RECENZE: Beauty of Joseon Dynasty Cream

Beauty of Joseon krém je napůl úžasná ozdoba kosmetické poličky a napůl prazvláštní krém s texturou tekutého lepidla a originálním marketingovým povídáním.

Popis produktu

Velikost: 50 ml

Cena: cca 370 Kč (17,85 USD)

Odkud: Jolse.com (zasláno obchodem k recenzi)

Navzdory online popularitě krému, našla jsem jen jeden pořádný překlad informací z krabičky u Snow White. Ve zkratce: Joseon Beauty je značka založená na skincare vědomostech korejských předků dynastie Joseon. Samozřejmě tohle všechno berte těžce s rezervou, pořád se jedná o marketing. Je ale pravda, že historie korejské kosmetiky sahá až do období Tří království (57 př.n.l. - 668 n. l.). Popis pokračuje tím, že ingredience jsou založeny na Gyuhap chongseo (규합총서), lifestyle knížce pro ženy Joseon dynastie z roku 1809. To pro současnou značku znamená výtažek z orchidejí, med, ženšen, ředkev, rýžové otruby a nějaké dýně ("dipper gourd", v dýních se zrovna nevyznám). K tomu lněný olej s vitamínem E a ceramidy. Pokud vás zajímá víc kosmetiky založené na tradičních korejských ingrediencích, najdete je pod slovem hanbang (한방). Reklama také doporučuje použití v silnější vrstvě jako masku přes noc.

Všechno tohle se odráží na vzhledu krému. Beze srandy, tohle je ten nejkrásnější krém jaký jsem kdy viděla. Těžká krabička z matného skla má papírovou čepičku omotanou papírovým provázkem s nádherně stylizovaným logem značky. Čepička se dá snadno zvednout a nasadit zpátky aniž by se poničila, já ji prostě odmítám vyhodit. Srát na pandy a balzámy ve tvaru jahody, tohle je produkt, u kterého ani neceknu, když to koupíte jen kvůli obalu.



 

Složení

Skincarisma analýza

Nejenže je tam všechno, co slibuje reklama, je tam toho daleko víc. První tři složky jsou pěkně nudné (voda, glycerin, butylene glycol), ale hned po nich je niacinamide. Jestli si můžu oblíbit kosmetickou ingredienci, pak je to tahle. Dál je tam kyselina hyaluronová, lecitin, adenosine, několik olejů, bambucké máslo a spousta dalších extraktů. I když je to neskutečně působivé, dělá to krém trochu přecpaný a mám pochyby o účinnosti čehokoliv od půlky seznamu dolů.


Textura & účinky

Tady to začalo jít trochu z kopce. Jenže pak to šlo zase do kopce, pak zase z kopce, pak se to unavilo a zastavilo někde v půlce cesty nahoru. Tak nějak bych popsala proměny mého názoru na tenhle krém. Po otevření najdete klasické "mezi-víčko", které se díky textuře krému lepilo na skleněné okraje. Když jsem ho konečně nadzvedla, krém se od něj natahoval jako tekuté lepidlo. Celkově je ta textura podobná na tekuté lepidlo. Snažila jsem se vyfotit, jak se krém natahuje mezi prsty, ale jednou rukou bez stativu to moc nejde, takže si půjčím fotku z reklamy:

V krabičce najdete velice praktickou zahnutou špachtli, takže se v tom díky bohu nemusíte hrabat prsty. Tady naštěstí podobnost s lepidlem končí a krém se krásně roztírá, působí jako něco velmi luxusního a ne něco za necelých 400 Kč. Nejdřív jsem používala menší množství, stejné jako u mého Innisfree krému. Vstřebá se rychle a pleť je tak na minutku trošku lepkavá. Byla jsem z krému hned nadšená - pleť se jakoby oživila a vypadala pružně, hladce a byla super jemná na dotek. Napsala jsem své první dojmy na instagram a vesele se tím patlala dál. Jenže použité množství dost ovlivňuje efekt - čím více krému použijete, tím bude lepivější a doba vstřebání delší. Trefit perfektní množství není zrovna jednoduché. Po pár letech zkušeností s k-beauty jsem už natolik rozežraná, že čekat na vsáknutí krému víc jak minutu je pro mě za mínusový bod.


Sem tam se tedy trefím do ideálně malého množství, abych se nelepila k polštáři, jenže krém pro mě není dostatečně hydratační a mám neustálou potřebu si ho dávat víc. Takhle, on jako hydratační a výživný je, ale takovým divným způsobem. Zatímco hlemýždí kosmetika se vpíjí do pleti a nezanechává žádný film, Dynasty Cream naopak sedí jen na povrchu kůže. Možná se proto doporučuje jako noční maska; sedí na pleti celou noc a když si ráno oplachuju obličej, pořád cítím zbytky silnější vrstvy z předchozího večera.



Po nanesení je pleť okamžitě hebká, vyplněná a spokojená, zatím dobrý. Jenže nemám pocit hluboce hydratované pleti, jako po běžné skincare routine. Spíš se cítím jako přes den - pleť je tak nějak v pohodě, ani suchá, ani mastná. Podobný výsledek přišel i po ranním použití, ale to bylo poprvé a naposled. Nemám nervy na lepivé ranní krémy a nemám čas čekat, než se uráčí vstřebat. Některé recenze tvrdí, že ta lepkavost pomáhá při nanášení makeupu, mě je to spíš nepříjemné.


Smíšená pleť mi přijde nejvhodnější pro tenhle krém, pro mastnou nejspíš jen na noc. Pochybuju, že suché pleti by stačila takhle povrchová hydratace. Dal by se ale využít jako maska přes noc na váš normální krém pro všechny typy pleti. Je pro mě vážně těžké Joseon krém hodnotit. Na jednu stranu má naprosto očividné účinky, pleť vypadá zdravě, spokojeně, prostě chok chok. Poslední dobou jsem líná a moje routine je jen toner, zbytky COSRX šneka a tohle - a ačkoliv to ve výsledku nemá stejné hydratační účinky, tak pleť vypadá opravdu dobře. Na druhou stranu, je těžké trefit vhodné množství, aby krém šíleně nelepil. Strašně dlouho se vsakuje a působí jen na povrchu, zatímco já jsem zvyklá na krémy hydratující do hloubky. Určitě ho budu dál používat, ale teď už spíš jako masku než jako krém.


Závěr

Beauty of Joseon Dynasty Cream je nádherný krém s velmi zajímavým povídáním kolem a působivým složením. Instantně pleť oživí a udělá ji pružnější a hladkou, s delším používáním ji v tomhle stavu udržuje i během dne. Jasné účinky mi kazí fakt, že je ulepený a mám pocit, jakoby nešel do hloubky pleti, ale jen seděl na povrchu jako maska. Proto bych doporučila jeho využití jako masku přes noc, aplikované na váš běžný krém. Když ho použiju samotný, nemám pocit, jako bych právě dokončila hydratační rutinu, ale jako by už půlka dne byla za mnou a pleť je prostě v pohodě. Nemám problém ho obecně doporučit jako dobrý krém, jenže nevím komu. Určitě lidem s mastnější pletí než sušší, ale před nákupem bych přečetla co nejvíce recenzí najdete. Krém je tak zvláštní a specifický, že se určitě nebude líbit každému.

4 komentáře

  1. Už jsem na něj koukala když vyšel a designem mě taky oslovil, ale něco mi v těch ingrediencích vadilo, tak jsem ho nezařadila na můj wishlist. A podle tvého popisu by mi asi nevyhovoval, taky mám ráda když se věci hezky vpijí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on je dobrý i když se moc nevpíjí, prostě zvláštní krém celkově :D

      Vymazat
  2. Vyzkoušela jsem, krabička opravdu nádherná. Trochu lepivý ano, ale nijak nepříjemně. Problém byl, že mi naskákala drobná krupička na tvářích takže jsem na něco co obsahuje alergická, podle prohlídky složení to bude extrakt medu. Takže citlivky pozor. Dávám přednost balení v airless nebo pumpičkách. Podědila krém mamka (žádná alergie), vypotřebovala celé balení, trošku lepil, ale vstřebával se prý dobře (suší pleť 66 let), používala ho na den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to je škoda, je pravda že obsahuje spoustu extraktů, olejů a parfém, takže se určitě nejedná o krém dvakrát vhodný pro alergiky. :/

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.