Nová kosmetika a jak ji správně otestovat


Veselé Vánoce a tak podobně. Ježíšek bývá štědrý a pokud jste dostala novou skincare kosmetiku, chápu že každá kost ve vašem těle se třepe až si to všechno budete moct naplácat na ksicht.

Možná se vám doteď z nového produktu nic nestalo - žádná vyrážka nebo alergická reakce, ale jednou to přijde a bude to vypadat velmi nepříjemně. A možná to máte právě naopak a osypete se ze všeho. Ať už to máte tak či onak, každý nový nevyzkoušený produkt přináší potencionální riziko, a tedy by měl být správně otestován. Tento článek vám ukáže jak na to.


Tomuto procesu se říká patch testing nebo spot testing. Nový produkt nanesete každý den jen na určité části obličeje a sledujete v té oblasti změny.

Kde testovat?

Test na alergii

za uchem
Pokud máte problémy s alergiemi, rozhodně nic nedávejte rovnou na celý obličej!

Test na podráždění

na nejcitlivější místa vašeho obličeje
Máte na obličeji místa, která jsou snadněji podrážděná, vysušená a začervenalá než jiné? Tak produkt testujte tam.

Test na akné

tam, kde máte pupínky nejčastěji
Asi nejčastější druh reakce na nový produkt - ucpané póry a nové pupínky. Obzvlášť vhodné pro testování produktů proti akné.

Jak dlouho mám testovat?

To záleží na vás a vaší pleti.
U alergií se může reakce projevit už během několika minut, podráždění a akné během 24 hodin či dvou dnech. Jestli se vám už někdy stalo, že jste z nové kosmetiky měla vyrážku či zarudnutí, vzpomeňte si jak dlouho trvalo, než se reakce objevila a testujte zhruba stejnou dobu.
Jsou ovšem i případy, kdy se reakce objevily až po týdnu. Obecně vzato bych ale doporučila alespoň dvou denní testování.

Jak velká má být testovací oblast?

Dostatečně velká na to, abyste si všimla, že je něco špatně.
Dostatečně malá na to, abyste si s tím uměla poradit v případě, že něco bude špatně.
Znovu si otevřete odkaz na fotku na začátku článku - dokázala byste s něčím takovým vydržet několik dní? Asi ne. Ale s malým několika centimetrovým flekem to přežijete.

Takže pamatujte, to že vám zatím neolezl obličej pupínky a zářivě rudou vyrážkou neznamená, že váš nový vánoční dárek bude rozhodně stejný

2 komentáře

  1. mně se reakce v podobě akné udělala po benton steam creamu, myslela jsem si, že se pleť jen "čistí" ale třítýdenní "čištění" bez maličkého zlepšení mi jasně ukázalo, že tudy cesta nevede, takže drahý benton používám na krk :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nic jiného než aktivní látky jako je BHA/AHA nemůžou takhle "čistit" pleť. :D Škoda no, taky jsem se na ten krém dívala.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.