Jak spojit péči o pleť a koncept hygge


Před pár dny jsem na instagramu smutně vzpomínala na loňskou dovolenou v Dánsku, když nám současná pandemie všechno výletování zatrhla. Do toho jsem nedávno koupila kosmetiku od dánské youtuberky a teď se ke mě dostala známá Malá kniha hygge od Meika Wikinga, zrovna když mám konečně čas si číst. Při listování knihou mě napadlo - jde spojit hygge a péči o pleť?

 

 

Co vlastně "hygge" znamená?

Ve zkratce, výraz hygge označuje v dánštině něco jako duševní pohodu vyvolanou útulnou atmosférou, dobrou společností a dopřáváním si příjemných maličkostí. Kniha uvádí několik způsobů jak vyvolat pravou hygge atmosféru, konkrétní tipy jak praktikovat hygge najdete třeba tady

Ukázkový hygge moment je například když přijdete domů ze zimy, zapálíte svíčky nebo nejlépe krb, a oblečení do svetru a tlustých ponožek si dáte velký hrnek oblíbeného teplého nápoje. Stačí se pak na chvilku nad celou scénou pozastavit a vnímat tu pohodu.

Ačkoliv jsem o hygge doteď nic pořádně nevěděla, nevědomky ho praktikuju. Právě teď píšu článek v teple vlněných ponožek s velkým hrnkem kávy. Když si dopřeju trochu čokolády, odlepím oči od monitoru a jen si užiju tohle pohodlí, je to perfektně hygge. A to jsem velký skeptik vůči čemukoliv, co naznačuje odpovědi na otázky o osobním štěstí, proto jsem se vyhledávání informací o hygge dlouho vyhýbala. Naštěstí tento koncept nejede na stejné vlně jako krystaly a jiná ezoterika, nevnucuje vám jiný myšlenkový směr nebo iluze o vyšší moci.

 

Prostě se jen stačí zastavit, uvolnit se v útulném prostředí, a pokračovat dál o něco spokojenější se svou současnou situací. Asi takhle: kniha obsahuje kapitolu o tom, jak jíst dorty a sladkosti s mírou je zcela hygge. Musím říkat víc?


Je péče o pleť hygge?

Aplikovat hygge jinde je snadné. Jelikož se týká i estetiky, můžete mít i třeba hygge styl oblékání. Pocit hygge jde vyvolat i vůní a dotekem, právě vůní teplé kávy nebo doteku jemné látky. Péče o pleť tedy může snadno zapadat, přece jen spojuje příjemné vůně a textury. Teda, pokud si takhle svoji kosmetiku vyberete.



4 tipy pro hygge skincare routine

Nespěchejte.

Jeden z hlavních principů hygge je uvolnit se a zpomalit. Když na sebe rychle naplácáte kosmetiku, jen už aby to bylo, připravíte se o moment pro relaxaci. Často se vyloženě těším až se večer odlíčím a zase si přivodím pocit čisté, svěží pleti. Bude hygge, když se o tuto malou radost nepřipravíte a dovolíte si pár minut navíc na lehkou masáž při nanášení kosmetiky. Jako největší relax vnímám odličovací oleje. Příjemně kloužou po pleti, můžu sledovat rozpouštějící makeup, a konečně smyju špínu a mastnotu z celého dne.


Použijte masku nebo masážní váleček. Nebo obojí.

Pleťové masky můžou být taky hygge, obzvlášť když si s nimi na chvilku jen lehnete a nic neděláte. Můžete hydratovat sheet maskou pro instantně pružnější, hladší pleť. Nebo zvolte smývatelnou masku, u které si můžete užít tu texturu, ať už má třeba nějaká peelingová zrníčka nebo je jako hutný krém. Použití masážního válečku nebo jade rolleru vás taky donutí zastavit a jen si v klídku uvolnit obličejové svaly. Nejlepší je jezdit rollerem přes sheet masku; perfektně ji tak "přilepíte" k pleti a rovnoměrně rozprostřete esenci po obličeji.


Vybírejte příjemné textury. 

Pro maximální hygge by kosmetika měla mít texturu, na kterou je radost sahat. Nic ulepeného ani upatlaného. Okamžitě si vybavím Vitamin C Suspension od The Ordinary; vitamínový prášek v oleji působil na dotek jako mastný písek. Textura byla jeden z hlavních důvodů, proč jsem nebyla schopná Suspension používat. Jedna věc je mít kosmetiku s účinným složením, ale když bude nepříjemná na použití, je to houby platné. The Ordinary tenhle problém prakticky ztělesňuje. Na světe je spousta kosmetiky, není důvod se trápit s něčím, co vás při nanášení akorát naštve. Třeba zcela luxusní bohatou krémovou texturu má rýžový noční krém od COSRX nebo Innisfree Green Tea Seed Cream.


Voňavá kosmetika není tak na škodu.

Přiznám se, že jsem se dlouho odsuzovala impulzivní nákupy kosmetiky jen kvůli jejich vůni. Především co se týká zmíněných smývatelných masek a peelingů. Možná voní jako jahody, ale jejich účinek je minimální a pouze krátkodobý. Ale jestli vám maska s vůni jahod dokáže navodit útulnou hygge atmosféru, pak vlastně proč ne? Škodu to taky nenadělá a upírat si tuto malou radost čiště z pragmatických důvodů není nutné, a ani to není hygge

 

U kosmetiky se často o parfemaci vede vášnivá debata. Někteří jsou zásadně proti, jelikož umělá vůně může podráždit citlivou pleť, obzvlášť v silnější koncentraci. Pro většinu lidí ale není problém, dokonce od své kosmetiky vyžadují hezkou vůni a ne zápach plastu, typický pro kosmetiku bez parfému. Doporučuju přečíst tento post o parfemaci od LabMuffin. Osobně jsem někde mezi těmito tábory. Stejně jako LabMuffin si uvědomuju, že skincare není jen čistě praktická záležitost a vůně spadá do její estetické funkce. Navíc se mi už několikrát znelíbil produkt bez parfému díky nepříjemnému zápachu složek vevnitř. Na druhou stranu, stejně tak jsem odložila produkty, z jejichž vůně mi slzely oči. Pokud nemáte vyloženě citlivou pleť na parfém, můžete se klidně potěšit voňavou kosmetikou jen tak. Je z toho lepší zážitek a navíc je to hygge.

2 komentáře

  1. Hygge knihu bych si velmi ráda půjčila v knihovně, zatím je půjčená. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě stojí za půjčení, je esteticky hrozně pěkná a dokonce místy vtipná :D

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.