RECENZE: The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

Loni jsem přišla na efektivnost pleťových olejů a bylo potřeba rozšířit sbírku. Po zklamání z The Ordinary vitamínu C a nic-moc niacinamide séra jsem chtěla vyzkoušet něco jiného a přihodila jsem k objednávce i tento olej. Ačkoliv squalane (počeštěně skvalan) byl novinkou pro mě, v kosmetice není - začal se používat už v 50. letech.


Velikost: 30 ml

Cena: ± 190 Kč (7,20)

Odkud: TheOrdinary.com


O produktu

Squalane is a saturated and stable hydrocarbon that is found naturally in the skin. It has very high emollience, is an exceptional hydrator and can prevent ongoing loss of hydration that impairs dermal suppleness. Squalane is non-comedogenic and is suitable for use on all skin types. It can also be applied to hair to increase heat protection, add shine and reduce breakage potential.

Note: This product uses 100% pure plant-derived Squalane that is ECOCERT approved and is a USDA Certified Bio-based Product.

Technicky je squalane uhlovodík, který se v malém množství objevuje v kožním mazu naší kůže. Má výborné zvláčňující schopnosti, hydratuje a dokáže zabránit ztrátě hydratace z pleti. Jeho komedogenní hodnocení je 1, takže je velmi malá šance, že vám ucpe póry. Dá se použít i do vlasů jako ochrana před teplem, přidání lesku nebo snížení lámavosti. Tento squalane je získaný z rostlin, proč je tohle důležité níže.


Obal je typická The Ordinary plastová flaška s kapátkem.

Složení

Skincarisma analýza

Jedná se o čistý squalane, tak si o něm pojďme pár věcí objasnit. Existuje squalane a squalene. Skvalen je ta původní látka, která se přirozeně vyskytuje v kožním mazu, ale nejvíc se jí dá získat z jater žraloků. 3000 žraloků je nutné pro získání 1 tuny skvalenu (zdroj), takže to samozřejmě není dobrá možnost. Proto se nyní skvalen získává nejčastěji z olivového oleje nebo cukrové třtiny.




Například značka Olivarrier, kterou jsem nedávno zkoušela, používá skvalen z olivového oleje ve všech výrobcích a pojmenovala se podle toho. Ve složení ale uvidíte skvalan. Pořád je to ta samá látka; jen je stabilnější a nepodléhá oxidaci. Tím je ideální pro použití v kosmetice a vlastně není žádný důvod používat původní látku, ta upravená nemá žádné nevýhody.


Použití

Squalane je opravdu velmi odlišný od toho, co si představujete pod pleťovým olejem. Celou dobu co ho mám ho přirovnávám ke kožnímu mazu. Je strašně lehounký a strašně tekutý, ze začátku jsem měla problémy s nanášením. S hustějším olejem jako je šípkový jsem si vždy kapla na špičky prstů a vklepala je do pleti. To se skvalanem nejde, protože je to jako zacházet s vodou. Buď ho kapnu rovnou na obličej, nebo doprostřed dlaně. Používám ho trochu víc než šípkového oleje, vstřebává se tak rychle až se občas blbě roztírá.


Možná to nezní úplně lákavě, ale skutečně se pocit po nanesení moc neliší od toho kdy máte normálně mastný obličej, taková ta lehká mastnota. Navzdory tomu hydratuje dobře a nijak nepřehlcuje mastné části mého obličeje. Zároveň dostatečně zvlhčuje a hydratuje ty suché části. Šípkový olej mi přišel moc těžký na léto, skvalan je ideální. Často jsem z lenosti přeskočila celou routine a použila jen toner, skvalan a krém. Čas od času tohle prostě stačí.


The Ordinary uvádí, že je vhodný pro všechny typy pleti. S tím souhlasím, ačkoliv velmi suchá pleť v zimě by možná potřebovala něco mastnějšího. Skvalan je mastný takovým zvláštním způsobem; při roztírání cítíte tu mastnotu, ale pak se tak rychle vstřebá, že zůstane jen lehounká nemastná vrstva hydratované kůže. Pokud máte mastnou pleť a olejů se bojíte, tenhle bych vám doporučila.


Závěr

The Ordinary Squalane je výborný lehký olej, který se vstřebává ihned a nechává pleť hydratovanou a vláčnou. Je vhodný na léto pro všechny, celoročně pro normální až mastnou pleť. Neucpává póry, nezahlcuje moje mastné čelo, je rozhodně odlišný od běžných pleťových olejů. Doporučuju vyzkoušet pokud máte oleje rádi nebo se jich naopak bojíte, protože můžou být husté a těžké.

9 komentářů

  1. Vypadá moc dobře.. Na kolik vychází na jejich stránkách poštovné, podle váhy? A nezkoušela jsi od Ordinary nějaký Retinoid? Líbí se mi 5 % in Squalane.. Ale moc těm derivátům retinolu či co nerouzím, doteď jsem myslela, že od retinolu se již dnes spíš upouští..? Jinak moc fajn články, baví mě ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co si pamatuju tak je to 5 eur, není to podle váhy. Retinoid jsem nezkoušela, myslím že ho ve svém věku nepotřebuju. Deriváty retinolu se dělají proto, že samotný retinol dokáže pleť pořádně podráždit. Nicméně jsem nikde neslyšela, že by se od něj nějak upouštělo, když je tak prozkoumaný a ověřený jako účinný. Díky. :)

      Vymazat
  2. Zkusit něco od Ordinary mám v plánu, vidím to na nějaké sérum s vitaminem C...sérum od Klairs začíná docházet a ráda bych zkusila něco jiného.
    Měla bych dotaz z jiného soudku...odkud jsou prosím mint košíky s kosmetikou na instagramu z 24. srpna? Koukla jsem na ebay a nic podobného jsem neobjevila.

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj,ja mam zmiesanu plet a pouziva Squalane vecer,namiesto kremu,treba mat vlhke ruky a kvapnut si do nich tento olejcek a tak rozotriet,ide to ovela lahsie,ale ja si pripadam dost mastna od neho,cela sa lesknem,ale nevadi mi,ked idem aj tak spat a rano jeto uz takmer vsiaknute,akurat Tzona je taka mastnejsia stale,ale to si rano vycistim :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se lesknu jako disko koule i bez olejů takže mně tohle moc nevadí. Ale zas tak mastná si od něj nepřijdu, takže asi ho používám menší množství než ty.

      Vymazat
  4. ja som vyskúšaal retinol v sklaváne , som spokojná

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.