Jak se zbavit černých teček?

http://

Většina lidí, zdá se, má problém s černými tečkami. Na trhu je každou chvíli nějaká novinka, která vám má pomoct odstranit černé tečky a vyčistit póry. Jenže mně to spíš přijde, že tu panuje velké zmatení o tom, co jsou černé tečky a co jsou naprosto normální póry na nose. Lidi pak bojují proti černým tečkám, aniž by vlastně nějaké měli. Tak si to pojďme rozlišit, ať zbytečně neutrácíte peníze za kosmetiku, kterou možná ani nepotřebujete.


Co jsou černé tečky?

Černé tečky jsou přesněji tzv. otevřené komedony (komedon = ucpaný pór/vlasový folikul). Póry jsou jen otvory vlasových folikulů, které se mohou ucpat a zabránit tak normálnímu proudění mastnoty na povrch pokožky. "Zátka" na póru, tedy maz a mrtvé buňky nejblíže povrchu pleti, vlivem vzduchu zčerná. Hromadící se mastnota pod touto zátkou může udělat pór lehce vystouplý. Okem pak vidíme jen černou tečku, možná lehce vystouplou podle množství mazu pod ní.

 

Nejčastěji se objevují tam, kde kožní maz proudí nejvíce – čelo, nos, okolí nosu, brada. To je ta slavná t-zóna. Mohou se však objevovat i např. na zádech po aktivitách, kdy se hodně potíte. Kosmetika může také způsobovat černé tečky, obzvlášť, pokud jsou v ní vysoce komedogenní látky. Pozor na hutnou a mastnou kosmetiku; cokoliv, co způsobí nadměrnou produkci mastnoty může zároveň přispět tvorbě černých teček.

 

Otevřený komedon, zdroj: Eucerin


Černé tečky vs. normální póry

V t-zóně, nejvýrazněji na nose, však můžete mít spoustu teček. Jejich výplň je spíše našedlá nebo nažloutlá, ale je to spousta teček na nose, takže to musí být černé tečky, ne? Ne, tohle jsou naprosto normální póry, normální otvory, skrz které se dostává mastnota na pokožku. Srovnejte tyto dvě fotky:

 

 

Černé tečky jsou už forma akné. Normální póry máme všichni. Jejich výplň je také tvořená mazem a mrtvými buňkami, ale nejedná se o ucpaný pór. Když se takovýto pór pokusíte vymáčknout, zjistíte, že se velice rychle opět zaplní a vypadá pak úplně stejně. Dál jím proudí maz a mrtvé buňky, jeho funkce není nijak omezená, takže se není čemu divit.


Proč vám teda přijde, že někdo tyhle tečky nemá, nebo jim aspoň nejdou tak vidět? Protože bývají výraznější na mastnější pleti. Ta produkuje více kožního mazu a póry jej musí nechat propouštět ven. Aby se nadměrná produkce mazu zvládla, póry se mohou rozšířit a propouštět více mazu. Tyto otvory pak vypadají větší a už se dají označit jako rozšířené póry. I když se pór nerozšíří, více mazu jde zkrátka více vidět – a to jsou tyhle, naprosto normální, tečky.


Jak odstranit černé tečky

Řekněme, že momentálně máte na obličeji několik otevřených komedonů. Můžete je opatrně extrahovat a poté se zaměřit na prevenci jejich vzniku. Pro odstranění černých teček najdete v drogerii takové malé udělátko, "odstraňovač černých teček". Následujte instrukce na obalu a opatrně tečky vymačkejte. Určitě je to takhle lepší, než si do nich škrábat nehty a nadělat akorát jizvy.


Pak je na řadě péče. Protože se černé tečky tvoří především nadměrnou mastnotou a nánosem v pórech, to nejúčinnější, co můžete použít, je kyselina salicylová. Můžete sice popadnout jakoukoliv kosmetiku, která ji má v názvu, nejlepší výsledky však získáte s chemickým peelingem. Tady mám o chemickém peelingu celý článek! Ideálně zvolte peeling s 1–2% kyseliny salicylové (označená také jako BHA, beta-hydroxykyselina).

 


Tipy na kyselinové peelingy s BHA

  • COSRX BHA Blackhead Power Liquid moje nejoblíbenější, z korejské kosmetiky. Spotřebovala jsem dvě flašky a doporučuju všema deseti. Je jemnější a obsahuje také 2% niacinamidu, který reguluje produkci mastnoty a zesvětluje pigmentové skvrny i jizvy po akné.
  • Revolution Skincare 2% Salicylic Acid* kopie jednoho z nejlevnějších BHA peelingů od The Ordinary. Dokud ho nepřivedou zpět na trh, můžu vás odkázat jedině na tuto kopii od Revolution. Složení není ničím vylepšené, naopak je v něm ještě alkohol a parfém, nicméně toto sérum najdete i v drogerii a není drahé.
  • Revolution Skincare 2% Salicylic Acid and Fruit Enzymes* k BHA jsou tu navíc ovocné enzymy, ale složení je pořád stejně podprůměrné. Opět je výhodou snadná dostupnost a cena.
  • The Inkey List Beta Hydroxy Acid další značka podobná The Ordinary. Kombinuje 2% BHA s 1% kyseliny hyaluronové a zinkem. Velice dobrá cena, ovšem je nutné objednávat ze zahraničí, dokud se naše Sephora nerozhodne rozšířit Inkey List nabídku.
  • La Roche-Posay Effaclar Ultra Koncentrované Sérum 1,5% BHA s 3,5% AHA a dalšími účinnými složkami proti tvorbě akné. Tohle jsem recenzovala a skutečně se jedná o efektivní komplexní péči o aknózní pleť. Cena je bohužel vyšší než u všech ostatních produktů zde.
  • Vichy Normaderm Phytosolution Korekční Péče* 2% BHA a další zajímavé látky proti akné. Vypadá spíš jako gelový krém než sérum, tak nevím, jak dobře se bude používat. Osobně preferuju kyseliny v podobě séra nebo zkrátka něčeho, co se nepoužívá denně.

 

Než kteroukoliv kyselinu začnete používat, musíte mít v rutině opalovací krém. Zvyšují fotosenzitivitu i týden po použití, takže nošením opalováku zabráníte podráždění a nerovnoměrnému tónu pleti. Navíc je to ten nejúčinnější anti-aging přípravek, jaký existuje.

 

Používáním BHA kyseliny vylepšíte i normální póry. Kyselina je udržuje čisté, předchází ucpávání a hromadění mazu, takže budou opticky vypadat menší a světlejší. Také je pomůže "zahladit", tzn. když se póry začínají trochu přeplňovat, mohou být na dotek hrubé, cítíte je jako malé hrbolky. Kyselina je pročistí a budou zase hladké.

Co když máte suchou pleť, ale chcete také mít čistější póry? Výraznější tečky na nose mohou být způsobeny i nánosem mrtvých buněk, které se ze suché pleti odlupují příliš rychle. Často tak na sušší pleti vidíte uzavřené komedony, tedy póry ucpané odumřelými buňkami, které jsou překryté trochou kůže. Vypadají pak jako malý hrbolek, bez červenání, říká se tomu i "krupička". Protože tu kožní maz není takový problém, místo BHA vyzkoušejte AHA kyseliny (glykolovou, mandlovou, nebo mléčnou). Více informací o kyselinách opět najdete v mém článku.

Péče o póry a jak na rozšířené póry

Nyní se pojďme bavit o situaci, kdy jste buď černé tečky ani neměli nebo jste je odstranili, pravidelně používáte chemický peeling... a co teď? Jak kyselinu podpořit ve funkci a pečovat o póry, případně také o rozšířené póry? 

 

Mýty o rozšířených pórech

Rozšířené póry jsou prostě zvětšené otvory v kůži, protože je roztáhlo větší proudění kožního mazu nebo zánět. Nelze je fyzicky "smrsknout", nejdou otevřít a zavřít. Můžete je pouze udržovat opticky menší pomocí kosmetiky zmíněné v tomto článku. Pod makeupem je můžete zahladit podkladovými bázemi. Neopatrným zacházením se však mohou ještě roztáhnout nebo zanítit. Tím myslím přehnané mačkání, škrábání, ale také příliš časté používání slupovacích masek a náplastí na póry. Tyhle produkty nejsou tak efektivní, jak se zdají. Ano, sice viditelně vyrvou kožní maz z pórů, jenže dělají to tak drastickým způsobem, že může dojít k poškození kůže a zvětšení pórů. Jestli chcete jednou za čas použít slupovací masku pro ten wow faktor tak budiž, ale buďte opatrní.



Jílové masky

Když jílové masky schnou na pleti, účinně absorbují všechnu mastnotu. Dělají to dokonce tak dobře, že maz vytáhnou i z pórů, včetně čehokoliv, co v pórech leželo s ním. Představují tak výborný způsob, jak instantně pročistit póry a vyhladit hrbolky. Jsou dostupné všude a ve všech cenových kategoriích. Není nutné si připlácet za dobré výsledky; dražší masky většinou jen zvolený jíl (často bentonite, kaolin) doplní o nějaké jiné prospěšné látky nebo extrakty.

 

  • Mixa Anti-Imperfection maska* tuhle nyní používám. Obsahuje kaolin a nějaké mini množství kyseliny salicylové a glykolové. Při umývání lehce napění, takže se snadno umývá.
  • Queen Helene Mint Julep Masque  předchozí maska, která byla teda sakra efektivní za sakra málo peněz. Bohužel, není na Notinu už hodně dlouho skladem, takže jde objednat jen ze zahraničí.
  • Saloos 100% Zelený Jíl pokud chcete jít DIY cestou, můžete si koupit tento samotný jíl. Smícháte jej s vodou a dáte na pleť. Nezkoušela jsem a byla bych s tím opatrná; bez přidaných hydratačních látek může samotný jíl proměnit pleť na měsíční krajinu.
  • Innisfree Pore Clearing Clay Mask* asi nejslavnější k-beauty jílová maska. Ačkoliv miluju innisfree, nikdy jsem ji nezkoušela, když mi vystačí i levnější masky.
  • The Ordinary 2% Salicylic Acid Masque kaolinová maska s 2% BHA. Užitečná kombinace, když nechcete BHA používat pravidelně, ale jen jednou za čas na očistu pórů.
  • Freeman Avocado & Oatmeal Clay Mask* - naprostá klasika mezi kaolinovými maskami, udělá co má a moc nestojí. Být nováček, začala bych s touhle. Pořídila jsem si ji poprvé už tak 5 let zpátky a co si pamatuju, byla jsem naprosto spokojená.


Hydrofilní odličovací oleje

S odličovacími oleji jsem začala už dávno v rámci korejského dvoufázového čištění pleti. Hydrofilní olej rozpustí všechen makeup a pak se přidáním vody změní v omyvatelnou emulzi. Nenechá na pleti žádnou mastnotu a je to podle mě nejefektivnější metoda odličování. Mají však ještě jednu výhodu. Protože olej je mastný a v pórech je taky mastnota, masírování pórů olejem dokáže jejich výplň uvolnit. Neuvolní to úplně všechno, ale pro takovou denní údržbu to stačí. Pod tagem olej najdete moje recenze hydrofilních olejů a tady je pár tipů:

 

  • Kose Softymo Deep Cleansing Oil - japonský olej, z mé zkušenosti jeden z nejlepších, spotřebovala jsem tři balení. Nutno objednat na ebay. Tady je můj seznam vyzkoušených ebay prodejců, ale teď kvůli pandemii asi nebude moc aktuální.
  • Sind Beauty Lavender Dream Cleansing Oil - můj současný olej. Trochu dražší, ale vynikající.
  • Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm - alternativa k olejům jsou olejové balzámy. Tohle je v Koreji ten nejslavnější a zcela právoplatně je nonstop na žebříčcích bestsellerů. Osobně mám radši tekutý olej, ale balzámy fungují stejně dobře.
  • Nivea Nourishing Cleansing Oil* - Nivea se hodně vzhlédla v k-beauty, takže přišli i s vlastním čistícím olejem. Nezkoušela jsem, ale může to být dobrá levná volba pro začátečníky.
  • Značky patřící drogeriím dm (Balea, LVLY) a Rossmann (Isana) mají taky svoje čistící oleje za velmi nízké ceny, většina však není online

 

TIP: Jak vyčistit póry, pořádně a šetrně

Jednou za čas si můžete dopřát pořádnou očistu pórů, když všechny tři doporučené druhy kosmetiky zkombinujete. Vyzkoušejte tento jednoduchý postup, který dobře navazuje na zbytek rutiny:

1. Naneste na pleť čistící olej a lehce masírujte hlavně místa, která chcete pročistit (nos, brada atd.). Na ruce příliš netlačte a ani nemasírujte moc dlouho, stačí minutka, dvě. Lépe se to dělá v dny, kdy se nepotřebujete olejem zároveň odlíčit, ať se nemusíte soustředit na makeup, ale pouze na póry. Masáž olejem trochu uvolní výplň pórů. Pak olej smyjte a osušte si obličej.
2. Na suchý obličej naneste jílovou masku. Nechte působit do úplného zaschnutí a opláchněte. Maska by měla mít snažší práci a efektivněji vytáhnout maz a buňky z pórů. Opět osušte obličej.
3. Naneste BHA, pokud ji používáte. Pak pokračujte zbytkem rutiny. Takhle se zkombinuje krátkodobá i dlouhodobá péče o póry pro maximální efekt.


Zdroje: články na Eucerin.cz, Paula's Choice, Healthline

6 komentářů

  1. COSRX určite robí zázraky. Ja som mala AHA a na akné mi to fungovalo perfektne. Chcela som skúsiť kombináciu AHA BHA od Corsx, no teraz si mi týmto BHA trochu zaplietla hlavu. Avšak ono od tej značky je super asi fakt všetko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli myslíš ten AHA/BHA toner, tak v tom je těch kyselin hrozně malinko (myslím že 0.1%), aby se to dalo používat jako každodenní toner. nebude to moc fungovat jako normální kyselina s vysokou koncentrací.

      Vymazat
  2. Vážne prepracovaný článok. Moc super sa čítal a dozvedela som sa veľa nových informácií. Ja sama mám čierne body, našťastie ich nie je moc a nie sú ani nejak extra veľké ale nájdu sa tam. Je super, že si to všetko vysvetlila ako pre debila, lebo niekedy sa už v toľkom množstve produktov a látok strácam. Teraz už viem, čo potrebujem. Ďakujem za super článok!

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat
  3. Moc díky za skvělý článek, výborně jsi vše vysvětlila :) ...Já už právě na "černé tečky" tak nějak rezignovala, používám i BHA a moc mi vyhovuje, ale v tomto velký rozdíl nebyl. No a evidentně nejde o černé tečky, ale póry, protože se vždy ucpe znovu, přesně jak píšeš... Tvoje texty se super čtou :) Měj se hezky a díky!

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.