Korejská kosmetika 101 - základy



Tento článek berte jako seznámení s korejskou kosmetikou. Pro ty z vás, kteří o ní letmo slyšeli, trochu se začali zajímat, ale nemají ponětí o co vlastně jde. Jen pro pořádek, tady kosmetikou myslím skincare, péči o pleť.
V tomto postu:
  • filozofie korejské kosmetiky
  • základní kroky běžné korejské beauty rutiny
  • co mít na paměti než do toho spadnete


Filozofie korejské vs. západní kosmetiky

V západních médiích je korejská kosmetika často prezentována jako ujetá tetička normální péče o pleť. Většinou je pozornost směřovaná na pečující rutinu s 10 kroky a různé "zvláštní" produkty, jako slupovací barvy na obočí nebo cokoliv s roztomilým obalem. Už jen obyčejné sheet masky vypadají celkem ujetě, ačkoliv se už dostaly i do českých drogerií. Díky takovýmto beauty článkům pak běžná korejka vypadá jako blázen s 10 krokovým rituálem, který posvátně dodržuje dnem i nocí.
Yoona pro Innisfre
 
Je fakt, že v Koreji je péče o pleť přednější než makeup, což způsobuje větší výběr a vysokou úroveň pleťové kosmetiky. Zatímco západní kosmetika má jako základ čištění > krém, možná nějaké sérum nebo pleťová voda jako bonus, asijská kosmetika nabízí mezi těmito dvěma kroky spoustu dalších možností, které jsou cílené na specifické potřeby vaší pleti. U nás převažují multifunkční produkty, s k-beauty si ale můžete sestavit rutinu přesně pro sebe. Bylo by fajn vyřešit všechny své problémy jedním produktem, ale to se bohužel nepodaří jen tak.

K-beauty není o tom mít ve své rutině přesně 10 produktů. Hlavní výhoda k-beauty rutiny je přizpůsobivost. Jenom proto, že používáte korejskou kosmetiku, nemusíte provádět hodinové pleťové rituály. Důraz je kladen na hydrataci - ať už děláte co chcete, mělo by to aspoň hydratovat.

Ve zkratce: K-beauty je o přizpůsobení své kosmetiky přesně pro vaše potřeby, jemném zacházení se svou pletí a dodávání hydratace pro dosažení ideální 촉촉 (chok chok) pleti - hydratované, zdravé a pružné.

Základní kroky korejské pečující rutiny

Jestli je produkt k čištění a krém základ západní péče o pleť, co je pak základ té korejské? Teoreticky to pořád můžou být jen tyto dvě věci, ale velmi často to bývá double cleansing > toner > nějaká extra hydratace (esence, sérum atp.) > krém (+ opalovací krém ráno). Samozřejmě záleží na každém konkrétním člověku, ale tohle se dá snadno vypozorovat z korejských beauty pořadů jako Get It Beauty a od korejských youtuberek.

Double cleansing (클렌징 cleansing, 클렌징 오일 cleansing oil, 클렌저 cleanser) = pro odlíčení se používá čistící olej, který rozpustí makeup/opalovací krém a dá se smýt vodou. Druhý cleanser, ten "klasický", se pak používá k čištění pleti samotné, většinou ve formě pěny nebo gelu. Měl by být k pleti co nejšetrnější a mít pH kolem 6 a níž.

Toner (pleťová voda, tonik, 스킨 skin) = připravuje pleť pro další produkty a hydratuje. Může mít i jinou prospěšnou funkci podle konkrétního typu toneru (zklidňující, rozjasňující atp.)

Esence (에센스, 세럼 serum, 앰플 ampoule) = zaměřené na specifické potřeby pleti. Tady se můžete vyhrát a kombinovat jak je libo. Největší hvězdy k-beauty plné extraktů, aktivních látek apod. Slovo esence se často používá jako obecné označení pro ampule i séra, rozdíl je jenom v názvu, typ produktu je stejný.

Krém (크림, 로션 lotion) = může být klasický a/nebo lehčí lotion a/nebo sleeping pack/mask.
Opalovací krém (선크림 suncream, 선스크린 sunscreen) = nejlepší anti-aging produkt. V Koreji, kde je jasná světlá pleť považována za nejkrásnější, je opalovací krém velmi důležitá součást každé ranní rutiny.

herečka Moon Chae-won v Get It Beauty Talking Mirror: "skin > essence > lotion > moisture cream"

Pořadí používání se dá shrnout slovy "od nejtekutějšího po nejhustší". Když jednotlivé kroky úplně zjednoduším, jde o smytí makeupu a čištění obličeje, dodání nějaké hydratace od nejtekutější po nejhustší, ráno opalovací krém. Princip se tedy od západní skincare zas tak moc neliší, to až samotná kosmetika je někde úplně jinde. Nenechte se zmást hromadou názvů pro všechno, spíš se snažte zaměřit na funkci a zeptat se: co tohle má dělat? Buď to čistí, hydratuje, pomáhá na akné atd.

Co mít na paměti než do toho spadnete

Nejdůležitější je brát to s klidem. Nikdo se vás nesnaží přesvědčit, že korejská kosmetika je to nejlepší co se vašemu ksichtu může stát a ta západní je hrůza. Není nutné nahrazovat své oblíbené produkty korejskými, ani mít celou rutinu korejskou. Když se vám něco hodně líbí a myslíte, že to funguje, není třeba to měnit.

Get It Beauty Self - Yoon In Na's Makeup: "Krok 1: Skincare, která naplní pleť hydratací zevnitř."
YMMV platí pořád. Your mileage may vary. Jenom proto, že nějaký produkt má za sebou zástup lidí, kteří se k němu modlí, neznamená to holy grail~ pro každého. Čtěte co nejvíc recenzí, nekupujte skincare impulzivně a už vůbec si to nenaplácejte všechno najednou. Pokud se už rozhodnete pro nákup několika věcí najednou, musíte každému dát čas a sledovat změny - pozitivní i negativní. Těžko zjistíte, který produkt vám nesedí, když jich použijete naráz 5 nových.

Dále je nesmysl se tímhle vším vůbec zabývat, pokud neznáte základy péče o pleť. Je lepší mít alespoň základní rutinu zmáknutou než začnete experimentovat se šneky a esencemi. Obsahuje:
  • jemný čistící gel/pěnu/něco, čím si čistíte každý večer obličej od zbytků nečistot, makeupu, s pH kolem 6 a méně, co nenechává pleť vysušenou a napnutou
  • krém vhodný pro váš typ pleti
  • (opalovací krém, protože jinak nemají žádné anti-aging produkty smysl)
Jestli nejste spokojení s některým z těchto kroků ve vaší současné rutině a chcete zkusit korejské alternativy, pak si nejdřív vyřešte tohle než začnete s tonery a esencemi.



To je prozatím všechno. Články K-beauty 101 jsou mým pokusem dát dohromady všechno co vím hezky srozumitelně a popořadě. Doufám, že se vám budou líbit! :)

8 komentářů

  1. Chtěla jsem ti napsat, že jsem tvůj blog objevila nedávno, ale jelikož jsem velký fanda korejské péče o pleť, zhltla jsem ho jedním dechem. Obvykle nepíšu, ale musím ti články pochválit. Jen tak dál - vždy najdu něco, co jsem ještě nevěděla. díky Martina

    OdpovědětVymazat
  2. To já moc děkuju! Snad se bude blog líbit i do budoucna. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj,diky za skvele tipy!Objevily jsme s kamaradkou korejskou kosmetiku,obsadily s ni nase koupelny a jsme ji nadsene,protoze opravdu funguje!Jeste jednou diky,drzim palce pri psani dalsich skvelych clanku.Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, pomalu se seznamuji s Korejskou kosmetikou. Premyslim jenom, proc pises, ze bez opalovacho kremu nema anti-aging krem vubec smysl? Totiz miluji krasnou plet, ale nepreju si uplne vyblednout jako snehurka. Produktum s belicim efektem se snazim vyhnout totiz. Moc dekuji za radu ci par radku k tomuto tematu. Krasny clanek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://justskincarethings.blogspot.cz/2016/04/proc-nosit-opalovaci-krem-kazdy-den.html
      Na tenhle článek byl odkaz i v tomto postu ale mimo to - sluneční záření je zodpovědné za většinu známek stárnutí pleti, od vrásek až po pigmentové skvrny. Podlé této studie například (odkaz) je to až 80%. 80% známek stárnutí jen ze slunce, zbytek už je daný věkem a jinými faktory jako je životospráva například. V podstatě si můžeš vybrat - nosit alespoň SPF 15 co nejčastěji to půjde, nebo si na dva měsíce každý rok užívat bronz a přivodit si předčasné stárnutí pleti. Jaký má smysl na sebe patlat kolagen nebo něco, když nijak nebráním tomu, co stárnutí pleti způsobuje?

      a btw "bělící" efekt nemá vůbec nic. Znamená to něco jako "rozjasnění" a sjednocení odstínu. Žádná běžná kosmetika nebělí pleť.

      Vymazat
    2. Nabi, ten odkaz na clanek nefunguje :o

      Vymazat
    3. ten post byl z roku 2016 a už nevím co přesně to bylo, ale přišel mi hrozně blbě napsaný tak jsem ho smazala a napsala letos nový, snad trochu srozumitelnější a lépe informovaný :D

      http://justskincarethings.blogspot.com/2018/06/jak-funguje-opalovaci-krem.html

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.