RECENZE: Astrid pleťové opalovací krémy + balzámy na rty

Na instagramu jste mohli vidět roztomilou tašku, kterou mi poslali z Astrid - kromě dnes recenzovaných produktů v ní byl letáček o opalovacích výrobcích a ručně psaná kartička. Moc děkuji. ♥

Loni v létě jsem použila svůj starý Astrid Pleťový opalovací krém jako protiklad k lehkému japonskému krému od Bioré; od té doby Astrid kompletně změnilo vzhled i směr své kosmetiky a rozšířilo nabídku. Recenzi na jeden z jejich nových produktů tu už dokonce mám, byl to zcela nečekaně čistící olej. Tak v naději, že už nebudu muset krémy Astrid používat jako příklad nepříjemného opalovacího krému, jsem začala testovat tyhle dva.

Celý název: Astrid Sun hydratační pleťový krém na opalování OF 30
Velikost: 75 ml

Celý název: Astrid Sun pleťový krém na opalování s koenzymem Q10 OF 30
Velikost: 50 ml

Popis produktů

ASTRID SUN Hydratační pleťový krém na opalování OF 30 obsahuje systém fotostabilních UV filtrů, který spolehlivě chrání pokožku před škodlivými vlivy UVA a UVB záření. Složení obohacené o multivitaminový komplex (vitaminy A, E, F) poskytuje aktivní antioxidační ochranu a chrání pokožku před předčasným stárnutím. Krém obsahuje D-panthenol, allantoin a přírodní betain, podporuje hydrataci pokožky a chrání ji před ztrátou vlhkosti a pružnosti. Snadno se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. 
Na stránkách Astrid je popis obou krémů naprosto stejný, jen ten s Q10 tam má větu navíc o obsahu koenzymu Q10, ha. Pouze ten přišel v krabičce, ten druhý se prodává bez ní. Oba mají stejné vlastnosti a téměř stejný obsah - jsou voděodolné, obsahují několik vitamínů a hydratačních látek, mají se snadno vstřebat a nebýt mastné.

Hydratační krém je o malinko větší - přesně o 25 ml - ale jinak je obal totožná tuba. Je to malé, praktické a především dobře přenosné bez velkého rizika otevření v tašce.

Složení

CosDNA analýza hydratačního krému
CosDNA analýza krému s Q10

Složení je sakra dlouhé, ale co bych pro blog neudělala... tak jsem je natřískala do CosDNA (a u jednoho se zapomněla přihlásit). Při tom přepisování jsem si uvědomila, jak moc je složení podobné - vlastně je prakticky stejné, jen na zhruba třech místech mají ty samé složky jiné pořadí a liší se v podstatě jen v obsahu koenzymu Q10, který má "zpomalovat proces předčasného stárnutí pleti".

Ve složení najdeme tedy několik UV filtrů, několik hydratačních látek jako glycerin, butylene glycol a panthenol, zmiňované vitamíny i záhadný extrakt z kořenů mrkve a arašídový olej. Konec seznamu je na CosDNA pěkně červený, protože je v něm hromada vonných látek. Stejný problém byl i u Astrid čistícího oleje; krémy jsou pěkně převoněné a voní jako téměř každý opalovací krém na našem trhu. Dokonce je tam můj nepřítel isopropyl myristate, naštěstí je v tak malém množství, že mi neucpal jediný pór.

Vlevo: hydratační, vpravo: koenzym Q10


Použití

Krémy jsou středně husté, podobně jako jejich předchůdce. Při roztírání vypadají dost bíle, ale nakonec se téměř žádný bílý film nekoná a po vstřebání je to pryč. Srovnávala jsem je s mými současnými voděodolnými krémy a jsou z nich nejhustší, i když rozdíl není tak velký. Nekloužou po pleti úplně nejlíp, nicméně dá se s tím v klidu pracovat a nepovažuji to za mínus. Krémy jsou oba o dost výživnější než cokoliv co mám - přece jenom jsou jako jediné označené za hydratační - a tak ze strachu před ultra mastným obličejem jsem z ranní routine začala vynechávat svůj běžný denní krém Ziaja, a zakončovala routine TonyMoly Green Tea Lotion > Mizon Snail Gel. Tím nechci říct, že opalováky Astrid jsou tak výživné a hydratační, že by mohly zcela nahradit některý váš hydratační krém. Pořád jsou to "jen" opalováky, a jejich hlavní funkce je ochrana před sluncem. Já používám, ehm, o trochu víc hydratačních výrobků, takže pouze uberu ten nejtěžší. Stejně by na to přes léto došlo.

Krémy Astrid potřebují o něco delší chvilku na vstřebání než jsem zvyklá (tj. 10 vteřin lol), ale u voděodolných krémů je to běžné. Nemám pocit, že by krémy zanechaly těžkou vrstvu pod kterou by se moje smíšená pleť nějak trápila; pleť se mi nemastí o nic víc než normálně, teď se spíš z toho horka jen pěkně potí. Nicméně, asi bych je nemohla 100% doporučit mastnému typu pleti, přece jenom jsou dost hutné, ale můžete to zkusit.

Můj největší problém je v tom, že jsem je automaticky začala používat jako všechny ostatní opalováky v mé sbírce - pod makeup. Chyba. Nikde na obalu není napsáno, že by byly pod makeup vhodné, což mi samozřejmě došlo až potom. Často čtu diskuze o sunscreen pilling neboli dělaní žmolků. Stává se to, když si nějaký produkt nesedne s jiným, nevstřebá se nebo se odpuzuje složení na vodní bázi se složením na silikonové bázi. A co je poslední krok mojí skincare routine? Silikonový Mizon šnek gel. Co používám za makeup? BB krém a cushion, oba nadupané silikony. Mhm.





Po vyřazení mého holy grail gelu se žmolkování trochu umírnilo, každopádně na fotce výše jsou oba krémy na čisté právě umyté ruce a oba tvoří žmolky po silnějším tření. Na obličeji stačilo dát Mizon gel a žmolky se tvořily už při roztírání krému. Během líčení pak zase jich byla plná cushion puff a musela jsem je opatrně "uklízet" štětcem na pudr. Oh well. Na čisté pleti bez silikonové skincare a makeupu se žmolky tvoří jen minimálně, a to po stranách obličeje u uší.

No, je to český opalovák pro český trh - a tady jsou opalováky spojené jedině s dovolenou a koupáním, takže nepotřebují sedět k makeupu. Přesně takové tyto krémy jsou, k moři a bazénu, kam se nelíčíte a je to v podstatě to jediné co na pleti máte, a přesně takto je hodlám využívat i do budoucna. Koncem června odjíždím na dovolenou a určitě si jeden z nich vezmu; balení pro to mají ideální, SPF dostatečné a nejsou mastné ani nepříjemné na pleti, navíc jejich hutnost trochu pomůže v mé minimální dovolenkové skincare routine. Na dovolenou je doporučuji, na denní nošení ne - pokud teda zrovna někam nevyrážíte nenalíčení popřípadě nepoužíváte produkty se silikony.

Souhrn

+ velmi praktické balení na cesty/k moři/k bazénu
+ voděodolné
+ nemastné
+ bez pocitu těžké vrstvy
+ žádný bílý film
~ není mezi nimi téměř žádný rozdíl
- žmolkují
- nevhodné pod makeup




Nakonec ještě musím zmínit balzámy na rty. Dva jsou "ochranné" s SPF 25 a 20, dva jsou "zkrášlující" a barevné. Oranžový s označením sun je můj nejoblíbenější - SPF 25 s kakaovým máslem, vždycky jsem měla máslové balzámy nejradši. Nosím ho sebou každý den a opravdu jsem s ním spokojená - rozhodně půjde se mnou na dovolenou. Modrý je označený jako sport s SPF 20 a avokádovým olejem; je samozřejmě mastnější a zároveň lehčí než oranžový. Tady záleží na vaší osobní preferenci - lehčí a mastnější, nebo těžší a máslovější?

Fialový je pak borůvkový a opravdu vám zbarví rty do fialova a voní po borůvkách. Jako nadšený sběratel fialových rtěnek je tento můj oblíbenější. Je poměrně lehký a moc dlouho nevydrží, ale ta barva je super a hydratace je dostatečná. Růžový je perleťový, což na mých tmavších rtech vypadá jako vyschlá rtěnka z růžového kufříku makeupu pro malé princezny. Za mě ne.

Závěr

Recenze je to sakra dlouhá, ale snad jste se něco dozvěděli. Pleťové opalovací krémy Astrid jsou klasickými opalováky na letní koupání a dovolené, jen se výrazně zlepšily ve své konzistenci. Už nejsou mastné, těžké ani nepříjemné na pleti. Změna je výrazně k lepšímu a rozhodně je uvidíte na fotkách z mé dovolené na konci června. Bohužel nezapadají do mé skincare + makeup routine, takže pro mě nejsou vhodné na denní nošení mimo tyto letní aktivity u vody.
Balzámy na rty jsou všechny super až na perleťový růžový, což opravdu není můj styl. Používám je každý den a ty s ochranným faktorem taky budou cestovat se mnou. Obecně se mi líbí směr jakým se značka Astrid vydala a třeba jednou přijdou i s krémem pod makeup.

4 komentáře

  1. Pozoruju že Astrid se opravdu mění k lepšímu. Měla jsem to zafixované jako jednu z nejlevnějších značek a výkon nic moc. Teď si maminka koupila ten hydrofilní olej, nějaké krémy na obličej a myslím i micelárku. Tyhle věci už jsou velice dobré. Olej si občas půjčuju. Nemůžu porovnat s žádným podobným výrobkem, ale zatím se mi zdá parádní. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslíš ten olej co jsem tu recenzovala? Jo je fakt že se určitě změnili k lepšímu, i když pořád mají co zlepšovat, především mi vadí jak je všechno strašlivě vyvoněné. :/

      Vymazat
  2. Když jsem u tebe koukala, že ti přišel takhle Astrid balíček, začala jsem se těšit, že třeba někdo začal dělat dobrý opalovací krém, který není vhodný jen k vodě, ale na denní nošení. Škoda no. V poslední době hledám něco co není parfemované a ani trochu nelepí. Zatím se mi nepovedlo najít nic co by mi 100% vyhovovalo a bylo v rozumné cenové hladině. Mažu se od začátku května prakticky denně a sehnat něco slušnýho na tělo je vážně sysifovská práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To souhlasím. Tenhle sice nelepí ale vyvoněný je řádně. Asi prostě na českém trhu ještě není pořádné místo pro everyday opalováky, tyhle jsou fakt jen k té vodě.

      Vymazat

Instagram

just skincare things. Theme by STS.