Jak používat opalovací krém v tyčince + srovnání SPF ochrany

Tyčinkové opalovací krémy (sun sticks) nabývají na popularitě, protože slibují snadnou a hlavně spolehlivou aplikaci s perfektním krytím. Přece jen pokryjí velkou plochu rovnoměrnou vrstvou krému. Můžete se na ně tedy spoléhat na dovolené, na výletě nebo pro každodenní nošení?

V rámci spolupráce se Stylevana jsem dostala opalovací krém na obličej v tyčince od make p:rem, tak jsem se rozhodla prozkoumat výhody a nevýhody tohoto nového typu opalováků.

Jak funguje opalovací krém v tyčince?

Tuhý opalovací krém zkrátka vysunete, přejedete s ním párkrát obličej a schováte. Plocha tyčinky by měla aplikovat rovnoměrnou vrstvu krému a hladce klouzat. Nemusíte nic roztírat, ani se vůbec dotýkat obličeje rukama. Tyto krémy se často prezentují jako jakýsi pevný štít proti UV paprskům, právě díky rovnoměrné aplikaci a tuhé konzistenci. Tuhé deodoranty fungují podobně; více sedí na povrchu pokožky, než aby se vstřebaly a zmizely beze stop.

Pokud hledáte, jak funguje opalovací krém obecně, mám o tom článek.

Chrání opalovací krém v tyčince stejně jako tekutý?

Teoreticky ano, v praxi spíš ne.

Jak vysvětluju ve zmíněném článku o fungování opalováků, SPF se měří aplikací krému ve vrstvě 2 mg/cm² kůže. To znamená, že pokud neaplikujete toto množství, nedostanete SPF uvedené na obalu. Čím méně krému aplikujete, tím méně SPF získáte. Pokud se například málo natřete SPF 30, ve výsledku máte na sobě jenom SPF 10–15.

2 mg na cm² (1/4 čajové lžičky) krému jsou opravdu hodně – mnohem víc, než většina z nás běžně nosí. Pro představu doporučuju video od Fiddy Snails, která toto ideální množství měří na délku tří prstů. Sama jsem na tuto metodu přešla, ale nikdy, ani u moře, na sebe nedám celé tři prsty. Zvládám maximálně dva. Na běžné každodenní nošení v Česku dávám jen jeden nebo jeden a půl, pokud třeba budu celý den venku v létě. Naštěstí pořád používám SPF 50, takže i když použiju polovinu doporučeného množství, mám na obličeji zhruba SPF 30.

Už možná tušíte, kde bude problém s tyčinkami. Tekuté krémy jsou z poloviny voda a obsahují další rozpouštědla, aby se dobře vstřebaly do pokožky a zbytek se odpařil. Tuhé tyčinky mají samozřejmě hutnější konzistenci, často s oleji a voskovitými složkami, aby snadno klouzaly po pleti a přenášely na ni produkt v tenkých vrstvách. Tím pádem více sedí na pleti, nevstřebají se tolik a mnohem více tak cítíte každou jednotlivou vrstvu.

Pokud většině lidí není příjemné aplikovat doporučené množství lehkého vodového mléka, tak to rozhodně nebudou dělat ani s tuhou voskovitou tyčinkou. Lab Muffin dokonce udělala skvělý experiment, ve kterém změřila, kolikrát a jak dlouho by si musela jezdit tyčinkou po obličeji, aby získala SPF 50 na obalu. I když se tyčinkou mazala jako o život, první tlustá vrstva dosáhla jen SPF 16–22, ačkoliv každou část obličeje přejela poctivě 8–10×. Aby dosáhla alespoň SPF 40, musela se v průměru natírat tyčinkou tři celé minuty a přejet každou část obličeje 34×. Už v polovině tohohle procesu se tyčinka nedokázala zachytit na mazlavé pleti, takže se krém stíral zpět na tyčinku. Na konci mohla snadno nabrat vrstvu krému z pleti nehtem.

Ačkoliv testování SPF pro tyčinky je stejné jako pro krémy, v praxi je i polovina doporučeného množství nenositelná. Je to nevýhoda tuhé konzistence, takže se to nebude moc lišit mezi tyčinkami různých značek. Pokud však aplikujete polovinu doporučeného množství tekutého krému s SPF 50, pořád máte velmi solidní ochranu a váš obličej není mazlavá, upatlaná hrůza. Proto by se podle mě dalo říct, že tekutý krém vás v praxi ochrání lépe, ačkoliv papírově chrání oba typy opalováků stejně.

Jak používat opalovací krém v tyčince?

Tyčinky jsou tedy spíše doplňkem běžných krémů. Jako váš hlavní a jediný opalovák zkrátka vhodné nejsou. Pokud máte i SPF 50 tyčinku, tak musíte vynaložit značné úsilí při aplikaci, aby měla alespoň SPF 20. Jsou ovšem situace, kdy tyčinka má své výhody a je lepší než nic.

1. Přes makeup

Určitě jste zaznamenali videa, kde krásně namalované slečny propagují nejnovější sun stick tím, že si s ním ladně přejedou tváře a makeup se ani nehne (samozřejmě si je přejedou jen jednou, maximálně dvakrát). Tyčinky se aplikují lépe na makeup než běžné krémy, protože nic nemusíte roztírat, maximálně to můžete trochu vklepat. Alternativou jsou opalovací spreje, ty je ale obtížné nanést rovnoměrně a v tom má tyčinka jasnou výhodu.

2. Když se nechcete umazat

Skvrny od opalovacích krémů na oblečení nejsou nic příjemného, špatně se jich zbavuje. Z tyčinky vám nikdy nic neukápne a ani si neumažete ruce. Takže pokud jste například na nějaké venkovní akci, máte makeup, hezké šaty – můžete si trochu posílit SPF na obličeji tyčinkou a nic nezašpinit.

3. V letadle

Protože tyčinka není tekutina, můžete si ji klidně vzít do letadla. Přijde mi to jako fajn nápad pro dlouhé nebo noční lety, kdy nemáte tolik možností se pořádně umýt a možná si vůbec nechcete sahat rukama na obličej. Tyčinka vám dodá aspoň nějaké SPF po výstupu z letadla, než budete mít možnost se umýt a aplikovat normální krém.

4. Jako extra vrstvu na citlivá místa

Tyčinkou můžete posílit ochranu na citlivých místech během dne. Pokud třeba musíte chránit nové tetování nebo jizvy, stačí hodit tyčinku do kabelky a kdykoliv ji během dne vytáhnout a přejet kůži extra citlivou na slunce.

Moje zkušenosti s tyčinkou make p:rem

Ještě přidám malou recenzi na sun stick na fotce. Ve zkratce, tohle prostě není pro mě. Tyčinka make p:rem sice dobře klouže po pleti a nechává poměrně tenkou vrstvu, ale pořád je to mnohem znatelnější než běžný opalovací krém. 

Připomíná mi to pocit, jako když mám celý den hrozně mastnou pleť a neměla jsem možnost se jít upravit. Cítím tu silnou vrstvu mastnoty, vím, že mi půjde setřít i prstem a klidně na tom usmažím vajíčka. Stejně to dopadlo i s touhle tyčinkou. Neustále jsem cítila na pleti jakousi mazlavou masku, přišla si špinavá a upatlaná, s neustálým nutkáním si sahat na obličej a masku stírat. Zvládla jsem si takhle zajít jen nakoupit a zpátky. Rozhodně bych nebyla ochotná tyčinku aplikovat pod ani na makeup. Bylo to jako si dobrovolně mastit obličej, kdyby mi náhodou tento zážitek chyběl.

Možná někde existuje dokonalá tyčinka pro mastnou pleť. Jenže tuhá konzistence vyžaduje mazlavější složení, takže nemám moc zájem vyhazovat peníze při hledání něčeho, co mi asi nikdy vyhovovat nebude. Na druhou stranu, ti z vás se suchou pletí nebo problémy se šupinkami by mohli tyčinky ocenit.

Závěr

Opalovací krémy v tyčince působí velmi užitečně, ale v praxi vám dopřejí pouze minimální ochranu před sluncem. Určitě na ně nespoléhejte jako váš hlavní zdroj SPF ani tady v Česku, ani někde u moře. Tuhá konzistence dodává pocit silné vrstvy krému, ale ve skutečnosti potřebujete mnohem více, abyste aplikovali SPF uvedené na obalu. Můžete je mít jako doplněk pro případy, kdy chcete např. nanést SPF na nalíčenou pleť nebo se nechcete umazat při cestování.

2 komentáře

  1. Zajímavý pohled :) já s nimi zkušenost teda nemám, ale myslela jsem si, že s tou vrstvou to nebude tak špatné, když jsem viděla tyhle videa https://www.instagram.com/reel/CtOre1BArcl/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky za podnět, tohle bych měla do článku doplnit!
      Bohužel, ačkoliv se tyhle UV kamery často používají v různých marketingových materiálech, vůbec nic nevypovídají o úrovni aplikované ochrany. Jediný výsledek, který z nich lze dobře vyčíst, je: tady je aplikovaný krém hodně, tady je málo, tady není vůbec. :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.