RECENZE: Mizon Skin Power Original First Essence


Zatoužila jsem po typicky asijské kosmetice, pravděpodobně kvůli omezení nákupu k-beauty z Asie, a tzv. first treatment essence mě napadla jako první. Vodové esence s magickým filtrátem kvasinek galactomyces jsou stará známá klasika. V této recenzi si připomeneme co "první esence" jsou, co údajně filtrát z kvasinek dělá a jaká je tato konkrétní esence od Mizon.

 

 

Vlastnosti produktu

Typ: first treatment essence, hydratační esence // velikost: 210 ml // Cena: 810 Kč

Kde koupit: KoreanKosmetika.cz (zasláno obchodem k recenzi)

Essence se z 94,5 % skládá z fermentovaných složek a zahrnuje takové účinné složky jako:
- kyselina hyaluronová, která aktivně bojuje proti vráskám, suchosti a dehydrataci;
- kvasinky, které díky vysokému obsahu vitamínů B rychle vrátí zdravý vzhled;
- levandulový olej s protizánětlivými účinky a účinky při hojení zánětů;
- extrakt z rozmarýnu vyhlazující tón obličeje a tonizující pleť.

 Tento jedinečný a vysoce účinný přípravek poskytuje účinnou péči o epiderm. Jeho hlavními aktivními složkami jsou fermentační složky obohacené o vitaminy, aminokyseliny, minerály, které aktivují ochrannou schopnost pleti, zvlhčují ji, vyživují, čistí a obnovují, a co je nejdůležitější, omlazují ji. (Keeo)

Na úvod moc děkuji Keeo, což je nové jméno pro k-beauty obchod KoreanKosmetika.cz, kteří dlouhodobě sponzorují blog kosmetikou, abych měla co recenzovat a nezruinovala se finančně. Slevový kód na 10% z objednávky najdete ve sloupečku nebo na konci recenze, pořád platí!


Mizon First Essence je tedy typická "první esence" s filtrátem galactomyces kvasinek, ve stylu slavné SK-II Facial Treatment Essence, která s tímto filtrátem v kosmetice přišla poprvé na trh. Protože 230 ml této esence stojí neuvěřitelných 5 000 Kč, ostatní korejské značky začaly přicházet s alternativami. Obdoby esence tedy najdete také od COSRX (recenze), Secret Key (recenze), Missha nebo Scinic. SK-II si sice hlavní složku "galactomyces ferment filtrate" patentovali jako PITERA, nicméně jen název složky nám nic neřekne o procesu jejího zpracování. Laboratoře ostatních značek mohli zkrátka vzít tento druh kvasinek a snažit se vyrobit PITERA po svém.



Složení

Najeďte na složku pro krátké vysvětlení, více na INCIDecoder.

Galactomyces je rod hub, pod který spadá určitý druh kvasinek používaný v tomto filtrátu. Přesný proces jejich zpracování si SK-II velmi chrání, takže jen velmi zjednodušeně: během kvašení specifického druhu kvasinek zůstává výživná tekutina plná vitamínů, aminokyselin, minerálů a antioxidantů. Tato tekutina se musí filtrovat, aby mohla přijít do kosmetiky, a proto ferment filtrate. Pak by měla dělat téměř všechno od rozjasnění pleti, hydrataci, zjemnění textury, snížení mastnoty, lehké exfoliace až po čištění pórů. Ze čtení složení nelze zjistit, jak moc se filtrát od Mizon podobá SK-II, nicméně slibují velmi podobné účinky.

 

Esence je doplněna niacinamidem, vynikající všestrannou složkou pro rozjasnění, snížení mastnoty a posílení pleťové bariéry. Také obsahuje kyselinu hyaluronovou, protizánětlivý adenosine a několik dalších hydratačních složek. Protože kvasinkové esence nejsou zrovna voňavé, Mizon používá mix několika esenciálních olejů místo umělé vůně.


Textura a použití

Esence je hutnější, mazlavější voda. Rozhodně by mohla v rutině nahradit toner, jelikož se na ni dobře vrství další produkty. Nanáším ji nejdřív do dlaně a poté rovnou na pleť. Zařadila jsem ji hlavně do ranní rutiny místo toneru, ale často s ní nahrazuju toner i večer, hlavně z lenosti. Po zkušenosti s předchozími prvními esencemi jsem rovnou začala používat větší množství, než jaké používám normálně u jiných typů esencí. Přijde mi, že když používáte víc, uvidíte výraznější účinky. Dala jsem si na recenzi celý měsíc, protože těmto esencím chvilku trvá, než se naplno projeví. I předražené SK-II uvádí, že uvidíte skutečné výsledky až za zhruba 20 - 28 dní.



Moje zkušenosti

První dva týdny jsem nezaznamenala žádné velké změny na pleti, nicméně esence velmi dobře hydratuje, asi jako hutný toner a esence v jednom. U Galactomyces esence od COSRX jsem si stěžovala, že hydratuje spíš podprůměrně, takže tady získává bludišťáka Mizon. Proto ji mám ráda v ranní rutině, kdy potřebuju výživnou kosmetiku s velmi lehkou texturou, aby se mi nezačala mastit pleť.


Hlavní důvod, proč se o tyto esence pořád zajímám, je špatně popsatelný efekt na celkový vzhled pleti. Prostě vypadá obecně jasnější, zdravější a lesklejší. Ne mastně lesklá, ale přirozeně a zdravě lesklá. Inner glow. Moje pleť sem tam trpí dehydratací, takže je taková mdlá a bez života. Právě na tohle jsou první esence jako dělané. Protože nenosím makeup, a když už tak BB-krém nebo něco s nízkým krytím, chci aby pleť vypadala zdravě na pohled. Možná je to subjektivní, ale už jsem spotřebovala dvě první esence a pokaždé to na sobě poznám. Pokud jste na tom s makeupem podobně, pak doporučuju nějakou první esenci zkusit. Zároveň můžu potvrdit, že esence příjemně zjemňuje pleť, což se mi opět hodí ráno před líčením.


Po měsíci tedy můžu říct, že typický first essence glow úspěšně nastal, pleť vypadá zdravě a spokojeně. Nicméně mám pocit, že esence nemá takový vliv na zesvětlování jizev po akné jako COSRX esence, která obsahuje 2% niacinamidu. Samozřejmě zároveň používám AHA kyselinu pro tento účel, ale tu jsem měla i během používání COSRX esence a její efekt šel poznat (tehdy to byla 5% mléčná AHA od The Ordinary). Proto bych řekla, že pokud chcete esenci na zesvětlení pigmentových skvrn nebo jizev po akné, COSRX bude lepší volba, ale úplně nejlepší volba je Alpha Arbutin a AHA kyseliny + opalovací krém. Co se týče vlivu Mizon esence na akné nebo mastnotu pleti, nevšimla jsem si ani pozitivní ani negativní změny.


Závěr

Mizon Skin Power Original First Essence hydratuje nejlépe ze všech kvasinkových esencí, jaké jsem zatím vyzkoušela. Dokáže úspěšně nahradit toner díky hutnější textuře, plus má zkrášlující účinky typické pro tyto esence, ačkoliv to může být subjektivní. Nevšimla jsem si, že by esence nějak obzvlášť sjednocovala tón pleti nebo měla vliv na akné, takže je to především super vodová esence pro hydrataci a zdravější vzhled pleti.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.