Jak účinně vyčistit póry

Tuhle účinnou metodu používám už roky. Není z mojí hlavy, vlastně je dost populární na skincare subredditech a nejvíc se roznesla díky článku od Fiddy Snails. Nečteme ale všichni to samé, možná vás to minulo, možná nečtete beauty články v angličtině - tak či tak, nakonec jsem si řekla, že to vypíšu i sem.



Co potřebujete

    • (BHA kyselinu - volitelné, ale účinné dlouhodobě)
    • jílovou (clay) masku
    • čistící olej nebo minerální olej

    Proč to funguje

    Zaprvé, póry se nedokážou otvírat a zavírat. Nemají svaly. Je to prostě dírka v kůži, z které jde kožní maz. Zadruhé, nejde se jich "zbavit" ani je smrsknout, můžete jedině zlepšit jejich vzhled, a nejsnadnější dva způsoby jsou silikonové báze pod makeup a čištění. Čisté póry nejdou tak vidět, protože ten nános mastnoty a špíny z nich dělá tmavší tečku. Nemá smysl je vymačkávat, za pár dní se zase naplní mazem. Nepleťte si naprosto normální póry na nose s černými tečkami.

    Clay masky jsou podle mě jediné smývatelné masky, co opravdu něco dělají. Jíly jako bentonite a kaolin absorbují mastnotu a vytáhnou i něco z pórů. Bohužel, díky tomu dělají pleť pěkně suchou, takže je třeba po nich dostatečně hydratovat. Mimochodem, tohle je víceméně všechno, co clay masky dokážou. Nedokážou "detoxikovat" pleť. Nic nedokáže detoxikovat pleť. Ale o tom jindy.

    Čistící oleje jsou geniální asijské odličovače, které se teď už rozšířily i do našich drogeríí. Mám tu hned několik recenzí, pokud ještě nějaký nemáte. Masáž pleti olejem taky dobře uvolňuje výplň pórů, a když budou povolené po jílové masce, půjde to ještě snadněj. Pokud máte doma alespoň dětský (tzn. minerální) olej, taky je pro tenhle účel vhodný. Jen nepůjde umýt vodou jako čistící olej, nejlepší bude jej setřít jemným navlhčeným ručníkem nebo umýt běžným čistícím produktem (gel nebo pěna).

    BHA kyselina salicylová je takový bonus, ta totiž udržuje póry v lepší kondici chemicky. Tady je recenze na mou oblíbenou od COSRX. Tohle je dlouhodobé řešení, které je do budoucna lepší než všechno čištění, ale funguje pomalu a postupně. Osobně nevidím důvod proč je vždycky zařazena do téhle metody, protože prostě nefunguje okamžitě. S BHA nebo bez jsem u sebe neviděla rozdíl, takže si to vyzkoušejte a dělejte co chcete.

    Jak na to

    1. Pokud budete používat BHA, dejte si BHA. Nechte vstřebat.
    2. Naneste jílovou masku a nechte ji zaschnout podle instrukcí na obalu.
    3. Smyjte masku a naneste čistící olej. Můžete ho nechat sedět na pleti třeba na 10 minut, ale nemusíte.
    4. Masírujte. Ucítíte, jak se vám na obličeji tvoří drobné válečky ze špíny, zbytků makeupu, mrtvých buněk apod. Čím tmavší a větší (jako ty největší na obrázku dole), tím je pravděpodobnější, že to je jenom nějaká špína z polštáře, oblečení nebo zbytky řasenky, ne něco vytažené z pórů - obsah pórů je spíš průhledný.
    5. Umyjte olej vodou. Pokud jste použili dětský olej, setřete vlhkým ručníkem a/nebo umyjte čistící pěnou/gelem.
    photo not mine - imgur source
    Záleží na vás jak dlouho se vám chce masírovat, ale víc než 5 minut mi přijde zbytečné. V podstatě to sroluje všechen bordel a pak se to umyje, na to 5 minut stačí. Pokud budete masírovat a neuvidíte žádné válečky špíny: mastnota vevnitř je průhledná, pravděpodobně to budou jen průhledné "drobky" s tmavší tečkou na konci. Nebo taky vaše jílová maska není moc silná. Určitě hledejte ve složení kaolin a/nebo bentonite. Masku Queen Helene Mint Julep můžu rozhodně doporučit. Na oleji moc nezáleží, hlavně aby dobře klouzal po pleti a nevsakoval se.

    Výsledkem jsou méně výrazné póry bez hrbolků. Vydrží to pár dní, než se zase vyplní a nahromadí se v nich maz a bordel. Je to super metoda především když máte další den někam jít atp., jednou za čas je to příjemné. Pokud máte problém s ucpáváním pórů. hledejte dlouhodobější řešení v podobě kyselin jako je BHA a AHA.

    8 komentářů

    1. Ahoj, mas nejakou spesl metodu masirovani? Popr. nejakou pomucku jako je napriklad silikonova placka od Ebelin? Diky za clanek.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. ahoj, jako zkoušela jsem to s jade rollerem ale popravdě se mi hodně příčilo jezdit s něčím po mastné pleti, a vůbec to nefungovalo tak dobře jako jen rukama. navíc když ten olej je dobrý, tak ruce dobře kloužou. jinak nemám žádnou metodu, protože se u toho většinou na něco dívám. :D jenom se snažím moc netlačit.

        Vymazat
    2. Ahoj, chcem sa opytat na nejaky cistiaci gel, penu - ktora ma najmenej skodlive zlozenie? mam sem-tam akne, skor mastnejsiu plet. Alebo kt. aktualne pouzivas ty? mala som cosrx good morning a ten mi vysusoval plet. Tak neviem, uz ho asi neobjednam. Velmi rada citam Tvoj blog a sa inspirujem. Dakujem vopred za Tvoju odpoved. Iva.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. jsem ráda, že se ti líbí blog, díky :)
        já mám momentálně pěnu od CeraVe, tady je na ni recenze:
        http://justskincarethings.blogspot.com/2018/07/recenze-cerave-cistici-penivy-gel.html
        kdybys chtěla zkusit ještě něco o stovku levnějšího, tak v podobném duchu je pěna Sebamed, tu najdeš v dmku. akorát mi přijde, že u CeraVe je menší pravděpodobnost, že bude vysušovat. ale je to individuální samozřejmě. :) co se týče nejmíň problematického složení, z toho co jsem zkusila jsou tyhle dvě věci asi nejlepší.

        Vymazat
    3. Ahoj, ano, velmi ciham na nove clanky - najma o korejskej kozmetikeeee :-)

      Ten Cerave gel som zohnala vzorky v lekarni, a asi nebude pre mna, lebo mam nove cervene vyrazky na jednom lici a myslim, ze z neho ... takze vyskusam ten Sebamed - Antibakteriálna čistiaca pena Clear Face - tato pena?

      Zlozenie Sebamed na nete som nasla: ale ma parfum ....

      Ingredients

      Aqua, Cocamidopropyl Betainamide MEA Chloride, Cocotrimonium Methosulfate, Sodium Lactate, Panthenol, Parfum, Phenoxyethanol

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. jojo to je ta pěna a ano má parfum, dělá ti něco? protože mě třeba vůbec takže to neřeším, pořád je to složení velice krátké a minimální, takže bych tuhle pěnu doporučila.

        Vymazat
    4. Ahoj, super uz som ju kupila, tak testujem, zatial fajn. A mozem sa opytat aky pouzivas momentalne toner? Respektive, mohla by si dat svoju aktualnu skin rutine? Chyba mi...dennu a nocnu. Bola by som velmi rada.

      P.S. aktualne mam Sidmool royal honey peptide sleeping pack - a je perfektny...na zaklade recenzii.

      OdpovědětVymazat

    Instagram

    just skincare things. Theme by STS.