Minimalistická korejská rutina a jak ji sestavit


Celá beauty sféra se za poslední dva roky silně přiklání k minimalismu. Zatímco makeup se odlehčil a přešel ke krémovým produktům, v pleťové kosmetice prakticky zemřel trend 10-krokové korejské beauty rutiny. A podle mě je to tak dobře. Ať už jste minimalista, chcete ušetřit nebo vás v nakupování omezuje pandemie, vytvořit jednoduchou korejskou rutinu je snadné. Dokonce jde z větší části poskládat z našich drogerií a lékáren

*Affiliate odkazy.

 

Konec 10 kroků korejské rutiny

Charlotte Cho, zakladatelka amerického k-beauty obchodu Soko Glam, nese nejvíce zodpovědnosti za mytologickou rutinu o 10 krocích. Ačkoliv její pointa bylo spíše popsat všechny možné kategorie produktů dostupné v korejské kosmetice, vzešla z toho zkreslená představa o Korejkách a jejich posedlosti beauty rituály. V roce 2019 vysvětlila v rozhovoru pro Vox:

"Udělala jsem v roce 2014 rozhovor pro Elle o několika-krokové rutině Korejek. Když jsem jednotlivé kroky popisovala, vymyslela jsem název '10-kroková korejská rutina péče o pleť,' abych vysvětlila, že existuje 10 různých kroků/produktů, které můžete dělat. Neznamená to, že musíte dělat všech 10 kroků najednou. Je to jen způsob, jak ostatním vysvětlit všechny kroky a jak je zařadit do rutiny." - Charlotte Cho, Vox 2019.

Jenže to už byl mýtus dávno na světě. Soko Glam jej navíc celé ty roky úspěšně prodával jako kompletní rutinu, ne jako seznam možností. Kdejaký beauty magazín nebo influencer pak experimentoval a produkoval články typu "Zkusila jsem měsíc s 10-krokovou k-beauty rutinou a výsledek je šokující!" Výsledek byl spíše zavádějící; opravdu není takový šok, že někdo, kdo se doteď jen občas mázl krémem, bude mít po měsíci intenzivně hydratační a pravidelné rutiny lepší pleť. Kdyby všechny ty produkty byly z Lidlu, pravděpodobně také dojde aspoň k nějakému zlepšení díky pravidelné hydrataci.

 

Propagování 10 kroků jako ten nejlepší způsob, jak používat korejskou kosmetiku, navíc působilo velmi impozantně pro začátečníky. Jakoby nemělo smysl vyzkoušet jednu esenci, pokud rovnou neděláte dvojí čištění, nemáte šuplík sheet masek a ještě dvě séra. Soko Glam už sice zobecnil názvy a popisy některých kroků (např. místo "step 6: ampoule" teď uvádí "step 6: treatments"), ale škoda byla dávno napáchána. 10 kroků se zažilo spíše jako nákupní seznam, než jako pomůcka pro řazení produktů do rutiny, která navíc přináší více zmatení než vysvětlení.

 

Není divu, že už předloni byl zaznamenán konec 10-krokového trendu. Pro drtivou většinu lidí je předražený, časově náročný a především zcela zbytečný. Nejlépe to ve stejném Vox článku vystihla autorka blogu fanserviced-b:

"10-kroková rutina měla kolaps jistý, protože pleť většiny lidí nepotřebuje tolik věcí, aby se cítila a vypadala skvěle. Byla to jen otázka času, než k-beauty fanoušci získali dostatečné znalosti o pečující kosmetice, aby své rutiny zmenšili přesně na to co potřebují a nic víc. Šetří to čas i peníze."


Alternativa: 5 kroků a méně

Jak tu už pár let hlásám, základem korejské péče je přizpůsobivost a vrstvená hydratace. Není nutné ji vrstvit osmkrát, stačí to dělat tak, aby to vyhovovalo přímo vaší pleti. Mně více kroků prospívá, protože mám smíšenou dehydratovanou pleť. Přesto kdybych večer udělala úplnou rutinu, měla by 7 kroků. Detaily najdete v článku Moje korejská skincare routine 2020. Většinu týdne ovšem zůstávám na 5-6 krocích, které obměňuju dle potřeby. Zobecněně to může vypadat takto:

1. Odlíčení: čistící olej, odličovače, micelární voda...
2. Čištění:
čistící gel, pěna
3. Aktivní látka: AHA, BHA, vitamín C, retinol...
4. Cílená péče: toner, esence, sérum, pleťový olej...
5. Krém: dle typu pleti / ročního období

V článku o základech péče o pleť se dozvíte, že minimum pro každého je nějaká forma čištění + nějaká forma hydratace, nejednoduší je krém. Nikdo vám neříká, že musíte mít víc jak tyto dva kroky, nebo přesně těchto pět. Pokud také preferujete rutinu inspirovanou korejskou kosmetikou, pět bodů nahoře jsou dobrým základem. Takhle vypadá mých 5 kroků:



Ve stylu k-beauty si je můžete upravit podle sebe. První dva kroky jsou tzv. dvojí čištění, pokud pro odlíčení použijete čistící olej. Můžete ale zvolit i micelární vodu nebo jiný odličovač; důležité je, aby se naprostá většina makeupu odstranila ještě před čištěním. Pro krok 3 vyberte chemický peeling odpovídající vašim potřebám, pro krok 4 zase existuje milion esencí, ampulí a sér pro úplně každého. Klidně jich mějte několik, jestli se to vaší pleti líbí. 

 

Pokud jako já používáte aktivní látky obden, můžete i krok 3 nahradit další hydratační kosmetikou. Pro dehydratovanou pleť je třeba ideální hydratační toner nebo vodové esence, pak nějaké další sérum. Sušší pleť může před nebo po krému přidat pleťový olej, aknózní pleť zase něco na pupínky. 

 

Následovat nějakou příliš pevnou strukturu v péči o pleť zkrátka nemá smysl, nikdy nebude odpovídat každé pleti na světě. Proto se nebojte s jednotlivými kroky experimentovat a upravovat si je podle sebe. Já mám smíšenou dehydratovanou pleť s akné. Za ty roky pokusů a omylů s k-beauty jsem zjistila, že mi vyhovuje větší rutina. Přesto níže vidíte fotku mé rutiny z minulého týdne, která bez čištění měla pouze tyto tři produkty. Někdy prostě jde dosáhnout hezké hydratované pleti i s málem. Jiné dny zase udělám celých 7 kroků, protože přidám AHA kyselinu, pleťový olej nebo ještě jedno sérum atp.

 


Jak takovou rutinu sestavit (i z drogerie a lékárny)

Můžete jít dvěma cestami. Objednáte korejskou kosmetiku přímo z Koreji, ať už na ebay nebo v e-shopech, nebo tady u českých prodejců. Druhá možnost je nahradit tyto produkty něčím z našich drogerií a lékáren, které jsou buď inspirované Koreou nebo se podobají k-beauty.


Tady je článek o nakupování k-beauty během současné pandemie. Najdete tam obchody, které zatím odesílají do ČR a také české obchody. Ačkoliv je spousta korejských značek cenově dostupná, za současné situace je menší nabídka a vyšší cena, hlavně za poštovné. V Česku jsou ceny obecně vyšší, někdo prostě musí platit za dovoz. Můžete vyhlížet slevové akce a balík bude hned doma.


Dobrá zpráva je, že skoro všechno jde nahradit kosmetikou z drogerie, lékárny nebo co najdete online, protože se spousta značek přizpůsobuje popularitě k-beauty. Největší problém je a vždycky byl s tonery a esencemi, které se zkrátka dělají v Asii jinak. Západní esence téměř neexistují a většina tonerů je zaměřena hlavně na "dočištění" pleti místo hydratace a přípravy na vstřebání další kosmetiky. Pojďme se na to podívat postupně.


1. - 2. Čištění

Když nejste spokojení se svým současným čištěním a hledáte něco nového do korejské rutiny, podle mě není nutné pro tyto kroky vyhledávat korejskou kosmetiku. U nás je hromada kvalitních čistících produktů, dokonce v asijském stylu. 

 

Odličovačů a micelárních vod je tu až až. Za sebe doporučuji růžovou micelárku Garnier*, starou dobrou Biodermu* nebo modrou Neutrogenu*. Odličovače už několik let nepoužívám, protože mě z většiny z nich štípou oči. Stejně tak moc nedoporučuju odličovací ubrousky, které jsou často příliš hrubé a nutí vás zbytečně tlačit a dřít pleť (pokud zrovna necestujete). 

 

Jestli máte zájem o korejské dvojí čištění, pak je pro odlíčení nejlepší čistící olej nebo balzám. Tady jsou všechny moje recenze na tyto produkty, bez kterých se už neobejdu. U nás nyní najdete čistící oleje v asijském stylu od značek jako Nivea*, Ziaja, NYX*, Physicians Formula*, v dmku Balea nebo LVLY. Dražší značky mají taky něco, jako Clinique*, Origins* nebo MAC*. Hledejte pod názvy jako (hydrofilní) čistící olej, odličovací olej/balzám, olejový odličovač.


Výběr čistící pěny nebo gelu už není problém. Za mě dostává největší doporučení CeraVe a konkrétně CeraVe čistící emulze

 

3. Aktivní látky

Doporučení na AHA/BHA kyseliny najdete v článku o tom, jak funguje chemický peeling. Nejpopulárnější korejské kyseliny jsou od COSRX, a obecně v k-beauty je častější kyseliny přidávat do jiných produktů, než je dělat takhle "samotné" jako COSRX. Západní kosmetika má tedy větší výběr, například La Roche-Posay nebo velmi levné kyseliny/retinoidy od The Ordinary. Právě produkty od The Ordinary u nás bezostyšně kopíruje Revolution Skincare*, tak to můžete brát jako alternativu, když je něco od The Ordinary vyprodané. Nabízí různé kyseliny i vitamín C.


4. Cílená péče

Tohle je kámen úrazu. Moje doporučení pro začátečníky: sestavte klidně zbytek rutiny z naší kosmetiky a jenom tady kupte něco korejského. Znova doporučuju mrknout na článek "Kde teď seženu korejskou kosmetiku?" a projít si tyto obchody. Především, pokud stojíte o něco ultra-korejského, jako je hlemýždí sliz, filtrát z kvasinek, centella asiatica  nebo zelený čaj z ostrova Jeju. Překvapivě je u nás docela slušný výběr značek Missha, A'Pieu, Purito, Klairs, Mizon, Holika Holika, COSRX a dalších.


Co se týče tonerů v tomto kroku, začínají se u nás objevovat k-beauty inspirovaná tonika, která hydratují místo čištění. Například v dmku najdete hydratační toner od LVLY,  tonikum s AHA kyselinou, nebo - teď se podržte - slavný Hada Labo Lotion (moje recenze) i Hada Labo sérum. Velký výběr tonik má i Revolution Skincare* nebo v Sephoře najdete spoustu možností od dražších značek jako korejský Belif* a Dr. Jart+*, výborně pojmenovaná Fenty Skin Fat Water* nebo levnější Pixi tonika* s kyselinami.


Když máte chuť svoji rutinu trochu nakopnout, zvolte další korejskou inovaci - plátýnkové masky. V drogeriích se s nimi roztrhl pytel, takže není problém si vybrat. Online najdete i spoustu masek od korejských značek, jenom jsou často dost předražené.


5. Krém a opalovací krém

Denní a noční krém je zcela na vás. Problémové jsou spíše opalovací krémy, které jsou v Asii vyráběny jako lehké gely vhodné pro každodenní nošení a pod makeup. Přečtěte si článek "Jak funguje opalovací krém," abyste zjistili výhody každodenního nošení, nebo si přečtěte moje recenze. Tady jsou všechny recenze opalovacích krémů a tady jsou recenze hydratačních krémů.

 



 

Gratuluju, jestli jste dočetli až sem. :)

4 komentáře

  1. Wau vážne skvelý a prepracovaný článok. Úplne som si tvoj blog zamilovala. Veľa som sa toho dozvedela, čiže ďakujem za zhrnutie.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle zpracováno. Tady si vždy počtu :). I když jsem starší ročník, nacházím zde hodně podnětů. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.