RECENZE: The Ordinary Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%


Jak jsem slibovala, mám několik věcí od The Ordinary a už je vážně na čase se jim na blogu věnovat. Už jsem o nich psala podrobněji, takže pokud se vám při každé další zmínce této značky ještě neobrací oči v sloup, můžete si to jít přečíst. Také tam popisuju průběh objednávky a první dojmy.


Rovnou začnu s nejpopulárnějším a nejprobíranějším produktem The Ordinary - vitamínovém "séru" s nějak vysokým procentem a podezřele nízkou cenou. Jestli vás zajímají účinky vitamínu C v kosmetice, mám pro vás článek jen o tom. Napsala jsem jej před zakoupením tohoto produktu, abych se víc seznámila s jeho obsahem. No, dá se říct, že mi to bylo hovno platné.


Velikost: 30 ml

Cena: 5,8 EUR (cca 155 Kč) + poštovné

Odkud: TheOrdinary.com

Popis produktu

Popis na oficiálních stránkách je taková menší esej, takže je nutno to zkrátit.


V podstatě popisují účinky vitamínu C jako v mém článku. Neobsahuje žádné silikony ani vodu, což je ta podstatná část. Vitamín C ve formě L-AA kyseliny je velmi nestabilní a ve vodě se rychle "zkazí". Bez vody vydrží déle a je stabilnější; místo ní se dá použít ještě silikonová báze. Tu The Ordinary nepoužili, protože podle nich silikony "zasahují do účinnosti pronikání vitamínu do kůže". Aby se teda k pleti dostalo co největší množství vitamínu z těch 23%, je ve formě prášku.


The Ordinary dále varuje, že během prvních dvou týdnů používání bude pleť šimrat než si zvykne. Může se přimíchat do krému během této doby pro mírnější efekt. Přímo na obalu najdeme i co má produkt viditelně zlepšit, a to nerovnoměrný tón pleti a známky stárnutí:




Složení

Ascorbic Acid, Squalane, Isodecyl Neopentanoate, Isononyl Isononanoate, Coconut Alkanes, Ethylene/Propylene/Styrene Copolymer, Ethylhexyl Palmitate, Silica Dimethyl Silylate, Sodium Hyaluronate, Glucomannan, Coco-Caprylate/Caprate, Butylene/Ethylene/Styrene Copolymer, Acrylates/Ethylhexyl Acrylate Crosspolymer, Trihydroxystearin, BHT.

CosDNA analýza nebo Skincarisma analýza

Až teď při psaní recenze mi došlo, že hned po L-AA kyselině je ve složení squalane (česky jsem viděla jako skvalan). The Ordinary tento olej prodává i 100% samostatně a nedávno jsem ho koupila. Naprosto to vysvětluje prazvláštní mastnotu krému, ale o tom až jindy. Na CosDNA složení vypadá dobře, nemám v podstatě co dodat.


Použití

Všechno vypadá dobře až do bodu, než se rozhodnete tuhle věc použít. Původně se prodávala s kapátkem, ale díky stížnostem obal změnili na tubu, protože se prý z kapátka nedalo nic pořádně vymáčknout. Textura na pohled připomíná bílé pleťové mléko. Tváří se hodně nenápadně, ale... Ono celkově by se tenhle produkt dal popsat samýma ALE. Vysoká koncentrace vitamínu C, ALE do kůže toho pronikne méně než v séru s vodou. Neobsahuje vodu a je stabilnější, ALE ve formě prášku je nepříjemný na použití. Neobsahuje přidané vonné látky, ALE smrdí že by jeden odpadl.




Takže, vzhled má jako pleťové mléko. Nicméně jakmile ho rozetřete, cítíte drobná zrnka vitamínu v prášku. Při aplikaci na obličej se zrnka rozpadnou/rozpustí a to způsobí šimrání. Četla jsem mnoho reakcí, kdy místo lehkého šimrání nastalo pálení a červenání, takže s velmi citlivou pletí bych si dala pozor. Mixovala jsem ho nejdřív do krému jak je doporučeno na webu. Zrnka se tak rozpadla už při míchání a šimrání bylo minimální. Po dvou týdnech šla tahle kuriozita rovnou na pleť samotná.


Až tehdy mi došlo jak odpudivá je ta textura. Mix prášku v ultra lehkém oleji jej dělá mastný nemastný, něco mezi. Pocit je to asi takovýto: představte si, že máte jeden den fakt hodně mastný obličej, tak strčíte celou dlaň do sypkého pudru a přejedete se tím. Zní to příšerně, ale přijde mi to jako nejvýstižnější popis.


Doporučený způsob použití ve skincare routine je po produktech na vodní bázi, takže jsem ho nejdřív používala po esencích etc. a před krémem nebo olejem. Taky mě napadlo, jestli třeba při používání na čistou pleť nedosáhnu lepších výsledků. Ten mastný film ale zkazí kompletně celou routine, protože ostatní produkty se skrz to dostávají horko těžko. Zkoušela jsem i různé tipy z internetu jako smíchat to s tonerem nebo olejem, ale nic mi z používání neudělalo lepší zážitek ani o maličko. "Krém" pořád smrdí jako plast nebo nějaký kov dokonce hodinu a půl po použití.


Tak jsem ho používala čím dál míň. Při každém otevření tuby relaxační aspekt mé skincare routine šel do háje. Proto musím říct, že jsem ho nikdy nepoužívala pravidelně víc jak dva týdny a z toho soudím, že jsem ani neměla velice šanci vidět nějaký pořádný výsledek.


me when I forced myself to use this thing for the review

Souhrn

+ velmi nízká cena

+ stabilní efektivní koncentrace

- nepříjemná práškovo-mastná textura

- smrdí jako plast

- znepříjemnil mi večerní nanášení kosmetiky

- nechává mastný film se zrníčky


Závěr

The Ordinary Vitamin C Suspension je pro mě jen velké zklamání. Nepochybuju o tom, že při pravidelném používání bude mít slibované účinky, ale já se k tomu přes nepříjemnou texturu a vůni nikdy nedostanu. Vitamín C je pro mě pořád zajímavou složkou, nicméně budu jej příště hledat v klasických sérech s vodou popřípadě s deriváty. Pokud vás nepříjemná textura nedokáže odpudit, je to pořád nejlevnější způsob jak vitamín C vyzkoušet.

4 komentáře

  1. Zas prínosná recenzia. Veľmi som rada, že som objavila tento blog. Ja pokukujem po Purito Pure Vitamin C serum, aj keď netuším, koľko má C, ale vzorka mi vyhovovala. Po aplikácii som cítila jemné niečo akoby pálenie, tak som s hrôzou čakala, aká budem ráno červená a ono nie, práve naopak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :) To sérum jsem si našla a vypadá docela zajímavě, asi si ho uložím jako další možnou formu vitamínu C, díky za tip.

      Vymazat
  2. ahoj,uz maju az 30% vit.c v silikone a ten mam a je super na plet,krasne sa rozotrie a takmer ho necitit, iba ak mas nejaku ranku,tak to chvilku stipe,ale inak v pohode

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.