RECENZE: Astrid Beauty Elixir čistící olej

Zmiňovala jsem na instagramu, že při náhodné návštěvě dmka jsem ve skincare sekci uviděla čistící olej. Popravdě jsem viděla asi dva, jenže ten druhý byl nějaký L'Oreal co obsahoval jedinou složku, o které bezpečně vím, že mi ucpává póry. Ne, dík. Olej od Astrid byl jasná volba.

Značka Astrid se v poslední době nějak změnila, aniž bych to moc vnímala. Vždycky jsem si je pamatovala jako výrobce mastných a nepříjemných opalovacích krémů, obzvlášť těch specificky určených pro obličej. Loni jsem jeden takový použila pro srovnání s japonským opalovacím krémem od Bioré. Jejich sortiment se nejen změnil, ale i výrazně rozšířil o různé skincare produkty. Přišlo mi zajímavé, že česká značka do jedné ze svých prvních skincare řad zahrne čistící olej, takže ačkoliv ho zrovna nepotřebuju, nemohla jsem ho tam jen tak nechat...

Pokud jsou pro vás čistící oleje velkou neznámou, mám pro vás nějaké to čtivo o čištění!

Velikost: 150 ml
Cena: 79 Kč v drogerii dm

Popis produktu

Jaká to příjemná změna - popis nemusím zoufale hledat po pěti eshopech a překládat z korejských reklam! Olej má odstranit nečistoty i nejodolnější makeup, zatímco nechává pleť jemnou, vláčnou a dodává "mladistvý vzhled", ať už to znamená cokoliv. Moc jsem si zbytek Beauty Elixir řady neprohlížela, ale mám pocit, že je zaměřená spíš na stárnoucí pleť, což by vysvětlovalo tu poslední hlášku. Je to celkem vtipné když si uvědomíte, že v asijské kosmetice zřídka najdete olej zaměřený na nějakou věkovou skupinu.

Co mě ale zaráží nejvíc jsou instrukce pro použití. 4 - 6 dávek oleje? Proboha, to je tak na celou horní část těla! Jak můžete vidět v ingrediencích dole, hlavní složkou je paraffinum liquidum, minerální olej, který je velmi tekutý a snadno klouže po pleti, takže vůbec není třeba používat velké množství. Zvláštní.

Složení & obal

Složení vidíte na fotce výše, ale z lásky ke svým čtenářům jsem ho přepsala do databáze CosDNA i s popisky obsažených olejů, které Astrid pojmenoval jako "komplex zvláčňujících vzácných olejů". Ten hlavní olej je minerální a možná jej znáte jako dětský olej. Přesně takovou texturu, tedy velmi tekutou a snadno roztíratelnou, má i tento čistící olej. Není zmíněný v onom komplexu ani jinde, ačkoliv tvoří většinu produktu. Následují vonné látky, což pro mě není žádné velké plus. Popravdě neumím detailně popsat vůně, takže se budete muset spokojit s tím, že je velmi výrazná a jediné co mi připomíná jsou silné parfémy pro starší dámy. ¯\_(ツ)_/¯
 

Pak teprve přichází na řadu "vzácné" oleje: pistáciový, mandlový, olivový a meruňkový.
Bisabolol a vitamín E následují. Bisabolol ze hlavní složkou esenciálního oleje získávaného z heřmánku; zjemňuje pleť a zlepšuje vzhled suché šupinkovité pleti. Na konci najdeme další vonné látky, limonene a linaool. Je to velmi převoněný olej, čímž se zvyšuje riziko podráždění u velmi citlivé pleti. Nebo vám to prostě jen může vadit, jako mně.

Obal je samozřejmě daleko menší než obal od Kose a jeho pumpička se dá otočit a uzavřít. Bohužel to úplně nefunguje. Trubička přímo pod pumpičkou je neustále mastná, ať je olej zavřený nebo ne. Při zavření pumpička sice nejde zmáčknout, ale přesto po lehkém zatlačení z ní trocha oleje vyteče. Je jedno jestli jsem olej použila dneska nebo dva dny zpátky, kdykoliv na tu flašku sáhnu, tak je ten vrch mastný. Tím se okamžitě zničily všechny mé představy o přenosnosti tohoto oleje. 

Co mi na obalu ještě vadí je pumpička samotná. U oleje Kose vidíte, že je výrazně zahnutá dolů. Pumpička Astrid je skoro rovná. Vůbec bych něco takového neřešila, kdyby mi olej pravidelně nevystřelil do dlaně jak pes puštěný z vodítka. Kose to nedělá tak dramaticky a navíc to směřuje dolů, takže riziko že spousta oleje mine a skončí v umyvadle je minimální.

Použití

Masírování pleti je stejně příjemné jako u Kose, olej lehce klouže a nevstřebává se. Jedna pumpička, maximálně dvě, vystačí na celý obličej. Veškerý makeup se rozpustí, včetně voděodolné řasenky. Do tohoto bodu je všechno fajn. 

Pak chci olej umýt způsobem jakým jsem zvyklá, tzn. namočit dlaně a masírovat pleť ještě jednou, aby vznikla mléčná emulze, která se následně umyje vodou jakoby nic. Čekala jsem lehké vodové mléko, ale on mi vznikl krém. Z nějakého záhadného důvodu se při použití malého množství vody olej instantně změní na emulzi, která je opravdu krémová. Ono to možná zní fajn, jenže umýt to je daleko větší dřina - v podstatě umýváte silnou vrstvu mastného krému vodou.



Emulze oleje Kose nebo Balea byla lehká a umyla se snadno. Tahle je tak hustá, že si na pleť můžete klidně malovat a dělat cestičky. Chvilku mi trvalo než jsem na to přišla - trik je v tom, že se olej musí umýt konstantním oplachováním vodou a ne jen mokrými dlaněmi. Čím více vody, tím líp a rychleji se emulze smyje. Po pracnějším umytí je pleť jemná a hydratovaná, mám podezření že emulze zanechává lehký hydratační film, což je mi osobně k ničemu když praktikuju dvojí čištění

Jsem ráda, že český kosmetický trh má takto levný a snadno dostupný čistící olej, to je fajn. Bohužel je tak převoněný - a ještě pro mě osobně zcela nepříjemnou vůní - že jsem ho nakonec ani nespotřebovala. Vyhodila jsem ho ještě se třetinou oleje. Jiné oleje voní taky, ale z nich mě neštípou oči, navíc jdou umýt mnohem svižněji. Nicméně je pořád super levný a může sloužit jako test pro ty z vás, kteří žádný čistící olej nezkusili. (2020 pozn.: Teď už je u nás větší výběr čistících olejů, od Nivea, LVLY nebo NYX, a asi bych raději doporučila vyzkoušet je, popřípadě zmiňovaný olej Balea.)

Závěr

Astrid Beauty Elixir čistící olej má jednu velkou výhodu ve své ceně. Může se tak pro řadu lidí stát prvním čistícím olejem ve sbírce. Zároveň to představuje nevýhodu v katastrofálním balení a silnou, oči dráždící vůní. Navíc se dost obtížně umývá. Ačkoliv dokáže spolehlivě odlíčit za málo peněz, nevidím důvod ho kupovat znova.

13 komentářů

  1. Dobře, že jsem narazila na tento článek. Docela přemýšlím nad tím, že místo odličovacích mlék přejdu právě na olej, ale vůbec jsem tedy netušila, že něco takového Astrid vyrábí. Vždy na mne vyskočilo pouze mrňavé balení olejů od Saloos.

    Asi ještě budu zkoumat další recenze a produkty. Ale pokud po použití tohoto oleje není člověk suchý jako sušenka, pak by to mělo být v pořádku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, žádné sušenkování se tu nekoná. :D Já používám tyhle smývatelné oleje už víc jak rok a je to fakt milionkrát příjemnější než odličovače nebo cokoliv co potřebuje vatové tamponky.

      Vymazat
  2. Je super, že i u nás se začínají objevovat i když s několikaletým zpožděním tyhle vymoženosti. Vždycky mě to potěší, tedy až do té chvíle než se ukáže háček který obvykle tkví buď v ceně produktu (plátýnkové masky) nebo v jeho použitelnosti (obvykle právě blbý smývání nebo parfemace).
    Co se týče pumpičky, zrovna dodělávám trochu jinou verzi tohohle Kose oleje s přesně takovou pumpičkou a párkrát se mi s ní povedlo přestřelit celou koupelnu. Stejně tak s DHC olejem a vlastně asi čímkoliv co má pumpičku. Ale ani jedna lahvička přivezená z Japanu teda rozhodně nebyla při používání mastná. Na to už musí být nějaké výrobní tajemství aby se to povedlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha no, když jsem uviděla sheet masky od Garnier tak jsem se musela smát. Kromě toho že jedna stojí snad 60 tak ani nejsou normálně poskládané a ten obal je velká plachta lol.

      Já právě s tou Kose pumpičkou nemám problém vůbec, ale tahle prostě neustále odněkud teče a úplně nesnáším když mám od něčeho mastný obal. :|

      Vymazat
  3. Neucpává ten olej póry?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby mi ucpal póry tak ho asi moc dobře neohodnotím, že jo... :D

      Mně žádná z látek v něm nic nezpůsobila, to ovšem neznamená, že to tak bude pro všechny, což platí pro veškerou kosmetiku.

      Vymazat
  4. Po delším rozmýšlení jsem si ho koupila a je fakt škoda, že nejde úplně jednoduše smýt, protože jinak mi vyhovuje (cena, dostupnost atd.).

    OdpovědětVymazat
  5. Já osobně vůbec netušila, že Astrid přišel s touhletou novinkou. Narazila jsem na ni nedávno v drogerii a byl tam tento olej poslední, dost dlouho jsem váhala, jestli ho vzít, nakonec jsem vzala. A musím říct, že jsem s ním maximálně spokojená. Umýt my šel normálně, ne nějak těžko. dávek je opravdu moc,jak říkáš.. Dala jsem si tři a stačilo to až až, nicméně si mysím, že bude produkt docela rychle mizet.
    Ale stav pleti po odlíčení? absolutní pecka! :) Za tu cenu opravdu hodně muziky. Já jsem maximálně spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě mi přijde že jedna dávka stačí úplně bohatě. Možná je to tím že jsem zvyklá na jiné oleje. :)

      Vymazat
  6. Souhlasím se Shar Kes, koupila jsem si i denní krém Beauty elixír, po kterém mám celý den jemnou pleť, není mastný, v pohodě se nalíčím. Oleje se si dám jednu max dvě dávky, perfektně odlíčí, tekoucí vodou opláchnu a to jde dobře, utřu papírovým kapesníčkem, pleť není mastná, je jemná a to stejné platí o rukou.Není silně provoněný, naopak.Jemnou, příjemnou a nevtíranou vůni cítím pouze když si přivoním k ruce. Jsem moc spokojená, mám takový výrobek poprvé a je fakt super a za skvělý peníze. Doporučuji

    OdpovědětVymazat
  7. tak určitě musím nesouhlasit ohledně vúně :D už jsem vyzkoušela asi 6 čistících olejů a tohle je pořád ten nejvíc vyvoněný, až mi to dráždí oči. ale je fajn že ti to nevadí. :) jinak já jsem právě zvyklá na oleje které se rozhodně nemusí utírat kapesníkem, takže pro mě patří spíš k průměru po tolika zkušenostech s oleji.

    OdpovědětVymazat
  8. Vyskusala som a neskutocne mi upchval pory, z coho sa nasledne tvorilo akne Zial, musela som ho vyhodit.
    Mačka z blogu Astrid - moja recenzia

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.