Podvedli mě na Vinted - hra o třech dějstvích


Jitka Hammerová z Habartova si vesele prodává na Vinted.cz pod jménem snowisblvck. Vzala si moje peníze a poslala mi příšerný fake, její vysvětlení bylo tak bizarní, že jsem ho postovala na instagram, aby se mohli za hlavu chytit i ostatní.

Kromě public shaming Jitušky chci tenhle příspěvek napsat jako varování pro ostatní, kteří uvažují nad nákupem na vinted a podobných webech. Zároveň vám chci ukázat co se s tím dá dělat, co jsem udělala a jak to dopadlo. Bude to dlouhé, bude to story time, uvařte si kafe a pojďte se nad tím trochu pobavit.


ACT I: THE WHY

Nikdy jsem detailně nezkoumala jak to tam funguje, protože jsem nepředpokládala, že tam někdy něco koupím. Well, zhoršené depresivní stavy mě ženou k impulzivnímu nakupování. Ve snaze získat aspoň nějaké peníze ze svých útrat, napadlo mě prodat batoh co už nenosím na vinted. Při náhodném brouzdání jsem objevila nabídku na nedotčenou Naked Heat za 750 Kč.

Teď si říkáte - wow, super cena, možná až podezřele dobrá. Samozřejmě mě to napadlo taky, ale deprese a impulzivní touha mít Heat za tak málo peněz mi umlčely veškerý rozum. Jsem si moc dobře vědomá, že to bylo vážně stupidní, iracionální rozhodnutí, a dost jsem se poučila. Bylo opravdu uklidňující číst vaše milé zprávy na instagramu, kterýma jste mě podpořili a nepřišla jsem si jak takový debil. Naletěla už spousta jiných lidí, nejste v tom sami - hlavně vy, pokud jste sem přišli z googlu při hledání "podvedli mě na vinted". Našel se i jeden člověk co se rozhodl být extrémně užitečný a napsat mi "v prvé řadě bych takhle kosmetiku nekupovala", protože jasně že se vždycky někdo takový najde. Už se stalo. It's done.

ACT II: THE IDIOT PLOT



Jitka Hammerová z Habartova dala na vinted tuhle osudnou nabídku, byla tam teprve druhý den. Jak vidíte, paletka je jednoznačně pravá, vypadá nedotčeně (i přesto bych ji pak dezinfikovala, což je u pudrů snadné) a ještě má i krabičku. Odpovídá rychle a paletku posílá pozděj než slíbila, nicméně přišla a nadšeně jsem ji nesla domů. Obal z pevně omotané bublinkové folie s Jituščiným rukopisem ovšem skrýval tuto hrůzu:


Stačí dát do googlu "fake Naked Heat" a najdete ji na některých odvážnějších youtube kanálech. Kde ji vzala Jituška, a kde vzala tu pravou na vyfocení, toť otázka. Samozřejmě je jasné co se stalo, a dojde to každému, kdo má aspoň tolik rozumu na to aby si ráno dal kalhoty na nohy a ne na hlavu. Jituška, ovšem, je pants-on-head retarded, nebo aspoň doufala, že já budu.



Tady začíná bizár. Jituška nejdřív odmítá uznat, že mi přišel fake, pak že to co jí fotím je fake. Posílám jí fotky a popisuju detailně co všechno je na tom špatně. Jituška ale pořád tvrdí, že určitě odeslala originál, takže si musím vymýšlet. Chvilku to trvá, ale nakonec to uzná sama:


Hmm, Jituška neví, kde je chyba. Ve svém mozku ji totiž bohužel nehledala. Chtěla jsem po ní důkaz, že to vlastnoručně odeslala, ale neměla podací lístek. Posílala mi nějaké screenshoty z aplikace České pošty a uznala, že písmo na obalu je její. Obsah ale její není. Konspirace? Má Česká pošta zásoby makeupu z Číny a vyměňuje je v balících? Zavolejte někdo Shane Dawsona. Posílala další screenshoty, ačkoliv je jasné, že když jsem balík vzala, tak jí zmizel ze sledovaných, ale ona to prezentovala jako nějaký tajemný důkaz. V nich bylo vidět, že Sokolov 1, odkud podle sledovacího čísla balík přišel, je její nejbližší pošta, a na to jsem upozornila. Odpověď:



Tímhle začala její nová teorie: fake paletku mám doma celou dobu, jen čekám až někdo prodá na vinted originál a já provedu geniálně plánovanou výměnu jako Indiana Jones s tou zlatou soškou. Rovnou jsem jí šla nafotit, že obal perfektně sedí na fake paletku, protože v ní přišel. Slušnou chvilku na mě zkoušela, že ten obal na ni určitě nesedí, ale nakonec to vzdala. Celou dobu je to frustrující jako prase. Tahle dospělá ženská se ke mě chová, jako bych neuměla do pěti napočítat. Furt se ale snažím zachovat dekorum a neposlat ji do prdele, přece jenom to bude muset číst někdo třetí aby se to vyřešilo.


Ugh, jak může být někdo takhle - ok, klídek. Slušně jsem jí vysvětlila, že ani já nemám zapotřebí něco takového dělat. Tohle je moment, kdy jsem napsala podpoře na vinted ("parta vinted") a rozhodla jsem se napsat i bance, protože to se většinou dělá v zahraničí a obecně mě zajímalo, co mi řeknou. Odpověděli rychle: neudělají nic, to by platba musela proběhnout kartou. Jituška byla značně nasraná, že to hodlám vůbec někde řešit. Nakonec z ní vypadl tenhle gem:


Samozřejmě, že Jituška stále pokračuje v hraní debila. Nakonec je to pro ni tak přirozené, že ho často hrát ani nemusí. Má vrozené nadání. Ta poslední zpráva mi ale dala důležitou informaci: už podruhé zmínila svůj počet hodnocení, zdá se to pro ni velmi důležité. Já jsem samozřejmě na vinted úplný plebejec, a dovoluju si na Jitušku a jejích 130 hodnocení. No, jestli váže svou sebeúctu k bezvýznamným internetovým číslům, pak ji musím informovat, že na můj blog chodí měsíčně až 13 000 lidí. Sorry Jituš.


ACT III: CATHARSIS

Tady konečně začíná praktická část příběhu: co dělat, když mě podvedli na vinted? Banka nepomůže, ale dala mi doporučení, které najdete i na vinted fóru: podejte trestní oznámení na policii. Pokud se rozhodnete jít touhle cestou, tady je užitečný článek o jejím průběhu. Můžete doufat, že lidi jako Jituška nebudou chtít, aby je v Habartově pomluvili sousedi když policisté zabuší na dveře - to vám radši ty peníze vrátí. Když se podvodník nepřizná, dál to musí pokračovat u soudu. Druhá možnost je kontaktovat vinted a domluvit se s podvodníkem sami. A to je na nic, když se musíte bavit s blbcem. Nicméně po kontaktování vinted party to probíhalo takhle:



Sami to nazvali "obtížně řešitelné" a to je ten největší problém s vinted. Jako podvedený kupující máte v ruce hovno, zatímco prodávající má samé esa. Už mají vaše peníze, nemusí se s vámi bavit a účet si můžou smazat sami. O to víc je bizarní, že se Jituška snažila svést podvod na mou stranu. Popravdě jsem natolik očekávala poctivé chování od ostatních, že jsem nad touhle nevyvážeností nepřemýšlela. Po první zprávě od party jsem jim poslala všechny fotky, dokonce odkazy na youtube videa, kde lidi drží fake paletku a jasně ji označují jako fake. Pak mi několik dní neodpověděli, ale byly Velikonoce.
A tady vidíte jediný reálný postih, co podvodníka čeká (pokud nekontaktujete policii): zablokovaný účet na vinted. Jestli si ho vytvořil za účelem podvodu, tak ho to zajímat nebude. Navíc si může založit nový. Ale Jituška, ta by bez svých 130 hodnocení ztratila identitu. Je to její jediný životní úspěch. Rodiče vždycky měli radši její sourozence, ale ona jim to natřela, oni nemají žádné hodnocení, kam se na ni hrabou.


Představa, že nějaká nula bez hodnocení zničí její vinted kariéru, dohnala Jitušku zpět do mých zpráv. Emoce s ní třásly natolik, až mi napsala takhle debilní návrh. Ona okrade mě a ještě mi bude dávat podmínky? Neodepsala jsem a poslala její zprávu vinted partě, jejich odpověď jsem poslala i Jitušce. Napsala jsem pak celkem dlouhou zprávu ve snaze ukázat jí její vlastní hloupost, kde jsem především rekapitulovala její nesmyslné chování. Z prdele jsem jen tak bokem zmínila blog: "U mě by to byl obzvlášť bizarní případ [podvodu], když pro svůj kosmetický blog dostávám nebo nakupuju tolik kosmetiky, a každý nákup hodnotím pro své čtenáře. ... je naprosto neuvěřitelné že bych se snažila o podvod a ještě takhle hloupým způsobem". A aby bylo úplně jasno, místo aby dávala podmínky ona mně, shrnula jsem její situaci do dvou možností.


Oops, trochu jsem lhala, nebudu dělat jakoby se podvod nestal. Důležité bylo zatlačit na ztrátu jejího precious účtu. Odepsala až ráno, určitě celou noc nespala. Vinted partu jsem poprosila ať počkají s uzavřením situace dokud mi skutečně nepřijdou peníze, protože jsem jí absolutně nevěřila. Ironie na tom vážně je, že musela doteď prodávat hadry naprosto legitimně a bez problémů. Tohle byl možná její první vinted podvod, třeba ji to napadlo až když se k ní dostala ta fake hrůza. Jenže počet kladných hodnocení byl přesně ten důvod, který mě přesvědčil o její poctivosti. A je jasné, že to neznamená vůbec nic - i když je to jediný ukazatel poctivosti, jaký vinted nabízí.

Jituška peníze skutečně poslala - ačkoliv si strhla 55 kč lmao, asi si myslela, že tím mi to aspoň trochu natře. Prý za poštovné, protože v rané fázi našeho hádání jsem jí nabídla, že jí zaplatím namáhavou cestu na poštu když mi bez dalšího diskutování vrátí těch 700 Kč. S penězma jsem se neudávila, ale recenzi jsem napsala, přesně jak chtěla. Sice tu nerecenzuju paletku, recenzuju Jitušku. Nemáš radost, Jituš? Já mám radost. Doufám, že jsme se z této nepříjemné situace poučily obě. Já se budu vyhýbat webům jako vinted a votocvohoz, ty si rozmyslíš podvodný prodej.

Jestli jste přemýšleli o nákupu na vinted, snad vám tohle poslouží jako varování, nejen před Jituškou (snowisblvck), ale i obecně. A jestli jste tam už nakoupili a byli taky podvedeni, klidně napište i svoje story a uživatelské jméno podvodníka do komentářů! Ještě naposled děkuju všem, kteří se ozvali na instagramu aby mě podpořili a/nebo sdíleli svůj zážitek. 💙

16 komentářů

  1. To je tak neuvěřitelný příběh, že by z toho Holywood mohl natočit celovečerák. Občas mám pocit, že kdyby blbost nadnášela, tak spousta lidí plachtí ve stratosféře. Jituška možná ještě výš.
    Opravdu nechápu jak může mít někdo pocit, zvlášť v dnešní době internetu a snadno dohledatelných informací, že mu podvod projde. Přece já si kupuju něco o co mám zájem, vím co by to mělo být a jak to má vypadat. Kdybych byla naivní debil, tak si kupuju pravý Korse, Vuitony a Diory u vietnamců na tržnici a nemusím se prdět s nějakým Vinted.
    Celkově mi Vinted moc nesedlo. Ani ne tak kvůli Vinted samotnému, ale právě kvůli tuposti lidí. Mám tam několikery boty na prodej. U všech je napsané podrobné info o velikosti, rozměrech, výšce podpatku, i osobní story jak jsem k nim přišla a proč jdou pryč. A stejně se lidi ptají na to co je v textu a pak jestli jim to můžu vyfotit na sobě (což je pecka když důvod prodeje uvádím třeba jako že mi velikostně nejsou).
    Lidská blbost je prostě nekonečná. Už na když jsi to dávala na instagram, tak jsem nechápala jak to ten prodávající může myslet smrtelně vážně. Takhle v článku je to vtipný, ale pořád to nechápu. Bejt takhle blbej by mělo bejt trestný.

    OdpovědětVymazat
  2. Uf, tak toto bola teda fakt kovbojka. Esteze to dobre dopadlo. Mne sa nastastie fake vyhybaju, ale raz sa stratil balik z ebay a dosiel odosielatelovi naspat. Tak sa ma typek pytal, ci chcem peniaze alebo balik znova poslat. Hovorim- peniaze. Presiel tyzden, mesiac, nic. Pisem znova, peniaze znovu slubil. Nic. Potom si zmazal ucet a ebay mi napisalo, ze oni uz s tym nic neurobia.
    Nakoniec som to cele musela riesit s PayPalom a po x mesiacoch som sa dockala.
    Tak vela zdaru pri dalsich nakupoch:)
    Lucc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. joo takhle už jsem taky jednou řešila něco přes paypal a pomohli mi, je právě těžká škoda, že na vinted není paypal jako podmínka nebo něco s podobně dobrým systémem pro ochranu nakupujících.
      díky :)

      Vymazat
  3. Já tedy na vinted nakupuji i prodávám, ale nikdy tak drahé věci.

    OdpovědětVymazat
  4. Hahaha na tohle jsem se mega těšila. Reagovala jsem ti i na instagramu, byla jsem zvědavá, jak to dopadne. Co jsem tedy nevěděla a co mě překvapilo, že slečna evidentně také někomu naletěla, jelikož uvádí, že paletka je kupovaná na Vinted. Poznala padělek a místo toho, aby se hádala s prodejcem a nedej bože dostala špatné hodnocení, poslala paletku dál v dobré víře, že to kupující nepozná nebo bude držet hubu stejně, jako držela ona. :) Jsem ráda, že máš peníze zpět. Myslím, že tohle je ponaučení pro nás všechny, co bychom někdy měly nápad "ušetřit" na dražší kosmetice. Ne nadarmo se říká "nechci slevu zadarmo". L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je právě další z mnoha záhad tohohle story. je jituška sama obětí podvodu, akorát místo aby reagovala jako já, rozhodla se stejným způsobem podvést někoho jiného?? nebo už fake měla, na vinted pořídila originál a vymyslela tenhle podvod..?? fakt všechno je na tom neskutečně bizarní. a děkuju, jo rozhodně tohle byl můj první a i poslední pokus takhle ušetřit.

      Vymazat
  5. Mazec...asi nejvíc by mě štvalo se s ní dohadovat o tom, že Tobě poslala originál a jak se teda mohlo stát, že máš fake?? Já osobně mám s nákupy na vinted jen pozitivní zkušenosti, ale je pravda, že tak 80 % bylo z ruky do ruky, protože jsem si oblečení chtěla vyzkoušet a nechtělo se mi většinou platit za poštovné :D
    Spíš jsem teď před Vánoci měla nepříjemný zážitek s Českou poštou, kdy mi nedošlo několik zásilek (Rose Rose shop, ebay), ale myslím, že to prostě někdo ukradl na poště, protože u té zásilky z RRS jsem měla sledování a do Prahy to došlo celkem rychle a pak se to nějak záhadně ztratilo. Tam mi to naštěstí vyreklamovali. Ten ebay jsem pak neměla čas řešit, takže tam jsem o peníze přišla, ale naštěstí to byly jen menší částky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. joooo, to bylo frustrující jak prase. dohadovat se o něčem takhle očividně jednoduchém, kdy jenom jeden prostě není schopný uznat, že se chová jak idiot a ještě podvádí. -___- ale tak furt můžu být ráda, že se s ní nemusím bavit někde irl, jako třeba její kolegyně v práci nebo něco :D musí být taky zážitek.
      tak to je síla že pošta uznala chybu a reklamaci lol, ale dobře pro tebe no. fakt prostě česká pošta jede nějaký kosmetický black market lmao

      Vymazat
  6. No to je síla.. Hlavně, že máš své peníze zpět.. Já jsem před časem na Vinted také naletěla, slečně se líbily moje kalhoty a já si vybrala elektrický pilník na chodidla. Přišel mi ale takový sr.č, na nohy absolutně nepoužitelný.. Kromě toho měl být nový, do čehož měl dost daleko.. Přišel v roztrhaném a zažloutlém obalu.. Slečna to vyřešila tak, že nekomunikovala, ani když jsem ji napsala, že to tedy budu řešit přes partu. Což jsem sice udělala, ale ani po třetí zprávě mi z Vinted nikdo neodepsal.. Že by nějaké erupce na slunci? Chtě nechťe jsem se s tím tedy musela smířit.. Člověk přijde v životě o víc.. Škoda jen, že už nevím kdo to byl, hned bych to sem napsala.. Mimochodem, měla taky přes 100 super hodnocení a to moje negativní ji nijak neublížilo.. Od té doby už ale na Vinted nic nekupuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ježiš tak to je mi líto! já jsem sice partě taky musela psát dvakrát ale nakonec se ozvali. jako je fakt že to není ta největší katastrofa světa, jenže to člověka tak nasere :/

      Vymazat
  7. Tyjo, tak to ja měla vždy štěstí... už 2x mi došel fake ale v obou případech to slečna ani sama netušila a byla napomocná s vrácením pěnez :/ neměla bych na ni nervy ...být ještě milá a slušná když ona takhle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no dostat dvakrát fake mi nepřijde jako štěstí ale aspoň že jsi to v klidu vyřešila :D .. přesně no, bylo šílené snažit se být v klidu a neposlat ji do prdele hned :D

      Vymazat
  8. vinted jsem snad navštívila jen jednou a nikdy ho nevyužila, tohle mi připomíná mojí kolizi s jedním hostitelem na airbnb, kde ze mě dělali debila a airbnb vůbec nepomohlo

    OdpovědětVymazat
  9. Na toto ma napadá moja obľúbená hláška z filmu Drž hubu:

    “Je to malý mentál naprosto neschopný vymanit se z přítomnosti.”

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.