RECENZE: La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 SPF50+ Fluid

la roche posay anthelios uvmune fluid recenze

Před dvěma lety byl La Roche-Posay Anthelios SHAKA Fluid (recenze) jeden z nejlepších voděodolných opalovacích krémů, které jsem našla v místních obchodech. Krátce po dokončení recenze byl stažen z prodeje a konečně vyšla jeho nová verze pod názvem UVMUNE 400. Ještě mám nějaký zbytek starého krému, tak ho využiju pro srovnání.


Vlastnosti produktu

Typ: opalovací krém na obličej // Velikost: 50 ml // Cena: 450–500 Kč
Kde koupit: Pilulka.cz*, Dr.Max.cz*, Notino*

UVMUNE 400 je nová verze krému SHAKA Fluid. Proto již nikde v obchodech SHAKA Fluid nenajdete, tento krém jej má nahradit. Popis mu zůstal stejný – pořád má jít o neviditelný opalovací krém s vysokou UVA a UVB ochranou a "ultraodolností" vůči vodě, písku i potu. Je vhodný pro citlivou pokožku, včetně alergie na slunce.

Nový název odkazuje na UV filtr MEXORYL 400, který má poskytovat tu nejlepší UVA ochranu, jakou La Roche-Posay nabízí. Zatímco UVB paprsky způsobují spálení, UVA paprsky vedou k předčasnému stárnutí pokožky. Oba druhy paprsků přispívají k tvorbě rakoviny kůže, proto je vždy nesmírně důležité volit kvalitní ochranu před sluncem. Osobně doporučuju také být na slunci co nejmíň, hlavně mezi 11:00–15:00, ale většina Čechů na dovolené se mnou značně nesouhlasí.

 

Složení

 Anthelios UVMUNE 400 (2022)

Najeďte myší na složku pro krátký popis, více na INCIDecoder.

Anthelios Shaka Fluid (2020)

Najeďte myší na složku pro krátký popis, více na INCIDecoder.

Tady najdete přímé srovnání složení. Je vidět, že většina složek zůstala stejná, ale v první polovině seznamu se pozměnilo pořadí. Na třetí pozici je nově Triethyl Citrate, který mimo jiné zvyšuje tekutost výrobku a zabraňuje zápachu z pocení, proto jej najdete i v deodorantech. Taky přibyly dva UVA filtry: zmiňovaný MEXORYL 400 a Univul A Plus. Na INCIDecoder je v obou složeních uveden parfém, ale na oficiálních stránkách výrobce není, proto ho mažu.


Textura a použití

Konzistence je už jenom krůček od vody. Na jednu stranu to chápu – zatímco asijské opalovací krémy dominují s lehkými svěžími texturami, "naše" krémy se je teprve snaží dohnat. Tohle je ale trochu moc; UVMUNE fluid je tak vodový, že se obtížně nanáší na pleť. Buď jej nanáším po velmi opatrných troškách a vklepu (jinak se okamžitě rozteče mezi prsty), nebo ho liju rovnou z obalu na obličej. 

Ani jedno mi nepřijde zrovna pohodlné, musím si dávat pozor, abych neskončila s kapkami na tričku. Krém má navíc po doporučeném protřepání tendenci vybublat ven, což byl ale problém i u předchozí verze. Finish je poměrně lesklý, ale jde zmírnit pudrem na saténový.

la roche posay anthelios uvmune fluid recenze
La Roche-Posay UVMUNE 400 (vlevo) vs. SHAKA fluid (vpravo)

la roche posay anthelios uvmune fluid recenze
La Roche-Posay SHAKA fluid (nahoře) vs. UVMUNE 400 (dole)

Moje zkušenosti

O účinnosti a odolnosti fluidu nepochybuju. Například jsem jej použila na obličej i vzadu na krk před výletem do přírody ve 30 °C – žádné spálení, ani červenání. Odolnost vůči potu tu tedy nejspíš bude, ale co se týče vody a písku, to vyzkouším pořádně až na dovolené v září. Nicméně to vypadá, že účinnost se od starého krému neliší.

Nanášení je pořád největším mínusem. Není to tak elegantní a bezstarostné, jak bych od své denně používané kosmetiky chtěla. Lahvička je na vodovou konzistenci sice přizpůsobená úzkým hrdlem, ale přesto je to pohodlnější na tělo než na obličej. Navíc se velmi rychle vstřebává, až je trochu obtížné krém včas a rovnoměrně rozetřít. Když to nestíhám – a to je skoro vždycky – krém na pokožce značně drhne. Doporučuju ho nanášet po troškách, rychle rozetřít jen na začátku a zbytek vklepat prsty.

Také mám velkou rezervu, co se jeho neviditelnosti na pokožce týče. Vstřebá se sice rychle a nedělá bílý film, ale jakýsi film po něm přece jen zůstává. Takový ten film, ze kterého mám pocit, že mám na obličeji ne-úplně-zaschlý krém a jakmile se někde otřu, tak se ten krém taky kompletně otře nebo sroluje. Když si přejedu obličej prsty tak cítím, že jsem jakousi tenounkou vrstvu krému skutečně sejmula, ale neroluje se. Trvá zhruba 10–15 minut, než krém kompletně zaschne a pokožka je zcela suchá. Fluid asi tuto dobu potřebuje, aby se nějak usadil a zůstal odolný.

Vlastně to ničemu moc nevadí, ale moje očekávání od neviditelného opalováku s takovým filmem nepočítají. Musím však uznat, že taková konzistence a finish je u potu/voděodolných krémů spíše vzácná. Proto navzdory nepohodlnému natírání musím UVMUNE fluid doporučit – je to velice spolehlivá ochrana s tou nejlehčí možnou texturou, takže jsem ochotná většinu nedostatků odpustit.


Starý SHAKA fluid vs. nový UVMUNE 400 fluid

Pořád mám starý zbytek původního krému, tak jsem měla možnost je opravdu pořádně porovnat. Hned na první pohled je jasné, že nový UVMUNE je ještě tekutější a lehčí než starý fluid. Když si dám kapku obou krémů na ruku, UVMUNE okamžitě steče dolů jako voda, zatímco se starým krémem jde ještě manipulovat. Starý krém má bílou barvu, nový je mírně nažloutlý – ani jeden však nezanechává bílý film.

Rozdíl je znát také při aplikaci. SHAKA fluid tolik nedrhne a je o něco příjemnější jej nanášet z prstů. Nový krém z prstů okamžitě steče, proto jej musím nanášet do dlaně nebo rovnou na obličej, kde výrazně drhne, pokud jej nerozetřu dostatečně rychle. Ihned po aplikaci oba krémy mají stejný finish, avšak starý krém zaschne rychleji (do 5 minut) a pokožka je tedy rychleji suchá a hladká. 

Výsledek srovnání (kdy jsem si opravdu natřela každý krém na půl obličeje, co bych pro ten blog neudělala) tedy je, že starý krém byl lepší, co se týče jakéhosi uživatelského komfortu. Lépe se nanášel a rychleji vstřebal, avšak tohle jsou pravděpodobně vlastnosti, které La Roche-Posay obětovalo pro ještě lehčí texturu a odolnější sluneční ochranu.

Pokud jste milovali SHAKA fluid, podle mě stojí za to vyzkoušet UVMUNE. Ty rozdíl nejsou tak velké ani zásadní pro mě, abych krém nemohla doporučit. Pro vás zásadní být mohou, ale to už budete muset otestovat.


Závěr

La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 je pořád výborný vysoce odolný krém, který mě svou lehkou konzistencí značně uklidňuje – ani tentokrát se nespálím, ať už se potím jak chci. Přitom na sebe nemusím dávat žádné hutné vrstvy krému a přivodit si tak jen další pocení; konzistence UVMUNE už je téměř srovnatelná s vodou. To je na druhou stranu i jeho největší nevýhoda, protože se obtížně nanáší a mírně drhne na pokožce. Dá se to však obejít vklepáním prsty místo roztíráním, zkrátka je třeba se s ním naučit pracovat. Finish taky není tak neviditelný, jako u asijských opalováků, ale i to mu promíjím kvůli vysoké odolnosti a spolehlivosti UV ochrany. Fluid je vlastně jeden velký kompromis, který ale stojí za to vyzkoušet.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.