RECENZE: Purito Centella Unscented Serum

purito centella unscented serum recenze

Značku Purito jsem na blogu ještě netestovala, ačkoliv jsem to dlouho měla v plánu. Naštěstí se naskytla příležitost díky spolupráci s českým obchůdkem SkinGeeks.cz, kde kromě korejské kosmetiky najdete i řadu slavných produktů z Japonska. Toto sérum testuju už víc jak dva měsíce a pořád jsem se nemohla dostat k sepsání recenze, ale tak aspoň mám ve svých názorech jasno.


Vlastnosti produktu

Typ: pleťové sérum // Velikost: 60 ml // Cena: 659 Kč
Kde koupit: SkinGeeks.cz (zasláno obchodem k recenzi)

Purito je značka korejské přírodní kosmetiky, která se už nějakou dobu těší světové popularitě, dokonce je snadno dostupná i u nás. Většina produktů je veganská, používá recyklované materiály na obaly a nic není testováno na zvířatech. Ve složení kombinují velké podíly rostlinných extraktů s osvědčenými funkčními látkami, vše je vhodné pro citlivou pokožku.

Na stránce produktu u SkinGeeks najdete krásně podrobný popis obsažených látek a účinků séra, takže tady jen ve zkratce. Centella Unscented Serum je z poloviny extrakt z pupečníku asijského, doplněný o řadu účinných látek pro posílení pleťové bariéry, dobrou hydrataci a zklidnění podrážděné pokožky.

Existují asi jen tři rostlinné extrakty, o jejichž účinnosti jsem opravdu přesvědčená a centella je na prvním místě. Poprvé jsem tento extrakt vyzkoušela v A'Pieu Madecassoside krému (40% voda z listů), ale zatím nejlepší mi přišlo sérum COSRX Centella Aqua Soothing Ampoule (42% extrakt). Doporučuju také Klairs Rich Moist Soothing Serum pro podobné účely, ačkoliv tady je procento centelly neznámé.

Mezi hlavní účinky pupečníku patří hojení drobných ran, zmírnění zánětů (ekzémů, růžovky) a schopnost stimulovat pokožku k větší produkty kyseliny hyaluronové pro přirozenou hydrataci. Chcete o pupečníku vědět víc? Mrkněte na tyto články na LabMuffin, INCI Decoder a Medical News Today.


Složení

Najeďte myší na složku pro krátký popis, detaily na INCIDecoder.

Centella tvoří polovinu produktu, tak si ještě můžeme vysvětlit, jak vlastně v kosmetice „funguje“. Extrakt z pupečníku obsahuje několik aktivních látek, které způsobují všechny ty skvělé účinky popsané výše. Množství extraktu v produktu určuje jejich koncentraci, např. podle Bulk Actives potřebujete roztok se 43 % extraktu pro 3% koncentraci aktivních složek. Tohle číslo se zdá nízké, ale je dostačující – už 1% koncentrace by měla být účinná, jen méně intenzivní.

Aby však účinnost výsledného produktu byla zaručená a znatelná, můžou se tyto aktivní látky extrahovat a přidat ještě zvlášť. To přesně Purito udělalo, proto ve složení najdete asiaticoside, asiatic acid a madecassic acid (chybí jen madecassoside, který zase zvolilo COSRX pro své centella sérum).

Zbytek séra je ovšem taky pěkně vyplněné skvělými látkami. Niacinamide, ceramide NP, kyselina hyaluronová, několik peptidů, panthenol, adenosine, sůl z kyseliny glycyrhizové (z kořene lékořice)... Je to skoro přehlídka těch nejlepších hojivých a regeneračních látek. 

Purito Centella Unscented Serum recenze

Textura a použití

Sérum má formu lehounkého průhledného gelu. Na obličej mi stačí jedna a půl, někdy dvě pumpičky. Aplikace je jednoduchá jak facka; při roztírání se gel rozpustí na pleti a okamžitě se vstřebá. Finish je hladký, bez filmu. Právě tato jednoduchost a rychlost způsobila, že si sérum našlo své místo v mojí ranní rutině. Vpije se dokonale, nejde vůbec poznat, že je na obličeji vrstva nějaké kosmetiky –⁠ neskutečně výhodná vlastnost během letošních tropických veder.

 

Moje zkušenosti

Centella mě zkrátka ještě nezklamala – tohle sérum mi pomáhá hojit akné, obnovit podrážděnou kůži a zmírnit červenání během dne. Samozřejmě nejde jen o extrakt z pupečníku; ve složení je hromada vynikajících látek, které výsledný efekt znásobují. Tady je skutečně radost procházet seznam složení a jsem ráda, že se to jasně projevilo na účincích.

Posledních pár měsíců se mi totiž pořád dělaly zanícené pupínky kolem očí a nosu –⁠ asi tím, jak nevylezu z domu bez slunečních brýlí, na kterých zůstává pot a makeup a já si nikdy nevzpomenu je během dne otírat – a tohle sérum je dokáže do tří dnů téměř vymazat. Bez pomoci kyselin nebo retinolu, ty teď v létě moc nepoužívám. Zároveň jsem si začala všímat, že už nemívám přes den tak červený obličej kolem nosu a obočí. Před používáním séra jsem se často podívala v práci do zrcadla a vypadala jak maskot McDonaldu –⁠ tenhle look mi opravdu chybět nebude.

Purito Centella Unscented Serum recenze

Kromě toho si cením, jak sérum zapadá do mé minimalistické k-beauty rutiny, na kterou jsem přešla loni vlivem covidu. V podstatě jsem začala přecházet na pár komplexnějších, multifunkčních produktů, místo 3 různých lahviček The Ordinary a podobně. Nejdřív za to mohla špatná dostupnost nové kosmetiky kvůli pandemii, pak to byla lenost a stres kolem státnic, a teď už je to vědomá volba. 

Ne, že by bylo něco špatného na tom mixovat různá cílená séra; můžete si tak vytvořit dokonalý koktejl přímo pro potřeby vaší pokožky. Na druhou stranu to může být moc – moc velká zátěž pro pleť, moc velká starost kolem „správného“ pořadí jednotlivých lahviček a moc práce každý večer při aplikaci. Přijde mi, že s množstvím kosmetiky, které jsem dřív používala, se mi podařilo vyselektovat jen to, co moje pleť opravdu oceňuje. Centella a její aktivní složky, niacinamide, kyselina hyaluronová – několik mých oblíbenců se tu sešlo v jednom produktu. Mít zvlášť centella sérum, niacinamide sérum a hyaluronové sérum už mi nepřijde vůbec nutné.

Kdybych ještě měla srovnat Purito Centella a COSRX Centella sérum, každé má v něčem navrch. COSRX Centella je úplná voda, takže ani ta nejmastnější pleť si nemůže stěžovat. Zároveň je překvapivě hydratační, více než Purito. Složení COSRX séra je taky mnohem jednodušší, což se může hodit pro vysoce citlivou pokožku. Purito je zase výrazně levnější a má větší balení, ačkoliv je jeho složení mnohem komplexnější a zajímavější. Obě séra jsou ale vhodná pro všechny typy pleti a jejich účinky se podobají, i když Purito se mi zdá účinnější na červenání.


Závěr

Purito Centella Unscented Serum je skvělý způsob, jak pokožce dopřát všechny účinky pupečníku asijského. Lehká svěží hydratace, hojivý a regenerační efekt, dokonce zmírnění červenání – všechno v jedné lahvičce nenápadného gelu, který zapadne do rutiny jakéhokoliv typu pleti. Složení je nacpané k prasknutí účinnými látkami a jde to poznat. Nemám pro tohle sérum opravdu nic než chválu a ráda se podívám, co Purito ještě nabízí.

Celkové hodnocení: 5/5

1 komentář

  1. Od Purita som nedávno dopoúžívala ich notoricky známe Centella Green Level Buffet Serum a doteraz neviem, čo si o ňom myslieť. Celý internet ho nesmierne vychvaľoval, ale ja mám pocit, že mi nejaké extra veľké zmeny s pleťou neurobilo. Ale paradoxne mám z neho dobrý pocit :D Nedáva to zmysel, ja viem. Rozmýšľam, že ho skúsim ešte raz a prihodila by som aj toto a uvidíme, čo bude pre moju pleť lepie.

    xx Alexandra z 𝕄𝕊 𝔸𝕃𝕎𝔸𝕐𝕊 𝕃𝔸𝕋𝔼 / INSTAGRAM

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.