Letní skincare rutina • Respirátorová edice 2021

letní skincare rutina

Konkrétně letní verzi mé kosmetické rutiny jsem dělala naposled v roce 2017, takže byl čas na update. Moje současná rutina je přizpůsobená nošení respirátorů. Když se člověk musí neustále potit s kusem hrubé látky na obličeji, kosmetika přichází jako záchrana napáchané škody. Takže se zaměřuje na zklidnění podráždění, zanícených pupínků a na jemné složení pro citlivou smíšenou pleť.

Proč se z masek a respirátorů tvoří akné?

Prostředí pod maskou je vystaveno třem nejzásadnějším vlivům, které vedou k tvorbě nového akné. Zaprvé je to samotné mechanické tření masky o kůži. Když se ještě mohly nosit domácí látkové roušky, tenhle problém jsem neměla, protože masky byly jemnější, prodyšnější a člověk neměl pocit, že ho maska vyloženě škrábe. Jakékoliv pravidelné tření může způsobit zanícení kůže a vést k akné, např. tření cyklistické helmy na čele. 

 

Zadruhé je to horko a vlhko, které vzniká dýcháním a pocením. Možná jste taky někdy udělali tu chybu a strávili horký letní den v neprodyšném polyesterovém oblečení – vaše pleť se cítí podobně. Pot a horký vzduch zůstává pod maskou, kde je dohromady s kožním mazem a nečistotami. Vzniká tak ideální prostředí pro tvorbu akné.


Zatřetí, toto prostředí pomáhá kosmetice působit intenzivněji. Si řeknete ok, a to je špatně proč jako. No protože kosmetika jako AHA/BHA kyseliny nebo retinoidy se musí používat opatrně z toho důvodu, že mají vysokou šanci podráždit pleť. Jakmile se účinky zintenzivní, roste i šance na podráždění. Tento princip se využívá i k dobru, samozřejmě, např. sheet masky hydratují velmi intenzivně, protože také mají fyzickou masku, která obsažené složky drží na pokožce.


ranní rutina, isntree, missha, la roche posay

Ranní rutina

Ráno se zaměřuju na pohodlí pleti, aby horko a vlhko pod respirátorem snášela co nejpříjemněji. Dobrá zásada proti „mascne“ je používat lehké, nemastné textury. Nechcete kožnímu mazu ještě přidávat, já se svou mastnější pletí v létě už vůbec ne. Ráno používám pouze tři věci:

 

Klairs Rich Moist Soothing Serum

Recenze || Koupit na ebay*

Jak jsem psala v recenzi, tohle sérum mi ubývá mnohem rychleji, než jsem původně čekala. Používám ho ráno i večer, každý den. Velmi rychle se vstřebá, textura je příjemně chladivá a gelová, takže se hodí pod respirátor. Pomáhá mi obrnit pleť proti podráždění přes den a večer ji hezky zklidňuje. Mám sice na wishlistu spoustu jiných sér, ale začínám silně uvažovat, že tohle koupím okamžitě co z něj vymáčknu poslední kapku.

 

ISNTREE Hyaluronic Acid Creams

Moist Cream recenze || Koupit Moist Cream* – Koupit Aqua Gel Cream*

Začala jsem výživnějším Moist krémem a s horkem jsem přešla na Aqua Gel Cream (recenze brzy). Nyní je střídám podle potřeby – Moist krém když je chladněji, Aqua krém když je vedro. Oba mají vynikající lehkou texturu a dobře se vstřebávají. Aqua krém je ještě odlehčenější a vhodný pro celoročně mastnou pleť, takže pokud není nad 25° C, volím ráno Moist krém. Recenzi jsem ještě nenapsala, ale můžu říct, že kdybych si měla znova koupit jen jeden, vyberu Moist krém.

 

Missha Aqua Sun Gel & La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluid

Missha recenzeAnthelios recenze || Koupit Missha*

Rutinu zakončím opalovacím krémem, nejčastěji od Missha, a když potřebuju něco odolnějšího na delší pobyt venku, použiju fluid od La Roche-Posay. Krém Missha má super osvěžující efekt a lehce pudrový finish, což z něj dělá perfektní letní opalovák. Anthelios Fluid je zase extrémně tekutý a pohodlný když víte, že se budete celý den potit venku a potřebujete od krému opravdovou výdrž. Bohužel nevím, kam vás odkázat, protože je už delší dobu všude nedostupný. Začínám se bát, že ho přestali vyrábět. Možná omrkněte své nejbližší kamenné lékárny.


večerní rutina, mizon, klairs, la roche posay
večerní rutina, vichy 89, medik8 retinal

Večerní rutina

Nejdůležitější je pořádně pleť vyčistit od nánosu toho všeho bordelu. Moje čištění se nemění podle ročního období, takže pořád volím odličovací olej (momentálně od Kose, recenze brzy) a CeraVe čistící emulzi. Pak alespoň jednou týdně pořádně pročistím póry. Buď olejovou masáží a jílovou maskou, nebo chemickým peelingem. Dále strategicky používám retinal tak, abych následující den měla home office a nebyla tak dlouho v respirátoru.


Mizon First Essence

Recenze || Koupit

Jako tonikum používám poslední kapky Mizon kvasinkové esence. Výhodou je, že tyto esence fungují jako velmi jemný, každodenní peeling. Udržují pleť zdravou na pohled a zjemňují její texturu. Původně jsem esenci používala ráno, ale čím je moje ranní rutina jednodušší, tím je pro mou pleť lepší. Alespoň za těchto podmínek.


Medik8 Crystal Retinal 3

Recenze || Koupit*

Ano, tenhle retinoid je stupidně drahý, but hear me out. Dostala jsem ho k vyzkoušení v práci. Obsahuje 0,03% retinalu, takže má rychlejší účinnost než retinol, ale množství je vhodné pro nováčky. Tak jsem popravdě vůbec neváhala a už ho používám zhruba 5 měsíců. Díky nízké koncentraci nedošlo k žádnému podráždění a výsledky jsou super – působí proti akné a zároveň dobře vyhlazuje pleť i jemné vrásky. Hlavně kolem očí, kde jsem situaci měla za beznadějnou. Ráda příště vyzkouším něco silnějšího.

 

cerave mléko, innisfree krém


Vichy Minéral 89 Eyes

Recenze || Koupit*

Vichy oční krém mám už hrozně dlouho, ale ubývá velmi pomalu. Na pozici nejoblíbenějšího očního krému vystřídal Mizon Snail Repair, protože mi tekutá gelová textura vyhovuje ještě víc, než našlehaný šnečí krém. Moje oční okolí je zkrátka přecitlivělé na krémy a okamžitě reaguje, když je krém příliš těžký nebo mastný. Dělají se mi takové mini-pupínky a kůže má pak velmi hrubou texturu, která pod korektorem vypadá hrozně. Tohle se mi s lehounkým gelem Vichy nestává, takže maximální spokojenost.


La Roche-Posay Cicaplast Baume B5

Recenze || Koupit*

Další krém, o kterém jsem mluvila už dávno a pomalu ubývá. Asi bych měla už napsat tu recenzi lol. Cicaplast je oblíbený na podrážděnou, citlivou a červenou kůži s ekzémem nebo suchými šupinkami. Mně se osvědčil jako podpora pro hojení pupínků, především těch zanícených a bolavých, spíše jako spot-treatment. Nyní ho však dávám i na celé tváře, obzvlášť když jsem musela strávit hodně času pocením v respirátoru. To pak večer cítím, jak mi tváře šimrají a některá kosmetika na nich štípe. Stačí nanést tenkou vrstvu Cicaplast krému a druhý den je pokoj.


CeraVe hydratační mléko & Innisfree Green Tea Seed Cream

CeraVe recenzeinnisfree recenze (2018) || Koupit CeraVe* – Koupit innisfree*

Tohle jsou, bez sebemenšího zaváhání, moje nejoblíbenější krémy ever. CeraVe hydratační krém je sice vynikající na tuhou zimu a suché šupinky, ale CeraVe mléko je více univerzální a ještě příjemnější. Pleť je díky němu tak krásně vláčná, jako to neumí žádný jiný krém, ani kdyby byl trojnásobně dražší. Pro podrážděnou pleť z respirátoru je extra dobrý – neštípe, neprovokuje, zklidňuje, hydratuje. V létě je super jako noční krém, v zimě jako denní krém. A to se ani nebavím o ceně. Na druhou stranu pak krém od innisfree je víc fancy, má ty třásně, třpytky a celé to haló zajímavého korejského krému. Výborně dodává pleti vodu i olej, aniž by byl mastný nebo těžký. Působí skutečně luxusně a taky tak luxusně vyživuje pleť. Proto používám oba krémy střídavě dle potřeby – CeraVe pro naštvanou, přecitlivělou pleť, a innisfree proti vysušení a obnovení hebké pokožky.

8 komentářů

  1. Skvelý článok. Veľa som sa toho dozvedela a dostala som kopu super tipov na nové produkty. Už dlhšie som počúvala o SPFku od Missha a myslím si, že toto je moje znamenie si ho konečne kúpiť.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Nabi, chtěla bych se tě zeptat na tvůj názor na ultrazvukovou špachtli. Trpím na výrazné póry především v okolí nosu a začala jsem uvažovat o koupi. Máš na špachtli nějaký názor či zkušenost? Děkuju a měj se hezky, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, zkušenost a tedy ani názor nemám. obecně se přístrojům na pleť moc nevěnuju, protože nemám potřebu nějaké fyzické stimulace a zatím si vystačím s kosmetikou.

      Vymazat
  3. Zajímavý článek

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, super clanek! Retinal prosim pouzivas hned po vycisteni, nebo az po toneru/esenci? Nejsem si uplne jista, jake je tady spravne poradi, ja vetsinou potrebuju po vycisteni hned hydratovat, ale zase nechci prijit o ucinky z retinolu. Vcera jsem se tady docetla, ze takhle pouzivam spatne vitamin C :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díík :)) Konkrétně tenhle retinal měl krémovou konzistenci, takže nejdřív jsem ho používala hned po vyčištění, ale protože byl tak hutný, začala jsem pod něj dávat toner. Nezaznamenala jsem rozdíl v účincích, takže mi to takhle přišlo ok :) Podle mě nikdy úplně nepřijdeš o účinky, jen se možná část produktu tolik nevstřebá, kdyby pod ním bylo příliš mnoho kosmetiky hutnější konzistence.

      Vymazat
    2. Super, dekuju za odpoved. Cely blog je skvely, moc me bavi. Diky za nej :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.