MOJE KOREJSKÁ SKINCARE ROUTINE • 2019

Každý rok na podzim dělám takový delší komentář své současné skincare routine, kde vysvětluju co jsem změnila, jestli mám jiný přístup, proč jsem něco koupila apod. Teda každý rok kromě toho minulého, ale co, jsme tady zase spolu jako každou středu, jako každý pátek, je tady váš Arnošt se svou diskotékou.



 

Čištění

Kdybych tento post psala loni, Holika Holika olej a CeraVe pěnivý gel by tam byly taky. Oba jsou totiž obrovská balení (300 ml olej, 236 ml gel) a alespoň v oleji je určitě ještě dobrých pár měsíců používání. Na olej mám pořád naprosto stejný názor jako v loňské recenzi: trochu mi vadí, že neumývá tak rychle jako můj starý dobrý olej od Kose. Plán je tedy pořád stejný - doužívat olej, koupit Kose Softymo Speedy (růžová verze).

Příchod CeraVe do Česka mi zrušil jakékoliv ambice zkoušet nové čistící gely. Jediný "experiment", který jsem v této kategorii teď ochotná podstoupit, je vyzkoušet nepěnivý CeraVe gel. Prošla jsem dvěma flaškami nepěnivého gelu Lirene a opravdu mi vyhovoval, takže vkládám do CeraVe verze velké naděje. Tak velké, že jsem rovnou koupila tu skoro půl litrovou verzi. V recenzi pěnivého gelu jsem zmiňovala, že se občas jakoby pořádně nesmyje a pěnící složky se znova aktivují po použití vodového produktu (např. toneru), a to se popravdě pořád stává. Sice tak jednou, dvakrát za měsíc, ale je to tak neskutečně otravné, že se vážně těším na návrat k nepěnivým čističům.

Taky jsem začala znova používat micelární vodu, tahle modrá Neutrogena funguje stejně jako moje oblíbená růžová Garnierka, akorát má pro mě nepříjemnou mýdlovou vůni. Micelární vodu nepovažuju za čištění pleti, jenom s ní odstraňuju makeup, především hodně třpytivé stíny (které si vážně nechci rozmazat olejem po obličeji). Když na sobě moc makeupu nemám a jsem líná, občas micelárkou nahradím čistící olej a pak použiju CeraVe gel.

RECENZE:
Holika Holika Seed Blossom Moisture Cleansing Oil
CeraVe čistící pěnivý gel
Neutrogena Hydro Boost Micelární voda (nebudu recenzovat)

 

Kyseliny a peelingy

Loni jsem vyzkoušela mléčnou kyselinu od The Ordinary, ale letos jsem se vrátila k COSRX BHA. Nějak se mi po ní stýskalo a moje pleť nezvládá víc než jednu kyselinu, tak jsem vsadila na jistotu a koupila tuhle jemňounkou BHA. Jsem spokojená úplně stejně jako tehdy, akorát teď nemusím balancovat mezi tímhle a silnější AHA abych si zas omylem nesežehla horní vrstvu kůže.

V routine 2017 jsem měla i dva normální peelingy, ale na ty jsem se už kompletně vykašlala. Popravdě mi teď přijdou jako nejzbytečnější druh kosmetiky, jejich emocionální hodnota je mnohem vyšší než jejich účinnost, ale v tom je samozřejmě důvod jejich popularity - treat yo self, chápu to. Zároveň ale nemá cenu předstírat, že krabička mletých mandlí a esenciálních olejů za 300 Kč bude mít jakýkoliv pozitivní účinek na pleť. A to ani nebyl vtip.

RECENZE:
COSRX BHA Blackhead Power Liquid
The Ordinary Lactic Acid 5% + HA

 

Extra hydratace (esence, sérum apod.)

Od loňska jsem to pěkně rozjela s innisfree, až je mi to trapné. Rozhodně se nesnažím naznačit, že produkty z jedné řady "fungujou" líp když je používáte najednou. Green Tea řada mě vždycky zajímala nejvíc (více o této řadě a značce tady), a cokoliv co jsem z ní zkusila se mi líbilo. Seed Skin toner a Balancing Lotion EX jsou v routine teprv měsíc. Seed Serum je tak populární, že jsem ho vždycky měla spíš na seznamu "co koupit až si nebudu moct nic vybrat", a právě k tomu došlo. Jediné k-beauty esence a séra v mé letošní routine bylo Seed Serum, zbytky Benton esence a COSRX Galactomyces esence. Innisfree sérum dobře hydratuje, Benton pomáhá na akné a COSRX esence + BHA mi udržují jednotný tón pleti - co bych vlastně ještě hledala v dalším séru? Tohle mi prostě stačilo. No, Benton esence už došla, takže jsem se přinutila najít něco nového, ale popravdě se mi moc nechtělo. Žádné novinky mě nezaujaly a staré klasiky mám už skoro všechny vyzkoušené. Nedávno jsem otevřela sérum od (pro mě neznámé) značky IUNIK, tak uvidíme.

Co jsem ale začala dělat pravidelně je vrstvení toneru. Benton Aloe toner byl vodový a nehydratoval tak jako některé hustší, bohatší asijské tonery, tak jsem na sebe dávala 2 až 3 vrstvy (před pár lety to bylo velmi populární v Koreji, známé jako 7-skin method). Mám pocit, že když se pleť takhle nasákne, hned vypadá pružnější a hladší. Navíc vydrží hydratovaná celý den, i když zbytek routine už odfláknu. Nový toner od innisfree je podobně lehký, takže v tom pokračuju.

RECENZE:
innisfree Green Tea Seed Serum
Benton Aloe BHA Skin Toner
COSRX Galactomyces 95 Tone Balancing Essence
Benton High Content Snail Bee Essence
innisfree Green Tea Seed Skin (brzy)
innisfree Green Tea Balancing Lotion EX (brzy)

 

Krém

S krémy jsem to letos trochu přehnala, nicméně jsem našla opravdu výborné věci. A'Pieu Madecassoside krém fungoval celkem blbě jako krém samotný, ale uměl znatelně mírnit červenou zanícenou pleť. CeraVe krém je pro mě objev století, univerzální pořádná hydratace, která "promastí" pleť bez mastnoty. Zbývá mi tak třetina obří 177 ml tuby, což je už přes 100 ml krému pryč, ačkoliv mám tady 4 další korejské fancy krémečky. Konečně jsem vyzkoušela i COSRX Snail krém, určitě jeden z mých nejzajímavějších krémů, kterého mimochodem taky sakra ubylo, protože se v tom někdy téměř koupu.

Co se týče ranních krémů, The Ordinary je zatím pro mou routine novinka. Většinu roku jsem používala innisfree Essence-in-Lotion a teď Balancing Lotion EX. Pořád jsem přesvědčená, že Essence-in-Lotion je ten nejlepší lotion (nebo česky pleťové mléko) jaký jsem kdy zkusila. Mám ještě pár mlék vyhlídnutých, takže u nich jako u ranních krémů zůstanu nejspíš ještě dlouho. Opalovací krém Sarafit od Skin Aqua byl taky výborný objev, rozhodně se dostal na můj holy grail seznam, ale i tady mám ještě pár krémů na vyzkoušení.

RECENZE:
COSRX Advanced Snail 92 All in One Cream
The Ordinary Natural Moisturizing Factors 
Skin Aqua Sarafit Sarasara Essence SPF 50
innisfree Green Tea Seed Essence-in-Lotion
CeraVe Hydratační krém
A'Pieu Madecassoside Cream

Obecně o skincare routine

Za poslední dva roky jsem si určitě uvědomila, že následovat nějakou předepsanou strukturu je absolutní blbost. Tím myslím snažit se vyplnit routine bod po bodu, jako toner > esence > sérum > ampule > lotion atd. Ty názvy jsou absolutně irelevantní a nepotřebujeme od každého něco, stačí jen používat kosmetiku od nejtekutější po nejhustší. Bohužel, taky jsem jeden z těch co tyhle blbosti šířili, ale už delší dobu upravuju staré články aby odrážely spíš aktuální informace. Tehdy jsem toho taky měla nad hlavu, nedá se. A jen pro připomenutí, 10-kroková korejská skincare routine je dobrá tak akorát pro marketing, není to nic užitečného.

V podstatě se každý den snažím udělat aspoň tyto tři až čtyři věci: (BHA), toner, nějakou hydrataci navíc, krém. Nemusí to být složitější. Téměř všechny korejské youtuberky co teď sleduju dělají to samé. Někdy tam přidám víc hydratace (v podobě séra a esencí), někdy víc krémů. Prostě to neřeším, jedu přesně podle toho co pleť zrovna potřebuje. Jednak je s tím míň starostí (jako "mám první dát esenci nebo sérum??") a funguje to úplně stejně, ne-li líp. Obecně si myslím, že je nejlepší se vykašlat na "správné postupy" a prostě jít na to s takovýmto jednoduchým náhledem. Pak už k-beauty nevypadá tak složitě a můžete si v klidu najít to svoje.

10 komentářů

  1. Ahoj, super prehlad dakujem.

    Ake mas serum od IUNIK?

    Ja mam od tejto znacky Centella Calming Gel Cream a Vitamin Hyaluronic Acid Vitalizing Toner, a su super aj zlozenim.

    Planujem dominat co mam gel na cistenie, serum a essence a kupim od tejto znacky.

    Pa Iva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, díky ♡ sérum mám Propolis Vitamin Synergy, popravdě jsem o téhle značce doteď pořádně neslyšela a tohle mi přišlo nejzajímavější, takže možná se potom taky podívám co ještě mají.

      Vymazat
  2. Ahoj Nabi, díky za super článek a informace! Měla jsem velkou radost, když jsem ho tu ve vlaku objevila a mohla prolouskat :) Začala jsem nedávno s AHA a BHA kyselinami a je to obrovský rozdíl, měla jsme úplnou krupičku odolnou na vše... A toto BHA Cosrx se zda byt taky super, používám i kyselinu glycolovou. Každopádně děkuju za inspiraci a měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, díík :)♡ jsem fakt ráda že ti moje plácání k něčemu bylo, nemáš vůbec zač a přeju hodně štěstí se skincare do budoucna!

      Vymazat
  3. So znackou Iunik budes urcite spokojna, maju vyborne produkty aj co sa tyka zlozenia. Ja mam od nich propolisove serum a spaciu masku z rovnakej rady a obe su vyborne.
    Budem zvedava na tvoju recenziu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak přesně to propolis sérum jsem právě koupila :D tolik lidí mi IUNIK doporučuje, takže se pak určitě podívám i na zbytek jejich věcí

      Vymazat
  4. Ahoj, chcem sa opytat ktore konkretne youtuberky sledujes?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, poslední dobou mě nejvíc zaujala Minsco a Saerom Min. ale koho sleduju nejdýl tak je určitě Pony, Ssin a Sunny.

      Vymazat
  5. Nedávno se mi do ruky dostal vzoreček 2NDESIGN First Cleansing Oil Pure & Fresh a myslím, že ho budu muset vyzkoušet v plném balení. Normálně si vozím z japonska zásobu olejů od Kose nebo DHC, ale ten od 2NDESIGN voněl slabě a příjemně a hlavně neuvěřitelně skvěle rozpouštěl. Takže až mi dojde současné Kose, jdu do něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fakt jo? :D mně právě tak super nepřišel, ale tak jsem ráda že ty sis v něm něco našla :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.