RECENZE: La Roche-Posay Effaclar Ultra Koncentrované Sérum


Kvůli karanténě jsem to trochu rozjela s produkty La Roche-Posay a tak přichází další recenze. Vlastně jsem Effaclar sérum koupila z nouze; zapomněla jsem víc jak na měsíc svou The Ordinary kyselinu jinde a instagram mě doslova bombardoval reklamami na tohle sérum. Tak jsem chvilku překonávala tu cenu a vyzkoušela ho. Co bych pro vás neudělala. 

 

Vlastnosti produktu

Typ: kyselinový peeling // velikost: 30 ml // Cena: kolem 750 Kč

Kde koupit: DrMax.cz*, Benu.cz*, Lékarna.cz* 

 

Sérum je označeno jako "koncentrát exfoliačních kyselin v kombinaci se zklidňujícím Niacinamidem, který cílí na černé tečky, pupínky, stopy po akné a viditelné póry." Za tohle mají jedna hvězda, kombinace kyselin a niacinamidu je neuvěřitelně efektivní. Používala jsem ji roky díky kyselinám COSRX AHA 7 a COSRX BHA kyselině, které obě obsahují 2% niacinamidu. Jaké procento má Effaclar sérum jsem nezjistila. Chcete poznat detaily o fungování kyselin? Mám tu o nich celý návod, kde se dozvíte nejen jak fungují, ale i jak je správně používat.

 

Hlavní účinné látky séra jsou tedy kyseliny, konkrétně 1,5% kyselina salicylová (BHA), 3,5% kyselina glykolová (AHA) a 0,45% LHA (beta-lipohydroxid acid). LHA je derivát kyseliny salicylové, který se objevuje v řadě Effaclar jako jemnější verze BHA kyseliny. Sérum je zaměřené na aknózní pleť, mělo by zmírnit akné a zesvětlit jizvy po něm. Kyseliny způsobují citlivost na sluneční záření a je důležité mít ve své rutině nějaké SPF než je začnete používat.

 


Složení

Najeďte myší na složku pro krátké vysvětlení, více na INCIDecoder.

Složení zcela odpovídá slibovaným vlastnostem a nic moc zajímavého tu dál není. Pokud vás zaráží obsah alkoholu, osobně v tom nevidím problém. Alkohol pomáhá ostatním složkám lépe proniknout do pleti, což se zrovna u kyselin a niacinamidu hodí. Navíc dělá lehčí texturu a to taky dává smysl u séra pro aknózní pleť, kde je větší předpoklad pro mastný typ pleti. Když po aplikaci séra nanesete hydratační krém, není důvod se obávat vysušené pleti. Nicméně, lehké sérum jde vyrobit i bez alkoholu. Spousta lidí ho používat nechce nebo nemůže kvůli citlivosti, taky zrovna dvakrát nevoní. Přidaný parfém, který má alkohol trochu zakrýt, tvoří (pro mě) nepříjemnou vůni umělé "svěžesti," podobné na záchodové spreje s názvy jako ocean breeze.


Textura a použití

Sérum je lehký, trochu upatlaný gel. Je dostatečně hutný, aby se příjemně nanášel na pleť, ale natahuje se mezi prsty a celkově je takový... ulepený. Vstřebává se velice rychle a musím ho nanášet postupně po troškách, abych ho mohla rovnou rozetřít a nevsákl se na místě. Nechává po sobě velmi lepivý film, který se tak do minuty ztratí. Pak už ani člověk neví, že si něco dal na obličej. Používala jsem ho buď hned po čištění nebo po toneru, neviděla jsem rozdíl. Nejdřív jsem ho dávala obden, pak tak nějak náhodně zhruba 4-5x týdně.


Moje zkušenosti

Stres ze stěhování a absence kyselin udělalo svoje, no zkrátka bylo na čem sérum testovat. Ucpané póry, pupínky, ultra mastné čelo - všechno bylo v plném proudu před prvním použitím. Klidně vám tady odpřisáhnu, že do dvou týdnů byl pokoj a pleť se vrátila do normálu bez nových pupínků a s čistějšími póry. Účinek kyseliny salicylové na akné se nedá popřít, plus jí niacinamid pomohl zmírnit mastnotu. V podstatě už nemám co dodat, tohle sérum má účinné složení a taky tomu odpovídají výsledky. Proto všem neustále doporučuju vyzkoušet kyseliny, není tu žádná debata o jejich efektu. Je taky nutné dodat, že jsem účinky podporovala dodržováním denní rutiny a touhle zklidňující COSRX Centella ampulí.



Zároveň mám dva jasné důvody, proč Effaclar sérum nekoupím znova - teda, nekoupím ho znova pro sebe. První důvod: aktivní akné už není můj největší problém. Můžete si přečíst moji skincare journey, ale ve zkratce mám teď místo velkých skupin pupínků jen sem tam jeden nějaký. Většinou když jsem moc líná si o víkendu umývat obličej, mám "své dny," nebo hraju Dark Souls do tří ráno. Kdyby mi jako tehdy přibylo každé ráno pět nových pupínků, tak bych preferovala Effaclar sérum před The Ordinary AHA. Jenže teď se zaměřuju na hladší texturu, boj s dehydratací a sjednocený tón pleti - a na to se více hodí AHA. Jakmile se všechno akné na pleti zahojilo a další se netvořilo, sérum pro mě přestalo být důležité. Nezesvětluje mi jizvy tak rychle, jako 7% AHA a 2% niacinamid.


Druhý důvod: popravdě, ta cena. Effaclar sérum jsem sice koupila ve slevě za nějakých 640 Kč, ale pořád je to šíleně moc za pouhých 30 ml. Moje současná AHA je za 230 Kč, kyseliny COSRX se pohybují kolem 400 Kč. Na druhou stranu je super, že tohle sérum mixuje AHA, BHA a niacinamid, nicméně cena maximálně 500 Kč by mi přišla adekvátnější. Proč? Protože za tyhle peníze by sérum mohlo být elegantnější a méně lepit, nebo neobsahovat alkohol a parfém pro lidi s velmi citlivou pletí. Jakmile se mi opět dostala do ruky moje krátkodobě ztracená kyselina, věnovala jsem sérum přítelovi, kterému nyní prospívá stejně dobře. Když si vezmu, že on do své kosmetiky neinvestuje skoro vůbec, jednou za čas dát 750 Kč za efektivní sérum proti akné není taková pálka. Zatímco já dám čtyři stovky tady za sérum, támhle za toner, tuhle za esenci...


Závěr

La Roche-Posay Effaclar Ultra Koncentrované Sérum kombinuje tři velmi účinné látky proti akné, tedy BHA, AHA a niacinamid. Je to perfektní mix pro aknózní pleť, který zmírňuje tvorbu pupínků, předchází ucpaným pórům a reguluje mastnotu. Pokud se vám denně tvoří nové pupínky, pak je Effaclar sérum přesně pro vás. Účinně mi zahojilo akné a vrátilo pleť do normálu během delšího období bez kyselin, ale pak už mi nemělo moc co nabídnout. Protože se mi akné netvoří tak aktivně jako kdysi, budu raději dál používat koncentrovanou AHA kyselinu, která více odpovídá mým současným potřebám. Mám výhrady vůči textuře a ceně, ale jinak ho můžu rozhodně doporučit.

4 komentáře

  1. V poslednom case si vsimam, ze znacka LaRoche uz tiez zacala pouzivat ucinne latky typu AHA,BHA atd. To je fajn, takto su produkty viac dostupne. Konkretne tento kusok som si chcela pred mesiacom objednat, len je nejako vsade beznadejne vypredany. Tak mozno neskor.

    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, taky jsem viděla že snad udělali retinol a nějaké sérum s vitamínem C. Po zkušenosti s tímhle bych je ráda vyzkoušela, ale přesně jak říkáš, tohle je všude nedostupné tak snad tak nedopadnou i ty ostatní :/

      Vymazat
    2. Serum s C je uplne super od Eucerinu. Ja mam uz stvrte balenie, tak pripadne vyskusaj i to.

      Vymazat
    3. aha, díky, to jsem ani nevěděla že existuje

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.