RECENZE: Secret Key Starting Treatment Essence (Rose)



Tato recenze mi trvala půl roku. Občas se stane, že o produktu nemám zkrátka co říct. První esence jsou zvláštní, velmi specifické produkty, které se mají používat před normálními esencemi a všechny obsahují extrakt z kvasinek vznikající při fermentaci sake.

Půl roku a půl flašky mi trvalo než jsem si konečně uvědomila, co se mi na první esenci od Secret Key líbí a co ne.

Velikost: 150 ml
Cena: ± 350 Kč (ebay prodejce beautynetkorea; nejsem si jistá, ale možná se jedná o limitovanou edici, tudíž cena teď může být vyšší a dostupnost horší)

Popis produktu

Přiznám se, že fermentovaným extraktům moc nerozumím. Možná bude lepší vás odkázat na video Gothamista: Fermented Skincare - Why we need it a článek FutureDerm: SK-II: Is it worth all the hype? Secret Key STE používá fermentovaný extrakt "galactomyces". Nemám ponětí, zda to má český název, ale je to rod kvasinek, stejně jako "saccharomyces", další druh kvasinek používaný pro první esence. Získávají se jako vedlejší produkt při fermentování sake.

Secret Key STE reklama z ebay
Ale nebudeme se tím zabývat moc dopodrobna, pro to můžete prozkoumat odkazy výše. Jejich účinky zní až moc dobře, podle Secret Key umí esence způsobit 10 zázračných změn pleti, přes hydrataci, rozjasnění, pružnost, kontrolu mazu a jemnou exfoliaci. Obecně jsou první esence známé pro tzv. FTE glow, kdy má vše pleť v následku pravidelného používání zářit a zdravě se lesknout.

Úplně první esencí tohoto druhu byla SK-II Facial Treatment Essence, která používá stejný fermentovaný extrakt a tvrdí obdobné věci. Esence od Secret Key je naprosto jasný pokus o dupe, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že 160 ml verze SK-II esence stojí na oficiální stránce $179. Jo. Proto mnoho kosmetických společností začalo vyrábět své (vždy podstatně levnější) verze a všechny se vzhledem i obsahem podobají SK-II.

Nápis na očním krému zkrátka nikdy nevyfotím bez odlesku.

 

Složení a obal

CosDNA analýzaSkincarisma analýza
Esence má být z 94% fermentovaná ingredience "galactomyces" a pyšní se svým krátkým složením. Najdeme v ní i můj oblíbený niacinamide a pár rostlinných extraktů jako ze semínek grapefruitu a růžovou vodu. Ta není jediným rozdílem mezi běžnou verzí esence a touto Rose edicí. První verze má daleko víc rostlinných extraktů a méně fermentované složky.

Obalem se esence hodně vyjímá mezi mou kosmetikou. Je v poměrně těžké flašce z matného skla se zlatým víkem. Samozřejmě je to opět snaha vypadat stejně luxusně jako SK-II esence, ale podařená. Obsah se dá vylít z flašky malým otvorem, vhodným na namáčení vatových tamponků nebo rovnou do dlaně, což dělám já. Zastávám názor, že na takovéto produkty je vata naprosto zbytečným plýtváním produktu.


 

Použití

Texturou není esence nijak zvláštní, je vodová. FTE většinou jdou silně cítit jako pivo nebo sake, ale Secret Key STE jen hodně vzdáleně připomíná pivo. Při používání nejde vůbec cítit.

Vatové tamponky používám jen s micelární vodou už několik let, a proto jsem se moc nepozastavovala nad tím jak esenci používat. Vyleju si na dlaň přiměřené množství a neelegantně se tím oplácám. Po zhruba měsíci jsem neviděla téměř žádný efekt, žádný FTE glow se nekonal. Tak jsem různě hledala a přišla na to, že pro pořádný výsledek je dobré se první esencí kompletně polít. Řekla jsem si - jo jasně, už vidím jak někdo s SK-II esencí za několik tisíc to na sebe s radostí leje. Ale tak co, moje esence drahá nebyla.

Začala jsem si do dlaně lít podstatně více esence než bych uznala za vhodné a ejhle, změna se dostavila do pár dní. Zdravý lesk pleti, který jsem si přivodila celou svojí routine, dostal ještě větší kopanec. Teď jsem jak hvězda jasná nebo co. Ne vážně, jako člověk preferující jen korektor před makeupem je pro mě velmi důležitý vzhled čisté pleti a takovýto efekt ocením. Zároveň pak pleť působí o maličko jasnější.

K FTE glow bych dala fajfku. Jenže Secret Key slibuje milion jiných efektů, jako větší pružnost, zklidnění či kontrolu mastnoty. Na mastnotu nemá esence žádný vliv, to vám řeknu rovnou. Pleť je jen o trošičku pružnější a na zesvětlování jizev mám daleko účinnější produkty. Co ale dělá dobře, je extra hydratace. V podstatě je jako toner, jen s trochu luxusnějším pocitem na pleti než obyčejná voda s pár extrakty. Hydratuje opravdu skvěle, často zapomenu použít i svůj holy grail Hada Labo. Na rozdíl od něj ale Secret Key nechává po vstřebání lehounkou vrstvu na pleti.

Snad už chápete, proč mi recenze trvala až do vypotřebování půlky flašky. Secret Key STE nezpůsobuje žádné nápadné a dramatické změny. Je to jemný toner, který vás má tak nějak zkrášlit ve všech ohledech. Jestli to ale dělá, tak to dělá tak jemně, že by to člověk musel hledat lupou. Ačkoliv je používání příjemné, o čemž svědčí i vypotřebované množství, dokážu si snadno představit, že esenci nahradím nějakým slušným hydratačním tonerem (klasického typu, ne jako Hada Labo).

Souhrn

+ výborně hydratuje
+ pocit luxusního výrobku, příjemné používání
+ krásné balení
+ malinko zlepšuje pružnost a jasnost pleti
+ FTE glow, pleť se zdravě leskne "zevnitř"
- nutno používat velké množství produktu pro výraznější výsledek
- obecně se bez ní obejdu a není moc důležitou součástí mé routine
- v podstatě jen hydratační toner, který dodává pleti lesk

Závěr

Secret Key Starting Treatment Essence (Rose) má být luxusním produktem za dostupnější cenu, a to se podle mě povedlo. Jako první esence dodává pověstný lesk a dobře hydratuje. Problém je v tom, že o sobě mluví jako o zázraku, který vás dokáže obecně zkrášlit ve všech ohledech, ačkoliv podává výkon luxusnějšího hydratačního toneru. S největší pravděpodobností esenci znova nekoupím. Možná by byla lepší pro někoho bez tak obsáhlé skincare routine jako je ta moje.

4 komentáře

  1. Naprosto souhlasím :) téměř každý den se sem chodím mrknout, zda se tu neobjevil nějaký nový článek. Tento blog mi hodně pomohl s mou pletí. Děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc vám oběma děkuju!! ❤️️ Takové komentáře mě inspirují k psaní, vážně děkuju.

    OdpovědětVymazat
  3. úplně souhlasím s nikollettkou i Izabellou, Tvůj blog doporučuji dál a korejskou kosmetikou jsem tak trošku "nakazila" i kamarádku :-) viděly jsme se asi po roce a prý se mi hrozně zlepšila pleť (což mě moc potěšilo, protože já už na sobě takové změny nepozoruji), každopádně za vše můžu děkovat Tobě a Tvému super blogu!! kamarádka už ho také studuje a prý už má objednáno z ebay :-)

    OdpovědětVymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.