Názor na alkohol v kosmetice


"Alkohol je špatný pro pleť."

Tento výrok se nese beauty komunitami už nějaký pátek, až ho téměř všichni berou jako holý fakt, nad kterým se nikdo nezamýšlí. Navíc pokud jste v pubertě experimentovali s alkoholovými tonery jako má Clean&Clear a Garnier, taky na ně asi nevzpomínáte v dobrém. Alkohol má až tak špatnou reputaci, že některé "uvědomělé" spotřebitelky okamžitě pokládají produkty zpátky na poličku pokud jej zahlédnou někde ve složení.

Za tu dobu co si experimentuju s ksichtem se můj názor na alkohol změnil dvakrát. Nejdřív mě nějaké složení vůbec netrápilo a koupila jsem cokoliv, co slibovalo konec mastnoty a akné. Po zkušenostmi s těmihle hovadinami jsem se rozhodla, že už nikdy nic takového nepodstoupím a budu se alkoholu vyhýbat. To jsem dělala až donedávna. Teď používám dva produkty ze kterých je alkohol i cítit, a jsem přesto spokojená.

V tomto příspěvku vás chci odkázat na zajímavé čtivo, moji zkušenost a proč je lepší si udělat vlastní názor než se alkoholu jen slepě vyhýbat. Podíváme se trochu i na přírodní kosmetiku. Dále chci upřesnit, že alkoholem myslím etyl alkohol / etanol / alkohol denat, ne mastné alkoholy.

Trocha chemie a vědeckých studií

Proč je v příspěvku použito slovo názor? Mohla bych projít a citovat vědecké studie, jenže jako "ne-vědecký" člověk je u mě velká pravděpodobnost, že něco špatně pochopím nebo to vytrhnu z kontextu. Tohle se stává i respektovaným beauty "guru" jako je například Paula Begoun, zakladatelka značky Paula's Choice.

Blog FutureDerm reagoval na otázku od čtenářky, která se ptala na alkohol a že si od Pauly přečetla, že je pro pleť špatný. To Paulu vyprovokovalo k odpovědi, ve které mimo jiné napsala: "Alkohol nemá vůbec žádné prospěšné účinky a ani je mít nebude." FutureDerm opět rozebral její odpověď a ukázalo se, že studie, kterými Paula podporovala svůj názor, ho vlastně zas tak nepodporovaly. Například použila studii rozebírající uvolňování volných radikálů při konzumaci alkoholu, ne aplikaci na pleť. To je sakra rozdíl.

slozeni-kosmetiky.cz

Zatímo Paulina odpověď z roku 2012 byla jen negativní, momentální popis alkoholu na stránkách PC říká:
When alcohol ingredients are at the top of an ingredient list, they are problematic for all skin types; when they are near the bottom of an ingredient list, they aren’t present in a high enough concentration to be considered a problem for skin.
Tady už se připouští, že pokud alkohol není mezi prvními ingrediencemi, tak se není čeho bát. FutureDerm vyvrací i jiné drastické tvrzení Pauly, a to například, že alkohol ničí ochrannou bariéru pleti, aby se jiné složky produktu lépe absorbovaly. FutureDerm naopak tvrdí, že ochrannou bariéru neničí, ale spíše v ní vytváří mikroskopické otvory, které se pak zacelí. Paula časem některé zdroje, kterými se často oháněla, v následku těchto dvou článků odstranila.

Samozřejmě, tohle je všechno věda a mávání studiemi, kdy jeden tvrdí, že ten druhý to nepochopil. V podstatě si můžete vybrat, kdo vás přesvědčil víc. Na jedné věci se ale Paula's Choice i FutureDerm shodnou (alespoň potom, co Paula lehce poupravila svůj názor): alkohol v nízkých koncentracích je v kosmetice naprosto bezpečný. Toto je názor i blogu/podcastu The Beauty Brains, blog dvou kosmetických chemiků.


Moje zkušenost

bleh
Alkohol vysušuje a rozpouští mastnotu. To je fakt. Je to ten důvod, proč levné alkoholové pleťové vody, jako třeba tenhle Garnier Pure Active toner, jsou zaměřené na mastnou a problematickou pleť. Jako puberťáka mě sžírala posedlost po matné pleti a všechny tyhle kraviny jsem kupovala. Okamžitý efekt takovýchto produktů mě nutil ignorovat fakt, že s častým používáním byla pleť mastnější než den předtím, jelikož jsem jí jenom brala a nic nedávala.

Dalším faktem je, že alkohol je rozpouštědlo a pomáhá jiným produktům k rychlejší absorpci. COSRX A-Sol je spot treatment, který obsahuje 60% propolis extraktu, který je ředěný alkoholem, jelikož je ve vodě špatně rozpustný. A-Sol navíc obsahuje několik hydratačních látek navíc. Jsem také spokojená se svým současným opalovacím krémem od Bioré, který se velmi rychle vstřebá a není těžký, hustý a nepříjemný na používání. Během tohoto léta jsem trochu experimentovala s opalovacími krémy a došla k závěru, že ty s alkoholem jsou kosmeticky daleko elegantnější a lehčí na pleti. Alkohol se po aplikaci vypaří tak rychle, že mám pocit, jako by tam vlastně nebyl.


Co si z toho odnést

Teď přichází řada na vás a vaši zkušenost. Je velmi pravděpodobné, že ti z vás se suchou, lehce podrážděnou a citlivou pletí, se alkoholu vyhýbají z principu. Což není špatný nápad; jestli alkohol přináší alespoň střední riziko, že vám zamává s hydratací už tak suché pleti, není asi důvod riskovat. Pokud ale najdete produkt, který se vám obecně velmi líbí, jenže má alkohol někde mimo prvních 5 ingrediencí, nepovažovala bych to za dostatečný důvod produkt zavrhnout.

Pro ty z nás bez suché pleti, bych se vyhýbala jen produktům na alkoholu založeným, tzv. "alcohol based". To je třeba toner zmíněný nahoře a obecně jsou to většinou pleťové vody. V takových tonerech je množství alkoholu opravdu pořádné a většinou slouží pro ~ zmatnění ~. Ve složení bude alkohol většinou druhý.

Největší ironií jsou ovšem zastánci "přírodní" kosmetiky, protože ta nepřírodní je "plná chemikálií a alkoholu". 


Bitch, ve všem jsou chemikálie. Voda je chemická sloučenina.
Jen tak ze srandy jsem ale zavítala na Biooo.cz, a náhodně klikala na krémy s velmi odlišnými cenami. Tomuhle e-shopu se musí nechat, že vám u produktů dává složení. Při naprosto náhodném klikání jsem nenarazila na žádný krém bez alkoholu:

Santaverde, 1 563 Kč (takové prachy za aloe?!)
Aloe Barbadensis Leaf Juice, Cocos Nucifera Oil, Cetearyl Alcohol, Aloe Barbadensis Flower Extract, Alcohol,....

Annemarie Borlind, 997 Kč
Aqua (Water), Caprylic/Capric Triglyceride, Caprylyl Caprylate/Caprate, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Squalene, Glycerin, Alcohol,....

Mádara, 949 Kč
Aqua, Olea Europaea Fruit Oil, Alcohol,....

Lavera, 449 Kč (pětistovku rozdíl a první tři složky stejné, hahaha)
Aqua, Olea Europaea Fruit Oil, Alcohol, ....

Weleda, 379 Kč
Voda, Mandlový olej, Alkohol,...

Ok, fajn, už končím, point made - přírodní značky používají alkohol, a je ho hodně, a nestydí si říct o 1 500 korun za pár olejů a aloe. Slouží především jako konzervant (díky za připomenutí). Takže s nějakým "přírodní kosmetika je lepší, protože nepoužívá chemikálie a alkohol" na mě nechoďte - a ani na nikoho jiného, budete vypadat hloupě.

Vědecké studie se shodují, že konzumace alkoholu má na vaši pleť daleko větší dopad. Není to s ním až tak dramatické. Není třeba se urputně bránit používání produktů, které ho obsahují. Pamatujte - your mileage may vary. Každý máme jinou pleť a budeme mít jinou zkušenost se stejnou věcí. Jestli víte, že jste na alkohol citliví, tak se mu vyhýbejte dál. Pro nás ostatní - jestli obsah alkoholu je jediný důvod, proč váháte nad slibným produktem... není to zase taková katastrofa. To je můj názor.

~ Nabi

8 komentářů

  1. alkohol sa pouziva HLAVNE v prirodnych produktoch, kedze funguje ako konzervant a prirodne znacky nemozu pouzivat chemicke konzervanty, logicky. inak ja sa alkoholu vyhybam, ale zalezi od mnozstva, v malom mnozstve mi nevadi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ah díky za připomenutí, přidám do článku že je konzervant, zapomněla jsem. Mně ale jen šlo o to ukázat těm, kteří jsou přesvědčení, že se alkohol v přírodní kosmetice nevyskytuje vůbec, že opak je pravdou.

      Jinak... nedá se říct že by přírodní značky "logicky nemohly" něco používat. Můžou si dělat více méně co chcou a kdokoliv se může označit za přírodní, protože to není nijak regulované. Rozhodně ne u nás ani jinde v EU.

      Vymazat
  2. přesně tak, v přírodní kosmetice se alkohol používá právě jako konzervant, protože pro tuhle kosmetiku je to tak nějak nejmenší zlo. levný, přírodní, účinný. když bez alkoholu a přírodní, tak člověk musí sáhnout po oleji nebo balzámu, no. jinak tedy alkohol mi nevadí, rozhodně mi vadí míň než třeba glycerin nebo aloe vera. ale je pravda, že při vyšší koncentraci vysušuje. mám tedy pocit, že jsem kdysi četla studii, že alkohol v péči funguje jako oxidant, a urychluje tak stárnutí pokožky. ale jen ve vysokých koncentracích, snad nad 20 %, mnohem větší nebezpečí je u alkoholu v tom, že dráždí a vysušuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, už tam jdu přidat že je konzervant, nějak mi to vypadlo. :| Spíš jsem chtěla poukázat na to, že tam prostě vůbec je. Spousta lidí je přesvědčená, že jsou v tom jenom rozmixované kytičky, které se nemusí nijak uchovat aby v té hezké flašce taky vydržely, že.

      No v jedné z těch studií ve druhém FutureDerm článku (Wu review) řeší oxidanty a volné radikály u konzumace. Jestli se doopravdy uvolňují i při aplikaci na pleť, jooo to už jsem nenašla. Ale u 20% koncentrace to asi nebude růžové, takže možné to je. :D

      Vymazat
    2. zas jako cokoliv si výrobci přírodní kosmetiky používat nemůžou, tedy pokud chtějí mít certifikát. navíc zrovna parabeny nebo phenoxyethanol pozná ve složení každý a spousta lidí je na to citlivých.

      jinak jsem tu studii četla už fakt dávno a bylo to asi komplexnější, takže si to možná špatně pamatuji, něco v tom smyslu, že alkohol v podstatě rozpouští ochrannou vrstvu pleti (to je ta mastnota) a pak je buďto sám oxidant nebo na sebe váže oxidanty a tu pleť bez ochrany prostě dál vysušuje a narušuje. ale právě až ve vysokých koncentracích. na konzervaci v kosmetice je ovšem taky nutná vysoká koncentrace, nad 10 %, takže si myslím, že dostat se nad 20 % není s alkoholem v přírodní kosmetice (hlavně v té levné a "tradiční") až tak neobvyklé. ale možná se mýlím.

      Vymazat
    3. jo tak když chtějí mít certifikát tak to už je limituje. je ale nepovinný, takže se dá dělat "přírodní" kosmetika i bez něj.

      no a jinak těžko říct, některé studie tvrdí tohle a jiné opak. A rychlé googlení mi řeklo přesně to co ty, že je potřeba 20% alkoholu (pravděpodobně za předpokladu že to bude jediný konzervant). Tak to bych nechtěla. :D

      Vymazat
  3. Ja tiež používam produkty z Oriflame, kde je alkohol, na každom výrobku je napísané, koľko percentný. Je pravda, že ich nepoužívam pravidelne, len podľa potreby, pretože pleť vysušuje, ale pokiaľ ju mám až príliš premastenú, je to skvelý pomocník :)
    Ako som už písala v jednej recenzii u seba na blogu, každý vie, čo je prospešné pre jeho pleť, a preto určite neodsudzujem ľudí, ktorí používajú produkty s alkoholom alebo naopak, nepoužívajú.
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé, kolik % tak běžně používají?

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.