TIPY + RECENZE: Innisfree My Palette


Pokud vám přijde atraktivní koncept skládání vlastní makeup paletky, s My Palette od innisfree se vyhrajete tak, že se vám o tom bude i zdát. Protože se jedná o korejskou značku, výběr a hledání fotek je trochu složitější. Nasbírala jsem o tom až moc informací na to, abych je nikam nedala, takže ať vás to zajímá nebo ne, tady je všechno co potřebujete vědět o My Palette včetně korejského slovníčku pro pohodlné googlení + recenze mojí paletky.
Než se pustíte do čtení, doporučuju uvařit kafe - je to trochu delší.

Jak My Palette funguje

Do čtverečků (2,5 cm) a obdélníčků (2x čtvereček) dali nejen oční stíny, ale i korektory, podklad pod stíny, pudry na obočí, highlightery, konturovací věci, a tvářenky. Některé kategorie obsahují několik druhů:
  • highlightery - krémové a pudrové
  • korektory - tělové nebo barevné na color correcting
  • tvářenky - krémové (lze použít i na rty) a pudrové
  • oční stíny:
    • matte - kompletně matné
    • shimmer - buď na matném podkladu s jemnými třpytkami, nebo lesklé a metalické
    • glitter - hardcore třpytky, buď téměř průhledné nebo na sytějším podkladu
    • metal glitter - o něco víc metalické třpytky
Dohromady máte na výběr ze zhruba 180 komponentů. Prodávají k nim paletky tří velikostí - small na 4 čtverečky, medium na 8, a large na 18. Magnetické paletky se dají i vyrobit nebo koupit za pár dolarů na ebay pod magnetic eyeshadow palette. Každý komponent má pevný obal s magnetem, který můžete dál využít na makeup nebo třeba pinetky, takže kupovat paletku není nutné.

 

Jak hledat odstíny + korejský slovníček

Korejské blogy na Naveru jsou nejlepším zdrojem recenzí a fotek. Doporučuju prohlédnout například tyto: birdami, Minsco Beauty, Lim's Lovely Project, youngstory, onewoori, ggggggenie, 2jyani. Některé mají opravdu celou kolekci, některé ne, ale na tyto blogy budete při hledání narážet často. Taky doporučuju tohle video od Holly, která postupně udělala swatches celé základní kolekce a pak z nich poskládá několik paletek.
Až si něco vyberete, bude rozumné googlit konkrétní odstíny a vidět je na fotkách pod různým světlem. Sestavila jsem pro vás malý korejský slovník, díky kterému najdete cokoliv - stačí přidat číslo odstínu:

innisfree My Palette 이니스프리 마이팔레트
eyeshadow 아이섀도우
matte 매트
shimmer 쉬머
(metal) glitter [메탈] 글리터
blush (cream) 블러셔 [크림]
highlighter (cream) 하이라이터 [크림]
eyebrow 아이브로우
contouring 컨투어링
concealer 컨실러

Pro úplnou přesnost můžete na korejském innisfree eshopu najít i konkrétní název odstínu a přidat jej za číslo, ale nutné to není. Nějaké příklady: 

innisfree My Palette shimmer 25 (název odstínu) 이니스프리 마이팔레트 쉬머 25호 낭만의 장미정원
innisfree My Palette glitter 18 이니스프리 마이팔레트 글리터 18
innisfree My Palette blush 3 cream 이니스프리 마이팔레트 블러셔 3 크림


Jak to vychází cenově

Trigger warning: matematika na úrovni základní školy.
Na ebayi se ceny za jeden komponent pohybují od 120 do 160 Kč. Když půjdu podle cen od prodejce beauty2lounge kde jsem všechno koupila, jeden oční stín (1.3-2.3 g) je 120 - 130 Kč, a tvářenka 145 Kč (2.3 g krém, 4 g pudr). Je na vás do kolika čtverečků půjdete, takže si sami volíte cenu paletky. Moje první objednávka 4 stínů a 2 tvářenek byla za 772 Kč + 200 Kč paletka. Celkem jsem tedy dala zhruba 1540 Kč za 8 stínů a 4 tvářenky + 200 Kč paletka.

Složit jeden quad ze 4 čtverečků vyjde zhruba na 500 Kč + 180 Kč za malý obal, pokud ho budete chtít. Pro srovnání, 12 odstínů o velikosti 1.3 g v Urban Decay Naked Heat za 1540 Kč vychází na 128 Kč/stín - velké paletky jsou vždycky celkem výhodné. Jenže když chcete postavit něco vlastního a kvalitního, cena jde do nebes. Navíc všechno jsou klasické kulaté "pánvičky" v jednorázovém obalu, které potřebují paletku. Např:
Kvalitka: MAC Pro Palette refill (1.3 g, 380 Kč), ABH Eyeshadow singles (1.7 g, 460 Kč).
Levnější možnosti: NYX Pro Shadow Refills (1.5 g, 79 - 130 Kč), Revolution Pro Refily (1.2 g, pouze set 5 stínů, 180 Kč), Essence My Must Haves (1.7 g, 40 Kč).

Swatches a popis odstínů

Každý swatch je prstem v množství podobném tomu, které by šlo použít na oko. Jedna fotka je denní světlo, druhá blesk. Swatch G07 jsem musela dodat pozděj, protože mi tento stín přišel rozbitý a musela jsem čekat na náhradu. Tvářenky jsem zkoušela, ale na fotkách nebyly vůbec vidět, naštěstí dobře odpovídají barvám v obalu. Klikněte na fotky pro zvětšení.
Glitter 14 - teplý růžový podklad se stříbrnými, zlatými a růžovými třpytkami
Matte 30 - hnědá s vínovým podtónem
Matte 13 - neutrální hnědá, na mě trochu teplejší než v obalu
Shimmer 1 - perleťová krémová bílá, matná báze, velmi jemný třpyt, na očích vypadá skoro matně
Glitter 29 - lila podklad se stříbrnými, zlatými, růžovými a fialovými třpytkami
Shimmer 43 - vínová s fialovým a růžovým odleskem
Matte 46 - trošku tlumená chladnější růžová
Glitter 07 -  stříbrné a zlaté třpytky na světle hnědém podkladu

Blush 03 (cream) - jahodová červená, není na tváři tak zářivá, ale je fakt červená
Blush 06 - tlumená růžová s jemnými zlatými třpytkami, není tak do hněda jako #24
Blush 23 - tlumená oranžová
Blush 24 - tlumená tmavší růžová do hněda

Recenze

Obecně na sobě preferuju tlumené barvy, na to jsou korejské stíny ideální, protože v Koreji jsou populární velmi jemné méně výrazné barvy. Všechny matné stíny jsou na první aplikaci celkem nevýrazné, ale dají se snadno vrstvit a celkově mě to nijak nebrzdí - ale udělat s nimi intenzivní temné smokey eye moc nepůjde, na to si kupte západní makeup. M13 práší daleko víc než ostatní, nevím proč. M43 je na oku velice výrazná, skoro až fuchsiová barva s nižší sytostí. M30 trochu pokulhává s pigmentací a musí se vrstvit víc než ostatní, tohle je jediný stín, kde je výkon nic moc i když barva je krásná.

Oba shimmer stíny jsou parádní, 01 je výborná na světlý podklad nebo do vnitřního koutku. 43 je opravdu vínová, ale odlesky ji posouvají trochu do fialova.

Největší paráda jsou ovšem glitter stíny, v těch k-makeup opravdu vyhrává. Některé odstíny mají výraznější podkladovou barvu, ale třeba G07 jsou spíš jen samotné třpytky. G29 dává očím velice lehkou lila barvu a G14 umí být hodně růžový - obojí ale závisí na množství. Nejlépe se nanáší prstem nebo pěnovým aplikátorem. Protože jsou to naprosto intenzivní třpytky, bude to trochu padat pod oči když si nedáte pozor nebo naberete příliš. Kvalitou, intenzitou třpytek  a krásou jsou naprosto srovnatelné s třpytivými single stíny Moondust od Urban Decay (650 Kč, 1,5 g), akorát jsou trochu "průhlednější", protože se převážně mají dát jako čistá vrstva třpytek přes jiné stíny.

Všechny stíny vydrží perfektně celý den s Etude House Proof 10 Eye Primerem, který používám už roky. Třpytky trochu přes den opadají pod oko, ale s tím prostě musíte počítat. Tvářenky jsou absolutně výborné, vydrží asi nejdýl ze všech jaké jsem kdy měla. Odstín 06 na mně není tak výrazný jako ty ostatní, takže ten doporučuju spíš pro velmi světlou pleť. Tvářenku 23 jsem dokonce dala do lednových beauty favorites.

Závěr (pokud jste dočetli až sem)

Když to budete kupovat pomalu, postupně, a pak už jenom vyměňovat vypotřebované odstíny, tak je to super výhodný způsob jak si poskládat kompletně vlastní paletku. Pro koho to je: ty věčně nespokojené, vybíravé, nebo ty co v každé paletce využijí jen ty tři stejné stíny, nebo naopak chtějí vyzkoušet jednu konkrétní barvu stínů a nedat za to ledvinu. Protože jsou paletky malé a může v ní být kromě stínů i highlighter, tvářenka nebo konturovací pudr, jde vytvořit dokonalá cestovní paletka přesně podle vás. Pro koho to není: ty co s makeupem moc necestují, hledají bohaté, tmavé, intenzivní stíny, nebo kupují a mění paletky tak často, že se nedostanou k dokupování komponentů.

6 komentářů

  1. Och! Ty glitrové stíny! A ten obal je taky rozkošný : ) Vypadá to fat dobře, ještě mít ten čas na vybírání odstínů...

    OdpovědětVymazat
  2. Wau! Ďakujem veľmi pekne za tento článok! Ja som si nebola istá, čo do týchto paletiek skutočne "vopchať", takže som rada aj za swatche týchto odieňov, pretože ako vidím, farebne máme rovnaký vkus <3 ◡‿◡✿

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.