RECENZE: The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA


Popis produktu

Velikost: 100 ml (také dostupné ve 30 ml)

Cena: 200 Kč

Odkud: TheOrdinary.com


Natural Moisturizing Factors je pojem označující skupinu složek, které se přirozeně vyskytují ve vnější vrstvě kůže (stratum corneum) a udržují její přirozený hydratační systém v chodu. Když je tahle vrstva adekvátně hydratovaná, zůstává pružná, zdravá a její ochranná bariéra může v klidu fungovat (detailně zde: Practical Dermatology, 2012). Do této skupiny patří látky jako amino kyseliny, urea, sodium PCA, mastné kyseliny, peptidy a další.

Krém slibuje hydrataci bez mastnoty, která doplní naše přirozené NMF, podpoří jejich funkci a má dlouhotrvající účinky.


Složení

Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Cetyl Alcohol, Propanediol, Stearyl Alcohol, Glycerin, Sodium Hyaluronate, Arginine, Aspartic Acid, Glycine, Alanine, Serine, Valine, Isoleucine, Proline, Threonine, Histidine, Phenylalanine, Glucose, Maltose, Fructose, Trehalose, Sodium PCA, PCA, Sodium Lactate, Urea, Allantoin, Linoleic Acid, Oleic Acid, Phytosteryl Canola Glycerides, Palmitic Acid, Stearic Acid, Lecithin, Triolein, Tocopherol, Carbomer, Isoceteth-20, Polysorbate 60, Sodium Chloride, Citric Acid, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Pentylene Glycol, Triethanolamine, Sodium Hydroxide, Phenoxyethanol, Chlorphenesin

Samozřejmě je krém plný látek tvořících NMF, ale už když vidím Caprylic/Capric Triglyceride mezi prvními složkami, můžu předpokládat, že se mi krém (nebo sheet maska) bude líbit. Obsahuje ji např. COSRX Snail Cream, CeraVe hydratační krém, dokonce i můj úplně první oblíbený krém, Ziaja Kozí mléko (denní). Nejedná se o žádný spešl extrakt ze srdce vulkánu, je to lehká bezbarvá tekutina vyráběná pomocí esterifikace z kokosového nebo palmojádrového oleje. Výsledkem je látka dodávající pleti hedvábně jemný pocit jako po použití oleje, ale kompletně bez mastnoty. Zároveň je výborným prostředkem pro aktivní látky - pomáhá jim lépe proniknout do pleti a je odolná vůči oxidaci.

Textura & použití

Textura je jako odlehčený CeraVe krém, dokonce mají 3 stejné látky v prvních 5 místech složení (po vodě). Taky působí hutně a těžce, ale na pleti je určitě lehčí než CeraVe. A stejně jako u CeraVe mám i tady pocit, že krém dobře "promastí" ačkoliv vůbec mastný není. Vsákne se hned, bez problému na něj okamžitě dávám opalovací krém a makeup. Četla jsem v jiných recenzích stížnosti, že trochu lepí - já na něj dávám opalovák tak rychle, že jsem si toho nejdřív ani nevšimla lol, ale je to pravda. Několikrát jsem šla i rovnou po krému na makeup (pls don't come for me) a nezaznamenala jsem žádný problém, takže mě to nijak neovlivňuje. Nicméně se mi zdá, že abych dosáhla pro mě potřebné hydratace, musím použít docela velké množství. Dá se dobře rozetřít, ale tenká vrstva pro mě není dostatečně hydratační a často přidávám krém na tváře i čelo. Když ho chci použít na noc, potřebuju skoro dvojnásobek ranního množství.


Účinky

Byla jsem velmi překvapená, že takový hutnější krém můžu vůbec používat ráno. Samozřejmě to bude možné jen v chladnějším počasí, ale nemastí se mi z něj čelo a suché tváře jsou taky spokojené. Obecně se mi zdá jako krém pro takovou normální pleť, ani moc mastnou, ani moc suchou. Můžu ho používat i večer když zdvojnásobím dávku, druhý den budu mít pleť hydratovanou a jemnou. Určitě mi přijde, že zjemňuje povrch pleti a jakoby balancuje moji smíšenou pleť. Dokonce mi pleť připadá sjednocená ve svých potřebách, ale to může být počasím. Na druhou stranu jsem krém používala ráno i večer celý týden v Kodani, kam jsem přijela ze 30° veder rovnou do 17° a studeného větru, a pleť vůbec neprošla svými běžnými výkyvy. Tak možná na tom něco bude.

Už jsem vyzkoušela krém s hlemýždím slizem, inspirovaný recepturou korejské Joseon dynastie nebo s olejem ze semínek čajovníku, takže se dá říct, že jsem zvyklá na parádu. Krém je totiž základní skincare věc, kterou chápe naprosto každý, tak se od něj čekají zázraky a něco navíc. Popravdě, tenhle krém není na parádu a nedá vám nic navíc. "Jenom" účinně hydratuje, drží hydrataci v pleti, dělá ji jemnější a pružnější. V tomhle je lepší než některé ozvláštněné krémy, takže záleží na vašich očekávání. Mně bylo už dopředu řečeno kamarádkami, že tenhle krém je basic. A je basic. Zároveň se mi ale líbí a funguje dobře, ráda ho používám a beru ho na cesty. Moje routine je ozvláštněná dost všemožnými esencemi a séry, takže proč bych si měla stěžovat na takový basic účinný krém. Fjallraven batohy jsou taky basic, ale můžu v něm mít tři kila věcí a cítit na zádech jen půl kila. ¯\_(ツ)_/¯


Závěr

The Ordinary Natural Moisturizing Factors je v podstatě naprosto základní hydratační krém, který je nejvhodnější pro normální pleť (ne moc mastná, ne moc suchá). Dobře hydratuje, pleť je jemnější, jakoby "promaštěná" ačkoliv krém mastný není. Dá se snadno použít, sedí pod makeup, dá se použít i jako noční krém v silnější vrstvě. Cena je drogerková, ale efekt je mnohem lepší. Na nic si nehraje, nemá milion botanický extraktů a jiných ozdob, nepůsobí luxusně, prostě jenom udržuje pleť v normálním provozu. A to někdy stačí.

6 komentářů

  1. Poznámka úplně mimo - zrovna manii kolem Fjallraven batohů vůbec nechápu. Kdysi jsem si ho jednou půjčila od kamarádky a jako jediné plus vidím, že je skladný. Vzhledově se mi vůbec nelíbí a nemá vyztužená záda, takže je to spíš taková látková taška na záda, protože těžké věci se v něm nosí blbě. A ta cena!
    Ale jinak ten krém vypadá fakt dobře, ale asi podle popisu nebude do supervlhkého a relativně teplého prostředí (v Deagu máme stále ještě > 25°C).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. well tak mně se v něm těžké věci nosí dobře a rozhodně bych to nemohla přirovnat k látkové tašce :D denně v tom nosím notebook, cestuju s tím a tak, takže já jsem spokojená :D

      nooo, to asi ne. do tepla by podle mě šel kdybys měla suchou pleť, ale to vlhko by byl problém. navíc v některých recenzích lidi zmiňovali, že se jim po aplikaci jakoby potí obličej, takže to se nehodí už vůbec :D

      Vymazat
  2. Za mě nejelpší krém, který jsem kdy měla. Mě příde skoro stejný jako ten krém od cerave, takře si teď kupuju ten, když je dostupný v Česku. Souhlasím s tím, že je basic, jen tak s ním a ničím jiným navíc bych dlouho nevydržela.

    OdpovědětVymazat
  3. Mně moc nesednul, mám normální až mastnejsi pleť, ale na večer bylo té hydratace málo a přes den moc, nebo co, dělalo mi to dokonce pupínky, nechápu :D tak ho teď používám na krk a dekolt aspoň, ať ho nevyhodim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to celkem zvláštní krém, to je fakt :D tak hodně štěstí s něčím jiným :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.