RECENZE: Lirene Physio-micellar cleansing gel


Měli jste v životě někdy pocit, že jste zapsaní na nějaké listině s názvem "nikdy nic nevyhraje"? Tak nezoufejte, protože se z ní dá dostat. Možná jste si všimli kampaně značky Lirene "Testujeme Lirene". Zadáte svoji adresu do formuláře, Lirene vybere 300 lidí, ti dostanou v konkrétním kole testování nějaký produkt a pošlou nazpět svou recenzi formou dotazníku. Z každého kola se pak vybírají ještě 3 lidi, kteří dostanou poukázku 3 000 Kč na nákup Lirene produktů.

Já si napsala o "fyziologický čistící gel". Jestli jste na blogu četli cokoliv o čištění a mých doporučeních na čistící produkty tak možná víte, že tenhle gel doporučuji už víc jak rok. Pořídila jsem ho když byl blog teprve pár měsíců starý a na první čištění jsem pořád používala čistý minerální olej. To způsobuje, že jakýkoliv cleanser následuje po něm bude mít do dvou měsíců naproto zničený zvlněný obal mastnotou. Tehdy jsem z něj byla nadšená, ale na focení to nebylo, takže jej doporučuju jenom písemně.

Tak jsem si o něj řekla v tomto testu, i když mám už jednu celou flašku za sebou, abych trochu objasnila své důvody pro uctívání tohoto gelu.

Cena: 139 Kč
Velikost: 200 ml

Gel přišel hezky zabalený spolu s malým katalogem produktů péče o pleť, poukázkou na 20 Kč slevu na výrobky Lirene v drogerii teta a letáčkem děkujícím za účast v programu. Milé.

Popis produktu

Gel je dobře popsaný i na obalu, ale využila jsem přiloženého katalogu. Zjistíme v něm, že gel nepění, je extra jemný (i pro citlivou či alergickou pleť) a efektivně dokáže čistit obličej i oči. Dá se používat i bez vody, tedy po umytí jde setřít ubrouskem/vatovým tamponem. Tohle není opravdu něco o co bych stála a používám jej zásadně s vodou.



Lirene zvýrazňuje tři ingredience - čistící micely, mangový vosk a D-panthenol. Také zmiňují, že zachovává přirozené pH pokožky - to by mělo znamenat že má nízké, mírně kyselé pH (více informací o důležitosti pH zde). A dokonce to tak opravdu je! Loni, když jsem gel od Lirene objevila, jsem jim napsala email ohledně úrovně pH. Odpověď trvala více jak měsíc, protože "bylo nutné zkonzultovat můj dotaz se zaměstnanci laboratoře". Aspoň jsem se dočkala - pH je "mírně kyselé až neutrální". Otestovala jsem to i pomocí mých ne-úplně-přesných pH papírků a je to skutečně tak; pH je kolem 5. Yey!

Jedno tvrzení na brožurce chybí, ale je na obalu - "... účinné čištění obličeje i očí odstraňuje makeup a nečistoty". No, řeknu to asi takhle - žádný cleanser, který není olejový, vás neodlíčí kompletně a neměli byste to od něj čekat. Odstranit makeup a špínu zároveň jednou věcí je téměř nemožné a vždycky je lepší používat zvlášť produkt na odlíčení a zvlášť na čištění.

Berte to takhle - jestli váš cleanser musí makat aby se dostal skrz vrstvy špíny, makeupu a mastnoty, pak vám pleť pořádně nevyčistí. Bohužel, tohle myšlení nejspíš souvisí se západní mentalitou o pleťové kosmetice, kdy jeden produkt má umět všechno aby vaše skincare routine měla absolutní minimum kroků. To já jsem pravý opak.

Složení & obal

CosDNA analýza
Někdo musí CosDNA obohatit o středo-evropské produkty, tak to asi budu já. Na začátku vidíte látky označené jako surfactant, o tom se taky více bavím v double cleansing postu. Ve zkratce jsou to povrchově aktivní látky, které jsou zodpovědné za samotné čištění pleti. Gel obsahuje jen ty jemné, tedy žádné SLS nebo SLES. Mango glycerides je to, co Lirene označuje jako mangový vosk; v gelu slouží pro zjemnění pleti. Zmíněný panthenol asi znáte především z výrobků na zklidnění spálené kůže po opalování, tady má také zklidňovat, hydratovat a udržovat kůži jemnou a vláčnou. Ke konci seznamu je ještě allantoin, látka která také umí zklidňovat a mírnit podráždění. Na konci je přidaná vůně, pravděpodobně způsobující že gel voní jako okurky. Aspoň mně teda. Vždycky mě zaráží přidaná vůně v produktech označených pro velmi citlivou pleť, ale budiž.

Co se čistících micel týče, doporučila bych vám čtivo z blogu Lab Muffin o tom, jak micely fungují v micelárních vodách. V podstatě micely jsou uskupené molekuly povrchově aktivních látek, které zachytávají mastnotu a špínu z pleti.

Gel je v úzké světle modré flašce z pevného plastu. Pumpička je také pevná a jde pořádně zamknout. Určitě bych se nebála dát gel do tašky na cestách.




 

Použití

Lirene gel o sobě tvrdí, že dokáže 3 druhy čištění: jako čistící gel, jako micelární přípravek a jako "toning gel", ať už si pod tím máme představit cokoliv. Odstraňovat si makeup takovým cleanserem mi vždycky přišla jako blbost - na odlíčení jsou odličovače nebo čistící oleje, jinak mi na obličeji vždycky zůstanou zbytky a ucpou mi póry, ne dík. Nicméně pro tuto recenzi jsem teda vyzkoušela odlíčit nějaké ty tužky na oči pomocí gelu na vatovém tamponku - docela to funguje. Na vatě gel odstraní makeup vcelku dobře, ale když jej rozmažu po makeupu a pak to chci smýt vodou (ve stylu čistících olejů), tak se makeup ani nehne. Tohle použití mi stejně přijde úplně zbytečné. Nebuďte líní a nechtějte čistící produkt, který dělá všechno - sežeňte si nějakou pěknou micelárku na makeup a tenhle gel na čištění pleti.

Čištění pleti totiž zvládá opravdu dobře. Gel příjemně klouže a nezačnu nadávat, když se mi troška dostane do oka. Po opláchnutí vodou je pleť jemná a hydratovaná, žádné vysoušení ani podráždění. Přesně to, co od dobrého, jemného cleanseru můžete čekat. V tom spočívá jeho kouzlo - když pominete ty blbosti kolem jakože je to čistící gel a micelárka v jednom či co, je to cenově dostupný jemný cleanser s nízkým pH. Nic víc ani míň, prostě udělá svou práci dobře a můžete vesele pokračovat ve routine.



 

Souhrn

+ velmi jemný, nepění
+ nedráždí oči
+ nevysušuje
+ nízké pH 5 - 6
+ levný a snadno dostupný
+ dobrý obal s uzamykatelnou pumpičkou
+ dobré složení bez dráždivých látek (až na přidanou vůni)
- na odlíčení si raději kupte odličovač / micelární vodu

Závěr

Lirene Fyziologický micelární čistící gel by mohl klidně zahodit kecy o micelách a třech způsobech využití a zůstat jen u toho co dělá nejlíp - velmi jemně čistí pleť bez podráždění nebo vysoušení. Přidejte k tomu cenu, nízké pH a dostupnost a máte jednoduchý účinný cleanser. Čištění je nejdůležitější součást péče o pleť a tohle je skvělá možnost pro skincare začátečníky i skincare magory jako já - taková kombinace dobrých vlastností se u čistících produktů hledá těžko.

10 komentářů

  1. Tento gel mi podľa popisu aj podľa obalu pripomína Neutrogena Hydro Boost Cleansing Gel. Krorý som si kúpila len preto, že sa mi páčil obal :-D Ale nakoniec sa odsvedčil- dobre čistí,nelepí a osviežuje pleť. Keď ho spotrebujem, vyskúšam tento gel od Lirene. Díky za tip.
    Lucc

    OdpovědětVymazat
  2. Napísala som to zle, myslela som to Gelée milk , tu v AT sa to predáva pod názvom "Gelée Reinigungslotion".
    Lucc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ten vypadá daleko líp než ten cleansing gel, aspoň co se složení týče. :D

      Vymazat
    2. Tak to ano, preto som ten gel ani nekupila, Sodium Laureth Sulfate na ksicht nedam...

      Vymazat
  3. Takž ho používáš jako druhý krok čištění?

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Nabi.

    Na základě této recenze jsem gel koupila a musím potvrdit, že je opravdu skvělý! Je příjemný, nelepivý, s decentní vůní, krásně klouže po pleti... Oblíbila jsem si ho natolik, že jsem se každý večer těšila, až se odlíčím :D Dnes jsem ho vyzkoušela i na ranní očistu a zřejmě ho už z ruky nedám :)

    Děkuju za skvělý tip!

    Těším se na další recenze od Tebe (hlavně tedy na Klairs Supple Preparation Facial Toner).


    Z

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. :) Na recenzi Klairs toneru si bohužel budeš muset dost počkat, momentálně mám otevřený jiný takže ho pravděpodobně budu otvírat až příští rok..

      Vymazat
  5. Ahojky, mohla bych se tě prosím zeptat, kde tento čistící gel kupuješ? Všude je nedostupný :( Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, normálně v dmku, doufám že ho pořád vyrábí teda jestli tam není :o

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.