RECENZE: AXIS-Y Mask Now Glow Later pleťové masky

axis-y pletove masky recenze

Dnešní recenze je dvojitá – vyzkoušela jsem duo set masek AXIS-Y, které najdete na českém k-beauty obchodě SkinandCare.cz. V rámci spolupráce se SkinandCare jsem už objevila dva skvělé produkty od HYGGEE, takže jsem neváhala. Je to trochu delší článek, doporučuju si před čtením uvařit kafe.

Vlastnosti produktu

Typ: sada pleťových masek // Velikost: 2x30 ml // Cena: 449 Kč
Kde koupit: SkinandCare.cz (zasláno obchodem k recenzi)

Korejská značka AXIS-Y se zaměřuje především na kosmetiku, která dokáže zklidnit pleť podrážděnou znečištěným prostředím. Nastavili si pravidlo 6+1+1, tedy 6 výživných přírodních složek, 1 funkční složka a 1 technologie či kombinace, která do pleti dopraví ingredience co nejefektivněji. Výsledkem by měla být přírodní a veganská kosmetika s minimalistickým složením.

Tato sada obsahuje cestovní verze dvou pleťových masek, které si můžete pořídit i jednotlivě ve velkém balení:

Taková menší sada je skvělá, pokud si chcete dopřát pleťovou masku i někde na dovolené. Můžete je vzít i do letadla a vlezou se do každé taštičky. Případně je můžete mít „na zkoušku“ jako já, a poté koupit klasické balení se 100 ml.

axis-y new skin resolution gel mask recenze

AXIS-Y New Skin Resolution Gel Mask

Složení

Water, Glycerin, Methylpropanediol, Betaine, 1,2-Hexanediol, Niacinamide, Diglycerin, Centella Asiatica Extract, Ficus Carica (Fig) Fruit Extract, Laminaria Japonica Extract, Eclipta Prostrata Leaf Extract, Melia Azadirachta Leaf Extract, Melia Azadirachta Flower Extract, Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Extract, Artemisia Princeps Extract, Dioscorea Japonica Root Extract, Calendula Officinalis Flower Extract, Portulaca Oleracea Extract, Houttuynia Cordata Extract, Spiraea Ulmaria Extract, Hydrogenated Lecithin, Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Citrus Paradisi (Grapefruit) Peel Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Anthemis Nobilis Flower Oil, Aniba Rosodora (Rosewood) Wood Oil, Polyglyceryl-10 Laurate, Tromethamine, Carbomer, Panthenol, Houttuynia Cordata Powder, Glyceryl Polymethacrylate, Allantoin, Glyceryl Polyacrylate, Disodium EDTA, Fructooligosaccharides, Dextrin, Beta-Glucan, Ceramide NP, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Madecassoside, Propanediol, Butylene Glycol, Ethylhexylglycerin
Více informací k jednotlivým složkám na INCIDecoder.

Jako nevím, jestli zrovna takhle si představuju minimalistický produkt, ale budiž. Přírodní složky, které značka vyzdvihuje v této masce jsou extrakty z fíků, pupečníku asijského (centella, maska obsahuje zvlášť také madecassoside), pelyňku, jamu a toulně srdčité (heart leaf). Obsahuje však také allantoin a 2 % niacinamidu pro posílení kožní bariéry a sjednocení tónu pokožky. 2 % niacinamidu jsou skvělá také pro zmírnění kožního mazu a zesvětlení jizev, avšak ideálně by se měla aplikovat každý den pro tyto účinky. Poslední +1 podle pravidla značky představuje extrakt z tužebníku (ulmaria) – údajně disponuje protizánětlivými schopnostmi a je bohatý na antioxidanty.

Všechny tyhle kytky mají především zklidňovat pokožku. S pupečníkem asijským mám velmi dobré zkušenosti v jiných produktech, takže tomu můžu snadno důvěřovat. U těch ostatních mám pochyby, ale přece jen je maska doplněná i skutečně funkčními složkami, jako je allantoin a niacinamide. 

Kromě toho je maska plná nějakých rostlinných „drobků“. Z informací na internetu jsem nebyla schopná posoudit, o kterou kytku se jedná. Zdá se však, že je tam stejně jenom na okrasu a kdyby to byla sušená bazalka, nepoznala bych rozdíl.

Jediné menší varování – maska obsahuje několik esenciálních olejů pro vonný efekt, konkrétně levandulový, grapefruitový, šalvějový a olej z růžového dřeva. Pokud máte vysoce citlivou pokožku nebo alergie, měli byste být na pozoru.


Textura a použití

Maska má hladkou gelovou konzistenci. Nanáší se extrémně snadno a hezky klouže po pleti. Kousky rostlin v gelu nejdou vůbec nijak cítit. Má svěží bylinkovou vůni díky kombinaci esenciálních olejů ve složení. Moje pleť na ně citlivá není, ale oči ano, proto masku nikdy nedávám moc blízko k očnímu okolí. Naštěstí vůně velmi rychle vyprchá a necítím ji z obličeje.

Můžete ji mít na obličeji prakticky jak dlouho chcete. Ihned po nanesení má příjemný chladivý efekt, který zmizí, jakmile maska zaschne do podoby lepivého filmu – to je signál, že je čas masku opláchnout. Jinak nejde vůbec cítit na obličeji; snadno zapomenete, že jste ji dali. Oplachuje se rychle a jednoduše, jen občas musím uvolnit kousky rostlin z obočí nebo okolí nosu.


Moje zkušenosti

Po umytí masky je pleť nesmírně hladká a svěží. Obzvlášť, když ji použiju po horkém dni. Je to velmi podobný pocit, jako konečně po několika dnech umýt mastné vlasy – najednou je z vás zase člověk. Představuje tak dobrý reset pro pleť, která byla vystavena nějakému stresu (např. vysoké teploty, mořská voda, znečištěné prostředí) nebo byla několik dní trochu zanedbaná. Pěkně se osvěží, hydratuje, působí čistější a jako nová. 

Zklidňující efekt jsem také zaznamenala, především na červenání způsobené zmíněnými vnějšími vlivy. Také mi ale přijde, že dokáže trošku ulevit zanícenému červenému akné. Byla jsem docela překvapená; tyhle gelové masky z mé zkušenosti nebývají příliš efektivní, maximálně nějak hydratují a čau. U masky AXIS-Y se však účinky projevily, proto si ji ráda aplikuju zhruba dvakrát týdně pro osvěžení a zklidnění pokožky po další horké vlně. 

axis-y mugwort pore clarifying wash off pack recenze

AXIS-Y Mugwort Pore Clarifying Wash Off Pack

Složení

Artemisia Princeps Extract, Kaolin, Dipropylene Glycol, Bentonite, Betaine, Phaseolus Angularis Seed Powder, Laminaria Japonica Extract, Eclipta Prostrata Leaf Extract, Avena Sativa (Oat) Kernel Extract, Pteris Multifida Extract, Cynara Scolymus (Artichoke) Leaf Extract, Glycyrrhiza Uralensis (Licorice) Root Extract, Vigna Radiata Seed Extract, Houttuynia Cordata Extract, Cryptomeria Japonica Leaf Extract, Nelumbo Nucifera Leaf Extract, Hydrogenated Lecithin, Sodium Hyaluronate, 1,2-Hexanediol, Methylpropanediol, Xanthan Gum, Glycerin, Chromium Oxide Greens, Charcoal Powder, Water, Beta-Glucan, Polyquaternium-51, Fructooligosaccharides, Allantoin, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Butylene Glycol, Camellia Sinensis Leaf Powder, Saccharomyces Ferment Filtrate, Hydroxyacetophenone, Ethylhexylglycerin, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil
Více na INCIDecoder.

Tato maska má tři základní komponenty: kaolin, pelyňkový extrakt a fazolky azuki. Jde tedy o jílovou masku obohacenou o řadu rostlinných extraktů a kousky červených fazolek. Mezi extrakty najdete lotos, mořské řasy, fazolky mungo, artyčok a touleň. Jako hlavní funkční ingredienci zde značka považuje pelyněk a jako +1 technologii označuje komplex fermentovaného lotosového extraktu, který by měl pozitivně působit na akné. 

Chybí mi tu vyšší procento nějaké funkční látky; osobně se nerada spolehám na „sílu přírody“ u extraktů, které nejsou dobře prostudované a nemají potvrzené účinky. Ve složení je sice neznámé množství extraktu z kořene lékořice – vynikající složky na zklidnění podráždění a sjednocení pokožky – jenže bez konkrétního čísla stěží určíme efektivitu. Ke konci seznamu jsou i další zajímavé složky, ale jejich podíl bude minimální.

Tato maska svou vůni také získává z esenciálního oleje, naštěstí pouze jednoho (šalvějového).


Textura a použití

Maska má příjemnou krémovou texturu a snadno se nanáší. Voní šalvějovým olejem, opět však vůně nezůstává na obličeji. Obsahuje jakási „zrníčka“, respektive kousky fazolek azuki. Při aplikaci si musím zkontrolovat, že se nějaká fazolka neodlepuje a neodpadne během schnutí. Jinak je proces stejný jako u jiných jílových masek a zhruba do 15 minut je kompletně suchá.

Samotná maska se umývá dobře, opět žádný rozdíl od běžných jílových masek. Fazolky mají sloužit jako jakýsi peelingový komponent, proto jsem při mytí zkoušela kroužit fazolkami po obličeji. Více přilepené kousky musím trochu uvolnit nehtem, ale pak se vše opláchne.


Moje zkušenosti

Jílové masky se můžou zdát poněkud „drsné“ tím, jak radikálně umí vysušit obličej a zalézt do hloubky každého póru. V tomto ohledu je maska AXIS-Y mnohem šetrnější a nezanechává po sobě tak dramatický výsledek. Určitě jde o plus pro citlivější pokožku, já ale potřebuju víc. Tohle drama je přesně ten důvod, proč si jako člověk se smíšenou pletí kupuju jílové masky – a tato maska je příliš jemná pro moje účely. Ano, pleť mi po použití přijde čistá a hebká, ale neřekla bych, že maska proniká tak hluboko do pórů, jak bych chtěla. Zjemnění typických hrbolků na nose je velmi krátkodobé, jakoby maska „vytáhla“ jen nečistoty těsně u povrchu. Za den nebo dva jsou hrbolky zase zpět, což se mi u jiných masek nestávalo a efekt byl dlouhodobější.

Kousky fazolek mi přišly jako zajímavý nápad, ale v praxi jsem se s nimi přestala snažit o peeling poměrně rychle. Rozhodně se mi líbí, že by jílová maska měla takto volitelný peelingový komponent, jenže provedení není zrovna podařené. Fazolky jsou přírodní materiál s různorodou strukturou. Každý kousek je jinak velký, jinak tvarovaný, jinak ostrý. Některé mají ostřejší hrany, které při mnutí nejsou moc příjemné. Jiné zase zmáčknete skoro na placku, takže jako peeling nejsou efektivní. Výsledek pak není rovnoměrný a z fazolek se stává opět spíše instagramový prvek na okrasu.

Během testování jsem navíc nezaznamenala výraznější efekt na moje akné. Pravděpodobně je to zase tím, že maska je na mou pleť příliš šetrná a jemná, abych viděla pořádný rozdíl.


Závěr

Pleťové masky AXIS-Y jsou zajímavé svým konceptem a „zeleným“ zpracováním se spoustou bylinek a rostlinných extraktů. Kdybych si měla koupit plné balení jedné z masek, rozhodně to bude New Skin Resolution Gel Mask. Krásně osvěžuje a zjemňuje unavenou nebo podrážděnou pokožku, příjemně voní a jednoduše se používá. Mugwort Pore Clarifying Wash Off Pack je šetrná maska vhodná pro citlivější pokožku, která běžné jílové masky nezvládá. To však není můj případ, a proto maska nenaplnila moje očekávání. Co se týče této sady masek jako takové, můžu jedině doporučit na vyzkoušení, na cesty i jako dárek. Balení má jen 30 ml, ale po víc jak měsíci nejsem ani v půlce – nemusíte totiž používat silné vrstvy pro dobrý výsledek, takže něco vydrží.

Okomentovat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.