RECENZE: COSRX BHA Blackhead Power Liquid


Velikost: 100 ml
Funkce: chemický peeling, BHA (betaine salicylate 4%), pH 3,5
Cena: cca 400 Kč na Jolse.com
 

O produktu

Klasicky vás nejdříve odkážu na můj detailní článek o chemickém peelingu, kde se dozvíte, do jaké kategorie tento produkt patří a co by měl dělat. COSRX BHA konkrétně tvrdí toto: zbaví vás odumřelých kožních buněk, černých teček a zabrání mastnotě ucpávat póry. Taky by vaše pleť měla s postupným používáním být jemnější a jasnější.

Seznam varování správně upozorňuje, že je třeba nechat produkt zaschnout, než na něj půjdete plácat další. Také říká, že nemáte používat další kyseliny zároveň s touhle, ale raději je střídat.


Složení

CosDNA analýza / Skincarisma analýza

Jižní Korea reguluje prodej salicylové kyseliny tzv. over the counter, tedy normálně dostupné kdekoliv bez receptu. Proto je zde místo ní použitá kombinace betainu a kyseliny salicylové, betaine salicylate. 4% koncentrace by se měla vyrovnat síle 2% kyseliny salicylové, ačkoliv je jemnější. Fungovat by tedy měla stejně, jen bude svou práci dělat podstatně jemněji.

Na rozdíl od Stridexu, který neměl žádnou "dobrou" ingredienci kromě kyseliny samotné, COSRX BHA obsahuje hned několik výborných složek navíc. Místo vody je použitá voda z vrbové kůry, přírodního zdroje látky salicin, ze kterého je kyselina salicylová. Butylene glycol hydratuje a niacinamide rozzařuje pleť a zesvětluje skvrny nebo jizvy. Jsou tu pak ještě tři další hydratační látky, jednou z nich je známá kyselina hyaluronová.

Zde leží můj největší problém se Stridexem. Nijak nekompenzoval vysušování způsobené BHA, nechal mou pleť na pospas osudu suchého podzimního listí. COSRX se o to postaral na výbornou a přidal hned několik hydratačních látek a aby to nebylo málo, mého oblíbence niacinamide.



Použití

I po tom všem, co jste si právě přečetli, já a COSRX BHA nebyla láska na první pohled. Když se konečně uklidnila ta katastrofa, kterou mi způsobil Stridex, už se mi nechtělo jej dál používat. To vysoušení bylo tak nepříjemné, že jsem se k tomu donutila tak jednou za měsíc. Navíc jsem měla dojem, že už nevidím žádné pozitivní výsledky, a jen si dobrovolně suším ksicht.

Vykašlala jsem na něj, koupila si COSRX AHA a vložila své naděje do ní. Udělala jsem správně, AHA mi pomohla jako nic předtím, můžete si o tom přečíst v recenzi. Jenže AHA není dělaná na čištění pórů jako jsou ty "černé tečky" na nose. Jak už název vypovídá, AHA Whitehead Liquid je spíše na pupínky, ale má i nějaký slabší účinek na póry na nose.

Jako další pomocník na čištění pórů na nose jsou jílové masky, které jsem doteď používala většinou jednou týdně. Nemají ovšem ty výhody BHA kyseliny a jsou spíše takové rychlé řešení, co na těch pár dní stačí. K tomu mě ještě trápilo neobvykle mastné čelo, a tak jsem se konečně rozhodla koupit BHA Power Liquid.





Klasické COSRX balení, pumpička. Tentokrát obsah flašky nesmrdí kanálem, spíš lehce chemicky ale nic, čeho byste si při běžném používání všimli. Konzistence i pocit při aplikaci je stejný jako u AHA Power Liquid. BHA sice tak nehydratuje, ale rozhodně vůbec nevysušuje. Těch 5 - 10 minut co ji nechávám působit netrpím pocity pálení, šimrání ani vypínání jako u Stridexu. Lehce mazlavá tekutina se rozetře a puf! Hotovo, žádná nepříjemnost se nekoná. (pozn. není nutné nechat kyseliny "působit," nic na jejich účinnosti to nemění, dělala jsem to jen z opatrnosti po hrozné předchozí zkušenosti se Stridexem. Teď už to nedělám vůbec, hned co se BHA vsákne, použiju další kosmetiku.)

Teď se vrátím k začátku - proč to nebyla láska na první pohled? První měsíc jsem měla pocit, že pro mě tato BHA vůbec nic nedělá. Žádný velký purging jsem nečekala, jelikož si pleť zrovna v té době zvykla na AHA Liquid. Jenže ono se nedělo ani nic jiného.

Postupně jsem zvyšovala frekvenci používání a jednou jsem omylem na flašku sáhla ráno - říkám si, proč ne? Od té doby BHA používám zhruba každý druhý den ráno a AHA každý druhý/třetí den večer. I po měsíci se Stridexem jsem ho nesnesla víckrát jak jednou týdně, a teď používám BHA i dva dny po sobě.

BHA Power Liquid je opravdu fantasticky jemná. Rozhodně je vhodná pro každodenní použití. Se zvýšeným počtem používání jsem konečně začala vidět výsledky: Póry na nose jsou menší, čisté a neucpávají se (většinou od brýlí). Největší změnou pro mě je snížení mastnoty obličeje. Pleť mám smíšenou a dlouhou dobu mě trápilo velmi mastné čelo, což mi rozpouštělo makeup a sem tam ucpávalo póry. Když si ráno dám BHA Liquid a jsem venku od rána do večera, mastnota je naprosto minimální. Není to žádný dojem, naschvál jsem si to testovala a zapisovala, protože ten rozdíl je obrovský.

Další důkaz, že se na pleti vážně něco děje, je když BHA delší dobu nepoužiju. Buňky, maz a špína se nahromadí v pórech na nose a já pak sedím s mastným ksichtem, přejíždím si prstem po těch malých hrbolcích (které běžně vůbec necítím) a říkám si kdybych si já debil vzala BHA...



Hodnocení

Už by mi to asi mělo být trapné, ale COSRX boduje zas a znovu. BHA Blackhead Power Liquid je vynikající BHA peeling, který kompenzuje vysušování způsobené kyselinou a obsahuje i hydratační látky. Tím se stává vhodným i pro citlivou a suchou pleť! Zároveň je extrémně jemný a své schopnosti ukazuje lépe s častým používáním. Zatímco AHA Whitehead Power Liquid je zaměřená spíše na akné "s bílými hlavičkami," BHA pomůže od černých teček, čistí póry a reguluje mastnotu pleti.
UPDATE 2019/2020: Po různém experimentování s AHA kyselinami jsem opět koupila COSRX BHA. Detaily si můžete přečíst v článku "K-beauty: co jsem koupila znovu." Teď už jsem neopakovala chyby popsané v této recenzi a nebalancovala jsem používání AHA a BHA. Celkový zážitek byl tedy mnohem příjemnější a ještě účinnější, BHA tak mohla opravdu zazářit a rozhodně ji budu doporučovat navěky.

11 komentářů

  1. Super článek - jako vždy! Tak už vím co si koupím do kombinace k COSRX AHA.. Tu teď zkouším asi měsíc a jsem hrozně spokojená, takhle zářivou pleť jsem nikdy neměla.. Jestli jsem to správně pochopila, tak mohu kombinovat BHA ráno + AHA tentýž večer? Teď ji již dávám obden večer.. Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochopila naprosto správně. :) Pak už jenom uvidíš, jestli to tvoje pleť snese. A děkuju :)

      Vymazat
  2. Ahoj, chci se zeptat jakou vybrat AHa nebo BHA, kdyz netrpim na akne ani cerne tecky, jen potrebuji zbavit plet starych bunek?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :(

      http://justskincarethings.blogspot.cz/2016/01/chemicka-exfoliace-1-aha-bha-kyseliny.html

      Spíš AHA.

      Vymazat
  3. Já nevím, používala jsem tento produkt každý večer a pórů jsem se nezbavila. Zkusím ještě tvou radu a budu produkt používat ráno...třeba se dostaví nějaký efekt. Doufám, protože jsem se už chystala nad produktem zlomit hůl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono se pórů "zbavit" nedá, že jo. Ale je fakt, že tato BHA je velmi jemná, takže případně můžeš zkusit něco silnějšího s 2% kyselinou salicylovou.

      Vymazat
  4. Díky za blog, objevila jsem ho teprve před pár dny, ale od tý doby tu bydlím :))

    Kéééž bych měla stejnou zkušenost jako ty, protože neznám dalšího šťastlivce, kterej by měl taky na nose póry velikosti pětikorun..ale bohužel, zkoušela jsem od Cosrx BHA i AHA a při používání obojího celkem muka, štípání, nulovej efekt, naopak výsev hlubokejch podkožních beďarů :( od tý doby jsem měla ke kyselinám respekt a vyhýbala se jim.
    Tak si říkám, jestli bys mi nedoporučila na póry něco jinýho, ještě trochu šetrnějšího, co by slibovalo stejný účinky?

    Moc dík :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda že se ti tu líbí. :D

      tak to je škoda. COSRX BHA je ta nejjemnější BHA kterou znám. nic co slibuje stejné účínky jako kyseliny ale nejsou to kyseliny - to fakt netuším. :D

      Vymazat
  5. Tak jsem si nedávno znovu pročítala tenhle článek a jelikož si dlouho nevím rady jak nanášet svoji skincare, resp. v jakém pořadí, rozhodla jsem se zeptat :D Normálně odličuju balzámem od Heimish a pak použiju mycí gel od Lirene, problém nastává pak :D Zatím všechno používám v tomhle pořadí:
    1. Supple preparation toner, Klairs (ráno a večer)
    2. Vitamin C serum, Klair (večer)
    3. BHA Blackhead power liquid, COSRX (každý večer)
    4. Snail Essence, COSRX (ráno i večer)
    5. Bee venom emulsion, Nature republic (ráno i večer)
    6. Chia seed něco moisturizer, The face shop (ráno i večer)
    7. Oční krém od Etude house a nevzpomenu si na jméno (ráno i večer)
    8. SPF

    Nějak si nejsem jistá celým tím pořadím od séra až po emulzi, jestli to nemám nějak prohodit? A až teď jsem si přečetla že BHA se nemá používat s vitamínem C, tak nevím jak to tedy zkombinovat :D Navíc mi připadá jako by se s blackhead power liquid nic moc nedělo, tak netuším jestli to nemůže být tím vitamínem. Každá rada by se hodila :D

    Jinak miluju tvoje posty, hodně mi během mojí skincare journey pomohly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda že se blog líbí, díky :)

      jo obecně se moc nedoporučuje kombinovat dvě kyseliny na jednou. možná tam vznikne konflikt, možná ne, to už záleží na konkrétních produktech a tvojí pleti a milionu jiných věcí, proto bývá obecně nejlepší jednu věc z toho používat ráno a druhou večer. je to jednoduché řešení ve stylu better safe than sorry. jinak mimo kyseliny je pořadí celkem snadné - od nejtekutějšího po nejhustší.

      Vymazat
  6. Ahoj, narazila jsem na tvoje články a konečně si začínám vytvářet nějakou skin care rutinu. Chci se zeptat - je vhodné použít po tomto přípravku arganový olej? Jsem na něj zvyklá a nedám na něj dopustit. Moc díky, K.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.