Korejská kosmetika 101 - double cleansing



Pokračováním série příspěvků Korejská kosmetika 101 je přirozeně první krok běžné večerní k-beauty rutiny - double cleansing aneb dvojí čištění!

V tomto příspvěku:
  • Co je to double cleansing?
  • Čistící oleje a jejich podoby
  • Druhý cleanser a jak by měl vypadat + co by měl a neměl obsahovat
  • Důležitost úrovně pH 
  • Populární čistící produkty - asijské i dostupné u nás

Co je to double cleansing?

Překlad je dvojí čištění a o to taky jde. "Naše" kosmetika většinou nabízí produkty pro odlíčení, které má následovat nějaký čistící produkt, tedy cleanser. Ty mají mnoho podob, ale nejčastěji se setkáváme s pěnami nebo gely. V Asii je daleko populárnější mít čištění rozděleno do dvou kroků a to oil cleanser (čistící olej) a druhý cleanser, ten "klasický".

V čem je tato metoda dobrá? Čistící olej umí výborně rozpustit makeup a opalovací krém - i jejich voděodolné verze. Zároveň se masírováním oleje uvolňuje špína z pórů, čehož běžným odličovadlem nedosáhnete. Proto se čistící olej nepovažuje pouze za odličovací krok, ale i za čistící. Olej odstraní špínu a makeup, takže druhý čistící produkt má volnou ruku pro čištění pleti samotné.

Krok 1: čištění olejem

Čistící olej může mít různé podoby; zatímco tekutý olej je klasika, může být i v tuhé formě jako balzám, který se teplem rozpustí na olej. Nejpopulárnější čistící balzám je pravděpodobně Clean It Zero od Banila co. Lišit se můžou ještě ve způsobu jejich umytí. Většina obsahuje složky, které reagují s vodou a vytvoří vodou smývatelnou emulzi, takže se vždy nejdříve nanášejí na suchou pleť. Je to rozhodně uživatelsky nejpříjemnější způsob.


K nám se čistící oleje dostávají jen velmi pomalu, a proto bude lepší se po nich rovnou dívat online. Momentálně používám Kose Softymo Deep Cleansing Oil z Japonska, který má výhodnou cenu v poměru k množství a funguje bezvadně. Momentálně populární čistící oleje v Koreji (podle Glowpick, říjen 2019) jsou např.:
  • Banila Co Clean It Zero Cleansing Balm
  • 2NDESIGN Cleansing Oil Pure & Fresh (recenze)
  • Hada Labo Gokujyun Oil Cleanser
  • Kose Softymo Speedy Cleansing Oil
  • Etude House Real Art Cleansing Oil
Tady najdete moje recenze čistících olejů.


Krok 2: druhý cleanser

Výběr druhého cleanseru je jednoduší v tom, že i u nás najdete široký výběr. Obtížnější je najít ten vhodný. Olej vám nikdy tak nevysuší pleť jako to dokáže špatný cleanser, ani potencionálně nenapáchá takovou škodu. První krok je podívat se na cleanser, který momentálně používáte. Jestli po umytí máte pleť suchou, napnutou nebo s typickým squeaky clean ~ pocitem ultra čistoty, pak je to špatné. Po čištění by vaše pleť měla být zkrátka v pohodě - jako přes den, jen čistější.

Pocit napnuté suché kůže mohou způsobovat vysoké pH a povrchově aktivní látky. Ty čistí kůži (i vlasy), jenže ji tím můžou silně podráždit a poškodit tak ochrannou bariéru pleti, což vede k suché, červené, popraskané a smutné kůži. Má oblíbená stránka Slozeni-kosmetiky.cz dala dohromady seznam povrchově aktivních látek a míry podráždění, které mohou způsobit. 

Tyto látky čistí jemně:
Těmto je lepší se vyhnout:

Chápu, že je to dlouhý seznam. Alespoň si zapamatujte látky vyznačené v dolním seznamu, SLS a SLES, s tím že SLS (lauryl) je horší než SLES (laureth). V seznamu ingrediencí bývají často hned druhé a jak se můžete dočíst po kliknutí na jejich názvy, dlouhodobé používání vysušuje a oslabuje ochranný kyselý plášť pokožky.

Co se "ochranného kyselého pláště pokožky" týče, další věc, která jej narušuje je úroveň pH. Napsala jsem o tom tento prastarý příspěvek, tak si to raději stručně zopakujeme.

původní obrázek byl smazaný, tohle jsem našla na pinterestu lol, ale taky to stačí

Kyselý plášť (acid mantle) udržuje kůži v pH mezi 4,5 - 6,2, tedy mírně kyselou. Vytváří tak sakra nepříjemné prostředí pro bakterie, čímž se pleť udržuje zdravá. Jelikož cleansery mají na tuto bariéru velký vliv, měly by také mít mírně kyselé pH.

Jak zjistím pH, když není uvedeno na obalu? Zakoupením "pH papírků" nebo kontaktováním výrobce. Uznávám, že je chyba nevlastnit ty papírky jako beauty blogerka, ale nemůžu se k tomu dokopat když jeden cleanser vydrží tak dlouho. Naštěstí existuje spousta lidí, kteří to udělají za nás! Zkuste se podívat do tabulky vytvořené na /r/AsianBeauty - seznam cleanserů s jejich pH. Je v tom trochu bordel a spousta produktů co nejsou ani cleansery, ale třeba se vám bude hodit.

Tady najdete moje recenze čistících produktů.

Známé asijské cleansery s nízkým pH jsou například:
  • Hada Labo Gokujyun Foaming Cleanser
  • Etude House Soon Jung pH 6.5 Whip Cleanser
  • COSRX Good Morning Low pH Gel Cleanser
  • Innisfree Bija Anti-Trouble Gel Cleanser
  • Tosowoong Enzyme Powder Wash
  • Sulwhasoo Snowise EX Cleansing Foam
  • Innisfree Blueberry Rebalancing 5.5 Cleanser
Co se dá koupit u nás:
Dobré čtivo o úrovni pH a jejího efektu na pleť:

Ve zkratce

Čistící olej rozpouští makeup a opalovací krém. Taky je dobrý na čištění pórů. Druhý cleanser slouží k čištění pleti samotné, což by měl dělat co nejjemněji a s mírně kyselým pH. Úplní začátečníci můžou vyzkoušet double cleansing s olejem od Balea (ačkoliv mně teda ucpal póry) a s čistícím gelem od Lirene nebo Sebamed pěnou - tyto produtky jsou levné a dostupné v drogerii.

Je double cleansing nutností pro k-beauty routine? Ne! Alespoň ne v podobě olej + klasický cleanser. Můžete olejovou část nahradit třeba micelární vodou (v Koreji často jako "cleansing water"), což vám lehce očistí pleť a především odstraní makeup. Druhý krok můžete nahradit jemným čistícím mlékem nebo krémem, záleží na vás.

Polopatistická verze: nosíš makeup, musíš ho večer odlíčit. Chceš mít zdravější ksicht, musíš ho čistit.

10 komentářů

  1. Wow, tak úplně nevědomě praktikuju metodu populární v Koreji :) a osvědčila se mi jako nic jiného. Já používám jako "oil" obyčejný kokosák nebo lněný/sezamový olej a jako cleanser testuju nové, co jsem si dovezla z Japonska nebo používám můj nejoblíběnšjí korejský od Etude House - Happy Essential Foam Collagen

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I tak se to dá, ačkoliv já na kokosový nemůžu ani sáhnout aniž by mi okamžitě ucpal póry. Je silně komedogenní, takže to máš asi velké štěstí. :D Původně jsem používala minerální olej, ale cleansing oil je přece jenom praktičtější (pro mě).

      Vymazat
  2. Lirene gel má nízké pH? Juhu :-) Už docela dlouho zvažuju, že si koupím ty lakmusové papírky a budu testovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, z Lirene mi sice nenapsali kolik přesně, jen odpověděli že je "mírně kyselé". No já právě to mám "zvážené" ale nemůžu se k tomu dokopat. :|

      Vymazat
  3. Nezdá se mi, že by zrovna Japonky řešily moc Ph :) Většinou i japonské i korejské pěny docela silně alkalické a nemyslím si, že by to asijské pleti vadilo. Mají taky trochu jiný typ, proto se liší i péče. Mně vyhovují obyčejné pěny, které neobsahují možná SLS, ale zase docela primitivní mýdlo. Pokud se dobře napění, tak je to velmi jemné čištění. Dokonce prý existuje praxe, že tuto pěnu nechají na obličeji, jako masku, ale to se zdráhám opakovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkám nic o Japonkách ani zda to ony nějak řeší. Podle mě je to důležité pro všechny při vybírání cleanseru, takže jsem to napsala do tohoto postu. :) To, že pokud něco pění = je to velmi jemné čištění zkrátka není pravda. Pěnu či jiný cleanser je klidně možné nechat na obličeji když například obsahuje nějaké AHA/BHA, ale moc bych to nedoporučovala.

      Každopádně když to vyhovuje tobě, dobře, ale mým čtenářům bych pěnu obsahující mýdlo (nebo mýdlo samotné) rozhodně nedoporučovala. Mýdlo má velmi vysoké pH a ne každý má tak odolnou pleť, popřípadě se dlouhodobé následky ještě neprojevily. Doporučuji si o tom něco přečist i jinde:

      "An alkaline [zásaditý] cleanser disrupts the skin’s acid mantle (affecting the skin barrier), and changes the bacterial flora composition on the skin and the activity of the enzymes in the upper layers of skin, as these have an optimal pH level. And the damage is cumulative: The longer you use it, the more damage it does to your skin."

      https://www.futurederm.com/why-you-absolutely-should-not-use-baking-soda-as-an-exfoliator/

      Toto je jen jeden z mnoha zdrojů na toto téma, pro jistotu jsem přídala dalších 6 do mého článku. :) Nechci se zase jako ohánět "vysoké pH je špatnéé" aniž bych pro to měla nějaký důkaz, tak je teď v článku nějaké detailnější čtivo. Takže za mě vysoké pH a mýdlo rozhodně ne. :)

      Vymazat
  4. Ahoj, prosím o radu. Jako majitelka dehydratované pleti můžu použít jako první krok hydrofilní olej? Líbí se mi docela ty od značky Saloos. Díky :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tyjo, vždyt práve odkazovaná Bioderma a LRP mají SLS?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to SLES, ale máš pravdu. když jsem tenhle článek psala před wow 4 rokama už, chtěla jsem hlavně postnout alternativy s nízkým pH. dá se předpokládat, že gel na nízkém pH s SLES bude pořád šetrnější, než vysoké pH a SLES. tak já to tu zkusím updatovat.

      Vymazat
  6. Ahoj, je potřeba čistit i olejem přestože používám jen opalovák co není voděodolný? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.