RECENZE: Beauty of Joseon Ginseng Essence Water

beauty of joseon ginseng essence water recenze

Značka Beauty of Joseon prošla nedávno velkými změnami. Upravený branding, nové produkty, jednodušší obaly. Před několika lety jsem recenzovala jejich tehdy první produkt, Dynasty Cream, který se také dočkal velké revize (i když co se týče obalu, vypadá to spíš na downgrade). Někdy předloni jsem chtěla tyhle novinky vyzkoušet a zvolila Ginseng Essence Water. Čekala dlouho neotevřená v zásobě, ale nyní jsem připravená ji zhodnotit po zhruba 3 měsících používání.


Vlastnosti produktu

Typ: vodová esence nebo toner // velikost: 150 ml // Cena: kolem 500 Kč

Kde koupit: Jolse.com, Skin-recipe.eu, Jolse na ebay*

Gingseng Water Essence má být lehká jako voda, ale výživná jako esence. Jde tedy používat jako lehký toner a hydratační esence v jednom. Tady aspoň vidíte, jak moderní k-beauty mixuje zažité termíny, které kdysi působily jako seznam jakýchsi předpisů pro jejich používání. Už dávno není relevantní rozlišovat esenci od ampule, nebo vodovou esenci od tonika.

Hlavní je, že se jedná o pleťovou vodu plnou užitečných složek.Vyzdvihuje 4 vlastnosti:

  • Hydratuje: osvěžující a hluboce hydratační efekt v ultra lehké textuře, která se dá snadno vrstvit a používat celoročně.
  • Vyživuje: obsah 80 % vody s ženšenovým extraktem a další dva druhy extraktů ze ženšenu („ženšenový komplex“) vyživuje suchou pokožku a podporuje její zdraví.
  • Zmírňuje mastnotu a působí proti vráskám: obsah 2 % niacinamidu a 0,04 % adenosinu posiluje pleťovou bariéru, udržuje produkci mastnoty v normálu a zjemňuje vrásky.
  • Bezpečné složení: pouze certifikované bezpečné ingredience, vhodné pro citlivou nebo podrážděnou pleť. Cruelty-free, veganské a neobsahuje alergeny.

 

Složení

Klikněte na složku pro detaily z INCIDecoder.

Esence je založená na komplexu ženšenových extraktů. Zkrátka všechny formy, jakým dostat ženšen do této esence, jsou obsaženy ve složení, včetně filtrátu z fermentovaného ženšenu. Dobrá zpráva je, že normální extrakt ženšenu vypadá v kosmetice slibně; měl by prokrvovat pokožku, vyživovat i zjemňovat texturu. Navíc zlepšuje pevnost pleti, čímž napomáhá ke zjemnění vrásek, proto jej často najdete v anti-aging produktech. 

Co se týče ostatních extraktů, především té obohacené vody, tak už není tolik jasné, jestli budou nějak působit. Vždycky mi to přišlo spíše jako dobrý marketing, než skutečně prospěšná věc. Nikdo nikde neuvádí, co přesně dělá takovou vodu spešl, jakým způsobem je obohacená a kolik extraktu obsahuje. Nicméně to dává možnost uvést číslo jako 80% do marketingu.

Naštěstí se v esenci nemusíte spoléhat jen na ženšen. Obsahuje skvělá 2 % niacinamidu, což je stejný obsah, jako v esencích a kyselinách COSRX. Niacinamide je vynikající na mastnou i suchou pokožku, proto ho všude vyhledávám. Detaily si můžete přečíst třeba tady, ve zkratce prospívá zdraví a funkci pórů, obnovuje ochrannou a hydratační bariéru pleti, nebo sjednocuje její tón. Pak esence obsahuje adenosine, který zase napomáhá hojení, působí protizánětlivě, obnovuje bariéru a zpevňuje pokožku.

Za zmínku stojí také panthenol, aktivní látka z kořene lékořice a allantoin – všechny pomáhají zklidnit citlivou a podrážděnou pleť. Glycerin a kyselina hyaluronová se starají další o hydrataci.


beauty of joseon ginseng essence water recenze

Textura a použití

Jde o mírně zahuštěnou vodu, která se dobře nanáší rovnou z dlaně. Vypadá jako čaj, ale nemá žádnou výraznou vůni. Po nanesení dodává skutečně příjemný osvěžující efekt, rychle se vstřebá a pak chvilku mírně lepí. Používám ji různě – někdy po toneru, někdy místo toneru, někdy je moje rutina jen tato esence a krém. Je to vcelku jedno; jakmile máte v rutině místo pro vodový produkt, tam můžete esenci vmáčknout.


Moje zkušenosti

Esenci jsem všemožně kombinovala a došla k závěru, že skutečně funguje jako takový 3v1 produkt. Zastupuje toner, nějaké lehké hydratační sérum i sérum pro podporu zdraví pokožky. Kromě toho, že se snadno používá a příjemně hydratuje, také zjemňuje a zpevňuje pleť. Navíc celkově pomáhá normalizovat funkce pleti – žádné nadměrné vysušování a šupinky, žádná šilená mastnota.

Můj největší důkaz pro tato tvrzení jsou nedávné vánoční svátky. Zhruba tři týdny v kuse jsem nepoužívala téměř nic jiného, než tuto esenci a CeraVe mléko. Nešlo o praštěný experiment, prostě jsem přijela k rodičům a okamžitě dostala covid. Říkala jsem si, že když už vylezu z izolace s nadváhou a bez sociálních dovedností, nemusím k tomu přidávat poblázněnou pleť – tak jsem se každý den nutila k této základní skincare rutině. Abych předešla spoustě nového akné, občas jsem si vzpomněla aplikovat retinol.

CeraVe mléko používám už dlouho, znám limity jeho účinků. Moje pleť navzdory okolnostem vypadala vyplněná, pružná, nebyla příliš dehydratovaná ani ultra mastná. CeraVe mléko sice dobře změkčuje pleť a zabraňuje tvorbě šupinek, nicméně nezvládne ji udržet v takhle normálním stavu jen tak samo od sebe. Podmínky byly fakt extrémní, většinou jsem si ani neumývala obličej, jen oplachovala vodou. Přesto moje pleť vypadala, jako bych se o ni pořád hezky starala – a to jsem se jenom poplácala touhle fancy vodou a nepřítomně rozetřela trochu krému. 

Samozřejmě se mi postupně nahromadily mrtvé buňky a maz v pórech, které jsem musela pořádně pročištovat po návratu do civilizace, ale nebylo to tak hrozné, jak bych čekala. Největším zázrakem bylo, že jsem ani v přetopené domácnosti neměla dehydratovaný a umaštěný obličej, jako tomu bývá zvykem. 

 

Závěr

Beauty of Joseon Ginseng Essence Water mě rozhodně přesvědčila o 4 slibech z popisu produktu – výborně hydratuje, vyživuje do hloubky, reguluje funkce pleti a nedráždí. Prakticky mi zachránila obličej, když jsem se o něj kvůli covidu přestala pořádně starat. Čekala jsem šílené výkyvy mezi vysušenými šupinkami a silnou mastnotou; místo toho byla pleť pružná, vyplněná a zdravá. Lehká konzistence se snadno zakomponuje do jakékoliv rutiny, ať už jako toner nebo hydratační esence, v létě nebo v zimě, pro suchou nebo mastnou pleť. Funkční a příjemná, tato esence se skutečně může hodit každému.

2 komentáře

Instagram

just skincare things. Theme by STS.