Kyselinové peelingy (AHA / BHA) a jak je používat

pozn. Tento článek byl přepsán v říjnu 2019 aby byl přehlednější a obsahoval aktuální informace.

Nejsvrchnější vrstva kůže, stratum corneum, je vrstva mrtvých zrohovatělých buněk. Pod nimi se tvoří nové buňky, které se dostanou na povrch až ty staré odpadnou (wiki). Hadi si tuto vrstvu svlečou, nám se oloupe sama. Není to ale úplně nejstabilnější proces, buňky se můžou loupat pomaleji a ucpávat póry, způsobovat akné a nechávat pleť mdlou. Takže není na škodu s tím něco udělat, a k tomu jsou peelingy, ale existuje mnohem lepší způsob než buňky fyzicky seškrabovat...



Fyzický peeling vs. kyselinový peeling

Klasické peelingy jsou často ve formě gelu s nějakými částečkami, které fyzicky naruší a seškrábou vrstvu mrtvých buněk na kůži. Podle zvolených částeček se liší intenzita dření, od jemné celulózy v asijských peeling gelech až po písek a cukr. Na fyzický peeling existují i jiné možnosti, jako např. hadříky z mikrovlákna, konjac houbičky, a kartáčky jako Foreo a Clarisonic. Kartáčky jsem nezkoušela, ale pokud preferujete spíš nějakého pomocníka před kosmetikou, určitě doporučuju konjak houbičky - jsou super jemné a stojí pár korun na ebay (popřípadě jsou i v drogeriích).


 

Výhodou je okamžitý výsledek. Tření odkryje novější buňky, které jsou ještě relativně fresh, takže pleť bude taky vypadat relativně fresh. Pleť bude instantně jemnější, jasnější a sedřou se viditelné šupinky. Nevýhod je o něco víc. U drsnějších peelingů je až moc snadné to přehnat, takže si můžete rozškrábat perfektně zdravou kůži, nebo hůř, rozškrábat akné. Další nevýhodou je účinnost pouze na povrchu pleti a fakt, že je to pouze krátkodobý efekt - pleť bude za pár dní úplně stejná jako předtím, nic se tím nevyřeší. Pokud používáte nějaký kartáč nebo přístroj, musíte je pravidelně omývat, aby na něm nezůstávaly bakterie.

Kyselinový peeling taky odstraňuje mrtvé buňky, ale chemicky. Ve zkratce to funguje tak, že kyseliny rozpouští buněčné "lepidlo," které drží mrtvé buňky na kůži, takže začnou opadávat rychleji. Najdete je v různých formách, nejčastěji jsou vodové nebo lehký gel. Obsahují specifické hydroxykyseliny, které kromě zmíněné odlepovací funkce dokážou i mnohem víc.

 

Jak kyseliny fungují

Hydroxykyseliny používané pro chemický peeling jsou alfa-hydroxykyseliny (AHA) nebo beta-hydroxykyseliny (BHA), pod které spadají konkrétní kyseliny napsané na obalu produktu. Nejčastěji uvidíte tyto:

AHA: kyselina glykolová (glycolic), kyselina mléčná (lactic), kyselina mandlová (mandelic)
BHA: kyselina salicylová (salicylic)

Protože oba druhy kyselin rozpouští zmíněné buněčné "lepidlo," mají několik společných účinků: zjemňují pleť a jemné vrásky, zpevňují, zesvětlují hyperpigmentaci, vyhlazují hrbolatý povrch a dodávají mladší, jasnější vzhled. Oba druhy také fungují nejefektivněji, když má peeling kyselé pH.

Největší rozdíl je v jejich rozpustnosti: AHA se rozpouští ve vodě, BHA v oleji.
Teoreticky se tak BHA dostane přes mastnotu až dovnitř pórů a pomáhá s jejich údržbou, tedy vyčistí póry vevnitř. Tím může předcházet tvorbě akné a ucpávání pórů, způsobené nánosem špíny a mastnoty uvnitř pórů.

Mezi jednotlivými AHA záleží nejvíc na velikosti molekul, a tedy na schopnosti lépe proniknout do pleti a odlepovat buňky dramatičtěji. Kyselina glykolová má za sebou nejvíc výzkumu a má nejmenší molekuly, takže je i nejúčinnější. Kyselina mléčná má víceméně stejné účinky, ale kvůli větším molekulám pracuje trochu pomaleji a šetrněji. Kyselina mandlová má největší molekuly a je nejjemnější, může se tedy hodit pro citlivou pleť. 

 

Glykolová a mléčná mají jako bonus schopnost zpomalit vypařování vody z pleti a udržet ji déle hydratovanou, proto se častěji doporučují pro sušší pleť. Kyselina salicylová má navíc proti-zánětlivé a zklidňující účinky, také reguluje mastnotu. V kombinaci s rozpustností v oleji se tím pádem často nabízí jako dobrá volba pro mastnější pleť s akné, ale je vhodná i na zklidnění červenání a na růžovku (rosacea).


Na co si dát pozor

Rychlejší obnovování buněk s sebou nese několik změn pro vaši pleť. Nakonec budou všechny příjemné, ale ze začátku to bude pro pleť může být šok.

AHA zvyšují fotosenzitivitu, proto je absolutně nezbytné, abyste nosili opalovací krém každý den ještě než vůbec začnete přemýšlet o chemickém peelingu. AHA zvyšují citlivost na sluneční záření i několik dní po použití. Aplikování AHA pouze večer na to nebude mít vliv. Pokud si říkáte ty vole, opalovací krém každý den, pod makeup, to těžko, prohlédněte si moje recenze na lehké asijské opalováky a určitě nějaký zkuste. Naprosto změníte pohled na opalovací krémy. U BHA se sice nepotvrdila zvýšená citlivost, ale snažit se obnovit buňky a pak je hned nechat zničit UV zářením vám rozhodně nepřinese očekáváné výsledky.

Díky intenzivním účinkům můžou kyseliny způsobit podráždění a musí se používat opatrně. Možná to zní strašidelně, ale v praxi jen nebudete kyseliny používat každý den, ale třeba každé dva až tři dny. Při příliš častém používání se svrchní buňky odloupnou dřív než budou ty pod nimi ready. Výsledkem bude velmi citlivá, červená kůže, která může pálit nebo mít jemné šupinky. Může pálit při čištění, štípat při nanášení kosmetiky, i když ji používáte už dlouho. Pak je důležité kyseliny nějakou dobu vysadit a dát pleti čas se vzpamatovat. U silnějších kyselin ve vyšších koncentracích je riziko samozřejmě větší.

Proto doporučuju všem začátečníkům používání jednou až dvakrát týdně a postupně přidávat než najdete svůj limit. Kůže, která se sama obnovuje pomaleji (např. u starší pleti), snese častější používání než kůže s normální rychlostí obnovy. V podstatě se budete snažit zjistit, kam až půjde obnova kůže popohnat, aby zároveň pořád stíhala.

Já jsem začala s používáním dvakrát týdně, pak jsem to zvyšovala a snižovala podle reakce pleti. Jakmile mi přišla nějak červená nebo dokonce štiplavá, okamžitě jsem s kyselinami přestala než se vše zahojilo, pak jsem začala opatrně znova a méně často. Teď, když je moje pleť perfektně zvyklá, zvládá 7% glykolovou kyselinu 4x - 5x týdně bez problému, ačkoliv mi tohle "tempo" v minulosti způsobilo podráždění.


 

Obnova buněk urychlí i jiné procesy v pleti, a to tvorbu pupínků. Anglicky se tomu často říká "purging," aby se to odlišilo od případů, kdy se vám zhorší pleť z nové kosmetiky a nesedí vám složení. Purging je reakce pleti na aktivní látky způsobující rychlejší obnovu buněk. Pokud se vám zhorší pleť z produktu bez kyselin nebo retinoidů, není to purging. Jestli se vám před použitím kyselin měl někde udělat pupínek, kyseliny ho dotvoří rychleji. Obzvlášť, pokud jste cítili něco jakoby pod povrchem, kyseliny to rozhodně popoženou nahoru a budete mít na pleti celkem bordel. Toto zhoršení trvá zhruba měsíc, protože po měsíci už má dospělý člověk kompletně obnovenou kůži.

Během tohoto období byste ale měli pozorovat i postupné zlepšení, a po měsíci by vaše pleť měla vypadat líp než na začátku. Pokud to trvá příliš dlouho a tvoří se úplně nové akné, pak ten konkrétní peeling asi nebude pro vás - purging jen rychleji dotvoří akné, které se už začalo tvořit před používáním kyseliny a bude na místech, kde ho míváte běžně. Purging nezačne ihned po prvním použití produktu, bude záležet na vaší konkrétní pleti, a hlavně na síle kyseliny a frekvenci používání.


Zároveň je možné, že žádný pruging nebude. Ne všichni tímto procesem projdou, obzvlášť pokud nemají sklony k akné a ucpaným pórům. Ani u mírného akné nemusí být zhoršení příliš dramatické, nicméně je lepší s touto možností počítat.

Mimochodem také existují nové PHA (poly-hydroxykyseliny), které slibují chemický peeling s menším rizikem podráždění a žádnou citlivostí na slunce. Bohužel na ně není dost výzkumu, takže těžko říct jestli opravdu takhle fungujou.

Kde začít a jak kyseliny používat

Při výběru je důležitý typ kyseliny a její koncentrace v procentech. Pro začátečníky je lepší nižší procento jemnějších kyselin, ale to záleží na konkrétní kyselině. BHA se prodávají 2% a níž, glykolová stačí kolem 5-7%, mléčná a mandlová můžou jít až na 10%. Pro vaši první kyselinu doporučuju rozhodně peelingy The Ordinary. Jsou levné, k věci, fungují, mají velký výběr, je to spolehlivá značka. Vyzkoušela jsem 5% kyselinu mléčnou a zdála se mi jako ideální první AHA, také prodávají základní 2% BHA. Velmi jsem si oblíbila jemnou BHA Power Liquid od korejské značky COSRX a také jsem vyzkoušela jejich AHA 7 Power Liquid. Samozřejmě existuje mnoho dražších možností, ale s tímhle mám zkušenosti.


 

Jak je ale používat? Nejlepší je řídit se instrukcemi na obalu. Některé fungují lépe když se aplikují hned po čištění před všemi ostatními produkty, např. The Ordinary 2% salicylová nebo 7% glykolová. Některé můžete použít po toneru, ale před krémem nebo olejem, např. The Ordinary 5% mléčná. Když si nejste jistí a kyselina je vodová, zkuste radši použití na úplně čistou pleť, hned po odlíčení a čištění. Pokud kyselina není vodová, obraťte se na instrukce na obalu. Vaše skincare routine může vypadat třeba takhle:

(umýt makeup 🠊) vyčistit pleť 🠊 AHA nebo BHA 🠊 toner 🠊 sérum 🠊 krém

Můžete používat AHA a BHA najednou? Ano, ale prakticky to není moc dobrý nápad a ne každý potřebuje tolik peelingu. Většině lidí stačí jedna kyselina jedenkrát denně, nebo silnější kyselina obden. Musíte vyzkoušet, jak často vaše pleť kyselinu zvládne.


Mezi kyselinami jsou sice rozdíly, ale rozhodně vám nic neunikne, pokud budete mít jen jeden druh najednou. Já jsem se tehdy příliš nadchla, koupila jsem AHA a BHA krátce po sobě, a moje pleť z toho byla hrozně citlivá. Abych vůbec dala BHA nějaký prostor, musela jsem snížit používání AHA na 1-2x týdně, nikdy ve stejný den. Pokud jsem na to zapomněla a omylem jednu kyselinu použila víckrát než byl můj limit, zase byla pleť červená a citlivá. Za sebe prostě nedoporučuju mít dvě kyseliny najednou, alespoň ne během vašich začátků s těmito peelingy.

Shrnutí

Kyselinový peeling je jedna z nejúčinnějších věcí, kterou si na obličej můžete dát. Bude trvat aspoň měsíc než uvidíte výsledky, ale bude se jednat o skutečnou hmatatelnou změnu k lepšímu, která vydrží. Možná kyseliny nezní tak lákavě jako extrakty z hlubin oceánu, ale narozdíl od nějakého séra plného botanických extraktů stojí za kyselinami skutečný výzkum a prokázaná účinnost. Netvrdím, že vyřeší všechny vaše problémy, ale můžou opravdu pomoct.

Zdroje a dobré čtivo
https://labmuffin.com/how-to-exfoliate-2-all-about-chemical-exfoliants/
https://labmuffin.com/lab-muffin-guide-ahas-vs-bhas/
https://www.paulaschoice.com/skin-care-advice/exfoliants/difference-between-aha-and-bha-exfoliants
https://www.paulaschoice.com/expert-advice/skincare-advice/anti-aging-wrinkles/alpha-hydroxy-acids-skin-what-they-are-how-they-work.html

18 komentářů

  1. Ahoj, moc ti děkuji za zajímavé příspěvky, inspirovalo mě to, že jsme rozšířila svoji denní rutinu o několik kroků a moje pleť se mi pomalu ale jistě odvděčuje. Koupila jsem i Ziaja toner, ale musím říct, že mi neuvěřitelně uměle smrdí. Používám už několik let glyco A- 12% kys glykolová, potřebovala bych poradit, jestli ho mám používat po esenci a séru nebo před. Zatím ho dávám před, ale jak je formou krému, tak si nejsem jistá. Děkuji ti za radu. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jsem ráda že můj blog i někoho inspiroval. :) Ten toner mě překvapuje, popravdě díky tomu že je ve spreji ani netuším jakou má vůni, škoda. AHA (tu glykolovou) rozhodně na čistý právě umytý obličej, tzn. před vešekerými esencemi, séry etc.

      Vymazat
  2. :D tak to jsem teď trochu zmatena :D Na obale je napsané, že to obsahuje "výtažky z různých citrusů, které jsou přírodními AHA" - tak proto mě napadlo, že pokud se to řadí také mezi AHA, akorát že ovocné, tak třeba to bude mít podobný účinek jako jiné kyseliny (salicylová atd). Můj dotaz měl být spíše položen jako "mohou i ovocné AHA kyseliny způsobit purging?" :) JK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za opožděnou odpověď. :(

      Je možné, že by tím mohli myslet ovocné enzymy, že se jedná o enzymový peeling? To tam není nikde napsané? Nemůžu to najít online a je to jediné co mě napadá. Pořád to není chemický exfoliant jako COSRX produkty, které používají přímo AHA/BHA kyseliny. Nicméně enzymové peelingy by měly mít nějaký hoooodně jemný účinek, který je jen *podobný* účínkům AHA.

      Teď je otázka, jestli i takhle lehounká forma exfoliace může způsobit purging, což asi záleží na citlivosti pleti. Možné to bude, protože ty enzymy jsou taky aktivní látky. Jestli bude akné trvat déle než měsíc, tak to purging nebude.

      Popravdě jsem enzymový peeling už taky zkoušela a přijde mi to absolutně neefektivní, obzvlášť když mám pořádné exfolianty. Purging mi nezpůsobil a dokonce obsahoval i kyselinu glykolovou. Tohle je asi všechno co o tom na dálku můžu zjistit, jestli tě zajímá AHA exfoliace rozhodně bych do toho šla na plno s něčím lepším. :)

      Vymazat
    2. Děkuju :) Zkusím to ještě nějak vyzkoumat :) JK

      Vymazat
  3. Ahoj, měla bych na tebe jeden dotaz :) na kolikátém místě by tak tyto kyseliny ve složení mely být? Pořídila jsem si set od clinique, který obsahuje clarifying lotion, což je právě výrobek, obsahující BHA kyselinu. Na přípravků je napsáno, ze by se mel používat ráno i večer a kyselina je ve složení až na 4 miste. Děkuji za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Místo je celkem jedno (pokud to není úplně na konci), na čem záleží je koncentrace v % a pH produktu. Protože nevím, který lotion přesně máš na mysli, nemůžu se na to podívat sama.

      Vymazat
  4. Wau, tak musím povedať, že nad AHA a BHA kyselinami som už uvažovala niekoľko mesiacov. Keďže som teraz ale radikálne zmenila svoju skincare routine, rozhodla som sa predsa len počkať. Avšak ako som si tak prečítala posledné odstavce, neviem, či sa do toho pustím :D

    Ani len som netušila, že tieto kyseliny čistia pleť tak, že sa vytvoria nové pupenčeky. Samozrejme, každá pleť je iná a zareaguje na tieto produkty inak, ale i tak. Pripomína mi to dobu, keď som užívala CurAcné alebo ako sa to píše. Prvé dva tri týždne boli nehorázne! Všetko sa dostalo na povrch a moja pleť vyzerala ako po bombardovaní Leningradu. Každopádne, som rada, že už to mám za sebou *klop* *klop*.

    Ďakujem ale za nové informácie! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je možné že to obsahovalo právě tyto kyseliny! Popravdě si nejsem jistá co to je přesně za reakce co způsobují to první zhoršení než dojde k zlepšení, ale bohužel to tak prostě je no. :D

      Vymazat
  5. Díky za tenhle blog ❤❤ Máš všechno úplně skvěle zpracované, že vím, po čem zrovna sáhnout.

    OdpovědětVymazat
  6. Po studování toho, jak často bha a aha kyseliny používat, jsem začala opatrně (ob dva dny) a pořád nikde pupínky. Takže používám asi týden bha ráno a aha večer. Obě kyseliny od COSRX. Zatímco na obličeji mám tak tři pupínky, v dekoltu purging propukla naplno. Je to možné? Kyseliny používám jen na obličej, purging se mi děje v dekoltu a trochu vzadu na krku🤷‍♀️.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ahoj, omlouvám se že jsem neodpověděla dřív, nevšimla jsem si. :/
      já teda nedoporučuju jít do dvou kyselin naráz během těchto začátků, ale ok, pozdě. pokud ti něco naskákalo na místech kam se kyselina rozhodně nedostala, pak to s nimi vůbec nesouvisí. je možné, že si třeba omylem otřeš ruce o dekolt nebo třeba rovnou použiješ další produkt když máš na rukou zbytky kyseliny? jinak to totiž nemůže být spojené.

      Vymazat
  7. Tak včera jsem začala s BHA od COSRX. Čekám, co se stane. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, článek jsem si přečetla 3x a nejsem si jistá, kterou bych si měla vybrat. Jestli aha(a kterou) nebo bha nebo kombinaci obojí. Aktuálně používám enzym masku s kyselinou glykolovou 1% a v pohodě. Pokožka je nějakou chvíli akorát červenější. Uvažovala jsem nad Cosrx aha/bha, ale posle % je hodně slaboučká a nechci to používat denně. Moje denní a noční rutina je už tak plná přípravků :D Moje pleť je hodně světlá s pihami, děsně snadno ucpávající, s akné- problematická a smíšená. Mohla by jsi mi prosím poradit? :)
    + by mě ještě zajímalo. Používám opalovací krém spf30-50 před tím. než vyjdu z domu. Vím, že by se měl aplikovat po několika hodinách znovu. Jenže jsem vždy nalíčená a není to možné. Ochrana po několika hodinách už asi teda nefunguje. Může mi to poničit pleť, když budu používat kyseliny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, víc než co je v článku ti už neporadím, bohužel si budeš muset vybrat sama, protože já tvoji pleť a její problémy neznám. :) Obecně ale většinou radím, že pokud akné a ucpané póry jsou primární problém, pak BHA stojí za zkoušku jako první.

      Ohledně opalováku mrkni na článek: https://www.justskincarethings.cz/2016/04/proc-nosit-opalovaci-krem-kazdy-den.html

      Hlavně na konci odpovídám na tenhle dotaz, ale ptá se na to hodně lidí, tak raději připravím článek jen o tom. :) Nanášení opalováku znovu je především problém, když je člověk hodně venku na přímém slunci. Pokud bys večer použila kyselinu, ráno dáš opalovák a jdeš jenom do práce nebo něco (obzvlášť v zimě), tak není nutné to řešit.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.