RECENZE: Pyunkang Yul Mist Toner


Skoro jste mě dohnali k vyzkoušení Pyunkang Yul Essence toneru, ačkoliv žádný toner teď nepotřebuju. Potřebovala jsem spíš něco lehkého ve spreji, klasický hydratační face mist, tak jsem vybrala tohle. Kdybych měla svůj zážitek s Mist Tonerem shrnout jednou větou: I have regrets.

 

Vlastnosti produktu

Typ: hydratační toner ve spreji // velikost: 200 ml // Cena: 370 - 500 Kč podle obchodu

Kde koupit: Jolse, ebay, YesStyle, Notino*

 

Internetová chvála směřuje především k Essence Toneru, ale i tahle lehčí verze ve spreji má spoustu příznivých recenzí. Mist Toner je mířený na mastnější pleť se sklony k podráždění, jako hluboce hydratační toner v lehké formě. Chladí, osvěžuje a zklidňuje pleť, včetně akné. Používá se buď rovnou na obličej nebo pomocí navlhčených tamponků. Prodává se také jako přenosnější 100 ml balení.


Složení

Najeďte myší na složku pro krátké vysvětlení, více na INCIDecoder.

Ano, tohle je všechno. Přiznám se, že slavným Pyunkang Yul Tonerům se tak dlouho vyhýbám i proto, že v nich vůbec nic není. Nejsem proti jednoduché kosmetice, např. většina produktů v Green Tea řadě od innisfree je založená na extraktu zeleného čaje z jejich vlastních plantáží, nic moc dalšího v nich není. Vyzkoušela jsem z téhle řady tolik věcí, že z toho jeden rok byla celá moje rutina. V jednoduchosti problém určitě nevidím.


Pyunkang Yul Mist Toner sází na jeden extrakt, a to z rostliny coptis japonica, která se využívá v tradiční medicíně kvůli protizánětlivým účinkům. Doplněný je jen o rozpouštědla, hydratační glycerin a kyselinu hyaluronovou. 

 

Jestli je tenhle extrakt zodpovědný za téměř všechny účinky toneru za 400 Kč, měl by být sakra účinný. No, mám špatnou zprávu. Zatímco se zelený čaj v innisfree kosmetice může opřít o léta výzkumu jeho benefitů a vhodném zpracování pro kosmetické účely, extrakt z coptis má především reputaci jako součást tradiční čínské medicíny. Tohle žádnou látku nekvalifikuje jako účinnou v moderní kosmetice. Možná má nějaké protizánětlivé účinky, ale žádný pořádný výzkum za tímto tvrzením nestojí.



Textura a použití

Mist Toner je vodový a lehký, aby se dobře sprejoval. Tonery ve spreji používám hlavně jako doplněk rutiny, třeba hned po sprše nebo jako hydratační boost pro produkty, které se dlouho vstřebávají nebo mají lepivý film. V létě se hodí pro osvěžení (tady je moje recenze několika sprejů na léto) a v zimě je používám na závěr líčení pro extra hydrataci. Většina sprejů pro tyto účely jsou označené spíš jako face mist, jsou levné a nemáte od nich velké očekávání. Mist Toner má ale být plnohodnotné tonikum, takže by měl zvládnout zastávat tento krok v beauty rutině.


Moje zkušenosti

Řeknu to na rovinu: Pyunkang Yul Mist Toner je podprůměrný jako toner a mizerný jako pleťový sprej. Ihned po nasprejování na pleť příjemně osvěžuje a trošku chladí. Na vteřinu mi to dává pocit, že třeba i hydratuje, ale už po minutě je to pryč. Prakticky okamžitě se z pleti vypaří a kde nic, tu nic. Kdybych si se zavřenýma očima nasprejovala na obličej studenou vodu a tohle, nepoznám rozdíl. Zkoušela jsem všemožná tonika, od mléčných až po takhle vodové, a nic z toho mi nepřišlo srovnatelné s obyčejnou vodou, až na tenhle. 

 

 

Třeba teď tu sedím a od rána mám na obličeji krém, který testuju pro recenzi a který mojí pleti nestačí. Cítím pnutí kolem úst a na čele. Během psaní této recenze jsem se celkem třikrát posprejovala Mist Tonerem, abych ho dobře popsala, a pořád mám vysušený obličej. Napadá mě jenom: za tohle jsem dala čtyři stovky...? Když ho použiju hned po čištění jako klasický toner, téměř nejde poznat, že na pleti něco bylo. Chladivý osvěžující pocit, ale podprůměrná hydratace, co se neudrží v pleti. Jediné adekvátní využití, které jsem pro toner našla, je na DIY sheet masku. Pořádně s ním namočím několik korejských vatových tamponků a přilepím na obličej jako masku na cca 5 minut. Takhle je toner mírně zklidňující, hydratuje a chladí. Taky se tím rychle vyplýtvá, což je pro mě jenom dobře.


Umím si představit, že se tento toner hodí pro mastné typy pleti a do vlhkého podnebí. Jenže moje pleť je dehydratovaná a smíšená, během naší suché zimy tady v Evropě je navíc celkově sušší než obvykle. Pro tuhle kombinaci považuju Mist Toner za úplně zbytečný. Bohužel, výborné recenze online mi daly dojem, že právě pro dehydratovanou pleť to bude úplná bomba, a není. Za ty prachy existují i mnohem lepší vodové tonery pro mastnou pleť, jako innisfree Green Tea Seed Skin nebo Benton Aloe BHA Skin Toner.


Závěr

Pyunkang Yul Mist Toner je pro moji dehydratovanou sušší pleť absolutně k ničemu. Má hrozně jednoduché, ale tím pádem hrozně předražené složení, a z pleti se mi vypařuje jak svěcená voda z kůže upíra. 

5 komentářů

  1. Essence Toner taky nestojí za nic. Koupila jsem ho na základě nadšených recenzí, ale bohužel .... co se týče hydratace je velmi nedostatečný. Aplikuji ho, a než schovám lahvičku, je z pleti pryč. Prostě se vypaří, nevsákne.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, mist asi nekoupím, byť mne lákal k vyzkoušení tyto produkty používám k vrstvení kosmetiky a na to mi stačí nějaký hydrolát, ale třeba mi osobně Essence Toner nesmírně vyhovuje, zakoupila jsem ho zároveň s hydratační ampulí na neustálým rouškováním velmi podrážděnou a citlivou pleť. Mám už starší pleť, která potřebuje hydrataci. Essence Toner používám i na 7skin method a vyhovuje mi výborně nejen jako hydratace, ale i jako instantní zklidndění na podráždění a záněty kůže, takže já nelituji ani jedné koruny. Zatím používám necelé 2 měsíce a pleť mám rozhodně lepší a to výrazně. Na noc ještě použiju výživný krém a tak 3krát týdně kaviárovou masku od Hristiny, která hojí zklidňuje a vůbec nevysušuje a pleť mám o tolik lepší, že zatím u Pyunkang yul zůstanu. Kosmetika je evidentně věc značně individuální. Hezký den přeji, M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jasně, že je kosmetika zcela individuální věc, to tady hlásám už několik let :D takže mě určitě nijak nepřekvapuje pozitivní zkušenost ostatních.

      Vymazat
  3. Děkuji za recenzi. Zvažovala jsem od Pyunkang Yul tento mist nebo essence toner. Po přečtení recenze jsem si pořídila essence toner a za mě pecka. Krásně hydratuje a jsem moc spokojená.
    Kdybych si nepřečetla tvůj článek, tak asi tak spokojená nejsem, mám také dehydratovanou pleť. Takže díky za recenzi, která mi pomohla k lepší volbě. Myslela jsem si, že jsou oba produkty stejný, jen jeden ve spreji a druhý jen ve flaštičce.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.