Moje kolekce rtěnek a lesků: swatch party


Musím se přiznat, že mám hodně rtěnek. Hodně rtěnek. Během povinného nošení roušek se na ně blbě dívalo, tak jsem celou svou sbírku prošla a povyhazovala. Přežilo to 23 rtěnek a lesků, tak tady máte všechny swatches + krátký komentář, proč zrovna tahle rtěnka zůstala v kolekci. Musíme si svoje rtěnky teď pořádně užít, když se k rouškám brzo vrátíme. Tenhle post se vám bude obzvlášť hodit, pokud hledáte teplé, béžové a hnědé rtěnky lol.



 

Lesklý nebo saténový finish

Fenty Gloss Bomb | Fenty Glow & Sweet Mouth

Tohle je bez diskuze ten nejlepší lesk na rty. Kromě toho, že je krémový a nelepí, má úžasné hydratační účinky. Když mám vysušené nebo popraskané rty, tenhle lesk je zjemní a hydratuje líp než všechny balzámy. Oba odstíny mají třpytky, ale jsou jemné a jen přidávají na lesku. Je to taky první lesk, u kterého jsem si všimla nějaké delší výdrže. I když se po pár hodinách vsákne, rty zůstanou lesklé a lehce třpytivé + výborně hydratované. Absolutně stojí za to. Doufám, že na vánoce bude znova dostupná sada minilesků, protože i ty obsahují hodně produktu (5 ml, normální balení je 9 ml). Sweet Mouth rty zabarví jen lehce dorůžova, zatímco Fenty Glow je pigmentovanější.


Missha Dare Rouge Sheer | 09 Peach Cinnamon

Dare Rouge Sheer jsou hydratační, lehce pigmentované, lesklé rtěnky. Hydratují méně než barevné balzámy, ale za to jsou pigmentovanější. Přijdou mi jako něco uprostřed na cestě mezi rtěnkou a balzámem. Překvapivě drží několik hodin, což u těchto textur bývá problém. Měla jsem ještě odstín Dear Rosee, ale 8/10 případů jsem sáhla pro Peach Cinnamon, tak jsem se ho zbavila. Je to ale příjemná tmavší růžová, pro ty co máte rádi tyhle typy rtěnek. 


MAC | Mocha (Satin)

MAC rtěnky rozhodně patří k nejlepším v mé kolekci. Perfektní pigmentace, dlouhá výdrž, přežijou i lehké jídlo, příjemné na rtech. Ale musím říct, že Satin finish se mi zamlouvá nejmíň z těch co mám. Někdy mi přijde trochu ulepený, nebo ho cítím na rtech víc než jiné rtěnky. Nicméně Mocha je pro mě perfektní odstín, taková broskvová hnědá.

 

Physicians Formula Murumuru Butter | Soaking up the Sun

Prazvláštní rtěnka s nádherným oranžovo-hnědým odstínem. Je úžasně lesklá a sytě pigmentovaná zároveň. Podle názvu je opravdu máslová, možná až moc. Na jednu stranu je jako máslový balzám a dobře hydratuje. Na druhou stranu jsem ji jednou vysunula z balení asi o 2 mm nad okraj, a nechtěla jít dolu. Naopak se sama postupně posunovala nahoru, zapatlala celý vršek a musela jsem ji "seříznout." Neskutečně upatlaná rtěnka, ale pohodlná a krásná.


L'Oréal Color Riche | 630 Beige à nu

Tohle je jediná rtěnka, kterou jsem nejdřív chtěla vyhodit, ale nakonec si ji nechala. Barva je narůžovělá nude, kterou už zas tak nenosím. Navíc je extrémně převoněná, skoro jako nějaký starý, nasládlý parfém. Nechala jsem si ji jen proto, že je pigmentovaná, hrozně hydratační a příjemná na rtech zároveň. Asi má ve složení nějaké oleje, protože je skoro jako balzám. Celkově je hrozně pohodlná, hlavně v zimě, takže zatím zůstává.


Bourjois Rouge Fabuleux | 05 Peanut Butter

Přijde mi, že o těchto rtěnkách se vůbec nemluví, přitom stojí za to. Textura je tak lehounká, že na rtech nejde cítit, přitom výborná pigmentace i výdrž. Moc se neobtiskuje a i když není moc hydratační, vůbec nevysušuje. Často zapomínám, že ji mám na rtech a pořád vypadá dobře. Navíc má skutečně hnědou barvu, "Peanut Butter" to dobře vystihuje. Akorát má absolutně debilní obal, často s ní zápasím než ji otevřu, a jednou jsem do ní takhle omylem zaryla nehet.

 

L'Oréal Color Riche Shine | 656 Beige in the city

Když jsem viděla nové Fenty Slip Shine rtěnky, hned mi to připomnělo tyhle Color Riche. Pokud hledáte jen jednu lehce pigmentovanou rtěnku, kterou na sebe můžete jen tak hodit i bez zrcátka, zkuste tuhle. Hydratuje, hezky se leskne, nelepí. Výdrž není nic moc, ale protože jde tak snadno nanést tak mi to nevadí. Je to jako průhlednější a míň otravná verze Physicians Formula rtěnky v hezčím balení. Tento odstín je navíc ideální jak pro každodenní makeup, tak i jako doplněk k barevným očním stínům. Ze všech rtěnek v této kategorii tuhle nosím nejčastěji.

 

Essence Shine Shine Shine Lipgloss | 01 Behind the scenes

Bezbarvý lesk se hodí každému a tenhle není špatný. Stojí jen pár korun a opravdu má slibovaný "wet look." Na rtech vzdáleně připomíná Fenty Gloss Bomb tím, že je hutnější a nelepí rty k sobě. Výdrž bohužel odpovídá ceně, takže ho musím často nanášet. Přišel mi dostatečně dobrý na to, abych ho nevyhodila rovnou. Nicméně až ho spotřebuju, asi raděj našetřím na další Fenty Gloss.

 

Tonymoly Liptone Get it Tint Water Bar | 03 Orange in Red

Další zvláštní rtěnka. Vlastně se jedná o korejský lip tint - tedy lehkou rtěnku, která se vpije do rtů a zbarví je tak, že skoro nejde umýt. Zvláštních je tu několik věcí. Zaprvé, normální lip tinty jsou tekuté, tenhle je ve rtěnce. Zadruhé, "water" v názvu patří k pocitu při nanášení rtěnky. Je to jako si dávat na rty vodovou zmrzlinu; studí a je "mokrá," ačkoliv se zase tolik neleskne. Pak už na rtech skoro není poznat, a červený tint zůstane několik hodin nebo dokud nesním něco mastného. Pití nemá žádný vliv, takže je ideální na výlety po venku. Mně se osvědčila nejvíc loni v Thajsku, kde jsme se nonstop fotili u památek. Na všech fotkách mám hezky červené rty aniž bych se pořád kontrolovala v zrcátku.

 

A'pieu Juicy Pang Tint | BE01 

Tohle taky není typický lip tint, je to tint v oleji. Takže nejen zbarví rty, ale ještě i hydratuje jako olej a krásně se leskne. Dobrá alternativa pokud nemáte rádi lesky na rty. Tenhle béžový odstín byl označený jako "base" a může se kombinovat s výraznějšími barvami pro hezky rozpitý efekt. A'pieu dělá i klasický tint v této řadě s názvem Juicy Pang Mousse Tint. Měla jsem v plánu ho koupit, a pak korona řekla ne, tak uvidíme. Zatím je tohle moje nejoblíbenější verze k-beauty lip tintů, protože jako jediný mi nevysušuje rty.

 


 

Matný finish

Bourjois Rouge Edition Velvet | 29 Nude York

Tyhle Velvet rtěnky jsou prakticky stejné jako korejské mousse/velvet tinty, např. Peripera Ink Airy Velvet. Lehká textura má dvě výhody - vůbec nejde cítit a zjemňuje linky na rtech, což právě dělá ten sametový efekt. Bohužel, narozdíl od korejských velvet tintů, Bourjois má celkem špatnou výdrž a nezbarvuje rty. Spíš se obtiskne a zmizí. I přesto se mi velice líbí tahle růžovo-hnědá nude barva a sametová textura, takže zůstává v kolekci.


Jeffree Star Cosmetics Velour | Gemini

Jeffreeho rtěnky jsou na internetech velice vychvalované, především pro jejich výdrž a škálu odstínů. Popravdě tohoto nákupu lituju, ale stála mě až moc na to, abych ji vyhodila. Díky ní jsem zjistila, že nemám ráda klasické tekuté rtěnky. Nemám ráda ten pocit, když rtěnka schne na rtech do nezničitelné krusty, každá pidi linka instantně vyskočí, a pak musím chodit s vysušenými rty a říkat si jak je to vlastně dobře, že to takhle hezky drží. Přesně taková je tato rtěnka. Barva je hezká, takže ji nosím jen na silné vrstvě balzámu. Sice to srazí výdrž na průměrnou, ale netrpím u toho.


L'Oréal Rouge Signature | 116 I Explore

Další rtěnka podobná na korejské lip tinty, tahle má naštěstí i tu jejich výdrž. Rouge Signature jsou podle mě nejlepší tekuté rtěnky v drogerii. Nejsou to ty klasické sušičky jako předchozí rtěnka, ale modernější, lehounká verze. Sice se taky spíše přiklání k lepší výdrži než hydrataci, i přesto mi přijde velice povedená. Odstín je navíc přesně pro mě: tlumený mix teplé hnědé a terakoty.


Lisa Eldridge | Velvet Fawn

Nejdražší rtěnky v mé sbírce jsem ironicky koupila rovnou v setu po třech - a nemám absolutně žádné výčitky. Všichni můžeme být rádi, že někdo tak talentovaný a tak zaměstnaný děláním makeupu top celebrit, si najde čas natočit youtube videa. Lisu sleduju už od střední a skutečně jsem se od ní něco naučila. Taky je to jediný člověk na celém beauty youtube, u kterého vidím tutorial, a pak ho opravdu vyzkouším na sobě. No prostě jakmile jsem viděla tyhle hnědé nude rtěnky, hodila jsem peněženku na monitor a na cenu jsem nehleděla. Velvet Fawn je hnědo-růžová nude inspirovaná 90. lety. Na fotkách vypadá víc hnědá, na rtech mi více vyniknou starorůžové tóny. Údajně se docela podobá na slavnou Pillow Talk od Charlotte Tilbury.

 

MAC | Devoted to Chili (Powder Kiss) 

Powder Kiss je jeden z nejnovějších finishů od MAC a rozhodně doporučuju ho vyzkoušet. Vůbec jsem nechápala jejich popis: co jsou sakra "hydratační pudrové pigmenty?" Nechápu jak, ale MAC dal dohromady sametový až pudrový finish s hydratací. Při nanášení je jako lehce hydratační rtěnka a celkový výsledek jsou matné a jakoby vyhlazené rty. Taky se s ní dá snadno udělat gradient efekt. Odstín je v podstatě Powder Kiss verze matného odstínu Chili. Zkoušela jsem je tehdy v obchodě a určitě nepotřebujete obě. Když mám opravdu suché rty, tahle rtěnka není úplně ideální a trochu vysušuje. Dávat ji na balzám nemá smysl: zničí se pudrový efekt a pigment nechce držet na rtech, hned se setře spolu s balzámem. Jinak je to podle mě velice zajímává novinka, líbí se mi ten efekt, a je to moje nejoblíbenější červená rtěnka.


Lisa Eldridge | Velvet Muse

Popisy rtěnek od Lisy jsou hotové makeup porno. Velvet Muse je popsaná jako "sensual, smoky rosewood" a já nemám co dodat. Sice jsem se zbavila většiny růžových rtěnek, ale tahle mi padne jak ušitá. Nejradši ji nosím s minimálním očním makeupem, připomíná mi stereotypní French girl makeup a jako něco, co by nosila Jeanne Damas. Texturou jsou Lisiny rtěnky docela podobné na matný finish od MAC, jen možná ještě o něco lehčí. Výdrž mají taky jako MAC výbornou, a spíš tak postupně blednou než aby se obtiskly nebo zůstaly jen u krajů. Jenom mi v zimě přijdou sušší a musím si dobře hydratovat rty než je nanesu.

 

MAC | Yash (Matte)

Obal je z kolekce Loud and Clear, nicméně Yash je dostupná i běžně. Barva je béžová s troškou růžové, nosím ji jako MLBB nude skoro se vším. Fialové, pastelové, zlaté, nebo oranžové stíny - Yash se hodí ke všemu. Pokud taky máte olivové a žluté tóny pleti, Yash opravdu doporučuju jako dobrou nude rtěnku. Matný finish se mi od MAC líbí nejvíc, je hezky krémový a vůbec nevysušuje.

 

Lisa Eldridge | Velvet Decade

Velvet Decade je čokoládová hnědá s "modrými a červenými podtóny." Zezačátku jsem byla trochu zklamaná, že na mně nevypadá tak čokoládově - červené podtóny jsou o něco vyráznější, než bych chtěla. Pak jsem zjistila, že záleží na vrstvách. Když ji nanesu jen lehce, vypadá červenější, a opět jako něco pro francouzské modelky. Silnější vrstva už vypadá čokoládověj, takže jsem se do ní nakonec zamilovala stejně jako do těch předchozích. Dokonce jsem vyfotila swatch na rtech, který mi mimochodem Lisa lajknula a pochválila mi fotky ostatních rtěnek ve zprávách, takže teď jsme v podstatě nejlepší kamarádky.

 

Sephora Lipstories | Labyrinth City

Překvapivě dobré rtěnky jsem našla u Sephora Collection. Finish připomíná matné MAC rtěnky, jen mají průměrnou výdrž. Jsou krémové a pohodlné na rtech, mají velký výběr barev a cena není na Sephoru tak strašná. Labyrinth City je sytý berry odstín.


Sephora Lipstories | Brunch date

Brunch date byla jednu dobu moje nejoblíbenější rtěnka, dokonce jsem ji tady swatchovala v beauty favorites. Byla jsem totiž neuvěřitelně nadšená, že jsem našla kvalitní rtěnku v opravdu hnědo-oranžovém odstínu bez špetky růžové nebo červené. Pořád ji nosím často a musím ji doporučit, obzvlášť za tu cenu. Měla jsem ještě další dvě Lipstories rtěnky - Spring Break a Oui - ale jejich odstíny už nejsou můj styl. Nicméně vám to snad názorně ukazuje, že mi tyhle rtěnky přijdou vážně kvalitní.

 

Huda Beauty Power Bullet | Board Meeting

Moje posedlost hnědými 90s rtěnkami skončila nákupem těchto posledních dvou rtěnek, protože jsou perfektní. Huda rtěnky nemají moc daleko k MAC Powder Kiss, jsou podobně lehounké a trochu vyhlazují rty. Board Meeting je z kolekce s názvem Throwbacks, která je inspirovaná supermodelkami 90. let, takže jsem rozhodně musela jednu mít. Barva je popsaná jako teplá skořicová hnědá a přesně tomu odpovídá, nejde moc do oranžova, ani do červena nebo do růžova. Prostě perfektní. Navíc je to celkově kvalitní rtěnka s dobrou výdrží a příjemná na rtech, i když podobně jako MAC Powder Kiss může být trochu sušší. Naštěstí se kamarádí s balzámem, takže to není problém.

 

Urban Decay Vice | 1993 (Comfort Matte)

I Urban Decay mají svoji verzi devadesátkové hnědé. 1993 je tmavší a trochu rezavější než Board Meeting, ale není tak červená jako Velvet Decade. Tato rtěnka je to, co jsem čekala od Velvet Decade. Taky dobře balancuje podtóny, aby nevypadala mrtvolně, ale pořád byla především hnědá. Comfort Matte finish je mimochodem ten nejlepší matný finish ze všech. MAC je sice téměř stejný, ale Urban Decay je ještě o něco víc hydratační a tedy příjemnější na nošení. Je to opravdu pidi rozdíl a obě rtěnky jsou výborné, ale jde to poznat a stojí to za zmínku.

 

 

Tak jsem si všechny rtěnky hezky porovnala a zbývá otázka: které jsou nejlepší? Vybrala jsem top 3 z obou kategorií podle toho, jak rychle bych běžela je koupit znova, kdybych je měla ztratit nebo zničit. Asi bych takhle běžela pro většinu téhle sbírky, vybírat top 3 bylo dost obtížné. Během vybírání jsem si rtěnky pořád dávala na rty a přemýšlela, což mě nakonec dovedlo ke zjištění, že některé rtěnky bych po ztrátě nenahradila vůbec. Nejspíš je tedy stejně z kolekce vyřadím. Jsou to: 

 

L'Oréal Color Riche | 630 Beige à nu - příšerná vůně a příliš růžová barva. Kdybych ji ztratila a pořád chtěla tento příjemný hydratační finish, vybrala bych jinou barvu.

Bourjois Rouge Edition Velvet | 29 Nude York - hlavní důvod je špatná výdrž. Vedlejší důvod je, že tahle mi zase pro změnu smrdí.

Jeffree Star Cosmetics Velour | Gemini - barva je krásná, ale schnoucí matné rtěnky jsou peklo pro moje suché rty. Při ztrátě bych raději googlila dupe barvy v jiném finishi.

Sephora Lipstories (Labyrinth City) - kvalitní a hezká, jenom už tuhle barvu nenosím tak často, abych ji koupila znova.

 

Top 3 lesklé rtěnky

1. Fenty Gloss Bomb | Fenty Glow

2. L'Oréal Color Riche Shine | 656 Beige in the city

3. Physicians Formula Murumuru Butter | Soaking up the Sun

Bez Fenty Gloss Bomb nedám ani ránu, nonstop ho nosím s sebou jak v létě, tak v zimě. Přimo bych pro něj sprintovala, kdyby se mi nedejbože ztratil. Rtěnka L'Oréal není ta nejlepší rtěnka světa, ale dá se nosit úplně bezmyšlenkovitě se vším. Navíc je pohodlná, hezky vypadá a není drahá. Physicians Formula rtěnka má svoje problémy, nicméně jsem to s ní nevzdala ani když nechtěla zajet do obalu a jednou mi zapatlala kosmetickou taštičku. O třetí místo ještě bojoval A'pieu Juicy Pang Tint. 



 

Top 3 matné rtěnky

1. Huda Beauty Power Bullet | Board Meeting

2. Urban Decay Vice | 1993 (Comfort Matte)

3. Lisa Eldridge Velvet Muse

Board Meeting a 1993 jsou přesně můj vysněný ideál 90s rtěnek, který jsem marně roky hledala v drogeriích než jsem byla nucená uznat, že musím jít do mnohem vyšší cenové kategorie. Naštěstí jsem takhle našla nejen vynikající kvalitu, ale i tyto krásné odstíny. Ještě mám zálusk na další Throwbacks rtěnku Game Night, ale to až v nějaké slevě. Velvet Muse jsem paradoxně ze setu Lisiných rtěnek chtěla nejmíň. Překvapila mě pravou rosewood barvou a podtóny, které se mi jakoby přizpůsobily a rtěnka vypadá jako dělaná na míru. Tady o třetí místo bojovala MAC Yash.

-

Tak, konečně hotovo. Omlouvám se, že teď nebyl moc čas na psaní nových článků. Jsem o něco aktivnější na instagramu. Momentálně jsem mimo jiné v procesu stěhování, takže ještě trávit hodiny nad psaním a focením už nedávám. V září už budu bydlet v novém a snad se to trochu uklidní, abych mohla zase psát aspoň jednou týdně.

2 komentáře

  1. Wow tak toľko rúžov asi nemám, tuším mám takých 7 a už mi dva hlavné dochádzajú. Najviac som milovala Rimmel by Kate, ale už ich prestali robiť. Tam som mala svoj top červeno-bordový rúž. No a Borjouis Rouge edition sú tiež super. Ešte z tých tekutých mám rada Maybelline Super Stay Matte ink.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nad tou tekutou maybelline jsem taky premyslela, ale bojim se ze bude taky vysusovat jak blazen. Da se jako nosit v klidu cely den? :D

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.