Recenze: COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid



Tak, a a je to tady. Velmi očekávaná recenze mého prvního korejského chemického peelingu, který dokonce obsahuje fotky před a po! Pokud nevíte, co je to AHA nebo kyselinový peeling, přečtěte si můj podrobný článek o kyselinách. Dozvíte se, k čemu jsou AHA a BHA kyseliny, a jak jsou vaší pleti prospěšné.


Velikost: 100 ml

Funkce: AHA kyselina, chemický peeling

Cena: cca 380 Kč na Jolse.com



 

O produktu

Na Jolse i samotném obalu je toho napsáno požehnaně. Nejenže se dozvíte, co taková AHA dělá, najdete tam i správnou metodu použití a všechna důležitá varování. Je jasné, že COSRX ví, co dělají. Ve zkratce:

AHA 7 Whitehead Power Liquid obsahuje přírodní jemnou AHA v podobě jablečné vody a chemické AHA, tedy kyselinu glykolovou 7%. Umí odstranit nečistoty a mrtvé buňky z pórů, také zabránit vzniku pupínků. Podporuje výměnu mrtvých buněk za nové, čímž pleť dostává zdravější a mladší vzhled.
Doporučujeme aplikovat večer po toneru. Pokud cítíte pálení či jiný nepříjemný pocit, umyjte obličej vodou. Pouze po plném absorbování AHA aplikujte další esence a krémy. Nezapomeňte ráno po použití nanést opalovací krém!
Upozornění: AHA 7 je vysoce koncentrovaný produkt, který doporučujeme používat pomalu na malá místa. Začněte jedenkrát týdně a až se pleť adaptuje, používejte 2-3x týdně pro udržení pleti bez mastnoty, mrtvých buněk a pupínků.
Během dne, kdy používáte AHA, nepoužívejte jiné exfoliační produkty jako BHA, retinol a vitamín C. Po použití AHA naneste další produkt, esenci, krém či masku (ať není posledním krokem vaší routine).

Uff. Je toho hodně, ale chemický peeling není něco, co se dá koupit a plácat na sebe jen tak. Opět pro detailnější popis funkce AHA, klikněte na odkaz v úvodu recenze.


 

Složení

CosDNA analýza / Skincarisma analýza


COSRX se často pyšní svými krátkými seznamy ingrediencí víceméně u všech jejich produktů. Nakonec proč ne, alespoň se v tom člověk vyzná. První složkou je přírodní AHA v podobě jablečné vody. Podle COSRX, jablečná voda má velmi jemné povrchové exfoliační účinky.


Dále vidíme butylene glycol, často používaný mastný alkohol sloužící především k hydrataci.


Hlavní hvězdou je ovšem kyselina glykolová, které je 7 %. Jedná se o nejúčinnější používanou AHA, proto je důležité postupovat podle rad na obalu a začít s používáním velmi pomalu a postupně.


Překvapivé a naprosto skvělé také je, že tu dále najdeme 2 % niacinamidu, což je vynikající látka pro rozzáření pleti a zesvětlení pigmentových skvrn a jizev.



Použití

Tomu, jak se mají správně používat kyseliny, jsem věnovala celý článek, takže tady to moc rozebírat nebudu. Pojďme se soustředit na to, jak se používá konkrétně AHA 7.
 

Nanáším na čistou umytou pleť. Matná flaška má pumpičku, použití je tedy rychlé a praktické: do dlaně stříknu pumpičku (a půl, někdy), lehce rozmáznu mezi dlaněmi a poplácám si obličej. Asi vteřinu pak cítím lehounké šimrání, které hned zmizí. Horší bylo, když jsem na ruce měla čerstvě odloupnutý strup a AHA se mi na něj dostala. To už i pálilo, opět ale jen vteřinku. Takže pozor při aplikaci na akné, může to lehce pálit.

Samotná AHA 7 je taková lehce mazlavá tekutina bez barvy. Ráda bych řekla i bez vůně... Tohle je první produkt, který mi vyloženě smrdí. Ano, není tam žádný parfém, super, paráda. Jenže...uhhh. Nejdřív jsem si ničeho nevšimla, ale po asi třetím rozmáznutí mezi dlaněmi jsem se málem vyvrátila, když jsem se rozhodla k nim přičichnout. Normálně to připomíná kanál. Kolik kosmetiky by se asi prodalo, kdyby všechna měla smrdět tak, jako co v ní je?

Teď přichází ta super komerční ~ před & po ~ část. Svůj obličej se snažím alespoň dvakrát za měsíc nafotit, abych viděla co a kdy se zhoršuje, a mohla případně zakročit. Tak jsem splácala dohromady pár fotek a pokusila se, aby mě samotné tam bylo vidět co nejméně. Přece jenom mi chybí ta odvaha dát sem takovou sexy selfie bez makeupu s červeným ksichtem plným akné. #nofilter

Když už nic, alespoň uvidíte ten purging během prvního měsíce používání. Pro připomenutí, chemický peeling urychlí obnovu buněk v kůži, což zároveň zrychlí proces tvorby pupínku, pokud už začal před použitím peelingu. Toto se nazývá purging a trvá různě dlouho, ovšem ne dýl než měsíc.


Jak tohle pomohlo na akné? AHA 7 jsem zvolila, protože mě trápí takové ty hrbolky pod pletí, které můžou být i zanícené a červené, na které vůbec nic nepomáhá a nedají se vymáčknout. Když mi ani Stridex nepomohl, brala jsem AHA 7 jako poslední pokus. Když jsem viděla, jak se všechny ty hrbolky postupně „otevíraly“ a vylezly na povrch, ač to bylo nechutné, tak to fungovalo. Teď jsem byla týden bez AHA 7 kvůli lenosti ji tahat s sebou, a stihl se mi zanítit pór tam, kde se mi brýle dotýkají tváří. Bez AHA tam ten červený hrbolek seděl a čuměl. Hned jak jsem se vrátila domů jsem ho hezky oplácala a do dvou dnů bylo po něm. Tedy, zůstal jenom flek, který teď musím zesvětlit, ale tomu AHA 7 pomůže taky.


Vzhledem k tomu, že moje rutina je založená na zesvětlování jizev a červených stop po akné, bylo těžké posoudit, jak moc tomu AHA 7 pomohla. Časem jsem si ale všimla, že moje pleť vypadá jasnější a sjednocenější, což mě vedlo k odložení makeupu. Vážně není nic lepšího, než když nemusíte půlhodiny zahlazovat stopy po akné a stačí vám pár teček korektoru a nazdar. Obzvlášť po purging období jsem za to neskutečně ráda, nebylo to hezké.



Hodnocení

COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid je vynikající, cenově dostupný chemický peeling, který pomáhá na ucpané póry a pupínky. Zároveň dělá pleť jasnější a nemusím teď používat makeup, jen korektor. Díky absenci přidané vůně smrdí jak bolavá noha, ale to se dá přežít vzhledem k tomu, jak výborný produkt to jinak je.

30 komentářů

  1. Já už aha používám tak týden, akné teda mám několikanásobně horší než ty, tak se děsím purgingu, nicméně jsem ráda, že to pomáhá, tak budu doufat na zázrak i u mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to i horši, taky jsem si víc fotila tu lepší stranu ksichtu ve dny kdy to nebylo tak strašné. :D Je fakt, že už jsem akné neměla tak silné když jsem s touhle AHA začala, ale i přesto to trvalo nějaké ty dva měsíce no.. Chce to odvahu! :D

      Vymazat
    2. já už jsem měla i období těžkého cystického akné (klidně i 30 boulí na tváři..) takže už mě snad nic nevyvede z míry a nebudu muset brát roaccutane, do kterého se mi opradu nechce :D jinak máš opravdu krásnou pleť!

      Vymazat
  2. Ty jo vypadá to na super přípravek :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky že je! Stačí se odhodlat a připravit se na to, že minimálně měsíc se vám ksichtík trochu zblázní. :D

      Vymazat
  3. Moc jsem se na tuhle recenzi těšila a jsem ráda, že produkt dopadl dobře. Mám opět magadlouhej dotaz :-D V článku jsi psala, že AHA hned po toneru, ale co po AHA? Je pak potřeba nějak speciálně ošetřit? Na té první fotce doporučujou krém, esenci nebo hydratační masku, tak mě zajímá, jestli se to nebude "bít" mezi sebou. Jestli třeba AHA nemá působit přes noc, takže třeba po 10 min na sebe dát jen gelový krém? Nebo naopak hydratační sleeping pack, protože pak bude působit ještě líp? Nerada bych to přeplácala, abych pleť nezahltila. Díky za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem, že tohle je zodpovězeno celkem jasně ve všech mých routine postech, kde je vidět postup:

      1. čištění
      2. pH toner
      3. chemické exfolianty
      4. hydratanční toner, esence, ampule, cokoliv

      Ovlivnit efektivnost AHA jde jenom úrovní pH a tím, že by se přímo s ní něco zmixovalo. Proto je důležité ji nechat zaschnout, ale pak už je to kompletně jedno. Navíc její funkce není ovlivněná dnem/nocí, ale doporučuje se používat večer jelikož způsobuje fotosenzitivitu.

      Vymazat
  4. Cokoliv, co mě zbaví ucpaných pórů! Hlavně už něco a konečně taky nějaká recenze česky. Kdo se má vyznat ve včech těch chemikáliích a ještě k tomu anglicky...fakt se mi už motá hlava...oh, když už tady tak komentuji, je to sice k jinému produktu, ale úspěšně můžu prohlásit, že jsem asi první magor, co je alergický na ŠNEČÍ SEKRET! :'( Všemi opěvovaný kreém od Mizonu na mě provokativně jen kouká z poličky, po té, co mi totálně zmasakroval obličej...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám že můj blog ti trochu pomůže :D

      Určitě nejsi první kdo má se šneky smůlu, ale je to škoda, já už je neustále na sebe plácám rok a nehodlám přestat ♥_♥

      Vymazat
  5. teda rozdíl mega! tvoje pleť vypadá teď super :)

    já ho zkoušela ve formě vzorečků (měla jsem jich několik z nákupů na Jolse) a hned den nebo dva po použití mi na tváři vyskákalo několik pupínků...což mě dost vyděsilo, protože já je nikdy nemám...celkově mám suchou pleť a pupínek mám tak jednou za dva roky...každopádně jsem si nebyla jistá, jestli je to "purging" nebo špatná reakce, protože ty pupínky vyskočily na částech pleti, kde mi přišlo že nic pod kůží nemám (prostě tam, kde byla pleť hladká, bez problémů)

    i když nemám akné, doufala jsem že mi to pomůže trochu vyčistit pleť, hlavně kolem nosu, kde to mám celý takový "ucpaný" (bože, moje vyjadřovací schopnosti), ale ta reakce mě dost vyděsila, tak nemám odvahu na celou lahvičku :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :)

      Ano, to zní fakt jako spíš špatná reakce než purging. Je to možná i tím, že je to docela silná AHA na první vyzkoušení. Já jsem začala u 3% AHA a až pak jsem koupila tohle. Takže možná měla ta kůže jenom šok? :D Moje vyjadřovací schopnosti taky dneska nejsou nic moc. :D

      Jestli máš ucpané takové ty pidi černé tečky/póry kolem nosu, můžeš zkusit BHA Liquid!

      Vymazat
    2. díky za odpoveď :) já jsem právě v tý skincare ještě začátečník...jedu podle návodu z Redditu a koukala jsem, že tu máš dost podobný :) zatím mám: opalovací krém, olejový cleanser, foam cleanser a pak se snažím hydratovat krémy + mám hromadu sheet masek...teď mám na cestě ještě sleeping pack...na tohle jsem si navykla a praktikuju to už pár měsíců, tak jsem si řekla, že je na čase to rozjet :D a přidat nějakou aktivní látku a furt tápu kterou...

      co se týká BHA Liquid...zkoušela jsem vzoreček a přišel mi super, hydratoval a ta kůže byla krásně hladká (a navíc nesmrdí jako kanál), nicméně jsem si nebyla jistá, jestli by mi to s něčím pomohlo? z nějakého důvodu jsem byla přesvědčená že je pro lidi s mastnou pletí/akné...a já černý tečky nemám, spíš ty bílý, prostě bordel pod kůží kolem nosu (a trochu i na tvářích) + suchou pleť a rosaceu

      možná bych teda mohla ještě zkusit něco slabšího? prostě v tom tápu :D

      omlouvám se za sloh, každopádně blog super! objevila jsem ho před pár dny a je super, že se tomu v ČR někdo věnuje, články jsou skvělý :)

      Vymazat
    3. Díky moc, ano je to právě Reddit který mě před několika lety nakopl ke starání o svůj ksicht. :D Teď už tam chodím jen loudit názory na produkty, které mě zajímají, nebo sledovat co je nového.

      BHA Liquid by se dalo říct že je pro lidi s mastnou pletí a akné, to určitě ano. Proniká i skrz mastnotu, takže se dostane přímo do pórů.

      Z toho co popisuješ by se ti asi vážně více hodila AHA. Můžeš zkusit třeba COSRX A-Sol, je to spíš spot treatment ale dá se použít jako super jemný exfoliační toner. Nebo zkusit najít nějakou slabší AHA kde je třeba jiná kyselina. Kyselina mléčná například.

      Jestli ale říkáš, že BHA vzorečky vypadaly slibně, můžeš do toho jít i tak! Mně to pomáhá především s mastnotou a pórech na nose/kolem nosu.

      A děkuju mockrát! :))

      Vymazat
    4. úplně jsem zapomněla na tenhle komentář odpovědět (ups, pardon, odpovídám o měsíc později ehm), nicméně moc moc děkuju za radu! nakonec jsem se rozhodla zkusit ten A-Sol, tak uvidím :) ještě jednou dík!

      Vymazat
  6. Nabi prosím tě, pupínky, které se objevují při purgingu, nebo i jiné, vymačkáváš? Nebo je necháš svému osudu? :) Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, já jsem jeden z těch lidí co nevydrží je nechat svému osudu. :D

      Vím, že by se to dělat nemělo, ale mně přijde, že když se vymáčknou dostatečně šetrně, tak se hojí rychleji. Snažím se to dělat vážně opatrně, aby pak nevznikla velká jizva nebo jsem to ještě nezhoršila no. Takže s kapesníkem a žádné rytí nehtem. :D

      Vymazat
    2. Jsem stejného názoru :) Vždycky mě to přestane bolet, když ho vymáčknu. No, tak už dost s nechutnostmi :D

      Vymazat
  7. Ahoj Nabi, předně bych ti chtěla pochválit celý blog, všechno krásně vysvětluješ a jdeš pěkně do hloubky (pun intended :D). Narazila jsem na něho tak 2 hodinky zpět a jsou už tři ráno a pořád se od něho nemůžu odtrhnout :D informací tu je teda fakt hoodně :).

    Začla jsem tak týden zpět s oil cleansery (momentálně L'OREAL Paris Öl Richesse dovezený z Francie a v šuplíku už na mě čeká DHC Deep Cleansing Oil :D) a je to naprostá bomba :). Začala jsem se víc dozvídat o korejské skincare a jsem tím naprosto fascinovaná a už se těším, až si udělám svůj x-krokový večerní skincare rituál :D.

    Už už jsem chtěla hodit do košíku i tenhle AHA exfoliant, když jsem si všilma, že jsi psala, že tam je jablečná voda - jsem totiž alergická na jablka :D. Pak jsem chtěla do košíku hodit Ziaja Manuka Tree jemně exfoliační noční krém a všimla jsem si, že tam je kyselina mandlová - na mandle jsem taky alergická :D. Achjo achjo, asi přemýšlím, že to přece jen zkusím, třeba to působí na jiném principu než potravinová alergie.. Náhodou s tím asi nemáš zkušenost, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nakonec jsem si řekla, že nebudu tu jablečnou vodu ani kyselinu mandlovou riskovat a pro začátek jsem si koupila AHA Vitamin C Serum :)

      Vymazat
    2. Ahoj, díky moc za chválu. :) Tak aspoň nějak si to vyřešila, to je fakt dobrá smůla. :D Já naštěstí nemám takové zkušenosti takže opravdu nemůžu říct jestli by to fungovalo stejně jako u té potraviny... Jedině objednat vzoreček a zkusit to někde stranou.

      Vymazat
  8. Ahojky Nabi, máš opravdu moc krásný a užitečný blog, před časem jsem ho celý přečetla a jelikož jsem měla vždycky problematickou pleť, tak jsem se rozhodla taky vsadit na korejskou kosmetiku :)
    Pořídila jsem si pár přípravků, které jsi tady recenzovala, především ty na mastnou, nebo smíšenou problematickou pleť, kterou mám a jelikož jsem vysadila hormonální antikoncepci, tak AHA kyseliny mi přišly jako poslední naděje, a teď k jádru věci, za pár dní to bude dva měsíce, co tento přípravek používám a jsem čím dál zoufalejší, mám po vysazení, jak to tak bývá, boláky především na čelistech a lícních kostech, nicméně i za ty dva měsíce používání AHA se na sebe nemůžu ani podívat, vždycky to vypadá dva, tři dny docela dobře a další den je to zase apokalypsa, myslíš, že mám ještě vytrvat v používání? Nikde jinde akné nemám (nos a čelo, které jsou nejmastnější jsou bez chybičky), takže nějaká reakce na něco to být asi nemůže (alergická taky na nic nejsem), protože tohle jsem pokládala za moji poslední naději, a jestli nezabere tohle, tak si asi půjdu už uříznout hlavu :D (Btw. letos mi bude 30, takže puberta dávno za
    mnou :D )

    Janina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky. ♡
      osobně vždycky doporučuju zajít k dermatologovi když kosmetika nepomůže. jako jestli se to tak zhoršilo po vysazení antikoncepce tak ti možná předepíšou nějaký jiný treatment na hormonální akné (které mám právě taky ale prášky beru). to co většina lidí označuje jako boláky bych tipla na cystické akné. Tady je o tom detailně: https://www.acne.org/regular-acne-vs-cystic-acne-whats-the-difference.html. Tam dole uvidíš rozdíl mezi léčením "běžného" akné vs. toho cystického, kdy to cystické se už řeší spíš lékama než kosmetikou.
      Ale tohle je jenom můj wild guess protože přece jenom nemůžu a nejsem oprávněná ti něco diagnostikovat přes internet a rozhodně doporučuju s AHA přestat jestli je to už tak špatné.

      Vymazat
  9. Síce je toto už starší článok, no ja mám tento produkt doma len posledný rok. Príde mi to ako zázračný elixír na pleť. Je krajšia z večera do rána to doslova. Nepoužívam ju každý deň skôr tak obdeň ale je to perfektné. A čo ja ti viem ten môj vôbec nesmrdí, zvláštne.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, prosím tě, teprve s kyselinami a korejskou kosmetikou začínám, tak bych se chtěla ujistit - tento přípravek nepoužívat zaroveň s AHA/BHA Clarifying Treatment Toner, že? Moc děkuji za odpověde a za recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. promiň za opožděnou odpověď. používat dohromady se může, ale spíš bych to nedoporučovala pro úplného začátečníka s kyselinami, může to být trochu facka pro tvůj obličej :D

      Vymazat
  11. Ahoj v pohode :) uz mi to přišlo, tak to radši nepouzívám spolu, ale zatím se moje plet po týdnu používání raduje :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli si myslis, ze ma smysl tento produkt pouzivat, kdyz je mi 14 let a uz pres pul roku me trapi akne jak na licnich kostech tak na cele a brade? (akne mi zacalo jiz ve 12-13 letech, ale to bylo jen na cele, az letos v unoru se mi zacalo delat na tvarich a brade). Uz jsem fakt trochu zoufala, protoze vsechny holky okolo me maji krasnou plet bez pupinku, jen ja mam velke bolaky, komedony, cerne tecky a nevim, co vsecno.. Urcite za to mohou hormony a proto se bojim purgingu behem 1. mesice, ze se mi plet zhorsi a uz se nezlepsi.. Vím, že uz je to pomerne dlouho, co jsi psala tento blog, ale narazila jsem na nej teprve vcera a produkt mam jiz doma, jen se ho bojim zacit pouzivat prave kvuli jiz zminovanemu purgingu:(. Uz bych fakt chtela najit neco, co by mi pomohlo a nemusela bych se stydet za svou plet..

    Budu rada za odpoved.❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahooj, neboj, na blogu jsem aktivní pořád a úplně ti rozumím - můžeš se přesvědčit :))
      https://www.justskincarethings.cz/2018/05/mas-akne-protoze-si-neumyvas-oblicej.html

      Hormony se na tom určitě podepisují, to v tomhle věku bývá normální. Ostatní holky to možná teprve čeká, dožene je to v dospělosti nebo mají prostě dobré geny. To se nedá nic dělat.

      Třeba ti to odezní samo, ale do té doby určitě má smysl takovýto produkt používat. Chápu tvoje obavy - zkušenosti se liší a třeba to u tebe nebude žádné drama. Pokud ale chceš být opatrná (a to je rozumné) zkus to nejdřív nanášet jenom na jedno místo. Třeba jen na bradu, nebo jen někam na tvář, kde to můžeš případně schovat pod vlasy.

      Taky můžeš zkusit dávat trošku jen na konkrétní pupínky a sledovat, jestli je to pomůže zahojit. Určitě je tenhle postup lepší, než to rovnou plácnout na celý obličej a stresovat se. :) Třeba uvidíš, že ti to pomáhá, a můžeš pak postupně aplikovat na celé tváře nebo bradu, pak nakonec celý obličej. Zkrátka začni 2x-3x týdně na malých místech nebo jednotlivých pupíncích, za měsíc uvidíš.

      A i kdyby nááhodou to nebylo dobré a měla jsi pocit, že ti to nepomáhá, existují i další dobré alternativy jemnějších kyselin, např. kyselina mléčná. Pro další informace ještě mrkni sem:

      https://www.justskincarethings.cz/2016/01/kyselinove-peelingy-aha-bha-jak-je.html

      Přeju hodně štěstí! <3 :))

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.