší na složku pro krátký popis, více na INCIDecoder.

Toning Solution se odlišuje od ostatních The Ordinary kyselin přítomností spousty rostlinných extraktů. Jejich ostatní kyseliny mají mnohem jednodušší složení, takže nic moc navíc nedostanete. Proto se mi tolik líbí kyseliny COSRX, které obsahují navíc 2% niacinamidu. Tady niacinamide bohužel není, The Ordinary z nějakého důvodu zvolili spíše extrakty jako růžovou vodu, destilát z květů chrpy, aloe vodu, ženšen a extrakt z tasmánského pepře. Také je tam několik hydratačních či jinak užitečných aminokyselin, a urea.



Textura a použití

Nejradši nanáším kyseliny rukama, takže COSRX a The Ordinary Lactic Acid v tomto aspektu vyhrávají. COSRX jsou jako lehké gely a Lactic Acid je v kapátku. Snažit se přenést vodové Toning Solution na obličej z dlaně není úplně ideální. Doporučená aplikace je pomocí vatových tamponků a obal je pro to přizpůsobený, takže si asi nemám na co stěžovat. Kyselinu na tamponek dávám jen při nanášení na tělo. Používám ji večer na čerstvě umytý suchý obličej. Malinko zaštípe a nemá žádnou výraznou vůni.


Účinky

Ve zkratce: super. Všechno co od 7% AHA čekám se dostavilo bez sebemenších problémů. Pleť je jemná, hladká, není dehydratovaná ani mdlá, celkově působí zdravě - opravdu bez kyselin už nedám ani ránu. Přešla jsem na Toning Solution z téměř každodenního používání COSRX BHA, takže to pro pleť nebyl žádný velký šok. Použití 4x týdně je pro mě tak akorát, ale už jsem přežila i 5x týdně. Celkem rozdíl od dob, kdy jsem si musela zapsat dny používání kyseliny, protože mi jinak zrudla pleť a nepříjemně pálila. (Pokud se vám stane to samé, používáte kyselinu moc často. Až se pleť uklidní, můžete opatrně začít znova. Když se nic nezlepší a pořád bude pleť podrážděná a bude pálit, není to produkt pro vás. Vyhledejte jemnější kyselinu.)



Jestli chcete vidět, jak moje pleť vypadala před kyselinami, tak mrkněte na moji skincare journey. 7% glykolovou kyselinu jsem už měla, jenže tehdy jsem s kyselinami začínala, pleť nebyla zvyklá a používala jsem je moc často. Odnesla jsem si z toho dojem, že moje pleť nevydrží kombinování a časté používání silných kyselin. Tak si teď nejsem jistá, jestli to bylo jen neobezřetným používáním, nebo tato konkrétní kyselina opravdu zvládá mírnit potenciální podráždění. Je pravda, že COSRX AHA 7 se spíše zaměřuje na silnější účinky než předcházení podráždění za pomoci zklidňujících látek. Bohužel, už je to docela dávno co jsem ji měla, a nemůžu tedy s jistotou říct ano, COSRX AHA má silnější účinky, ale může víc podráždit pleť než tento Toning Solution. Na takové tvrzení si už netroufám. Ráda bych COSRX AHA koupila znova a přesvědčila se o tom, jenže to by koronavirus musel přestat zahlcovat korejskou poštu.


Třeba na to dojde než Toning Solution spotřebuju, protože 240 ml je opravdu neskutečně velké balení na něco, co používám jen jednou denně a ještě obden. Tak jsem ji začala dávat i na tělo, například na dekolt a ramena, kde pomůže na akné. Hodí se taky proti zarůstání chloupků po holení nohou, a dokonce i jako deodorant. Osobně se mi jako deodorant moc nelíbí, ačkoliv musím uznat, že to funguje - kyseliny ovlivňují chemikálie vytvářející zápach v podpaží (více na LabMuffin). Jenže praktické nanášení deodorantu u mě vítězí, nicméně je to dobrý tip když máte moc kyseliny. Někteří kyselinu dávají i na pokožku hlavy aby se pořádně zbavili zbytku produktů a mrtvých buněk.



Závěr

The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution je dobrá volba, pokud hledáte účinnou glykolovou kyselinu a nechcete za ni moc platit. Dostanete obrovské množství za málo peněz, takže se žádný luxusní zážitek nekoná, ale účinky se dostaví. Je škoda, že The Ordinary zvolilo spíše rostlinné extrakty místo užitečnějších látek jako ceramidy, peptidy nebo aspoň niacinamide. Takhle jde především o tu kyselinu a žádné účinky navíc. Velké množství přímo vybízí k dalšímu použití na tělo, takže najde využití i takto. Nicméně začátečníkům s kyselinami bych doporučila něco s menším balením, protože první měsíc s kyselinou může být pěkné utrpení než si pleť zvykne. Kupovat takový kýbl něčeho, co budete nejdřív používat jen 1-2x týdně, mi přijde zbytečné. Proto bych raději volila něco jemnějšího a menšího, jako The Ordinary kyselinu mléčnou.

10 komentářů

  1. Ahoj, skvělý článek! CHtěla bych se zeptat, jestli je možné používat BHA a AHA zároveň (nemyslím nanést AHA a hned pak BHA lol, ale spíš že jeden den ráno si dám BHA a jiný den veče AHA). Mám totiž COSRX BHA a póry mi zlepšila, ale s whiteheads mi nic nedělá a už jsem z toho zoufalá, tak zvažuju AHA. Předem díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky :)
      Určitě to možné je, sama jsem to takhle dělala s COSRX kyselinama. Problém byl v tom, že jsem musela pořád hlídat co používám kdy a často to na moji pleť bylo moc, takže začala pálit a loupat se. Kdybys měla odolnější pleť než já tak by to nejspíš šlo líp :'D Já se po téhle zkušenosti ke dvěma kyselinám najednou vracet nebudu, ale určitě to jde takhle používat, obzvlášť když už je pleť zvyklejší a člověk ví co dělá.

      Vymazat
  2. Páni, koukám na rozdíly v tom odkazujícím článku. Pecka!! Já mám teď špatnou pleť a nevím, co s tím.. Tohle by mi třeba mohlo pomoci.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě bych doporučila nějakou kyselinu vyzkoušet! :) obzvlášť nějakou od the ordinary, která se dá sehnat levně kdyby to náhodou nevyšlo :)

      Vymazat
  3. Tuhle kyselinu miluju a taky jí dávám všude možně na tělě, kde je potřeba.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, tahle kyselina se tedy aplikuje na oblicej a dale se nesmyva? Potom hydratacni krem? A da se kombinovat napr. s differinem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, na všechno je odpovězeno v článku o kyselinách:
      https://www.justskincarethings.cz/2016/01/kyselinove-peelingy-aha-bha-jak-je.html.

      co se týče kombinování retinolu a AHA bych byla fakt opatrná, může to být pro pleť příliš a způsobit silné podráždění. záleží na konkrétní pleti. musela bych mít už pleť zvyklou jak na AHA tak na ten retinol, a když už tak určitě bych nepoužívala v jeden den obojí, pro jistotu. obecně bych ale radila nejdřív dopoužívat jedno, pak druhé.

      Vymazat
  5. Dobrý den, je vhodné tento produkt používat i v těhotenství? Případně i další produkty od The Ordinary (kromě Retinolu). Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, to nevím, bylo by lepší se zeptat u prodejce nebo napsat e-mail na zákaznickou péči The Ordinary.

      Vymazat
  6. Kyselinu glykolovou od The ordinary jsem poizivala půl roku a za mě teda nic moc. Na pleti štípala a výsledky téměř žádné... Vrátila jsem se tedy ke Cosrx, kterou jsem používala v době covidu a tam vidím účinky už po jednou použití.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.