RECENZE: Innisfree Green Tea Seed Serum

Green Tea Seed Serum patří mezi nejslavnější produkty korejské kosmetiky vůbec. Už od svého prvního vydání se stále udržuje jako nejprodávanější produkt od Innisfree, od ledna 2010 do prosince 2016 se jej údajně prodalo 10 milionů kusů po celém světě. Chtěla jsem chvilku počkat s recenzí ať si ho pořádně vyzkouším, a nějak se z toho stalo půl roku.


Popis produktu

pozn.: Letos se měnil design balení, ale až po mojí objednávce. Obojí obsahuje verzi složení z roku 2018.
Velikost: 80 ml
Cena: 395 Kč
Odkud: beauty2lounge* na ebay

nebudu kecat, Yoona mě donutila poprvé zkusit innisfree
Innisfree není na blogu poprvé ani naposled, ale když už jsem u takhle kultovního produktu, je dobré si připomenout co jsou zač. Jedná se o přírodní eco-friendly značku zaměřenou na extrakty z přírody korejského vulkanického ostrova Jeju. Jednotlivé řady kosmetiky se pak zaměřují na jeden extrakt, kromě Green Tea řady je populární například Orchid, Lava Seawater nebo Volcanic Clay.

Amore Pacific, společnost vlastnící obrovské k-beauty značky jako Innisfree, Etude House nebo Laneige, vlastní na ostrově Jeju čajové plantáže a zahrady. Z jejich vlastního čaje pak vyvinuli speciální odrůdu Beauty Green Tea, která je vylepšená přímo na použití v kosmetice a obsahuje víc aminokyselin, antioxidačních a hydratačních látek. Green Tea Seed řada kombinuje extrakty z čajových listů s lehounkým olejem z jejich semínek.

Sérum má být to nejlepší z jejich spešl čaje v jedné flašce, koktejl minerálů, aminokyselin, antioxidantů a hydratace. Kombinace čajového extraktu s olejem by měla jak hydratovat, tak vyživovat. Podobně jako konzumace zeleného čaje by sérum mělo prospívat celkovému zdraví pleti a mít i lehké zklidňující a protizánětlivé účinky (více tady nebo tady nebo tady). Zaměřené je především na dehydratovanou pleť.

Složení

WATER, PROPANEDIOL, ALCOHOL, GLYCERIN, BETAINE, 1,2-HEXANEDIOL, SACCHARIDE ISOMERATE, CAMELLIA SINENSIS SEED OIL (0,26%), CETEARYL OLIVATE, HYDROGENATED LECITHIN, SORBITAN OLIVATE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, PARFUM, PANTHENOL, HYDROXYETHYL ACRYLATE/SODIUM ACRYLOYLDIMETHYL TAURATE COPOLYMER, TROMETHAMINE, CERATONIA SILIQUA GUM, ETHYLHEXYLGLYCERIN, DISODIUM EDTA, CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT (77.99%), DEXTRIN, THEOBROMA CACAO (COCOA) EXTRACT, SORBITAN ISOSTEARATE, SODIUM CITRATE, CITRIC ACID, SUCROSE 
Čajový extrakt tvoří a vždycky tvořil většinu produktu, ale v seznamu je až u konce, ačkoliv je obsah uvedený jako 78%. Olej ze semínek je uvedený v množství 0,26%, ale v seznamu je nahoře. Celá Green Tea řada používá kolem 80% čajového extraktu, takže proč je v tom takový bordel?

Nejpravděpodobnější je, že tento seznam je v souladu s americkými předpisy ohledně pořadí složek na kosmetice, zatímco původně byl v souladu jen s korejskými předpisy (detailnější rozbor na fanserviced-b). Dává to smysl, když v roce 2017 Innisfree otevřelo první kamenný obchod v USA a 2018 vychází nová verze séra s tímto složením. Detaily ohledně předpisů si nechám na jindy, ve zkratce je problém v tom, že čajový extrakt je složenina, stejně jako čaj na pití se skládá z extraktu čajových listů a vody. V Koreji by bylo běžné uvést složení hrnku čaje jako extrakt z listů, med, voda, zatímco v Americe to musí být voda, extrakt z listů, med. Asi je všem jasné, proč je korejský způsob atraktivnější pro kosmetické výrobky, tady je původní složení (2017) pro srovnání.

Bordel okolo předpisů stranou, pořád by se mělo jednat o kvalitní materiál s kvalitním zpracováním, ačkoliv samotný seznam nevypadá tak působivě jako předtím. Je to jen jeden z příkladů, proč seznam složení neříká o produktu všechno.

Textura & použití

Bohužel mi instagram už dva dny odmítá uploadnout video s texturou, budu to zkoušet dál. Sérum je lehounký vodový gel. Při roztírání je příjemně osvěžující, vsákne se okamžitě, ale ne že by se úplně vypařil. Určitě jde poznat, že jste pleť něčím dobře hydratovali, aniž by na povrchu zůstal film. Hodně mi to připomíná efekt COSRX šnečí esence, tzn. pocit, že jste dali pleti "napít". Tohle je samozřejmě efekt na mojí dehydratované pleti, která přesně tohle potřebuje, nicméně by se určitě hodil i pro mastnou pleť. Sérum má přidanou vůni, která je pro tuto řadu typická, takový fresh mix květin a čaje.

Účinky

Zelený čaj a jeho antioxidační účinky mají za sebou spoustu vědeckého výzkumu, a Amore Pacific se evidentně snažili dodat co nejlepší čaj pro své produkty. Bohužel, funkce antioxidantů není tak viditelná jako třeba funkce AHA kyselin. Pro detailní popis fungování antioxidantů doporučuju článek Lab Muffin. Ve zkratce tvoří štít proti poškození pleti prostředím - jako sluneční záření, znečištěný vzduch, cigaretový kouř apod. To může způsobit podráždění, červenání, svědění a celkovou citlivost. Přesně takový byl můj ksicht v znečištěném Bangkoku a Chiang Mai, no hnus. Jediné dva produkty kromě opalováku, které jsem tam používala pravidelně a vděčím jim za návrat pleti k normálu bylo Green Tea Seed Lotion ze stejné řady jako sérum a univerzální CeraVe krém.
Tady podle mě leží pravý důvod úspěšnosti séra - ve velkých asijských městech, kde se potkává vlhký vzduch, horko a znečištěné prostředí, dokáže sérum bojovat proti všem najednou. Lehká vodová textura, rychlé vstřebání, štít proti bordelu ve vzduchu a tedy oslabování pleti prostředím. V Česku díkybohu nemám pocit, že mi vzduch lepí špínu na obličej, takže bych sérum rozhodně doporučila pro ty z vás, kteří mají pleť citlivou na prostředí (včetně slunce), nebo ji chtějí trochu ochránit před následky kouření, nebo mají mastnou pleť a hledají lehké hydratační sérum ve velké flašce.

Pro nás ostatní je to především hydratační sérum, tak akorát pro smíšenou pleť v létě, nebo pro mírnění dehydratace celoročně. Všimla jsem si i lehkých zklidňujících účinků, ale nebylo to ani z poloviny tak efektivní jako třeba A'pieu Madecassoside Cream.

Závěr

Innisfree Green Tea Seed Sérum by mělo být velmi kvalitně zpracované sérum pro mastnější a dehydratovanou pleť. Jeho antioxidační schopnosti jsou vhodnější pro pleť citlivou na zátěž z prostředí, jako slunce, znečištěný vzduch nebo cigaretový kouř. Pokud se vás to netýká, tak se jedná o lehké příjemné hydratační sérum, ale bez dalších viditelných účinků. Přesto bych ho v budoucnu možná koupila znova, protože je zajímavější než obyčejná séra s kyselinou hyaluronovou a dostanete velké množství.

2 komentáře

  1. Lab Muffin <3 A na tohle sérum koukám už dlouho, ale zatím mám jiná na spotřebování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem se k němu dostala až teď ze stejného důvodu :D

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.