Jak zesvětlit jizvy po akné



Zesvětlování jizev po akné je jedna z mála věcí, u kterých jsem si mohla říct "ok, tak na tohle jsem přišla a už to není problém". Kvůli tomu mě vůbec nenapadlo napsat o tom článek a za to se omlouvám (a děkuji čtenářce za email, který mě inspiroval).

Akné je jedna věc, ale i když pupínek zmizí, flek po něm vás může strašit i celý rok pokud nevíte, jak o jizvy pečovat a napomoct jejich blednutí. Nejde jen o to nakupovat produkty s nápisem rozjasňující, musí v tom i být určité látky, které věda označuje za účinné. V tomto článku si rozlišíme dva nejběžnější typy jizev, čím je zesvětlit a doporučím vám k tomu nějaké produkty za normální peníze.


Typy jizev - PIH vs PIE

Pokud opravdu stojíte o zesvětlení stop po akné, musíte zjistit, který "typ" jizev máte, a podle toho se řídit. Aniž bychom zacházeli do detailů, dva nejčastější typy jsou PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation) a PIE (Post Inflammatory Erythema). Jsou samozřejmě i jiné, závažnější typy (bod 3), ale tyto dva jsou nejběžnější a na ně se budu soustředit.

PIH je to, co vznikne po zanícení, kdy se na poškozené místo nahrne příliš melaninu. Jizva je pak tmavý flek nahnědlé červené barvy, ale barva se liší podle odstínu pleti - může být i namodralá nebo fialová (u velmi tmavé pleti), nebo úplně hnědá. Tohle je z 95 % můj případ, takže první dvě fotky zleva jsem já:

PIH (Post Inflammatory Hyperpigmentation)

PIE vznikne při poškození kapilár (malých cév) a zůstane po nich růžový až červený flek, jev častější u světlé pleti. Mně se to stává, pokud příliš rýpu do ucpaných pórů na tvářích pod očima. Nevšímejte se si velikosti ani tvaru a soustřeďte se na barvu. PIE je světlejší a červenější než PIH.

Zda je vaše jizva PIE nebo PIH se dá snadno otestovat - přitiskněte si něco průhledného na jizvu, třeba skleničku: pokud jizva pod tlakem zmizela nebo zesvětlela, je to PIE. Pokud zůstala stejná, je to PIH.
PIE (Post Inflammatory Erythema)

Jak zesvětlit PIH

Naštěstí, léčba PIH je dobře prostudovaná a podložená. Jakmile jsem se doporučeními níže začala řídit, přestaly pro mě být jizvy problémem. Samozřejmě nic ve skincare není instantní. Každému z nás to bude trvat jinak dlouho a může nám jeden způsob fungovat lépe než jiný, jde o to je aspoň zkusit. Já toho používám více najednou, a aktivní pupínek přejde do vybledlého fleku snadno maskovatelného tenkou vrstvou korektoru zhruba za dva až tři týdny. Zesvětlování jizev je bohužel dlouhý proces, proto doporučuji fotit a fotit. Jednou za týden si jizvy vyfoťte ve stejném světle a porovnejte. Teď už jak na to:


OPALOVACÍ KRÉM

Tyto jizvy jsou vlastně hyperpigmentace, jen za to může akné. Opalovací krém pomůže zabránit slunci, aby jizvy dále ztmavovalo. Navíc, některé produkty které na jizvy zabírají zároveň způsobují fotosenzitivitu, a tak je důležité pleť chránit. Pokaždé co hojím několik jizev najednou vidím obrovský rozdíl mezi tím, jestli používám zároveň opalovací krém nebo ne. Slunce neustále ztmavuje to co chcete zesvětlit, celý proces bude rychlejší a účinnější, když to zatrhnete. Najděte si opalovací krém vhodný na denní nošení pod makeup, samozřejmě doporučuji ty asijské. Článek o opalovacích krémech.

např.: Rohto SkinAqua UV Moisture Gel SPF35 PA+++


AHA & BHA KYSELINY

Kyseliny, obzvlášť AHA kyselina glykolová, jsou účinným řešením na zesvětlování stop po akné díky jejich schopnosti urychlit obnovu buněk. Poškozené buňky se tak rychleji vymění za nové, čímž se fleky zesvětlí, ale zároveň je pak pleť citlivější na UV záření a je dobré s nimi používat opalovací krém. Pokud vás zajímá chemický peeling, můžete si přečíst můj detailní článek na toto téma. Doporučuji kyseliny od COSRX, které obsahují nejen příslušnou kyselinu, ale zároveň 2 % niacinamidu - o něm víc níže. Těmto kyselinám vděčím za nejdramatičtější změnu k lepšímu a nejspíš jim časem postavím svatyni. Pro více variant za méně peněz se podívejte na The Ordinary.

např.: COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid, COSRX BHA Blackhead Power Liquid


RETINOL & RETINOIDY

Deriváty vitamínu A jsou ty nejúčinnější anti-aging látky a často se i předpisují jako léčba akné. Umí donutit vaši pleť lépe shazovat mrtvé buňky a mnoho dalšího, ale zároveň můžou způsobit podráždění a vysoušet. Protože jsou převážně doporučovány pro starší pleť, ve svých 22 letech si myslím, že je ještě vůbec nepotřebuju, tudíž jsem je nijak do hloubky nezkoumala a své akné řeším spíše pomocí AHA/BHA kyselin. Nicméně, můžete si o nich víc do hloubky přečíst anglicky na Skinacea  (+ článek jak je používat) nebo česky na den je krásný.

např.: nabídka retinolů a retinoidů The Ordinary


VITAMÍN C

Vitamín C pomáhá jak na běžné pigmentové skvrny, tak na PIH. Je to druh AHA kyseliny a proto má i několik podobných účinků, které jsou dobře prozkoumané a podpořené vědou. Ne všechno co má citron na obalu je ale vhodná forma vitamínu C, musí být stabilní a musí ho tam být dost. Napsala jsem o tom podrobnější článek zde. Opět vás můžu odkázat na blog den je krásný, protože autorka je velkou fanynkou céčkových sér a vyzkoušela jich spoustu.

např.: nabídka vitamínových sér The Ordinary, TIAM My Signature C Source, Mad Hippie Vitamin C Serum


KYSELINA AZELAOVÁ, NIACINAMID, ARBUTIN, ADENOSIN

Všechny tyto látky jsou účinné na zesvětlování jizev. Na rozdíl od produktů doporučovaných výše, tyhle se často přidávají do různých brightening produktů, místo aby se prodávaly samostatně - ačkoliv i tak se dají sehnat. Pokud vás PIH trápí, doporučuji tyhle látky vyhledávat v dalších produktech vaší skincare routine. Především v korejské kosmetice se rozjasňující produkty s těmito látkami dají najít vcelku snadno pod pojmy brightening nebo whitening (což neznamená bělení, jak vám doufám došlo).

např.: The Ordinary 2% Alpha Arbutin, Benton Snail Bee Essence, můj seznam produktů s niacinamidem, The Ordinary Azelaic Acid 10% Suspension



Jak zesvětlit PIE

Časem a trpělivostí. Je mi jasné, že po tolika řešeních nabízených u PIH jste tohle slyšet nechtěli, ale bohužel je to tak. Nezapomeňte, že se jedná o poškozené cévy. Bude to nějakou dobu trvat, ale zmizí to samo. Nemám s tím takové zkušenosti jako s PIH, takže když už se mi to na obličeji objeví, řeším to stejně jako zbytek jizev. Hojí se pomaleji a je to otravné, ale nedá se nic dělat. Můžete si přečíst tento článek ze Simple Skincare Science, kde je popsaná léčba laserem, ale i zkušenosti pisatele s použitím vazelíny a pořádné hydratace. Dokonce doporučuje Hada Labo Lotion a Benton Snail Bee Essence! Hydratace může pomoct zlepšit vzhled jizvy a vytvoří pleti příjemnější prostředí pro její hojení.

Doporučovala bych vyzkoušet nějaké kyseliny - AHA, BHA nebo vitamín C - plus opalovací krém. Snažte se udržet pleť hydratovanou a dál do poškozeného místa nerýpat.




Snad vám tyhle znalosti pomůžou tak jako mně. Pokud něčemu nerozumíte nebo to není napsané jasně, dejte mi prosím vědět do komentářů nebo na email a já to opravím nebo dovysvětlím.

8 komentářů

  1. Opět fajn článek..! ten retinoid 2 % in squalane od Ordinary je opravdu bomba.. chová se jak popisuješ ten olej o pár recenzí dříve.. dá se používat večer současně s AHA/BHA od Cosrxu, případně se snail essencí od Bentonu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. S esencí určitě jo. Tím myslíš jako AHA kyselinu a BHA kyselinu, nebo ten AHA/BHA toner? Jestli ten toner tak by asi problém vzniknout neměl. U samotných kyselin nevím, retinoid je dost dráždivý a kombinace s kyselinami najednou by mohla pro pleť být příliš. Osobní zkušenosti bohužel nemám. Z toho co jsem četla různě na internetu tak pro některé je to moc, ale někteří to zvládají. Asi záleží na citlivosti pleti konkrétního člověka. Bohužel víc neporadím, zkušenosti chybí.

      Vymazat
  2. Díky za článek. Jdu koupit ten retinoid in squalane od The Ordinary. Nemáte někdo zkušenost s tou koncentrací? V pohodě snáším 2% BHA, můžu si troufnout i na retinoid 5%, aniž by mi odpadl obličej? Eva P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obličej snad neodpadne, ale tady si musíš uvědomit, že retinoid je daleko silnější než BHA a 2% BHA se nedají srovnat s 2% retinoidem. Určitě bych obecně doporučila jít na ten 2% retinoid, ten bude daleko větší facka pro pleť než BHA.

      Vymazat
  3. Diky za bezva článek. Troelivost, opalovak a něco k tomu, opravdu to funguje :)
    Teď jsem si objednala Cosrx BHA a AHA, tsk jsem zvědavá, jestli se to ještě víc vylepší. A Diky za radu se Scinic honey ampule, to je pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc a není zač :) Jen s kyselinama opatrně, používat pomalu, zvlášť a postupně :)

      Vymazat
  4. Och děkuji, děkuji za to, že mít jizvy po akné už není něco, s čím by se nedalo nic dělat. Užila jsem si od svých 14ti let opravdu veliké a hluboké akné a jizvy jsou pořád výrazné. A prosím, tohle někdo náhodou nezkoušel na jizvy po akné? Také by to podle mě mohla být zajímavá alternativa.

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.