RECENZE: The Ordinary Lactic Acid 5% + HA

Už jsem tomu dala dostatečně dlouhou dobu, takže je čas konečně zrecenzovat kyselinu od The Ordinary. Popravdě si nejsem jistá, zda od The Ordinary budu v nejbližší době něco kupovat. Jejich CEO je neskutečně praštěný egomaniak který vás rád osobně nazve idiotem při sebemenší kritice jeho chování, a úplně se mi nechce dávat mu další peníze. Bohužel, jejich produkty jsou levné a dobré, tak nevím. Nejvíc se mi líbí 2% Alpha Arbutin, kterého už mám druhou flašku, zatím jsem neviděla alternativu. Marine Hyaluronics je taky dobré hydratační sérum, naštěstí takových je spousta. Taky můžu doporučit 100% Squalane, alternativu však najdete snadno v korejské kosmetice Olivarrier. Uvidíme no, zatím si můžete přečíst recenzi na můj poslední nerecenzovanýThe Ordinary produkt...


Popis produktu

Velikost: 30 ml

Cena: 6,50 € (cca 165 Kč)

Odkud: TheOrdinary.com

 

Pokud jste už teď zmatení proč by si někdo patlal dobrovolně kyseliny na obličej, můj blog vám nabízí zajímavé čtivo, po kterém možná kyselinu zvážíte taky. Je to AHA kyselina s jemnějšími účinky než glykolová. Předtím jsem používala 7% glykolovou od COSRX a ačkoliv fungovala naprosto výborně, byla na mě příliš silná.


Mléčná od The Ordinary se prodává 5% nebo 10%. Obsahuje derivát nějakého keře jehož listy a bobule se používají jako koření.. Údajně taky dokáže ulevit podráždění, které často při používání kyselin vzniká. Cool. pH je kolem 3.8 a jako u všech kyselin The Ordinary poskytuje pár varování: nepoužívat na citlivou nebo poškozenou kůži, je nutné používat opalovací krém kvůli fotosenzitivitě a začněte s pomalým postupným používáním.


Složení

Aqua (Water), Lactic Acid, Glycerin, Pentylene Glycol, Propanediol, Sodium Hyaluronate Crosspolymer, Tasmannia Lanceolata Fruit/Leaf Extract, Acacia Senegal Gum, Xanthan Gum, Isoceteth-20, Trisodium Ethylenediamine Disuccinate, Sodium Hydroxide, Ethylhexylglycerin, 1,2-Hexanediol, Caprylyl Glycol
Analýza složení

U kyselin moc složení neřeším, stačí že je jí tam dost a že je na dobrém pH, takže funguje tak jak má. Tady je teda přidaná kyselina hyaluronová, nějaké další hydratační složky, extrakt z toho keře (který mimochodem způsobuje nažloutlé zabarvení) a jinak nic extra zvláštního.




Textura

Zatímco AHA od COSRX byla mazlavá až lehce gelová, tohle je normální voda. Smradlavá nažloutlá voda. Ta od COSRX smrdí taky, evidentně nejen glykolová kyselina má nepříjemnou vůni. Flaška je klasická od The Ordinary s kapátkem. Obecně preferuju pumpičky, ale už jsem si zvykla. Musíte si sami odměřovat kolik použijete, a díky kapátku mám pocit, že pokaždé používám kompletně jiné množství. Vsákne se velmi rychle a chvilku trošku lepí, pak to zmizí.


Účinky

Kyselina mléčná má větší molekuly než glykolová, tím pádem by neměla způsobovat až takové podráždění jako glykolová. Když jsem používala glykolovou příliš často, zrudla mi pleť a začala se loupat v pěkně hnusných mikro šupinách, společně s pálením. Abych se tomuhle vyhnula navždy, postupně jsem ji používala jednou týdně, pak dvakrát, a třikrát už bylo celkem na hranici. Mléčnou můžu používat klidně každý druhý den a nic se mi nestane, ačkoliv ze zvyku ji stejně používám tak třikrát. Mám ji zhruba od dubna, v létě jsem ale s používáním dost přibrzdila kvůli fotosenzitivitě, kterou všechny kyseliny způsobují.



Rozhodně je daleko jemnější než glykolová, obzvlášť jen s těma 5%, takže i nástup účinků byl mírnější. Po COSRX AHA jsem druhé ráno měla krásně hladký obličej a mírnější akné, popřípadě to vytáhlo na povrch akné zahrabané ještě pod kůží, efekt byl téměř okamžitý a jasně viditelný. Přijde mi, že tato kyselina má opravdu velmi mírný efekt na akné. Pořád je dobrá na glow~ a zesvětlování pigmentových skvrn nebo jizev po akné. Ani vyhlazovací efekt a jemnější pleť nejde tak moc poznat jako u glykolové. Dělá prostě všechno mnohem pomaleji a mírněji než ta COSRX, což dává smysl - v podstatě jsem šla od silného dvojitého espressa k nějakému starbucks frappuccinu. Tohle je dobrá kyselina pro naprosté začátečníky, já jsem asi měla volit nějakou střední cestu a koupit slabou glykolovou.



Závěr

Lactic Acid 5% od The Ordinary je rozhodně dobrá kyselina, nicméně je to na mě až moc slabé kafe. Tak jsem se bála podrážděné pleti po zážitcích s COSRX AHA, že jsem koupila kyselinu pro úplné začátečníky, a teď nesplňuje všechna má očekávání. Pokud vás až tak netrápí akné, ale chcete nějaký jemný chemický exfoliant pro hyperpigmentaci nebo mírné zjemnění vrásek, tohle bude určitě dobrá volba pro vás.

8 komentářů

  1. Pacia sa mi Tvoje komplexne a vystizne recenzie :-) Ja teraz od The Ordinary pouzivam Niacimnamide 10 % + Zinc 1 %. Som s nim spokojna. Plet sa menej leskne. Este mam v zasobe nejake to C a retinol. Ako si na blogu nastavila, aby hypertextove odkazy boli tak pekne farebne podciarknute?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dík :) už ani nevím, vždycky se hrabu v CSS tak dlouho než se mi to líbí. :D zkus si najít nějaké CSS návody.

      Vymazat
  2. Tiež mám od COSRX AHA a tá je fakt super. Efekt je viditeľný hneď na druhý deň po použití. Od The Ordinary používam aktuálne hlavne hyaluron acid, no je to taká lepkavá kvapalina, ktorá sa musí nanášať na vlhkú pleť inak z nej nič nie je.

    OdpovědětVymazat
  3. tuhle jsem měla, a byla senzačaní jak píšeš. teď mám tu jejich 7% glykolovou a je znát, že je silnější, ale taky jsem si jí dost oblíbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem ráda že ti to vyhovuje, já bohužel budu muset najít něco mezi.

      Vymazat
  4. Mám tento produkt také, je jemný a příjemný. Má pleť kyseliny nemusí, proto je to pro mne ideál. Žádný smrádek z produktu necítím. Z The Ordinary mám ale nejradějí Argireline. The Ordinary mám ráda ale je třeba vybírat, co komu opravdu sedne. Brandon je blázen ale myslím, že díky tomu byl schopný rozjet tuto skvělou kosmetiku s aktivními látkami za pár babek. Do té doby si to nikdo nedovolil. Velké kosmetické korporace měly prim. Tím také ukázal, kolik ve skutečnosti může stát dobře naformulované sérum s aktivní látkou. I přes všechny kotrmelce co dělá, mu fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. rozhodně chápu tvůj postoj. je pravda, že udělal něco nového a protože to teď všichni viděli, budu pevně doufat, že se inspirují - protože já mu teda rozhodně fandit nedokážu.

      Vymazat
  5. Mám masku potom smít a jak dlouho má být na pleti

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.