Jak (ne)funguje kolagen v kosmetice

Chtěla jsem recenzovat sleeping pack od Etude House a nějak jsem se zaplantala do hromady článků o kolagenu. A protože jsem si zapomněla hodit fotky na google drive a nemůžu je k té recenzi teď dát, tak vám aspoň můžu stručně sepsat, co jsem zjistila o kolagenu v kosmetice. Mám momentálně zkouškové a proto teď nic nepostuju, tak aspoň něco. Nicméně už od příštího týdne bych se měla vrátit do starých kolejí a jednoho článku týdně. ✌️


Co je to kolagen a kde je problém

Protein, který je "základní stavební hmotou pojivých tkání" (Wiki). Pleť dělá pružnou, pevnou a hladkou, a naše schopnost vytvářet kolagen se snižuje se stárnutím. Zhruba po 21 letech se snižuje produkce o 1% s každým dalším rokem, takže je pleť časem tenčí a ztrácí pružnost (Scientific American). Teoreticky, kdyby se našel spolehlivý způsob jak pořádně obnovit produkci kolagenu, bylo by to jako najít pramen mládí.

Problém je, že molekuly kolagenu jsou příliš velké na to, aby pronikly přes svrchní vrstvu kůže. V podstatě je to jako házet cihly na cihlovou zeď a čekat, že jedna z nich proklouzne mezi cihlami dovnitř domu. Zatím tedy nebylo nijak prokázané, že by aplikace kolagenu na pleť stimulovala jeho tvorbu (Art of Dermatology). V kosmetice nejčastěji ve složení najdete solluble collagen (rozpustný) nebo hydrolyzed collagen (chemicky upravený na menší částice). Je to vlastně snaha zmenšit molekuly tak, aby do pleti pronikly. Nicméně, i když se schopnost proniknout zlepší, pořád to není zdaleka dostatečné pro stimulaci tvorby kolagenu (Smart Skincare).

Proč je teda v kosmetice?

Když napíšete na krém "kolagen dělá pleť pružnou a pevnou", není to lež. Navíc to dává smysl - pleť stárne když ztrácí kolagen, takže na ni ten kolagen dám a tuc, vrátím ten co se ztrácí a zabráním tak vráskám. Reálně to tak vůbec nefunguje, protože se buď nedostane přes povrch pleti, nebo jeho zmenšené molekuly nejsou schopné ovlivnit jeho tvorbu.

Kolagen v krémech ale není úplně zbytečný. Dělá na pleti film, který zabraňuje ztrátě vody nebo na sebe vodu váže, a tak ji udržuje hydratovanou a jemnější (Beauty Brains). Takže je z něj alespoň slušná hydratační složka. Ale to je opravdu všechno. Současný výzkum ukazuje, že aplikace kolagenu v krému zkrátka nedokáže stimulovat jeho produkci, předejít vráskám ani je vyhladit. Všechny efekty kolagenu jsou tedy dočasné díky jeho hydratačním schopnostem, a nic co by vám dlouhodobě zlepšilo pleť a mělo anti-aging efekt.

Co má skutečný anti-aging efekt?

Časem se může objevit způsob jak kolagen pořádně doručit do pleti tak, aby opravdu měl významný vliv na jeho produkci. Zatím ale existují jiné skutečně účinné látky, které opravdu dokážou (mimo jiné) trochu nakopnout produkci kolagenu a mít dlouhodobé anti-aging účinky. Jsou to hlavně retinoidy, vitamín C (L-askorobová kyselina 5-15%) a chemický peeling s aspoň 10% kyselinou glykolovou (Art of Dermatology).

Beautiful with Brains udělala seznam i s konkrétní kosmetikou. O vitamínu C jsem tu psala taky i se seznamem produktů, kyselinu glykolovou jsem taky používala, ale jen v nižší  (7%) koncentraci. Retinoidy jsem zatím nezkoušela, můžu vám ale doporučit články na blogu den je krásný, autorka jich vyzkoušela spoustu. Existují také procedury jako laser a injekce, ale to už si musíte zjistit u doktora. Některá jídla s antioxidanty taky můžou pomoct (Medical News Today). Jinak je samozřejmě na anti-aging nejlepší prevence, především v podobě opalovacích krémů.

Co si z toho odnést

Nekupujte drahé krémy s kolagenem pokud hledáte účinnou anti-aging kosmetiku. Můžou to slibovat jak chcou, ale nedokážou vyhladit vrásky, stimulovat tvorbu kolagenu atp. To zatím spolehlivě dokáže jen koncentrované účinné množství látek jako je vitamín C (5-15% L-AA), retinol a kyselina glykolová (10% a víc). Kolagen je dobrá hydratační složka, ale víc od něj nečekejte.

9 komentářů

  1. No super, akurát včera dorazil celý balík kolagénových sheet masiek.
    Nevadí, aspoň bude hydratácia :)
    Lucc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak v sheet maskach to musi byt extra k nicemu :DD ale presne, aspon to trochu hydratuje tak co :D

      Vymazat
  2. Mne mama odporucila prasaci kolagen. Pouzivam vecer na krem, striedam s nocnymi maskami. Fakt som si oblubila, plet je taka nacvachtana, takze sedi, co pises o hydratacii. Dvakrat do roka si robim aj kuru tabletkami na klby. Neviem posudit, ci funguje, ale vrasky nemam ( moje rovesnicky uz abo). Ale pouzivam aj vitamin c, kyseliny, krem s uv, zdravu stravu atd. Chcela by som vyskusat aj retinoidy, tak diky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo tak když to kombinuješ i s těma opravdu fungujícíma věcma tak to neuškodí. :) není zač.

      Vymazat
  3. Wau, pekne zhrnutý článok o kolagéne! Všetko, čo človek potrebuje vedieť na 1 mieste! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super článek! Ještě by mě zajímal názor na kolagen v tabletách..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky! odpovídám i tobě i na komentář pod tím: na kolagen v jiných formách jsem se nezaměřila, tohle je blog o kosmetice a to je jediná oblast, kterou jsem chtěla prozkoumat. názor jsem si na to tedy nevytvořila. jediné co vám můžu říct je, že moje příbuzná je farmaceutický chemik a doporučuje kolagenové kapsle na klouby všem důchodcům. :D na pleť to podle ní efekt nemá.

      Vymazat
  5. A co takové ty kolagenové koktejly, co mají pomáhat pleti a kloubům? Hodně se prodávají na fitness stránkách jako suplementy.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.