SKINCARE Q&A: Jak se pozná dehydratovaná pleť?

U nás se produkty převážně škatulkují jako vhodné pro suchou, normální nebo mastnou pleť. S tím že často najdete kombinace suchá + citlivá, normální + smíšená a mastná + problematická. Až díky korejské kosmetice jsem si uvědomila jak stupidní tyto škatulky jsou. Klidně můžete mít citlivou mastnou pleť, suchou a problematickou. To se u nás pak blbě hledá kosmetika. K-beauty mi zároveň ukázala další typ problému, a to dehydratace. Jak vypadá dehydratovaná pleť a co se s ní dá dělat?

Co je dehydratovaná pleť

Zdravá pleť má přirozenou bariéru zabraňující ztrátě vody. Když je nějakým způsobem porušená (často počasím, příliš vysoušejícím nebo častým čištěním), voda se z pleti vypařuje až moc rychle. Pleť se snaží ztrátu vlhkosti kompenzovat produkcí mastnoty, což způsobuje matoucí pocit napnuté suché pleti, která je zároveň na povrchu mastná. To vede ke zmatenému výběru nevhodné kosmetiky a celkové frustraci. Mezi typické "příznaky" patři:
  • pocit suché napnuté pleti, která je na povrchu mastná
  • mdlý, unavený vzhled
  • suchá šupinovitá místa
  • žádná pružnost
  • po čištění je nepříjemně napnutá
  • všechno se rychle vsákne, ale není to dost 

Dehydratovaná pleť vs. mastná a suchá

Nadměrná mastnota není hned příznak dehydratace, můžete mít prostě jen mastný typ pleti. Pokud odlehčíte krém, přejdete na jemný cleanser a situace se zlepší, pravděpodobně je to jen mastná pleť. Suchá pleť na rozdíl od dehydratované nepostrádá vodu, ale mastnotu. Dehydratované pleti nebude dvakrát prospěšný hutný krém plný olejů, zatímco suché to pomůže udržet hladký povrch bez šupinek. Nejúčinnější produkty pro boj se suchou pletí jsou tedy rovnou samotné oleje, a to ty hustší a těžší jako avokádový, marula nebo arganový. Kromě toho můžete vyhledat produkty s bambuckým máslem, přejít na čistící mléka/balzámy a nepoužívat příliš horkou vodu.

Co s tím dělat

Pokud na vás sedí příznaky a opravdu máte po čištění napnutý suchý pocit, je třeba vyměnit cleanser. Tady si můžete přečíst o výběru cleanseru, úrovni pH a různé tipy. Po čištění by pleť měla být v relativně vyrovnaném stavu, ne napnutá jakoby vás někdo tahal za uši.
Nejdůležitější je začít používat produkty, které jednak natáhnou vodu zpátky k pleti a pak ji tam udrží. Vyhledejte produkty s glycerinem (ten je beztak všude), kyselinou hyaluronovou, squalanem nebo ureou. Velice dobrý nápad jsou i sleeping packy, korejské noční krémy zaměřené na zapečetění vaší skincare přes noc. Můžete k tomu používat klidně i vazelínu. Pamatuje na ten princip - dodat vodu a udržet ji tam. Z vlastní zkušenosti ještě doporučuju používat toner; ne ten náš debilní typ, kterým se má "dočistit" pleť, ale ten pořádný typ, který vám opravdu hydratuje pleť. Detailněji si můžete o asijských tonerech přečíst tady.

Moje zkušenosti a doporučené produkty

Zjištění, že něco jako dehydratovaná pleť vůbec existuje bylo pro mě zásadní. Především co se kyseliny hyaluronové týče. V našich drogeriích je napsaná na kdečem, ale je jí tam taková troška, že jsem nikdy neviděla pořádné zlepšení. Hada Labo lotion byl první velký krok ke zmírnění dehydratace, obecně asijské tonery dobře pomáhají pleť navhlčit a líp vstřebávat následující produkty. Můj první k-beauty produkt byl šnečí gel od Mizon, přesně ten typ pečetícího produktu. Dokonce je ve formě lehkého gelu, takže je vhodný na ráno i večer. Používám ho každý den už dva roky, aby brzdil vypařování vody přes den. Šnečí sliz je zároveň moje nejoblíbenější hydratační složka, která mi taky výrazně pomohla udržet pleť hydratovanou zevnitř. Tady je příklad skincare routine využívající samé takové věci:


Co mi opravdu pomohlo s dehydratací:

Toner
Sérum, ampule, esence, olej etc
Produkty na zapečetěni
Chytré odkazy

2 komentáře

  1. s dehydratací taky bojuji, teď jsem si koupila hada labo v premium verzi, tak uvidím co to udělá :)

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.