My skincare journey aneb cesta za hezčím ksichtem

Vždycky, když jsem přemýšlela nad sepsání mojí skincare journey, váhala jsem. Napadalo mě samé "až si to někdo přečte řekne si: vždyť na tom nebyla tak špatně ani na začátku, o čem tu plácá, může být ráda". A je to pravda, mohlo být i hůř. Proto víc než na fotky před & potom se chci zaměřit na ty další věci doprovázející cestu za lepší pletí. Ty, o kterých se zas tak nemluví. Navíc bych vám ráda dala několik rad pro vaši vlastní skincare journey.

Původně jsem psala stylem "taková byla moje pleť v 15 a taková byla potom", ale to pro mě nebylo dost zajímavé. To jde vyjádřit pár fotkama před & po, které mám mimochodem jenom dvě. Zajímavější mi přijde náhled do mentality někoho, kdo se snaží zuby nehty vylepšit svoji pleť. V pubertě je to obzvlášť krize, ale přece jenom v tom pravděpodobně nejste sami. Když ale puberta "skončí" a ostatním se obličeje zázračně vylepší a vám ne... No co si budeme vykládat, stojí to za hovno.



Akné a jiné vady pleti můžou být obrovským zásahem pro sebevědomí. Během obzvlášť špatných dnů jsem neměla vůbec chuť vyjít mezi lidi. Omezovala jsem oční kontakt, nešla kam jsem nemusela. Zkrátka jsem si přišla ošklivá. Všude je plno návodů a tipů na zlepšení akné, ale už málokdo vám dá tip na zlepšení způsobu přemýšlení, když máte akné. Je důležité a zároveň nesmírně těžké překonat myšlenky, že vás akné dělá ošklivou a že všichni na které mluvíte si to prohlíží. Projevuje se to i fyzicky – zakrývání rukou, vlasy zčesané přes půlku obličeje a podobně.

Proto bych vám ráda dala radu #1: nikdo nezkoumá vaši pleť tak, jako vy sami. Lidé vnímají obličej spíš jako celek. Nemá cenu řešit, co si ostatní myslí o vaší pleti.

Teď přijde hodně osobní story, pardon – před lety jsem měla silně depresivní období. Nic pro mě nestálo za námahu, včetně odlíčení nebo umytí obličeje. Neměla jsem žádnou fancy skincare routine~ a prostě jsem se sžila s tím, že nemám hezkou pleť a nikdy mít nebudu. Předtím jsem se snažila a kupovala pleťovou kosmetiku ve velkém, jelikož reakce okolí čislo jedna na moji pleť byla "musíš si víc umývat obličej". Tak jsem nakupovala různé cleanser-peeling hybridy, co nechávaly pleť napnutou a suchou, alkoholové tonery, slupovací masky, proužky na černé tečky... Tady je několik produktů, které si pamatuju nejvíc, určitě některé poznáváte. Zpětně vím, že mi neseděl a neprospíval ani jeden - tehdy jsem věděla houby co je správně a co ne.


 

Rada #2: když pleťová kosmetika nezpůsobuje žádnou pozitivní změnu, pravděpodobně nemá cenu ji dál používat.
Rada #3: když něco štípe nebo pálí, neznamená to, že to "funguje". Některé aktivní látky mohou způsobit třeba šimrání, ale pálení, svědění, štípání? Ne, ne, ne.

Deprese kompletně zastavily jakoukoliv snahu. Když už jsem něco používala, byl to právě jeden z těchto produktů, ačkoliv pro mě nebyly vůbec vhodné. Všechno mi z pleti jen bralo a nic jsem jí nedávala z přesvědčení, že mastná pleť nepotřebuje krém. cringe Z extra mastné pleti se časem vyklubala smíšená extra dehydratovaná, potom co se mi na tvářích začaly dělat suché šupinaté fleky. To jsem usoudila, že asi potřebuju krém - jinak se nezměnilo vůbec nic po několik let.

Až jsem se mentálně trochu zlepšila, objevila jsem při náhodném brouzdání redditu /r/SkincareAddiction. Je to v podstatě takové fórum pro skincare nadšence, kteří dali dohromady malou wiki s informacemi pro nováčky. Úplně jsem do toho spadla; pohltilo mě obrovské množství informací a všechny říkaly, že to co dělám je špatně a jsem vlastně idiot. Nejdřív mě to odradilo - wow ok, takže jsem asi úplně blbá a to co tu čtu vůbec nechápu, to nemá cenu. Vrátila jsem se až o měsíc později, kdy se mi pleť zhoršila a tak jsem zkrátka všechno četla třikrát a dělala si poznámky. Za pár týdnů ze mě byl "expert" asi v tomto smyslu:


Emaily s podobnými myšlenkami dostávám poměrně často; našli jste můj blog, všechno přečetli a máte chuť vyhodit všechnu svoji kosmetiku. Nikomu není příjemné zjistit, že něco dělal dlouhodobě blbě, ale ještě to není důvod panikařit a vyhazovat věci. Naprosto ale ty emaily chápu. Na ScA byla celá komunita lidí, která se tvářila jako největší skincare experti jeden vedle druhého a já si přišla jako jediný blb tam. Dodává to pocit, že vy jste ti jediní co na to ještě nepřišli, zatímco ostatní to ví už dávno. Je důležité si uvědomit:

Rada #4: nejste sami. Něco jste nevěděli, tak teď to vědět budete. Není to důvod cítit se hloupě.

Vyzbrojená poznámkami jsem koupila Stridex, mírný AHA gel od Ziaja a šlo se na věc - chemická exfoliace kompletně změnila můj obličej, a to tak, že ho nejdřív pěkně znetvořila. Už nemám fotky abych to dokázala, ale tehdy jsem měla obličej v tom nejhorším stavu od puberty. Ráno jsem nanášela kvanta korektoru na červené zanícené hrbolky a večer jsem ze zoufalosti do všeho rýpala. Sad times. Samozřejmě, jak už to u kyselin bývá, pleť se obnovila do stavu lepšího než na začátku používání, a tak jsem mohla vesele pokračovat v nákupech nově objevené asijské kosmetiky. Mám tu ale foto z průběhu používání COSRX AHA, která přišla na řadu až po řádění Ziaja gelu a Stridexu:



Byla jsem ochotná si na obličej plácnout cokoliv kdyby to znamenalo, že to všechno přes noc zmizí. Kyseliny jsou trochu výjimka, ale obecně u skincare je nutné mít na paměti:

Rada #5: nečekejte okamžité výsledky.

Pleťová kosmetika není makeup, nic není instantní, sebevíc po tom můžete toužit. Vždycky jsem se musela smát nad beauty blogy, kde recenze byla založená na prvním dojmu a dvoudenním používání – vždyť se o tom takhle nic nedozvíte! Péče o pleť je opravdu cesta, která bohužel není vůbec jednoduchá a nejde zkrátit. Proto vám nemůžu sestavit skincare routine - jenom vy znáte svoji pleť a není dobrý nápad nechat si takhle "předepsat" produkty od neprofesionála, který vás a vaši pleť v životě neviděl.

Já vím, že je těžké si konečně něco vybrat, když vám to potenciálně může rozhodit obličej na delší dobu. Často se stane, že konečně něco koupíte a máte naději, že tohle bude ono, tohle pomůže – a pak nic. Nic se velice neděje, nebo ta horší možnost, děje se něco špatného. Poslední věc k zapamatování je tedy:

Rada #6: skincare je hlavně pokus – omyl. Nenechte se odradit. Pokud si už nevíte rady, navštivte dermatologa.

Hlavně to nevzdávejte. Možná máte super citlivou nebo jen vybíravou pleť, ale dostatečným aplikováním metody pokus – omyl najdete něco i pro sebe. Za poslední rok se moje skincare routine rozšířila o víc produktů, než mému okolí přijde normální. Experimentování s počtem a kombinacemi produktů mi dalo jasně najevo, že takhle to pro mě zkrátka funguje. Obzvlášť užitečné je všechno nějak jednoduše dokumentovat - založit si skincare "deníček", dokument nebo tabulku, a fotit si obličej aspoň jednou za měsíc. Je to pro vás nejlepší a nejjasnější důkaz, zda jdou věci k lepšímu nebo horšímu.

Protože skincare journey si vyžaduje víc než jeden before & after, tady je výsledek mé roční snahy zjistit, co sakra můj ksicht vlastně chce a jak mu to můžu dát:



 
Poslední dobou se s akné potýkám jen v tamtom období měsíce, což se většinou vyřeší osvědčenou kombinací A-Sol a Scinic Honey AIO. Co mě ještě trápí je velmi suché čelo, kterému jaksi nic není dost, ale to už je maličkost. Na to přijdu. Už si věřím. Pro mě je večerní skincare routine jakýsi relaxační rituál, na který se dokonce těším. Začátky jsou vždycky těžké, ale až si nakonec díky vlastním vědomostem a volbám vylepšíte obličej, uvidíte jak pozitivní vliv to přinese vašemu sebevědomí.

Přeju hodně zdaru s hledáním vašich svatých grálů a děkuji všem, co sledujete můj malý blog. ♥

guess who's my BTS bias

15 komentářů

  1. Díky za Tvůj blog! V k-kosmetice už se taky hrabu nějakou dobu, ale moc se mi líbí, jak to propojuješ s Evropskou. A taky oceňuji Tvůj "vědecký" přístup ;-) Tvůj blog je dnes vlastně jediný kosmetický blog, který čtu pravidelně.

    https://tenor.co/vLTy.gif

    Hodně štěstí a pevné nervy ve zkouškovém, pokud se Tě to ještě týká :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuuuu!! ♥ A ano bohužel se mě zkouškové pořád týká, takže klasicky prokrastinuju psaním na blog. :P

      Vymazat
  2. Můj začátek byl tak nějak podobný. Šeredné akné, vyzkoušení veškeré dostupné kosmetiky, depka a hození flinty do žita, protože nic nefunguje. :D
    Už jsem se smiřovala s tím, že se mi lidi budou posmívat a nadávat mi až do smrti (což se reálně dělo). Tváře jsem měla až fialové, na dotek bolestivé. Ven jsem vpodstatě odmítala chodit. Kožní doporučila antikoncepci, vyzkoušela různé mastičky na předpis a až potom mi konečně napsala antibiotika. Tříměsíční kůra mi totálně rozhodila zažívání, ale obličej spravila do stavu běžného puberťáka. S tím už se dalo pracovat. Přesto jsem pak ještě spoustu let věřila, že prostě budu mít ksicht vždycky hnusný a zjizvený. Před rokem jsem začala teprve přicházet na to co mi sedí. Postupně jsem vyhledávala a zjišťovala, až jsem jednoho dne došla na Tvůj blog. To je pro mě dar z nebe. O spoustě věcí jsem zjistila co jsem potřebovala dostudovat. Navíc docela využívám toho, že máš podobnou pleť, takže pokud na něco uděláš důkladnou recenzi a zdá se mi že ten produkt je to co se mi hodí, tak mi fakt sedí. Opsala jsem takto už asi 3 a jsem za to ráda.
    Díky za to, co děláš. Určitě jsi tím hodně lidem pomohla. Řeklo by se ,,blbá kosmetika" ale dokáže to udělat s člověkem a tím jak se vnímá fakt hodně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem fakt neskutečně ráda, že moje kecy tady pomáhají. ♥ Přesně tak to vnímá i moje okolí, že jsem posedlá jen "blbou kosmetikou" a všechno to moc řeším, přitom ten dopad to má znatelný. Tak přeju hodně zdaru do budoucna!

      Vymazat
    2. Myslím, že kdyby to okolí vyzkoušelo jaké to je, mít problém, tak by je ta ,,blbá kosmetika" přešla. Člověk, který to nezažil to málokdy pochopí. To vidím i ve svém okolí. :)

      Vymazat
  3. Strašně moc děkuji za tenhle článek. Naštěstí netrpím na pupínky a jiné neplechy. Jediná věc co mě trápí je mastná pleť (jakože dvě hodinky po zapudrování BB/CC creamu můžu matovat a znovu pudrovat). Díky tobě jsem se hecla a rozhodla se rozšířit svou skincare ještě víc. Mnohem víc se zaměřím na hydrataci a v mém věku (32) i boj proti vráskám. Do teď jsem si říkala, že se mi fakt nechce blbnout s tolika pečujícími kroky (aktuálně jsou večer po double cleansing čtyři a ráno taky). Ale ty jsi mnohem větší blázen než já, takže se nebudu cítit ani trochu trapně, když to pečování třeba i zdvojnásobím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha tak to děkuju. :D Ne vážně, jestli moje bláznění inspiruje tak je to dobře. ♥ Díky.

      Vymazat
  4. Toto celé ako keby som písala ja �� Presne- Clean&Clear, Vichy Normaderm, dryáky, litre alkoholových tonerov a samozrejme- žiadny krém! Krém je zlý a mastí :p
    Čo som sa nachodila po kožných ambulanciách, kde som vždy odchádzala so Zinerytom a dajakým krémom od Avene a pod. ( určite len náhoda, ehm).
    Vždy mi prišlo nefér, že kamoška sa natrie Garnierom za 4 Eurá a ja som musela do kozmetiky valiť ťažké peniaze a moj ksicht vyzeral 100krát horšie.
    A stále som počúvala, že používam veľa kozmetiky, že to je zle, popr.že jem veľa čokolády a iné bláboly...des.
    Trvalo dlhé roky, kým som prišla na to, čo robím zle. To už som síce mala skoro 30, ale lepšie neskoro, ako nikdy, že :)
    Teraz mám síce tiež veľa kozmetiky a tiež to nie je lacné, ale bez akné to človeka baví omnoho viac. A nie je to len také že "idem si teraz pol hodiny drhnúť tvár a aj tak budem vyzerať hrozne".
    Lucc

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vážně máme podobné zkušenosti, jaká ironie že teď vděčím té velké spoustě kosmetiky za hezčí ksicht. Určitě souhlasím, že pak už to člověka prostě baví, je to úplně o něčem jiném. :)

      Vymazat
  5. Po přečtení článku i komentářů - ach ano :) Odrbávací peelingy, vysušující tonery a Zineryt :D Pamatuju si, jak jsem byla v patnácti že zinkové masti úplně​ odvázaná, ačkoli jsem po měsíci používání měla ksichtík jako zombie :D A to mi ani nepřijde, že jsem měla tak špatnou pleť.
    Ano, používání kosmetiky nebude vidět hned - ale už se mi stalo, že použití něčeho špatného bylo vidět hned druhý den ráno :D
    Díky na tvůj post a blog celkově :) Zatím jsem pořád ve stádiu toho amatéra, co si ho přečetl a "ví přesně co by měl dělat". Brzy mi dojde část mojí základní české sestavy, co jsem poskládala z věcí doma, takže začínám vyhlížet, co nového bych si z tvých recenzí objednala ^^
    A pozn. na závěr - jako začátečník má moje skincare routine opravdu málo kroků, vlastně skoro jen ty základní - ale i tak když přijedu na víkend domů je tam reakce: To používáš TOLIK kosmetiky?! K čemu?! Na to nemáš věk!(mamka používá pouze denní krém, čištění 0, sestra nepoužívá vůbec nic, denní krém snad jenom v zimě ... A jo, mají krásnou pleť bez jediné tečky nebo akné :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, tohle mě taky pěkně vytáčelo. U nás je to podobné - nikdo na obličeji ani tečku, nikdy se o to nestarali, tím pádem jediné rady co dávají okolí je se o to taky nestarat a nic nepoužívat. Klasika. :D Vůbec si neuvědomujou jaké mají štěstí.

      Vymazat
  6. Díky za další bezva článek, i když se mi naštěstí větší problémy s pletí vyhnuly, mám tenhle typ článků moc ráda právě pro jejich přidanou osobní hodnotu. U mě paradoxně začala cesta ke korejské/japonské kosmetice kvůli mojí mamince, která kdysi zakoupila oční krém Synake s hadím jedem a najednou jí zmizely kruhy a váčky pod očima...no a pak už nebylo cesty zpátky ;) dneska plánujeme dovolenou i podle toho, kde je krám s asijskou kosmetikou, a postupně přidáváme na své ksichtíky větší a větší extravagance typu olej z koně nebo "vlaštovčí sliny"...na suchou kůži je fajn Scinic super aqua řada nebo hydratační oleje od Goodal..to blaho hrabat se v právě doručeném balíku z Jolse asi málokdo pochopí : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, není nad Jolse haul... (~˘▾˘)~ Díky za komentář, já zase ráda čtu tyhle zkušenosti od čtenářů. :)

      Vymazat
  7. Som na tom podobne, tiež mám to suché čelo, no pleť je už na tom veľmi dobre. Pomohlo mi hlavne odstavenie vysušujúcich produktov, presne ako si písala vyššie. Všetky tie gély a mega čistiace veci pleť mastili a upchávali ešte viac. Teraz používam hlavne hydratačné produkty, jemné pleťový mydlá a áno aj krémy, séra a masky. A výsledky sa dostavili. Fakt sa to nedá zlepšiť za 5 minút. U mňa boduje momentálne hlavne prírodná kozmetika.
    Bianka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud ti to funguje tak super, jen tak dál. :)

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.